Belfast-Derry järnvägen

Den Belfast-Derry järnvägen (kallad Derry ~ Londonderry linje med NI järnvägar [1] ) löper från Belfast till Londonderry Derry i Nordirland. Denna linje består huvudsakligen enkelspår från strax under Mossley West station upp till Londonderry Waterside station med mötesplatser på Antrim, Ballymena, Ballymoney, Coleraine och Castle.

Nuvarande tjänst

Tjänster på Derry ~ Londonerry linje körs på ett omväxlande mönster till och från Belfast. Tågen växlar varje timme mellan en tjänst från Great Victoria Street till Londonderry Waterside (och vice versa), och en tjänst från Great Victoria Street till Coleraine , som sedan fortsätter till Portrush via Coleraine-Portrush järnvägen .

På vardagar, stationer mellan Great Victoria Street och Coleraine har en gång i timmen i båda riktningarna, med varje utgående tåg alternerande mellan en tjänsteleverantör till Londonderry Waterside, och en service till Portrush, med undantag för vissa rusningstid tåg som slutar vid Coleraine. I den andra riktningen, alla tåg kör varje timme till Great Victoria Street, med undantag av några sena natten och topptidstjänster, som slutar vid Belfast Central . Stationer mellan Coleraine och Londonderry Waterside serveras varannan timme i vardera riktningen.

På lördagar, fortfarande tjänsten mycket densamma under hela linjen som under veckan, med undantag för en minskning av topp-tidstjänster.

På söndagar, alla tåg går mellan Great Victoria Street och Londonderry Waterside, med undantag för de första och sista tjänster av dagen, som utgår från eller slutar på Coleraine. Endast sju tågen går varje sätt på Derry ~ Londonderry linje på söndagar. [2]

Alla passagerare som reser till Portrush på Derry-bundna tjänster, eller till Derry på Portrush-bundna tjänster, måste ändra på Coleraine station.

Tidigare verksamhet

Före 2001 och återupptagandet av Bleach Gröna linjen, tjänster manövreras via Crumlin , Glenavy , Ballinderry och Lisburn . Återupptagandet av Bleach gröna linjen resulterade i kortare resor mellan Belfast och Londonderry. Ett skelett tjänsten fortsatte på Lisburn-Antrim linje fram till 2003, när linjen och dess stationer stängdes. Detta avsnitt av järnvägs nu används enbart för förarutbildning, om akuta omläggningar behövs.

Senaste historia och framtid

I augusti 2011 var det planerat att minska tjänster på Coleraine till Londonderry avsnitt till fem tjänster, i vardera riktningen på vardagar, för att underlätta förbättring av säkerheten fungerar under 2012. En ombyggnad av linjen berodde påbörjas i april 2012, men £ 75 miljoner som det var att kosta, var inte tillgänglig.Detta resulterade i motstånd från anhängare av avsnittet som fruktade att linjen skulle vara permanent stängas. [3]

I oktober 2011, efter år av osäkerhet, DRD minister Danny Kennedy flyttade medel från A5 dualling projektet uppgraderingen järnvägsprojekt, vilket möjliggör en tre fas uppgradering, som inleddes i juli 2012.

Fas 1 såg linjen nära för 9 månader att helt relä två sektioner (Coleraine till Castle och Eglinton till Londonderry) av sträckan, förlänga livslängden för den återstående delen genom att omvandla den aktuella skarvade spår kontinuerlig svetsade järnväg, eliminering av våta fläckar och essentiella broreparationer. Detta avslutades den 24 mars 2013 och nya tidtabellsförändringar har resulterat i en morgontåget nå Derry innan 9:00 för första gången sedan Nordirland järnvägar tog kontroll över nätverket på 1960-talet.

Fas 2 berodde på att påbörjas under 2014/15, men är för närvarande försenat, bestående av införandet av ett mötesspår samt resignalling rutten. Det kommer att se signal hytter i Castle och Londonderry stänga, centralisera signaleringen i Coleraine, och leverera en gång i timmen mellan Derry och Belfast. [4]

Fas 3 kommer att omfatta hela reläet spår mellan Castle och Eglinton med 2021 leverera halvtimmes tjänster. [5]

Andra framtidsplaner för Londonderry linjen inkluderar ett återinförande av den dubbla linjen från Antrim till Ballymena, en fördubbling av spår från Monkstown till Templepatrick, och eventuell flytt av rutten terminalen i Londonderry.

Järnvägsteknik funktionen

Coleraine har en klaffbro för järnvägen över farbara floden Bann. [6] Strax efter Castle station finns två tunnlar som skapats under ett evenemang som kallas den stora Blast i oktober 1845. Castle tunnel är 668 yards lång och är den längsta operativa järnvägs tunnel i Nordirland. Efter att ha passerat genom en kort öppnings tåg passerar den kortare Downhill tunnel som är 301 varv i längd. [7]

Signal

Signal på linjen från Great Victoria Street till Slaught plankorsning (strax söder om Ballymena station) styrs av Belfast Central styrterminalen. Från Ballymena, är signalerings och plankorsningar kontrolleras av Coleraine signal kabinen. Efter tågen avgår Coleraine en elektrisk tågpersonalen systemet fungerar mellan Coleraine och Castle. Detta är när föraren erhåller en token för att komma åt den del av linjen. Castle har sin egen signal stuga, som styr signalering från upp till Ballykelly, där föraren räcker symbolen till signalstyrenheten och får en annan för att göra det möjligt för tågen att gå vidare till Londonderry. Londonderry har också en signalstyrterminal som styr signalering från Eglinton.De flesta av Belfast till Londonderry linje styrs av färgljussignaler, men Castle station har fortfarande semaforen signalerna från kullerbytta-typ är typiska för NCC funktioner.

Rullande

Efter ett fullständigt tillbakadragande av NIR klass 80 och NIR klass 450 tåg, är linjen nu betjänas av en kombination av NIR klass 3000 och NIR klass 4000 dieseldrivna enheter.

Referenser

  1. Hoppa upp^ “NI Järnvägar Tidtabell – Derry Line, Winter 2012” (PDF) . Translink . Hämtas tre januari 2013 .
  2. Hoppa upp^Nordirland Järnvägar (mars 2013). “NIR Service 3 Tidtabell” . Translink . Hämtad 19 mars 2013 .
  3. Hoppa upp^ “Kennedy efterlyser mer pengar för Londonderry järnvägsförbindelse” . BBC News . 25 aug 2011.
  4. Hoppa upp^“Londonderry Line” Andy Milne, RailStaff maj 2012.
  5. Hoppa upp^ “Derry järnväg uppgradering på rätt spår” . Hämtad elva juli 2013 .
  6. Hoppa upp^http://www.movablebridges.org.uk/BridgePage.asp?BridgeNumber=1100
  7. Hoppa upp^http://www.coastlinecastlerock.org/history/therailway02.php

About the author

Assistent

View all posts