Burren

Burren ( Irish : Boireann , som betyder “stor sten”) är en Karst landskap i County Clare , Irland . Den mäter cirka 250 kvadratkilometer och är innesluten ungefär inom cirkeln som gjorts av byarna Bally , Kinvara , Tubber , Corofin , Kilfenora och Lisdoonvarna .

Den Burren National Park är en av sex nationalparker i Irland och den minsta i storlek (15 km 2 ) .Det Burren National Park naturum ligger på Church Street i Corrofin, Irland.

Historia

Burren område som bildas del av territoriet av Corco Modhruadh , som betyder “frö eller folk Modhruadh” som var samma utsträckning med stiftet av Kilfenora . Vid något tillfälle runt 12-talet, var det område uppdelat i två: Corco Modhruadh Iartharach ( “Western Corcomroe”) och Corco Modhruadh Oirthearach ( “Eastern Corcomroe”) även känd som Boireann som i slutet av 16-talet blev de engelska administrativa baronies av Corcomroe och Burren respektive. Den O’Loughlin (Ó Lochlainn) klan styrde Boireann ner till mitten av 17-talet från sin chefs bostad på Gragans Castle (Torn inte huset med samma namn). Chefen för familjen var känd i senare tider som “Prince of Burren” och klanmedlemmar begravdes i familjen grav nära altareCorcomroe Abbey . Deras fränder O’Connor (Ó Conchubhair) klan styrde Corco Modhruadh Iartharach från Dough slott nära Liscannor . Byar och städer finns inom medeltida territoriumBoireann inkluderar Lisdoonvarna , Bally , New Quay / Burrin (Burren), Noughaval , Bealaclugga ( Bellharbour ), Carron och Fanore / Craggagh .

Burren är rikt med historiska och arkeologiska platser. Det finns mer än 90 megalitgravar i området, portal dösar (inklusive Poulnabrone Dolmen ), en keltisk hög kors i byn Kilfenora, och ett antal ring forten – bland dem tre ringsignaler fort Cahercommaun på kanten av en inre klippa och exceptionellt välbevarade Caherconnell Stone Fort . Corcomroe Abbey är en av områdets främsta natursköna attraktioner.

Geologi

Grikes och clints kör längs kalksten trottoaren

De böljande kullarna i Burren består av kalksten trottoarer med kors och tvärs sprickor som kallas “grikes”, lämnar isolerade stenar kallas “clints”. Regionen stöder arktisk , Medelhavet ochalpina växter sida vid sida, på grund av den ovanliga miljön. De kalkstenar, som går från Visean etappen av Lower karbon, formad som sediment i ett tropiskt hav cirka 350 miljoner år sedan. De skikt innehåller fossila koraller , crinoids , sjöborrar och ammoniter .

Nedisning under kvartärperioden underlättas större denudation. Resultatet är att Burren är en av de finaste exemplen på en glacio- Karst landskap i världen. Effekterna av den senaste istiden (den Midlandian) är vanligast förekommande, med Burren överskridande av is under denna nedisning. Effekterna av tidigare karstification (solutional erosion) har eliminerats genom den senaste istiden. Så alla ytor karstification nu sett är från cirka 10.000 år sedan och Burren Karst är därför nyligen. Solutional processer har ökat och fördjupat grikes av kalksten trottoaren . Redan existerande svaghetslinjer i berget (vertikala fogar) bidrar till bildandet av omfattande sprickor åtskilda av clints (platt trottoar som plattor). Berg karstification underlättar bildandet av underjordiska dränering.

Klimat och jordbruk

Burren har en ovanligt tempererat klimat. Genomsnittliga lufttemperaturer sträcker sig från 15 ° C i juli till 6 ° C i januari. Jordtemperaturen vanligtvis inte sjunker under 6 ° C (slutet av 2010 registrerades en mycket ovanlig långvarig period av snö). Eftersom gräs växer när temperaturen stiger över 6 ° C, innebär detta att Burren (som grann Aranöarna ) har en av de längsta växtsäsonger i Irland eller Storbritannien, och stödjer varierande och rik växtlighet. Slutet av maj är den soligaste tiden, [1] och även sannolikt den bästa tiden att se blommor, med gentianaoch avens topp (men orkidéarter blommar senare). [ Behövd stämning ]

Under kontragerillaoperationer i Burren i 1651-1652, Edmund Ludlow sagt ” (Burren) är ett land där det inte finns tillräckligt med vatten för att dränka en man, trä nog att hänga en eller jord nog för att begrava honom …. .. och ändå sin boskap är mycket fett,. för gräs som växer i grästorvor av jord, av två eller tre fot fyrkant, som ligger mellan stenarna, som är av kalksten, är mycket söt och närande ” [1] [2]

Flora och fauna

Burren är känd för sin enastående samling av växter och djur. [2] Regionen stöder många sällsynta irländska arter, [ vilka? ] Av vilka några är endast i detta område. [ Behövd stämning ] Andra förekommer i liknande Karst områden i västra Irland.

Tre fjärdedelar av Irlands arter av blommor finns i Burren. De grikes (sprickor) ger fuktig skydd, stödja ett brett utbud av växter, inklusive ris. Där ytan av trottoaren splittras i grus, många av de härdigare arktiska eller alpina växter kan hittas när kalksten trottoaren är täckt av ett tunt lager av jord, är fläckar av gräs sett, varvat med örtartade växter. Bland blommorna som spelats in från Burren är våren gentiana , en alpin anläggning med ljusa blå blommor som används som en symbol för området av turistrådet. Den irländska orkidé ( tätnycklar Intacta ) och blodnäva ( blodnäva ) förekommer också där. [3]

Noter insekter som finns i Burren inkluderar fjärilarna den pärlemorfjäril ( Boloria Euphrosyne ), Eldsnabbvinge ( Thecla betulae ), väddnätfjäril ( Euphydryas aurinia ) och trä vit ( skogsvitvinge ); nattfjärilar, den Burren gröna (torvfly ), irländska LITEN RING ( gnophos dumetata ) och transparent Burnet ( Zygaena purpuralis ); den Hoverfly kronblomfluga och den vatten skalbagge Ochthebius nilssoni . Denna sista art är känd från bara fem platser i världen, dess typ ort i norra Sverige och fyra märgel sjöar i Burren.

Burren är en av de viktigaste häckningsområdena i Irland för mård .

Kultur

Burren har en lång historia av traditionell irländsk musik. Det är särskilt känd för “West Clare Style” av concertina spelar och musikfestivalen i Doolin och Corofin .

Sport

Burren många kalkstensklippor, särskilt havsklippor på Ailladie , är populära med rock-klättrare . [4] För cavers , finns det ett antal av kartlagda grottor i området, särskilt Pollnagollum . Doolin är en populär “base camp” för cavers och är hem till en av de två största grotträddnings affärerna i irländska Cave Rescue organisation .

Gallery

 • Inhemska blommor och klippformationer
 • Poulnabrone portal grav
 • Burren landskap
 • Poulnabrone Portal Tomb
 • burren staket
 • Karst äng
 • sten monument
 • Karst kupol nära Kilkeedy Parish – östra Burren

Se även

 • Aillwee Cave
 • Burren Action Group
 • Klippamoher
 • Turlough (sjö)
 • Mullaghmore, County Clare
 • Newtown Castle
 • Temple Cronan
 • Wild Atlantic Way
 • Corrofin

Referenser

 1. Hoppa upp^http://www.met.ie
 2. Hoppa upp^ “Anmärkningsvärda Växter av Burren: En katalog raisonné” .
 3. Hoppa upp^Clements, P. 2011 Burren Country, färdas genom en irländsk Kalksten landskap . Collins Press. ISBN 9781848891173
 4. Hoppa upp^ “Irish Klättring Online Wiki” .

About the author

Assistent

View all posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*