Lough Neagh

Lough Neagh , (uttalas / ˌ l ɒ x n eɪ / , lokh ja ) är en sötvatten sjö i Nordirland . Den största sjön efter område i brittiska öarna , levererar det 40% av Nordirlands vatten. [3] [4] Dess namn kommer från Irish : Loch nEachach , som betyder “Lake of Eachaidh “, men idag är det oftast stavas Loch nEathach ( Irish: [ɫ̪ɔx n̠ʲahax] .) på iriska [5] Lough ägs av earlen av Shaftesbury .

Geografi 

Med en yta på 151 kvadrat miles (392 km 2 ), är det den största sjön på ön Irland, den 15: e största insjö i Europeiska unionen [3] [4] och är rankad 31 i Förteckning över största sjöarna europa . Ligger 20 miles (30 km) väster om Belfast , är det ungefär 20 miles (30 km) lång och nio miles (15 km) bred. Det är mycket grunt runt marginalerna och medeldjupet i huvuddelen av sjön är (9 m) ca 30 fot, även om lough som djupast är cirka 80 fot (25m) djup.

Hydrologi

Av de 1.760 kvadrat miles (4550 km 2 ) upptagningsområde, cirka 9% ligger i Irland och 91% i Nordirland, [6] sammanlagt 43% av landarealen i Nordirland dräneras i Lough, [7 ] som själv rinner ut norrut till havet via floden Bann . Som en av källorna är den övre Bann kan Lough själv betraktas som en del av Bann. Lough Neagh matas av många bifloder inklusive floder Huvud (34 mi), Six Mile Water (21 mi), Upper Bann (40 mi), Blackwater (57 mi), Ballinderry (29 mi) och Moyola (31 mi) [8 ]

Öar och halvöar

 • Coney Island
 • Coney Island Flat
 • Croaghan Flat
 • Derrywarragh Island
 • Kinturk Flat
 • Oxford Island (halvön)
 • Padian
 • Ram Island
 • Phil Roe platta
 • Den grunda Flat
 • Traad (halvön)

Städer och byar

Städer och byar i närheten av Lough include Craigavon , Antrim , Crumlin , Randalstown , Toomebridge , Ballyronan , Ballinderry , Moortown , Ardboe , Maghery , Lurgan and Magherafelt .

Län

Fem av de sex länen i Nordirland har stränder på Lough (endast Fermanagh inte), och dess område delas bland dem. Länen listas medurs:

 1. Antrim (östra sidan och norra stranden av sjön)
 2. Down (liten del i den sydöstra)
 3. Armagh (söder)
 4. Tyrone (väst)
 5. Londonderry (norra delen av västra strand)

Kommunal Distrikt

Det område av sjön är uppdelad mellan fyra Kommunal distrikt i Nordirland, som anges medurs: [9]

 • 3 Antrim och Newtownabbey , i nordöstra
 • 4 Lisburn och Castlereagh , i öster
 • 6 Armagh, Banbridge och Craigavon , i söder
 • 9 Mid Ulster i väst

Användningsområden

Även om Lough används för en mängd olika fritids och kommersiell verksamhet, är det utsatt och tenderar att få mycket grov mycket snabbt i blåsiga förhållanden.

Vattenförsörjning

Lough används av Nordirland Vatten som en källa till färskt vatten. The Lough levererar 40% av regionens dricksvatten . Det har länge funnits planer för att öka mängden vatten dras från Lough, genom ett nytt reningsverk fungerar på Hog Park Point, men dessa har ännu inte förverkligas. The Lough ägande av earlen av Shaftesbury har konsekvenser för planerade förändringar i statliga hushållsvattentjänster i Nordirland, [10] som lough används också som ett avlopp utlopp, och detta arrangemang är endast tillåten genom BritishCrown immunitet . [ behövd stämning ] År 2012 rapporterades det att Earl överväger att överföra ägandet av Lough till Nordirlands församling . [11]

Navigering

Traditionella arbets båtar på Lough Neagh inkluderar bred strålade 4,9 till 6,4 meter (16 till 21 fot) klinkbyggda , Sprit-riggade arbetsbåtar och mindre flatbottnade “barnsängar” och “flats”. Pråmar, här kallade “tändare”, användes fram till 1940-talet för att transportera kol över lough och angränsande kanaler. Fram till 17-talet, log båtar ( coití ) var de viktigaste transportmedlet. Några traditionella båtar är kvar nu, men en samhällsbaserad grupp på södra stranden av lough bygger om en rad arbetsbåtar. [12]

I den 19: e århundradet, tre kanaler konstruerades med hjälp av lough att koppla olika hamnar och städerna: Lagan Navigation en länk från staden Belfast , den Newry Canalkopplade till hamnen i Newry , och Ulster kanalen ledde till Lough Erne navigering, vilket ger en farbar inre väg via floden Shannon till Limerick , Dublin och Waterford . Nedre Bann var också farbar till Coleraine och Antrim kusten, och den korta Coalisland kanalen som en väg för kol transport. Av dessa vattenvägar, endast den nedre Bann förblir öppen i dag, även om en återställningsplan för Ulster Canal pågår.

Lough Neagh Rescue ger en sökning och räddningstjänst 24 timmar om dygnet. Det är en frivillig tjänst som finansieras av stadsdelsnämnderna som gränsar till Lough. Dess medlemmar är välutbildade och är en uttalad anläggning för kustbevakningen som samordnar räddnings på Lough Neagh.

Fågelskådning

Lough Neagh lockar fågelskådare från många nationer på grund av antalet och olika fåglar som vinter och sommar i mossar och stränder runt lough.

Flora

Floran i nordöstra delen av Nordirland innehåller alger: Chara aspera , Chara klot . Var klot , Chara klot . Var virgate , Chara vulgaris . Var vulgaris , Chara vulgaris var. Papillata , Tolypella nidifica var. Slick . [13] register över Angiospermae inkluderar: ältranunkel . var pseudoreptans , majsmörblomma , Ranunculatus sceleratus , Ranunculatus circinatus , Ranunculatus peltatus , ängsruta , kustruta . subsp minus , Nymphaea alba , Hornsärv , sylörter vatten , Erophila verna . sub verna , ängsbräsma , lundbräsma , skogsbräsma , sumpfräne , fränen amfibie , färgreseda , luktviol , lundviol , Viola tricolor ssp. Violoa tricolor ssp. curtissi , Hypericum androsaemum , fyrkantig johannesört , Elatine hydro , smällglim , Rödblära , Såpnejlika , [ 13]

Fiske

Ål fiske har varit en stor industri i Lough Neagh i århundraden. Dessa europeisk ål ta sig från Sargassohavet i Atlanten, cirka 4.000 miles längs Golfströmmen till mynningen av floden Bann , och sedan ta sig in i lough. De förblir där för cirka 10 till 15 år, mognar, innan han återvände till Sargasso att leka. Idag Lough Neagh ålfisket exportera sina ål till restauranger över hela världen, och Lough Neagh Eel har beviljats skyddad geografisk status enligtunionsrätten . [14]

Mytologi och folklore

I irländska mytiska berättelsen Cath Maige Tuired ( “slaget vid Moytura”), är Lough Neagh kallas en av de 12 främsta loughs i Irland. [15] Ursprunget till sjön och dess namn förklaras i en irländsk saga som skrevs ner i medeltiden , men är troligen förkristen. [16] [17] Enligt sagan är sjön uppkallad efter Echaid (modern stavning: Eochaidh eller Eachaidh), som var son till Mairid (Mairidh), en kung av Munster . Echaid förälskar sig i sin styvmor, en ung kvinna vid namn Ébliu (Ébhlinne). De försöker rymma, tillsammans med många av sina hållare, men någon dödar sina hästar. I vissa versioner, är hästarna dödas av Midir (Midhir), vilket kan vara ett annat namn för Ébliu make Mairid.Óengus (Aonghus) visas då och ger dem en enorm häst som kan bära alla sina tillhörigheter. Óengus varnar för att de inte får låta hästen vila eller kommer det att bli deras undergång. Men efter att ha nått Ulster hästen stannar och urinerar, och en fjäder stiger från platsen. Echaid bestämmer sig för att bygga ett hus där och täcker våren med en hörnsten för att stoppa den överfulla. En natt är Capstone inte ersättas och våren svämmar över, drunkning Echaid och de flesta av hans familj, och skapa Loch n-Echach ( Loch nEachach : sjön Eochaidh eller Eachaidh). [16] [17]

Tecknet Eochaidh hänvisar till den Daghdha , en gud av den gamla irländska som också kallas Eochaidh Ollathair (som betyder “ryttare, far all”). [17] Ébhlinne, Midhir och Aonghus var också namnen på gudar. Mary McGrath och Joan Griffith skriver att tanken på ett övernaturligt väsen skapar landskapet med sin egen kropp är en gammal man som är gemensam för många förkristna kulturer. [17] En Gaelic september kallas UI Eachach (som betyder “ättlingar till Eochaidh”) bodde i området och det är troligt att deras namn kommer från kulten av guden Eochaidh. [16]

En annan berättelse berättar hur sjön bildades när Irlands legendariska jätte Fionn mac Cumhaill (Finn McCool) öste upp en bit av jorden och kastade den på en skotsk rival. Det föll i Irländska sjön , bildar Isle of Man , medan kratern kvar bakom fylld med vatten för att bilda Lough Neagh. [18]

Se även

 • Förteckning över Loughs i Irland
 • Lough Beg
 • Portmore Lough

Referenser

 1. Hoppa upp^Naijural Heirship: Torv Mossor NI miljön och arvet service.
 2. Hoppa upp^org
 3. ^ Hoppa upp till:a bofficiella turist Irland webbplats
 4. ^ Hoppa upp till:a bcom
 5. Hoppa upp^Deirdre Flanagan och Laurance Flanagan, irländsk placen (Gill & Macmillan Ltd, 1994)
 6. Hoppa upp^ “Lough Neagh” . UK Environmental Change Network . Hämtad 4 mars 2012 .
 7. Hoppa upp^Nordirland Rivers Agency
 8. Hoppa upp^Ordnance Survey of IrelandRivers och deras avrinningsområden 1958 (tabell referens)
 9. Hoppa upp^nisra.gov.uk
 10. Hoppa upp^ “Plötslig död kan påverka NI vatten” . BBC News . 19 maj 2005.
 11. Hoppa upp^ “Earl av Shaftesbury utesluter inte Lough Neagh salu” . BBC Nyheter.
 12. Hoppa upp^Lough Neagh Båtliv Heritage Association
 13. ^ Hoppa upp till:a bHackney, P. 1992. Stewart & Corry Flora i nordöstra Irland. Tredje upplagan. Institutet för irländska studier, drottning University of Belfast. ISBN 0 85389 446 9
 14. Hoppa upp^officiella lista över brittiska skyddade livsmedel. Tagit fram 15 jul 2011.
 15. Hoppa upp^Augusta, Lady Gregory . Del I bok III: det stora slaget i Magh Tuireadh . Gods och slåss Män (1904) på Sacred-Texts.com.
 16. ^ Hoppa upp till:a b cÓ hÓgáin, Dáithí. Myth, Legend & Romance: En encyklopedi av den irländska folktraditionen . Prentice Hall Press, 1991. s.181
 17. ^ Hoppa upp till:a b c dMary McGrath, Joan C. Griffith. Den irländska formulerar hästen: A History . Collins, 2005. s.44
 18. Hoppa upp^Lough Neagh Heritage: Folklore & Legends

About the author

Assistent

View all posts