Carrickfergus Castle

Carrickfergus Castle är en Norman slott i Nordirland , som ligger i staden Carrickfergus i grevskapet Antrim , på norra stranden av Belfast Lough . Belägrade i sin tur av denskotska , irländska, engelska och franska, spelade slottet en viktig militär roll fram till 1928 och är fortfarande en av de bäst bevarade medeltida byggnader i Nordirland. Det var strategiskt bra, med 3/4 av slottet omkrets omgiven av vatten (även i modern tid endast 1/3 är omgiven av vatten på grund av röjning ). Idag är det upprätthålls av Nordirland miljöbyrån som en statlig vård historiskt monument, på rutnät ref: J4143 8725. [1]

Origins

Carrickfergus byggdes av John de Courcy i 1177 som sitt högkvarter, efter att han erövrade östra Ulster i 1177 och regerade som en småaktig kung fram till 1204, då han störtades av en annan Norman äventyrare, Hugh de Lacy. Inledningsvis de Courcy byggde inre avdelningen, en liten borggård i slutet av udden med en hög polygonal ringmur och östra porten. Det hade flera byggnader, bland annat stora salen . Från sitt strategiska läge på en udde, ursprungligen nästan omgiven av hav, befallde slottet Carrickfergus Bay (senare känd som Belfast Lough ), och marken närmar till muromgärdad stad som utvecklats under dess skuggor.

Engelska kontroll

Det visas först i de officiella engelska poster i 1210 när kung John belägrade den och tog kontroll över dåvarande Ulster främsta strategiska garnison. Efter sin fångst, var konstaplar bestämt att befalla slottet och dess omgivningar. I 1217 den nya konstapel, De Serlane , tilldelades hundra pounds att bygga en ny gardin väggen så att tillvägagångssättet längs berget kan skyddas, liksom östra metoder över sanden exponeras vid lågvatten. Den mellersta-ward ringmur senare reduceras till marknivå på sjuttonhundratalet, spara längs havssidan, där den överlever med en postern grind och östra tornet, känd för en fin samling av armborst loopar på källarplanet.

En kammare på första våningen i östra tornet tros ha varit slottets kapell på grund av sin fina romanska stil dubbla fönster surround, om det ursprungliga kapellet måste ha varit i den inre avdelningen. Den räfflade valv över ingången passage den mord hålet och de massiva portcullis vid vardera änden av porthuset är senare inser startade av Hugh de Lacey som dog 1248 och inte leva för att se den är klar i omkring 1250. Det avslutades av kung Henrik III.

Efter kollapsen av Earldom av Ulster i 1333, förblev slottet i kronan : s huvudsakliga bostäder och administrativa centrum i norra Irland. Under de tidiga stadierna av nio åriga kriget (1595-1603), när engelskt inflytande i norr blev svag, fick krona krafter tillhandahålls och upprätthålls genom stadens hamn. Och i 1597, den omgivande landsbygden var scenen för slaget vid Carrickfergus .

Under det sextonde och sjuttonde århundradena förbättringar gjordes för att rymma artilleri , inklusive externt utspärrade kanonportarna och embrasures för kanoner , men dessa förbättringar inte hindra slottet från att attackeras och fångas på många tillfällen under denna tid. Marshal Schomberg belägrade och tog slottet i den veckolånga belägringen av Carrickfergus 1689. Detta är också den plats där Schomberg ledare, king William III först satte sin fot i Irland den 14 juni 1690.

År 1760, efter hårda strider i staden , var det överlämnas till franska angriparna under befäl av Francois Thurot . De plundrade slottet och staden och sedan vänster, bara för att fångas upp av Royal Navy .

Senare användning

1778, en liten men viktig händelse i amerikanska frihetskriget började på Carrickfergus, när John Paul Jones , med tanke på ovilja från hans besättning att närma för nära slottet, lockade en Royal Navy fartyg från sina förtöjningar i den nord Channel , och vann en timme lång kamp . 1797 slottet, som hade vid flera tillfällen använts för att hysa krigsfångar, blev ett fängelse och det var kraftigt försvaras under Napoleonkrigen ; sex kanoner på den östra batteri återstår av tjugotvå som användes i 1811.

För ett sekel förblev en tidning och arsenal . Under första världskriget användes det som en garnison och ammunition butik och under andra världskriget som en skyddsrum .

Det garrisoned kontinuerligt under cirka 750 år fram till 1928, då ägandet överfördes från brittiska armén till den nya regeringen i Nordirland för bevarande som en gammal monument .Många av dess efter Norman och viktorianska tillägg avlägsnades sedan för att återställa slottets ursprungliga Norman utseende. Det återstår öppen för allmänheten. Festsalen har totalrenoverats och det finns många utställningar att visa hur livet var i medel gånger. Den byggdes och ombyggd tre gånger, och fortfarande står i dag.

Järnvägs tillgång

Slottet är kort promenad från Carrickfergus järnvägsstationen . Tåg ansluta västerut till Belfast Central och Belfast Great Victoria Street och österut till Whitehead och Larne hamn drivs av Nordirland järnvägar .

Se även

  • Slott i Storbritannien och Irland
  • Slott i Nordirland
  • Slott i Irland

Referenser

  1. Hoppa upp^ “Carrickfergus Castle” (PDF) . Miljö och arv service NI – State Care historiska monument . Hämtas tre december 2007 .

About the author

Assistent

View all posts