Portrush

Portrush (från Irish : Port Rois , som betyder ” udde port”) [2] är en liten badort stad i grevskapet Antrim , Nordirland , på County Londonderry gränsen. Huvuddelen av den gamla staden, inklusive järnvägsstationen liksom de flesta hotell, restauranger och barer, är byggd på en milslång halvön , Ramore Head , pekar nord-nordväst. Det hade en befolkning på 6,454 personer, mätt med 2011 Census . Under lågsäsong, är Portrush en sovstad för närliggande campus vid University of Ulster i Coleraine . Det grannar orten Port .

Staden är känd för sina tre sandstränder, West Strand, East Strand och vita stenar, liksom Royal Portrush Golf Club , den enda golfklubben utanför fastlandet Storbritannien som har stått värd för Open Championship .

Det var basen för Katie Hannan (detta liv båt skadades i 2008, efter att ha kört på grund under en räddning på Rathlin Island , nu baserad som en träningsbåt för RNLI), en Severn klass livbåt och Ken och Mary , en D- klass kust livbåt av RNLI . Livbåtar har fungerat från Portrush Harbour sedan 1860, och för närvarande stationerade där är Severn klassWilliam Gordon Burr och D-klassen kustfartyget David Roulston .

Portrush ligger i East Londonderry valkrets för brittiska parlamentet och Nordirland församling .

Historia

Ett antal flintverktyg konstaterades under slutet av artonhundratalet visar att platsen för Portrush ockuperades under “Larnian” (sent irländska Mesolithic ) period, [4] senaste uppskattningarna hittills i till omkring 4000 f Kr. [5]

Platsen för Portrush, med dess utmärkta naturliga försvar, blev troligen en permanent lösning runt 12 eller 13-talet. En kyrka är känd för att ha funnits på Ramore Head vid denna tid, men ingen del av det överlever nu. Ur journalerna från den påvliga beskattning av 1306, den Portrush kyrka – tycks ha varit tämligen rika – och i förlängningen byn. Udden höll också två slott, med varierande perioder. Den första av dessa, Caislean en Teenie, tros ha varit på toppen av Ramore Head, och förmodligen förstördes i slutet av 16-talet; den andra, Portrush slott, kan ha byggts runt tiden för Plantation of Ulster i början av 17-talet. Ingenting överlever antingen slott. [6]

Till följd av de krig de tre kungadömena i mitten av sextonhundratalet, blev Portrush en liten fiskeby. Den växte kraftigt under artonhundratalet som turistmål, efter öppnandet avjärnvägsBallyMena, Ballymoney, Coleraine och Portrush Junction 1855, och vid sekelskiftet det tjugonde århundradet blivit en av de största turistorter i Irland, med en antal stora hotell och pensionat, inklusive framträdande nordliga länen Hotel . Liksom stadens stränder och Royal Portrush Golf Club (öppnade 1888), den närliggande Giant Causeway var ett populärt turistmål, med Giant Causeway Tramway – på den tiden en av världens längsta elektrifierade järnvägar – att bygga 1893 tillgodose till resenärer som kommer från Portrush.

Stadens förmögenheter kulminerade i slutet av artonhundratalet och början av nittonhundratalet, och minskade efter andra världskriget med tillväxten av utlandsresor. Det undgått någon inblandning i den Troubles tills 6 augusti 1976, då en serie av bombningar av fastigheter utbränd och förstörde flera byggnader, men utan förlust av liv. [7] I en andra attack i april 1987 två tjänstemän vid Kungliga Ulster Constabulary (RUC) sköts i ryggen av den provisoriska irländska republikanska armén medan fots patrull på Main Street. [8]

Demografi

Portrush klassificeras som en liten stad i Nordirland statistik och forskningsinstitut (NISRA) [9] (dvs. med befolkningen mellan 4500 och 10.000 personer). 2011 Census antecknades att det fanns 6,454 människor som lever i Portrush. Av dessa:

 • 18,89% var yngre än 16 år och 25,11% var i åldern 60 och över
 • 48,22% av befolkningen var män och 51,78% var kvinnor
 • 20,8% noterade sin religion som katolik , 50,8% var av protestantvalör och 14% svarade utan religion.
 • 4,97% av befolkningen i åldern 16-74 år var arbetslösa.

För mer information se:. Nordirland grannskaps Information Service [10]

Sevärdheter

 • Sevärdheter i staden inkluderar ” kustzonen ” (tidigare Portrush Countryside Centre), [11] Waterworld badkomplex, och, i utkanten av staden, banden mellan Royal Portrush Golf Club , som var värd för 1951 British Open Golf Championship och Ballyreagh golfbana. Vid 1951 British Open Golf Championship unga stjärnan vann Derek McLachlan hjärtan den lokala publiken när han ledde den tredje dagen med 3 slag bara för att köra out of bounds två gånger på den sista dagen av den öppna och klar på delad 8: e plats.
 • Det finns två långa sandstränder i staden, den så kallade västra och östra Strand. White Rocks och Curran Strand sträcka på från öst Strand och backas upp av sanddyner. Kusten fortsätter förbi Dunluce slott till Giant Causeway (det var en gång möjligt att resa till dessa attraktioner från Portrush på Giant Causeway Spårväg ). En 13 fot hög bronsskulptur, [12]inspirerad av segel lokala traditionella båtar, ligger på East Strand ( “för de människor i havet” av Cork-baserade skulptör Holger Lönze).
 • Portrush är hem till en av Nordirlands mest kända nattklubbar . Kelly komplexa består av en mängd barer och klubbar och är Nordirlands största nattklubb komplex. [ Behövd stämning ] Det finns nattklubben Lush! Som lockar många av världens främsta DJ och värd BBC Radio 1 händelser.
 • Portrush är också hem till Barrys Amusements , den största nöjesparken i Nordirland. Skådespelaren James Nesbitt arbetade en gång i Barrys.
 • Skären , en samling av stenar som ligger strax utanför kusten, är en viktig livsmiljö för flera arter, en del unika för Nordirland.
 • Portrush parkrun är en fri, veckovis, tt 5 km löper längs East Strand stranden till White Rocks och rygg. [13]

Händelser

 • Portrush värd en årlig flyguppvisning i början av september. [14]
 • Den RNLI flotte ras är en populär årlig händelse. Detta är en populär tävling där tävlande måste bygga en flotte som kan resa från väst Strand stranden i Portrush Harbour. Tävlingen har varit med på Nordirlandnyhetssändningar på flera år. Händelsen är en stor kredit till RNLI s popularitet i området. [15]
 • Den nordvästra 200 är en motorcykel race som löper genom Port, Coleraine och Portrush varje maj, en långvarig turistattraktion som har lockat publik på över 150.000 under de senaste åren. [16] Den sena bröderna Joey Dunlop och Robert Dunlop har varit regelbundna vinnare på tävlingarna: de innehar rekordet för mest vinner, med tretton och femton respektive.

Utbildning

Följande skolor i Portrush: [ stämningen behövde ]

 • Portrush Primary School : en grundskola med en plantskola enhet på Crocnamac Road. Skolan utbildar cirka 250 elever i åldrarna 4-11. Portrush Primär grundades 1959.
 • Carnalridge Primary School : igen i 2010 av ex-elev och professionell golfspelare Graeme McDowell . [ Behövd stämning ]
 • Mill Strand Integrated Primary School .
 • St Patricks Primary School .

Människor

 • HBT Aktivist Mark Ashton bodde här. [17]
 • Golfspelare Darren Clarke , vinnare av 2011 The Open Championship , bor i Portrush.
 • Fred Daly , golfare, vinnare av 1947 Open Championship
 • Golfspelare Graeme McDowell , som var den första irländaren att vinna US Open , född i Portrush.

Sport

 • Royal Portrush Golf Club . Det enda stället utanför fastlandet Storbritannien att vara värd för British Open . 2011 British Open mästare Darren Clarke är klubbarna bosatta professionella, och bor i Portrush.
 • Portrush Hockey Club
 • Den Nordirland Milk Cup använder Parker Avenue i Portrush som en av de platser för turneringen, och många lag stanna inom staden själv.
 • Alla tre Portrush stränder används ofta av vattensporter entusiaster, särskilt surfare och bodyboarders
 • Coleraine råd upprätthålla tennisbanor, bowling greener och en lekplats på Ramore Head.
 • Fiske är populärt från land eller till havs, med Causeway Lass fiskebåt finns att hyra på hamnen.

Transport

Portrush järnvägsstation invigdes den 4 december 1855 och stängd för godstrafik den 20 september 1954. Stationen är det sista stoppet på Coleraine-Portrush järnvägen , där resenärer kan ansluta med tåg till Derry , Belfastoch utanför. [18]

Portrush är en upptagen badort, med en frekvent tågtrafik som drivs av Northern Ireland Railways kontakt med Ulsterbus tjänster som länkar till Bushmills och Giant Causeway .

Se även

 • Lista över RNLI stationer
 • Stewart

Referenser

 1. Hoppa upp^Dunluce Castle US NI Miljödepartementet. Hämtad 21 September 2012.
 2. Hoppa upp^placen Databas över Irland
 3. Hoppa upp^ “Portrush kapell, Irland” . Wesleyan Juvenile Erbjudandet . London. Wesleyan Methodist Missionary Society VII: 31. mars 1850 är hämtad. Nitton november 2015 .
 4. Hoppa upp^JSTOR  25506293 , s. 244; JSTOR  25513788 , s. 238-242
 5. Hoppa upp^JSTOR  25800527 , s. 249
 6. Hoppa up^http://www.qub.ac.uk/schools/CentreforArchaeologicalFieldworkCAF/PDFFileStore/Filetoupload,274001,en.pdf
 7. Hoppa upp^Kain: Kronologi av konflikten, 1976
 8. Hoppa upp^Kain: Kronologi av konflikten, 1987
 9. Hoppa upp^ “Nordirland statistik och forskningsinstitut webbplats” .
 10. Hoppa upp^Nordirland grannskaps Information Service webbplats.
 11. Hoppa upp^ “Utbildning på kustområden Portrush” . UK: DOENI . Hämtad 19 skrevs den augusti 2014 . Extern länk i ( hjälp )|publisher=
 12. Hoppa upp^ “East Strand Portrush konstverk hemsida” .
 13. Hoppa upp^ http://www.parkrun.org.uk/portrush/ . Saknas eller tom ( hjälp )|title=
 14. Hoppa upp^ “Nordirland International Air Show webbplats” .
 15. Hoppa upp^ “Portrush Royal National Sjöräddnings hemsida” .
 16. Hoppa upp^BBC News
 17. Hoppa upp^Doward, Jamie (21 september 2014). “Den verkliga triumfer gay kommunistiska bakom träffen filmen Pride” . The Guardian .
 18. Hoppa upp^ “Portrush station” (PDF) . Railscot – irländska järnvägar . Hämtad 28 skrevs den augusti 2007 .

About the author

Assistent

View all posts