Belfast City Hall

Belfast City Hall är medborgar byggandet av Belfast kommunfullmäktige . Beläget i Donegall Square , Belfast , ståndsmässiga Antrim , Nordirland , står den norr och effektivt delar de kommersiella och affärsområdena i stadens centrum .

Historia

The White Linen Hall, eller Linen Hall Library som det var 1888. Nu ersättas med Stadshuset.

Sajten nu upptas av Belfasts stadshus var en gång hem för White Linen Hall, en viktig internationell linne utbyte. Gatan som löper från bakdörren av Belfasts stadshus genom mitten av linne Quarter är Linen Hall Street. [2]

Planer för Stadshuset började 1888 när Belfast fick stadsrättigheter av drottning Victoria . Detta var ett erkännande av Belfast snabba expansion och blomstrande linne , repslageri , varvsindustrin och verkstadsindustrin. Under denna period passerade Belfast kort Dublin som den folkrikaste staden i Irland . [3]

Bygget påbörjades 1898 under överinseende av arkitekten Sir Alfred Brumwell Thomas och avslutades 1906 till en kostnad av £ 369 tusen.Belfast Corporation (numera rådet) använt sina vinster från gasindustrin att betala för byggandet av Belfast City Hall. Lokala företag H & J Martin och WH Stephens var bland de som är inblandade i byggföretag. James G. Gamble, arkitekt, var expediten av verk.

Stadshuset i Durban , Sydafrika nästan en exakt kopia av Belfast stadshus. [4] Den byggdes 1910 och ritades av Stanley G. Hudson, som inspirerades av Belfast designen. Den Port of Liverpool Building , designad av Arnold Thornley och avslutades i 1913, är en annan mycket nära släkting. [5]

Den 1 augusti 2006 firade Stadshuset sitt hundraårsjubileum med en “Century of Memories” utställning och familj picknick dag. [6]

Den 3 december 2012 röstade kommunfullmäktige för att begränsa de dagar som unionen flaggan flyger från Stadshuset till högst 18 utsedda dagar. Sedan 1906 hade flaggan flugits varje dag året runt. Flytten stöddes av rådets irländska nationalistiska rådsmedlemmarna och dess alliansparti råds. Det motsatte sig de fackliga råds, som hade haft en majoritet i rådet tills Nordirland lokalvalen 2011 . På natten av rösterna, fackliga och regeringstrogna demonstranter försökte storma stadshuset. De höll protester över hela Nordirland , varav en del blev våldsamma. [7]

Exteriör

Grunderna för Stadshuset är populära för avkoppling under sommaren. I bakgrunden är kupolen på Victoria Square och Belfast Wheel .

Utsidan är byggd huvudsakligen från Portland sten och är i barock Revival stil. Det täcker en yta på ett och ett halvt tunnland och har en kringbyggd gård.

Med torn vid vart och ett av de fyra hörnen, med en lykta -crowned 173 fot (53 m) koppar kupol i centrum dominerar stadshuset centrum silhuett. I likhet med andra viktorianska byggnader i stadens centrum, stadshuset kopparbelagda kupoler är en distinkt grön.

Den Titanic Memorial i Belfast ligger på grund av Belfasts stadshus.

Den pediment Skulpturen är av FW Pomeroy , biträdd av lokala Carver J. Edgar Winter, och har på baksidan av den aktuella raden av £ 10, £ 20, £ 50 och £ 100 sterling sedlar utgivna avNorthern Bank . [8]

Utformningen av byggnaden påminner om Old Bailey i London. [ Behövd stämning ]

Belysa projekt

Strålkastare har lagts till Stadshuset för att lysa upp byggnaden i en mängd olika färger och kombinationer. Genom att använda samma teknik som Empire State Building i New York, kommer en vit belysning appliceras på byggnaden, efter skymningen, och det kommer också att vara “färg-tvättas” på speciella datum. [9]

Belfasts stadshus lyser grönt för den årliga St Patrick dag firandet

Tillfälle Datum Färg
Belfast Pride Lördag 6 juli, 2013 Regnbåge
Orangefest Fredag 12 juli, 2013 Orange och lila
Polska självständighetsdag Måndag 11 November 2013 röd och vit
kinesiskt nyår Fredag 31 Januari 2014 Röd och gul
Alla hjärtans dag Fredag 14 februari 2014 Röd
internationella kvinnodagen Lördag 8 mars 2014 Lila
St Patricks Day Måndag 17 mars, 2014 Grön
första maj Måndag 5 maj 2014 Röd
Drottningens officiella födelsedag Att bekräftas – första eller andra lördagen i juni 2014 Röd, vit och blå

Inredning

Interiören har ett antal anmärkningsvärda funktioner, inklusive Porte-Cochere och Grand ingång, den stora trappan, mottagning rummet och den stora salen. Den senare förstördes under Belfast blitz och därefter byggas om.

Carrara , Pavonazzo och Brescia kulor används i stor utsträckning i hela byggnaden som är blyinfattade fönster som presenterar bland annat Belfast vapensköld , porträtt av drottning Victoria och Vilhelm III och sköldar iprovinserna Irland .

Olika minnesmärken finns i byggnaden, inklusive sådana till Frederick Robert Chichester, Earl av Belfast , Sir Crawford och Lady McCullagh och 36: e (Ulster) Division .

Trädgårdarna kring Stadshuset är ett populärt med kontorsanställda tar sin lunch under sommarmånaderna, liksom turister och tonåringar samlas i sina dussintals att njuta av grönt.

Olika statyer står i motiveringen, inklusive en drottning Victoria av Sir Thomas Brock . Det finns också en granit kolumn tillägnad amerikanska expeditionsstyrkan , av vilka många var baserade i Belfast före D-Day .

Brock har också utformat marmor siffran Thane , den Titanic Memorial i minnesmärke till offer för förlisningen av RMS Titanic . Fartyget byggdes i Harland and Wolff : s varvet ligger i östra delen av staden. Monumentet var ursprungligen belägen vid den främre porten till stadshuset, vid korsningen av Donegall Square North och Donegall Place.

Det finns ett minnesmärke till Sir Edward Harland , den förre chefen för Harland and Wolff varvet och borgmästare i Belfast från 1885 till 1886. Det också skulpterad av Thomas Brock.[10]

Grunderna hus också Nordirlands största krigsmonument, The Garden of Remembrance och Cenotaph , där kransar läggs på Remembrance Day .

James Magennis VC , den enda nordirländska mottagare av Victoria Cross under andra världskriget , är också firas på tomten. Den ledande Seaman vann medalj samtidigt som tjänstgör i Fjärran Östern i 1945. En 6-fot-hög (1,8 m) minnesmärke Magennis, tillverkad av Portland sten och brons, står framför stadshuset. Den uppfördes 1999.

Den 3 januari 2006 ratificerade Belfast City Councillors en plan för att resa en staty till den sena Belfast fotbollsspelare George Best i motiveringen till Stadshuset. Efter godkännande från Best familjen, George Best Memorial förtroende skapades i december 2006. förtroende beskyddare David Healy bidrog £ 1000 till den beräknade totalkostnaden för £ 200,000. [11]

I oktober 2007 en 60 m pariserhjul byggdes på tomten, vilket ger passagerarna panoramautsikt 200 fot (61 m) ovanför staden. Hjulet hade 42 luftkonditionerade kapslar, som kan innehålla upp till sex vuxna och två barn. Hjulet slutligen avslutades kl 18:00 den 11 april 2010 och togs bort under maj 2010. [12]

Under 2008 Imjin River Memorial flyttades här när Patrick Barracks i Ballymena stängd. Minnesmärket firar irländska [13] trupper förlorade i slaget vid Chaegunghyon i Januari 1951 under Koreakriget . [14]

 • Under konstruktion
 • Belfast – TitanicMemorial
 • Framför byggnaden
 • Monument till drottning Victoria
 • Lord Dufferin monument
 • Staty av Edward James Harland, grundare avHarland and Wolff
 • Minnesmärke James Magennis VC (2004)
 • Visar Belfasts stadshus med Belfast Wheel åt sidan, sen mars 2010
 • Staty av James Horner Haslett , borgmästare i Belfast (1887-1888)
 • Staty av Sir Daniel Dixon, första borgmästare i Belfast (1892-1893, 1901-1904 och 1905-1907)
 • Staty av William James Pirrie , överborgmästare i Belfast (1896-1898)
 • Staty av Robert James McMordie , överborgmästare i Belfast (1910-1914)

Referenser

 1. Hoppa upp^Brett, CEB Byggnader Belfast 1700-1914. Sidan 67. Friar Bush Press, Belfast, 1985.
 2. Hoppa upp^Den Linen Hall Library , ett av Belfasts äldsta kulturinstitutioner, som upptar en plats i Donegal Square North framför dagens stadshus, började livet innanför murarna i Vita Linen Hall.
 3. Hoppa upp^The Victorian webben, National University of Singapore . Victorianweb.org (12 september 2006).
 4. Hoppa upp^BBC skolor webbplats . Bbc.co.uk.
 5. Hoppa upp^Brett, CEB Byggnader Belfast 1700-1914 . Belfast Friar Bush Press, 1985; s. 65.
 6. Hoppa upp^BBC news . BBC News (1 augusti 2006).
 7. Hoppa upp^“Våld i Belfast efter råds röster för att ändra unionens flagga politik” BBC News 3 December 2012 Hämtat 5 December 2012
 8. Hoppa upp^ “Nordirland” . Ron Wise s Banknoteworld. Arkiverat från original den 8 oktober 2008 . Hämtad 30 skrevs den oktober 2008 .
 9. Hoppa upp^Belfasts stadshus – Belfast kommunfullmäktige . Belfastcity.gov.uk (1 augusti 1906).
 10. Hoppa upp^Belfast kommunfullmäktige . Belfastcity.gov.uk.
 11. Hoppa upp^BBC . BBC News (30 januari 2007).
 12. Hoppa upp^Belfast kommunfullmäktige Arkiv Mar 17, 2008 vid Wayback Machine .
 13. Hoppa upp^ “Kungliga Ulster gevär koreanska Memorial” . Hämtad 18 april 2014 .
 14. Hoppa upp^ “krigsmonument Trust” . Hämtad 18 april 2014 .

About the author

Assistent

View all posts