Bunratty

Bunratty Castle ( Irish : Caislean Bhun Raithe , som betyder “slott vid mynningen av Ratty”) är en stor 15-talet torn hus i County Clare , Irland . Det ligger i centrum av Bunratty by (Irish : Bun Ráite ), av N18 väg mellan Limerick och Ennis , nära Shannon Town och dess flygplats . Slottet och angränsande folk park drivs av Shannon Heritage turistattraktioner.

Namn

Namnet Bunratty, Bun Raite (eller möjligen, Bun na Raite ) i irländska betyder “avrinningsområde” av “Ratty” flod . [2] Denna flod, vid sidan av slottet, strömmar in i närheten Shannonmynning .

Historia

Tidigare strukturer

Den första registrerade bosättningen på platsen kan ha varit en Norsemen uppgörelse / handel läger redovisas i Annals of Four Masters ha förstörts av Brian Boru i 977. Enligt lokal tradition, sådan läger var belägen på en ökning sydväst av den nuvarande slottet. Eftersom inga egentliga resterna av denna uppgörelse ännu har hittats, är dess exakta läge okänd och dess existens inte bevisats. [3]

Omkring 1250, kung Henrik III av England beviljade cantred eller distriktet Tradraighe (eller Tradree) till Robert De Muscegros , som i 1251 skära ned cirka 200 träd i kungens trä påCratloe . Dessa kan ha använts för att konstruera en motte och Bailey slott, som skulle ha varit det första slottet på Bunratty, men återigen den exakta positionen för detta är okänd. En senare referens i de statliga tidningarna, dating till 1253 ger de Muscegros rätt att hålla marknader och en årlig mässa i Bunratty. Det har därför antagits att platsen var centrum för tidig Norman kontroll i sydöstra Clare. Början 19th century forskare sätta strukturen till den nordvästra delen av nuvarande slottet. Men när ett hotell byggdes det 1959, John Hunt grävts området och tänkte resterna vara att en pistol placering från förbunds Wars (se nedan). [2] [3]

Dessa marker senare lämnas tillbaka till (eller tas tillbaka av) Kung Henrik III och beviljats Thomas De Clare , en ättling till Strongbow i 1276. De Clare byggde den första sten struktur på platsen (den andra slottet). Detta slott var ockuperat från ca. 1278-1318 och bestod av en stor enda sten torn med lime vita väggar. Det stod nära floden, på eller i närheten av platsen för den nuvarande Bunratty Castle. I slutet av 13-talet, Bunrattty hade cirka 1000 invånare. Slottet attackerades flera gånger av O’Briens (eller O’Brians) och deras allierade. 1284, medan De Clare var borta i England, var platsen fångas och förstöras. Vid sin återkomst i 1287, De Clare hade platsen återuppbyggdes och en 140-yard (130 m) Longfossé uppbyggd kring det. Slottet återigen attackerad men det föll inte förrän 1318. Under det året en stor strid utkämpades på Dysert O’Dea som en del av irländska Bruce krig , där både Thomas De Clare och hans son Richard dödades. Lady De Clare, på att lära mig detta, flydde från Bunratty till Limerick efter bränning slott och stad. Den De Clare Familjen återvände aldrig till området och resterna av slottet småningom kollapsade. Eftersom stenarna sannolikt användas för andra lokala byggnadsverk, inga spår kvar av den andra slott. [3]

I den 14: e århundradet, Limerick var en viktig hamn för den engelska kronan. Att skydda åtkomst via Shannons mynning mot angrepp från den irländska, var platsen en gång ockuperade. I 1353 Sir Thomas de Rokeby ledde en engelsk armé för att erövra MacNamaras och MacCarthys . Ett nytt slott (tredje) byggdes på Bunratty, men återigen, är dess exakta läge okänd. Lokal tradition anser att det stod på den plats där Bunratty Castle Hotel senare konstrueras. Emellertid var den nya strukturen knappast klar innan de fångas upp av den irländska. Dokument visar att i 1355, kung Edvard III av England släppt Thomas Fitzjohn Fitzmaurice från fängelse i Limerick. Han hade åtalats för att låta slottet falla i händerna på Murtough O’Brien samtidigt fungerar som en centralbankschef (kapten) i Bunratty. [3]

Nuvarande struktur

Den fjärde slott, den nuvarande strukturen, byggdes av MacNamara familjen efter omkring 1425. Dess byggare kan ha varit en Maccon Sioda MacNamara, hövding Clann Cuilein (dvs. MacNamaras). Han dog innan slottet avslutades som hände under hans son Sean Finn (dog 1467). Vid omkring 1500, kom Bunratty Castle i händerna på O’Briens (eller O’Brians), den mest kraftfulla klanen i Munster och senare Earls av Thomond. De expanderade platsen och slutligen gjort det till sin chef säte, flytta den där från Ennis. [3]

1558, borg nu noteras som en av de viktigaste stongholds av Thomond -var fattas av Thomas Radclyffe , det Lord-Lieutenant av Irlandfrån Donal O’Brien av Duagh förra King of Thomond (död 1579), och ges till Donal s brorson, Connor O’Brien . Donogh O’Brien , Conor son, kan ha varit en för att flytta sätet för familjen från Clonroad (Ennis) till Bunratty. Han gjorde olika förbättringar till slottet, inklusive att sätta en ny ledning tak på det. [2]

Under förbunds Wars kvittning av irländska upproret 1641 , Lord Forbes , befallande krafter i engelska långa parlamentet , fick av dåvarande Lord Barnabas O’Brien att ockupera Bunratty 1646. Barnabas ville inte åta sig att båda sidor i kampen, spela ut rojalister, rebeller och Roundheads mot varandra. Han lämnade för England, där han gick kung Charles . Försvar av slottet, vars position tillät dem att hålla den mot tillgång blockad till sjöss till Limerick (innehas av förbunds ) och floden Shannon, var i händerna på konteramiral Penn , far till William Penn , grundare av Pennsylvania. Efter en lång belägring, förbundsmedlemmarna tog slottet. Penn kapitulerade men tilläts segla iväg till Kinsale . [2]

Barnabas O’Brien dog 1657, men hade tydligen hyrs ut slottet till en “John Cooper”, möjligen samma person gift med Máire Ní Mahon avLeamaneh Castle , änka efter en annan O’Brien, Conor (död 1651). [2 ] Bunratty förblev egendom O’Briens och på 1680-talet slottet var fortfarande den huvudsakliga säte för Earls av Thomond. 1712, Henry, den 8: e och sista Earl av Thomond (1688-1741) som säljs Bunratty Castle och 472 tunnland (191 ha) av mark till Thomas Amory för £ 225 och en årshyra på £ 120. Amory i sin tur sålde slottet till Thomas Studdert som flyttade in ca. 1720. [4]

Den Studdert familjen lämnade slottet (gör det möjligt att förfalla), att uppehålla sig i den mer bekväma och moderna intilliggande “Bunratty House” de hade byggt i 1804. [4] [5] Orsaken till flytten är bundna i familjen argument över den äldsta sonen gifta sig med sin kusin. [ behövd stämning ]

För någon gång i mitten av 19-talet, var slottet användes som en kasern av Royal Irish Constabulary . [6] År 1894, Bunratty återigen användas av Studdert familjen, som säte för kapten Richard Studdert. [6] i slutet av 19-talet, taket på Great Hall kollapsade. [2]

År 1956 var slottet köpt och återställs av den 7: e Viscount Gort , med stöd från myndigheten för offentliga arbeten . [4] Han reroofed slottet och sparat den från undergång. Slottet öppnades för allmänheten 1960, sport möbler, gobelänger och konstverk dating till omkring 1600. [3] [4]

Idag

Idag är slottet en stor turistattraktion, tillsammans med “Bunratty Folk Park”. Både slottet och Bunratty House är öppna för allmänheten. Slottet är känd för sina medeltida banketter, erbjuds sedan 1963, där “Bunratty slott Entertainers” utför idag.

“Bunratty Folk Park” är ett friluftsmuseum med ett 30-tal byggnader, inklusive Ardcroney Church of Ireland kyrka, flyttade hit och öppnades igen 1998.

Referenser

  1. Hoppa upp^nationella monument i County Clare
  2. ^ Hoppa upp till:a b c d e fLynch, Christopher (1977), “Bunratty Castle – en kort historik” (PDF) , The Other Clare , en: 17-18
  3. ^ Hoppa upp till:a b c d e f. Ryan, William Gerrard (1979) “En granskning av monument i Archaeological och historiskt intresse i Barony av Bunratty Nedre, Co. Clare, Del 4: Slott och torn hus c.1500 kapitel 33: Bunratty Parish ” . Clare Library . Hämtad 17 skrevs den augusti 2013 .
  4. ^ Hoppa upp till:a b c d“Landed egendomar databasen: Studdert (Bunratty)” . NUI Galway . Hämtad 17 skrevs den augusti 2013 .
  5. Hoppa upp^ “godsen databas: Bunratty House” . NUI Galway . Hämtad 17 skrevs den augusti 2013 .
  6. ^ Hoppa upp till:a b“Landed egendomar databas: Bunratty Castle” . NUI Galway . Hämtad 17 skrevs den augusti 2013 .

Bibliografi

  • Christopher Lynch, Bunratty Castle , Volym 41 av The Irish Heritage serien, Eason 1984, ISBN 0900346566 .

About the author

Assistent

View all posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*