County Antrim

County Antrim (uppkallad efter staden Antrim ) är ett av sex län som bildar Nordirland , som ligger i nordöstra delen av ön Irland. Gränsar till nordöstra kusten av Lough Neagh , täcker länet ett område på 3.046 kvadratkilometer (1176 sq mi) [5] och har en befolkning på cirka 618 tusen. Det är en av sex traditionella länen i Nordirland och ligger inom den historiska landskapet av Ulster . County Antrim har en befolkningstäthet på 203 personer per kvadratkilometer / 526 personer per kvadratmeter mil. [6]

Den Glens av Antrim erbjuder isolerade robusta landskap, jätte Causeway är ett unikt landskap och ett UNESCO världsarv , Bushmills producerar whisky, och Portrush är en populär badort och nattliv område. Majoriteten av Belfast , huvudstad i Nordirland, är i County Antrim, varvid återstoden är i County Down .

Geografi

En stor del av Antrim är kuperad, särskilt i öster, där de högsta höjderna uppnås. Utbudet går norr och söder, och efter denna riktning, de högsta punkterna är Knocklayd 514 m (1,690 ft), Slieveanorra 508 m (1.670 ft), Trostan 550 m (1800 fot), Slemish 437 m (1.430 ft), Agnew s Hill 474 m (1.560 ft) och Divis 478 m (1,570 ft). [7] den inre lutningen är gradvis, men på den norra stranden området slutar i abrupta och nästan vinkelräta declivities, och här därför några av de finaste kusten landskap i världen finns, vitt skilda, med sina obrutna rader av klippor, från den indragna kustlinje i väst. De mest anmärkningsvärda klippor är de som bildas av vinkelräta basaltkolonner, som sträcker sig många miles, och mest slående visas i Fair Head och den berömda Giant Causeway . Från den östra kusten bergen stiga omedelbart men mindre abrupt, och fördjupningarna är bredare och djupare. På båda kusterna finns flera semesterorter, inklusive Portrush (med välkända golf länkar), Portballintrae och Bally ; på den östra Cushendun , Cushendall och Water på Red Bay, Carnlough och Glenarm ,Larne på havet av Moyle , och Whitehead på Belfast Lough. Alla är något utsatta för ostliga vindar förhärskande under våren. Den enda ön storlek är det L-formade Rathlin Island , utanför Bally, 11 km (6,8 mi) i total längd av 2 km (1,2 mi) maximal bredd, 7 km (4,3 mi) från kusten, och liknande basalt och kalksten bildning som fastlandet. Det är delvis åkermark, och stöder en liten befolkning. Island är en halvö som skiljer Larne Lough från North Channel .

Dalarna i Bann och Lagan , med mellanliggande Lough Neagh, bildar den bördiga lågland. Dessa två floder, både stigande i County Down, är de enda av betydelse. De sistnämnda flöden till Belfast Lough, fd avlopp Lough Neagh, som matas av ett antal mindre strömmar. Fisket i Bann och Lough Neagh (särskilt för lax och ål ) är av värde både kommersiellt och idrottsmän, den lilla staden Toome , vid utflödet av floden, vara i centrum. Omedelbart under denna punkt ligger Lough Beg, “Small Lake”, ca 4,5 m (15 fot) lägre än Lough Neagh.

Transport

County Antrim har ett antal flyg-, järnvägs- och sjöförbindelser.

Air

Nordirlands största flygplats, Belfast International Airport , på Aldergrove är i County Antrim. Belfast International delar sina banor med Royal Air Force bas RAF Aldergrove , som annars har sina egna anläggningar. [ Behövd stämning ] Det är den femte största regionala flygfrakt center i Storbritannien. Det finns reguljär trafik till Storbritannien, Europa och Nordamerika.

Regionen är också betjänad av George Best Belfast City Airport , en mil öster om Belfast centrum på County Down sidan av staden, som döptes i 2006 för att hedra fotbollsspelareGeorge Best .

Rail

Se också: Kategori: Järnvägsstationer i County Antrim

De viktigaste TRANSLINK Nordirland Järnvägar rutter de stora linjen mellan Belfast, Antrim, Ballymena , Coleraine och Londonderry , Belfast till Carrickfergus och Larne , hamnen förStranraer i Skottland och Coleraine till Portrush .

Hav

Två av Nordirlands viktigaste hamnarna är i grevskapet Antrim, Larne och Belfast .

Färjor segla från Larne Harbour till destinationer, inklusive Cairnryan och Troon i Skottland, och Fleetwood i England.

Den Hamn Belfast är Nordirlands främsta maritima gateway, betjänar Nordirland ekonomin och allt som i Irland . Det är ett viktigt centrum för industri och handel och har etablerat sig som fokus för logistikverksamhet för Nordirland. Omkring två tredjedelar av Nordirlands sjöburna handeln, och en fjärdedel av den för Irland som helhet, hanteras i hamnen, som tar emot över 6000 fartyg per år. [8]

Befolkning

Befolkningen i grevskapet Antrim var 615.384 enligt den senaste folkräkningen uppgifter, vilket gör den till den mest befolkade länet i Nordirland.

Iriska

Statistik för 2009-2010 visar 1832 elever i 12 Gaelscoileanna (irländsk språk grundskolan) och en Gaelcholáiste (iriska gymnasiet). [9]

Religion

Den Presbyterian Church i Irland är den största religiösa valör, följt av katolska kyrkan och den anglikanska kyrkan i Irland . County Antrim är ett av två län i Irland, där de flesta människor är protestant , enligt folkräkningen 2001 , den andra är ner . Den starka Presbyterian närvaro i länet beror till stor del på länets historiska band med lågland Skottland , som lämnat många invandrare till Irland. Protestanter är i majoritet i de flesta av länet, medan katolikerna är koncentrerade till västra Belfast, nordost, och på stranden av Lough Neagh.

Administration

Den traditionella residensstad är Antrim . På senare tid, Ballymena var säte för länsstyrelsen. Länen i Nordirland upphört att vara administrativa enheter 1973, med omorganisationen av kommunerna.

I Nordirland länet strukturen inte längre används i kommunerna. Nordirland är uppdelad i distrikt . Majoriteten av County Antrim invånare administreras av följande nio råden:

 • Antrim och Newtownabbey
 • Ballymena Borough Council
 • Ballymoney stadrådet
 • Belfast kommunfullmäktige
 • Carrickfergus Borough Council
 • Larne Borough Council
 • Lisburn
 • Moyle

Små portioner av länet administreras av råden som är baserade i angränsande län, bland annat byn Aghagallon i Craigavon Borough och staden Portrush i Coleraine Borough .

Länet innehåller inom det hela fem parlamentariska valkretsar :

 • Belfast North
 • Belfast West
 • East Antrim
 • North Antrim
 • söder Antrim

Delar av följande valkretsar är också i County Antrim:

 • Belfast South
 • East Londonderry
 • lagan Valley
 • Upper Bann

Bosättningar

Städer

(platser med officiell stadsrättigheter)

 • Belfast
 • Lisburn

Storstäder

(befolkning på 18.000 eller mer och under 75.000 på folkräkningen 2001) [10]

 • Antrim
 • Mena
 • carrickfergus
 • Larne
 • Newtownabbey

Medium städer

(befolkning på 10.000 eller mer och under 18.000 på folkräkningen 2001) [10]

 • ingen

Små städer

(befolkning på 4500 eller mer och under 10.000 på folkräkningen 2001) [10]

 • Bally
 • Bally
 • Bally
 • Green
 • Jordans
 • Port
 • Randalstown

Mellan bosättningar

(befolkning på 2250 eller mer och under 4500 vid folkräkningen 2001) [10]

 • Ahoghill
 • Broughshane
 • Crumlin
 • Cullybackey
 • Whitehead

Byar

(befolkning på 1000 eller mer och under 2250 vid folkräkningen 2001) [10]

 • Bushmills
 • Carnlough
 • Cloughmills
 • Cogry & Kilbride
 • Cushendall
 • Doagh
 • Dunloy
 • Glenavy
 • kells
 • Portglenone
 • Temple

Små byar eller byar

(befolkning på mindre än 1000 vid folkräkningen 2001) [10]

 • Aghagallon
 • Aghalee
 • Aldergrove
 • Armoy
 • Ballintoy
 • Ballycarry
 • Ballyeaston
 • Ballygalley
 • Ballynure
 • Boneybefore
 • Carnalbanagh
 • Cargan
 • Cushendun
 • Dervock
 • Glenarm
 • Glynn
 • Loughguile
 • Moss-Side
 • Newtown Crommelin
 • Parkgate
 • Portballintrae
 • Rasharkin
 • Stranocum
 • Också mig
 • Cairncastle

Underavdelningar

baronies

Huvudartikel: Barony (Irland)

 • antrim Lägre
 • antrim Övre
 • Belfast Lägre
 • Belfast Övre
 • carrickfergus
 • bära
 • Dunluce Lägre
 • Dunluce Övre
 • Glenarm Lägre
 • Glenarm Övre
 • Kilconway
 • Massereene Lägre
 • Massereene Övre
 • Toome Lägre
 • Toome Övre

helge

Huvudartikel: Lista över civila församlingar i County Antrim

townlands

Huvudartikel: Lista över townlands i County Antrim

Historia

Kungliga Avenue, Belfast .Photochrom ut cirka 1890-1900.

Vid vilken tidpunkt län Antrim bildades är inte känt, men det verkar som om en viss stadsdel bar detta namn innan regeringstid Edward II (tidigt 14-talet), och när shiring of Ulster gjordes av Sir John Perrot i den 16: e talet, Antrim och Down redan erkänt divisioner, i motsats till resten av provinsen. De tidigaste kända invånarna var mesolitiska jägare och samlare av före Celticursprung, [11] , men namnen på de townlands eller underavdelningar, antas ha gjorts på 13-talet, är alla av gaeliska härledning. [ Tvivelaktigt – diskutera ]

I forna tider var Antrim bebodd av keltiska folk kallas Darini . [12] I början av medeltiden, södra County Antrim var en del av Konungariket Ulidia , styrdes av Dál Fiatach klaner Keenan och MacDonlevy / McDunlavey; norr var en del av Dál Riada , som sträckte sig in i vad är nu västra Skottland över Irländska sjön. Dál Riada styrdes av O’Lynch klanen, som var vasaller i Ulidians. Förutom Ulidians och Dál Riada fanns det Dál nAraide lägre County Antrim, och Cruthin , som var pre-Gaelic kelter och troligen relaterade till pikterna i Storbritannien. [13] mellan den 8 och 11-talen Antrim exponerades för inbrytningar i vikingar .

I slutet av 12-talet blev Antrim del av Earldom av Ulster , erövrades av Anglo-Norman inkräktare. En återupplivande av gaeliska makt följde kampanjen Edward Bruce i 1315, lämnarCarrickfergus som den enda betydande engelska fäste. I slutet av medeltiden, var Antrim indelad i tre delar: norra Clandeboye, den Glynnes och rutt. De Cambro Norman MacQuillans var stark i Route. En gren av O’Neills Tyrone migrerat till Clandeboye i den 14: e århundradet, och styrde det under en tid. Deras familj kallades O’Neill Clannaboy. En gallóglaigh september, de MacDonnells, blev den mäktigaste i Glynnes i den 15: e århundradet.

Under Tudor eran (16-talet) många äventyrare från Storbritannien försökte att kolonisera regionen; många skottar bosatte sig i Antrim runt denna tid. [14] I 1588 Antrim kusten var skådeplatsen för en av de 24 vrak i spanska armadan i Irland . Den spanska fartyget La Girona förliste utanför Lacana Point, Giant Causeway 1588 med förlusten av nästan 1300 liv. [15]

Antrim är indelad i sexton baronies. Lägre Antrim, en del av nedre Clandeboye, avgjordes av september O’Flynn / O’Lynn. Övre Antrim, en del av Lower Clandeboye, var hemma hos O’Keevans. Belfast var en del av Lower Clandeboye och hölls av O’Neill-Clannaboys. Lägre Belfast, Övre Belfast och Carrickfergus var också en del av nedre Clandeboye. Cary var en del av Glynnes; styrde ursprungligen av O’Quinn september, MacDonnell galloglasses från Skottland tog makten här i slutet av medeltiden och några av O’Haras också migrerat från Connaught . Övre och Nedre Dunluce var en del av Route, och styrdes av de MacQuillans. Övre och Nedre Glenarmstyrdes av O’Flynn / O’Lynn september, betraktas som en del av de Glynns. I tillägg till detta september och det av O’Quinn, som båda var nativt, de skotska gallóglaigh SEPTS av MacKeown, MacAlister, och MacGee, finns där.Kilconway var ursprungligen O’Flynn / O’Lynn territorium, men hölls av MacQuillans som en del av Route, och senare av gallóglaigh september av MacNeill. Lägre Massereene var en del av nedre Clandeboye och styrdes av O’Flynns och O’Heircs. Övre Massereene var en del av Lower Clandeboye, styrs av O’Heircs. Övre och Nedre Toome, en del av Route, var O’Flynn / O’Lynn territorium. Övrigt först styrdes av MacQuillans. Senare, den skotska gallóglaigh MacDonnells och MacAlisters invaderade. De MacDonnells var en gren av den skotska klanen MacDonald; de MacAlisters spåras sitt ursprung tillbaka till den irländska Colla UAIS, äldst av de tre Collas.

Island hade, förutom antikvariska lämningar, en ryktbarhet som ett hem för trolldom, och under irländska upproret 1641 var skådeplats för en handling för repressalier (för massakern på protestanter ) mot den katolska befolkningen av den skotska Covenanter soldaterna i Carrickfergus . [ behövd stämning ]

1689 under Williamite kriget i Irland , County Antrim var ett centrum för protestantiska motstånd mot regeln om den katolska James II . Under utvecklings krisen James ‘garnison på Carrickfergus framgångsrikt avsky ett försök av lokala protestanter att storma den. Efter framförandet av den irländska armén enligt Richard Hamilton , alla County Antrim fördes i Jacobite kontroll. Senare under året en stor expedition från England under Marshal Schomberglandade i Belfast Lough och framgångsrikt belägrade Carrickfergus . Efter att ha fångat de flesta av de största städerna i området, då marscherade de söderut mot Dundalk .

Historiska monument

Carrickfergus Castle (1177)

Se även: Slott i County Antrim

Antikviteter i länet består av rösen , fästen eller fort, rester av kyrkliga och militära strukturer, och runda torn .

Det finns tre runda torn: en i Antrim, en i Armoy , och en på Ram Island i Lough Neagh, bara att åtmin Antrim vara perfekt. Det finns några rester av de kyrkliga anläggningar påBonamargy , där Earls av Antrim är begravda, Kells , Glenarm, Glynn , Muckamore och Whiteabbey.

Slottet på Carrickfergus , med anor från Norman invasion av Irland , är en av de bäst bevarade medeltida byggnader i Irland. Det finns dock fortfarande andra fornborgar, somOlderfleet , Cams, Shane , Glenarm, Garron Tower, Red Bay, och Dunluce Castle , känd för sin dramatiska läge på en klippa.

De viktigaste rösen är: en på Colin berg, nära Lisburn; en på Slieve sant , nära Carrickfergus; och två på Colinward. De cromlechs mest värda att notera är: en nära Cairngrainey , till nordöstra delen av den gamla vägen från Belfast till Templepatrick , den stora cromlech på Mount Druid , nära Ballintoy ; och ett vid den norra änden av Island. Fästen, fort och entrenchments är mycket talrika.

De naturliga klippformationerna Giant Causeway på Antrim kust nu utsett ett UNESCO världsarv .

Saint Patrick

Slemish , omkring åtta miles (13 km) öster om Ballymena, är anmärkningsvärt som platsen för St Patrick tidiga liv. Enligt tradition Saint Patrick var en slav i sju år, nära berget Slemish, tills han flydde tillbaka till Storbritannien.

Linne

Linne tillverkning var tidigare en viktig näring i länet. Vid tidpunkten Irland producerade en stor mängd lin . Bomull spinning av Jennies introducerades för första gången till Belfast från industri Robert Joy och Thomas M’Cabe 1777; och tjugotre år senare uppskattades att mer än 27.000 personer var anställda i branschen inom tio miles (16 km) i Belfast. Kvinnor användes vid bearbetning av mönster på muslin .

Noterbara invånare

 • James Adair (1709-1783), född i County Antrim, utforskare, näringsidkare, och historiker [16]
 • Charles Clinton Beatty (1715? -1772), Född i County Antrim, noterade präst i New Jersey -området [16]
 • John Bodkin Adams (1899-1983), allmänläkare är född i Randalstown och misstänks för att ha dödat 163 patienter samtidigt som man övar i Eastbourne , England. [17]
 • William Arthur (1797-1875), född i Ballymena, noterade antiquitarian och baptist präst i USA. [16]
 • Joey Dunlop , OBE (1952-2000), från Ballymoney , fem gånger World Motorcycle mästare.
 • Amy James-Kelly (1995-), född i Antrim, känd för sin roll som Maddie Heath i Coronation Street
 • Sir John Jamison (1776-1844), läkare och sjö- kirurg från Carrickfergus som blev en viktig pionjär markägare och konstitutionell reformator i New South Wales , Australien.
 • George Macartney, 1st Earl Macartney (1737-1806), från Ballymoney , första brittiska ambassadören i Kina 1772.
 • Eva McGown (1883-1972), chorister, banbrytare, och programledare i Alaska.
 • John O’Kane Murray (1847-1885), född i Antrim, läkare och noterade författare. [16]
 • James Nesbitt (1965-), från Broughshane (även om han levde nära Coleraine för de flesta av hans tonåren och vuxenlivet), anmärkningsvärd skådespelare.
 • Liam Neeson (1952-), från Ballymena , anmärkningsvärd skådespelare.
 • Tony McCoy (1974-), från Moneyglass , noterbara jockey.
 • Hugh Boyle (1897-1986), från Dunloy , katolska biskopen i Port Elizabeth, 1951-1954, biskop i Johannesburg, 1954-1976.

Flora och fauna

Dokumentation av sjögräs i County Antrim samlades och publicerades 1907 av J. Adams [18] som konstaterar att listan innehåller 211 arter. Smet lista, 1902, [19] innehöll 747 arter i sin katalog av brittiska marina alger.

Av sötvattenalger finns 10 taxa i Alger ( Charales ) registreras från Antrim: Chara aspera Deth. ex Willd. var. aspera ; Chara klot Thuill. var. klot , Chara klot var. virgata (Kutz.) RD, Chara vulgaris L. . var vulgaris , Chara vulgaris . var contraria (A. Braun ex Kutz.) JAMoore, Chara vulgaris . var longibracteata (. Kutz) J.Groves & Bullock-Webster, Chara vulgaris var. papillata Wallr. ex A. Braun; Nitella flexilis (L.) Ag. . var flexilis , Nitella translucens (Pers.) CA Ag. och Tolypella nidifica (O.Mull.) Leonh. var. glomerata (Desv.) RD Wood. [20]

Sport

Huvudartikel: Antrim GAA

Efternamn

De vanligaste efternamnen i County Antrim vid tidpunkten för Förenade kungariket folkräkning 1901 , [21] genom beslut infalls:

 • 1. Wilson
 • 2. Johnston
 • 3. Thompson
 • 4. Campbell
 • 5. Smyth
 • 6. Stewart
 • 7. Moore
 • 8. Robinson
 • 9. Brown
 • 10. Bell

Se även

 • Kloster och priories i Nordirland (County Antrim)
 • Förteckning över townlands i County Antrim
 • Lista över civila församlingar i County Antrim
 • Lord Lieutenant av Antrim
 • Hög Sheriff av Antrim

Referenser

 1. Hoppa upp^Bonamargy Friary Guide Miljödepartementet.
 2. Hoppa upp^nord-syd ministerråd: 2004 Årsredovisning i Ulster Scots
 3. Hoppa upp^årsredovisning 2008 i Ulster-Scots Tourism Ireland.
 4. Hoppa upp^ Den Ulster-Scotjuni 2011 Charlie “Tha Poocher” Rennals.
 5. Hoppa upp^ “Antrim” . Encyclopedia Britannica .
 6. Hoppa upp^Dela befolkningen i länet Antrim (618.108) av området (3046 km2)
 7. Hoppa upp^ “bergen” . Simon Stewart . Hämtad 30 skrevs den augusti 2010 .
 8. Hoppa upp^ “Om oss” . Belfast Harbour .
 9. Hoppa upp^Statistik från nationella Gaelscoil ledningsorgan, nås på januari 2012
 10. ^ Hoppa upp till:a b c d e f“Statistisk klassificering av bosättningar” . NI grannskaps Information Service . Hämtad 23 februari2009 .
 11. Hoppa upp^Waddell, John (1998). Den förhistoriska Archaeology of Ireland . Galway: University Press Limited. pp. 11-24.
 12. Hoppa upp^ O’Rahilly, Thomas F. (1946). Tidig irländsk historia och mytologi . Dublin: Dublin Institute for Advanced Studies. s.7.
 13. Hoppa upp^ O’Rahilly, Thomas F. (1946). Tidig irländsk historia och mytologi . Dublin: Dublin Institute for Advanced Studies.pp. 341-352.
 14. Hoppa upp^ Benn, George (1877). En historia av staden Belfast . Belfast Marcus Ward & Company. pp 21 ff..Encyclopaedia Britannica (14: e upplagan), Antrim .
 15. Hoppa upp^ “La Girona” (PDF) . # Årsrapport rådgivande kommittén för Historiska vrak, 2005 . Rådgivande kommittén för Historiska vrakplatser. s. 35 . Hämtat 1 november 2008 .
 16. ^ Hoppa upp till:a b c dvem som var vem i Amerika historisk volym, 1607-1896 . Chicago: Marquis Vem är vem. 1967. Cite error: Ogiltig tag; namn “Marquis_1607-1896” definieras flera gånger med olika innehåll (se hjälpsidan). <ref>
 17. Hoppa upp^Cullen, Pamela V. “A Stranger in Blood: The Case Files på Dr John Bodkin Adams”, London, Elliott & Thompson, 2006, ISBN 1-904027-19-9
 18. Hoppa upp^Adams, J.  Den tång Antrim kusten. Scient. Pap. Ulster Fisk. Biol. . Ass Vol.1: 29-37
 19. Hoppa upp^smeter, EAL  En katalog av den brittiska havsalger är en lista över alla arter av tång påvisats på stranden av de brittiska öarna, med orter där de finns. J. Bot, Lond.. 40 (suppl.): (2) + 107.
 20. Hoppa upp^Hackney, ed P.. Stewart & Corry Flora i nordöstra Irland. Tredje upplagan Institutet för irländska studier och drottning University of Belfast. ISBN 0 85389 446 9
 21. Hoppa upp^ “Antrim Släktforskning resurser och Parish Register – Ulster” .

About the author

Assistent

View all posts