Brownshill Dolmen

Den Brownshill Dolmen ( Dolmain Chnoc en Bhrúnaigh i irländsk ) är en megalitiska portal grav ligger 3 km öster om Carlow , i County Carlow , Irland . Det ligger strax utanförR726 regionala vägen [1] och är väl synlig från vägen. En hörnsten i Brownshill, väger uppskattningsvis 100 ton, är känd för att vara den tyngsta i Europa. [2] Graven är listad som en nationalmonument . [3]

Namn

Officiellt känd som Kernanstown Cromlech , är det också stavas som Brown e aktrisen Dolmen. Det är placerad på en kulle som sitter den tidigare gården hus Browne familjen som kullen har fått sitt namn. [4]

Historia

Den byggdes mellan 4000 och 3000 f.Kr. av några av de tidigaste jordbrukarna att bebo ön. Det är också känt som Brownshill Portal Tomb , så kallad eftersom ingången till gravkammaren flankerades av två stora upprättstående stenar (orthostats) stöder granit hörnsten, eller tak, i kammaren. En hörnsten tros ha täckts av ett lerkärl kulle och en grind sten blockerade ingången. På Brownshill både portal stenar och gate-stenen är fortfarande på plats; Capstone ligger på toppen av portaler och gate-sten och backar till marken bort från ingången. Inte mycket ytterligare information finns på Brownshill eftersom det aldrig har grävts. [1] En fjärde upprätt står i närheten och kan vara resterna av en förgård.Omfattningen av kammaren kan inte bestämmas.

Se även

  • Dolmen
  • Lista över megalitiska platser

Referenser

  1. ^ Hoppa upp till:a b“Brownshill Dolmen” . Carlow Town.com . Hämtas 2007/12/09 .
  2. Hoppa upp^Weir, A (1980). Tidig Irland. En Field Guide . Belfast Blackstaff Press. s. 101.
  3. Hoppa upp^nationella monument i County Carlow
  4. Hoppa upp^ “Browneshill Dolmen” . Carlow County Museum . Hämtas 2007/12/09 .

About the author

Assistent

View all posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*