Sandy Row

Sandy Row är en gata i södra Belfast , Nordirland . Det ger sitt namn till det omgivande boendemiljö, som är övervägande protestantiska arbetarklassens . Sandy Row området hade en befolkning av 2153 i 2001. [1] [2] Det är ett hårdnackat regeringstrogen område i Belfast , är en traditionell hjärtat för anslutning med den paramilitära Ulster Defence Association(UDA) och Orange Order .

Plats

Sandy Row ligger i södra Belfast, med början vid kanten av stadens centrum , nära Europa Hotel . Vägen går söderut från Boyne Bridge (tidigare saltvatten Bridge) över den gamlaDublin järnvägen vid Great Victoria Street station, sedan korsar Donegall Road och slutar vid botten av Lisburn Road . Vid norra änden av vägen var den berömda Murrays tobaksfabrik , som först öppnades 1810, [3] medan den andra är en stor orange hall .

Historia

Den första orange Arch uppfördes i Sandy Row, c. 1921. Dess byggare, är Frank Reynolds sett stående i fotografiet, femte från vänster

Tidigare känd som Carrs Row , [4] Sandy Row är en av de äldsta bostadsområden i Belfast. [5] Den befolkningstillväxt var till stor del på grund av expansionen av linneindustrin i Rowland Street. [6] Den kända Sandy rad härrör från sandbank som anliggning vägen som följde högvattenmärke till följd av flödet av tidvatten vattnet i Lagan mynning. För över två tusen år, vägen längs sandbank var huvudgatan som leder söderut från Carrickfergus . [7]

I den 19: e århundradet Sandy Row blev en livlig shoppingområde, och vid sekelskiftet 20th-talet fanns det totalt 127 butiker och köpmän baserade på vägen. Det fortsatte att dra kunder från hela Belfast tills utbrottet av oroligheterna i slutet av 1960-talet. [6] Raderna av 19-talet radhus på gatorna och bakgatorna förgreningar Sandy Row har rivits och ersatts med moderna bostäder. Sex av de hus som tidigare fodrade Rowland Street har byggts i Ulster Folk and Transport Museum.

Det är ett traditionellt protestant, nära sammansvetsad regeringstrogen gemenskap, känd för sina genomarbetade Orange Order parader på det tolfte , med över 40 Arches uppfördes i dess gator och en marschband av unga flickor som kallas “Sandy Row flicka Band”. [8 ] Förutom bågarna spänner över vägen, byggnader och bostäder dekorerad med flaggor, sparv och banderoller. Den första orange Arch restes av Frank Reynolds i cirka 1921. [7] I 1690, på sin väg söderut för att slåss vid slaget vid Boyne , kung Vilhelm III av England och hans trupper reste längs Sandy Row. [7] Enligt traditionen att en del av hans armé läger på marken där Orange Hall nu står. Hallen invigdes i juni 1910 av Lady Henderson, hustru till fd borgmästare i Belfast , James Henderson. Av 1908 fanns det 34 Orange loger i området. [7] I den 19: e och 20: e-talen fanns mycket sekteristiska striderna och upplopp mellan Sandy Row protestanter och katoliker från Pound Loney , i Nedre Falls Road . [7]

Under våren 1941 Belfast Blitz under olyckliga 15-16 april raid, den Luftwaffe tappade en fallskärm landmina på toppen av Blythe Street, döda och dödligt skadade över tio personer inklusive barn. Radhus på båda sidor av gatan skadades svårt, många med sina fasader sprängts bort. Den Duke och hertiginnan av Gloucester besökte den ödelagda gata.

Sandy Row ombyggnaden förening som grundades 1970, var en av de första regeringstrogna grupper i samhället för att öppna ett rådgivningscenter. [9] År 1996, Sandy Row Community Forum bildades. Den fungerar som en paraplyorganisation för alla samhällsgrupper i området.

Besvärar

Regeringstrogen väggmålning , i hörnet av Rowland Street (omdöpt Rowland Way) och Sandy Row, 1981. Building nu rivas.

Under de oroligheterna , hade området ett starkt Ulster Defence Association (UDA) närvaro. Sandy Row är en del av UDA South Belfast brigaden , kommenderade under många år av den sena John McMichael och för närvarande av Jackie McDonald . Dess första kända befälhavare var Sammy Murphy som också ledde Sandy Row UDA. Han engagerade i samtal med den brittiska armén under rådets Ulster arbetar Strike maj 1974 att desarmera en potentiellt våldsam konfrontation mellan armén och UDA över gatan barrikader som hade uppförts i Sandy Row.[10]

I december 1972, ledande medlem UDA Ernie Elliott sköts till döds utanför en Sandy Row club av en kollega UDA man efter en berusad bråk. [11] Den 7 februari 1973 Brian Douglas, en protestantisk brandman från Sailortown sköts till döds av UDA samtidigt bekämpa en brand som orsakats av gatustörningar i Bradbury Place. [12] Sandy Row UDA medlemmar också lanserat en serie av attacker på närliggande Durham Street, en huvudsakligen katolska område mellan Sandy Row och Falls Road, i början av 1970-talet med fyra katoliker dödade i området, inklusive 16-åriga Bernard McErlain, i slutet av mars-april 1973. [13] Två protestantiska civila män dödades den 30 mars 1974 i en no-varning bombattack som genomförs av en okändrepublikan paramilitär grupp mot Crescent Bar. Den 24 juli 1974 Ann Ogilby , en 32-årig protestant ensamstående mor till fyra, var brutalt ihjälslagen med tegel och pinnar inne i nedlagda Warwick bageri i Hunter Street med två tonåringar från Sandy Row kvinnor UDA enhet, under befäl av Elizabeth “Lily” Douglas. Bageriet hade omvandlats till en UDA klubb. [14] Ogilby s sex-åriga dotter var utanför dörren och hörde sin mammas skrik inne medan högt disco musik spelas. Ogilby hade “dömd till döden” på en känguru domstol leds av åtta UDA kvinnor efter det upptäcktes att hon hade en affär med en äldre UDA man, som var gift med en av enhetens medlemmar. Hon hade också gjort kränkande kommentarer om hennes älskares fru. Den 30 januari 1976 provisoriska IRA exploderade en bilbomb utanför Klondyke Bar på hörnet av McAdam Street. John Smiley, var en medelålders protestantiska civil dödades direkt i explosionen.Många människor inne i puben drabbats av allvarliga skador, inklusive en barmaid som förlorade ett öga, Vina Galaway. [12] [15] Mindre än två år före attacken, den Klondyke Bar var föremål för en fotografisk essä av Bill Kirk i en serie fotografier tagna i Sandy Row. Den Klondyke hade byggts 1872.

Under samma år i Klondyke bombningen hade en 18-årig katolsk flicka halsen slits bakom en Sandy Row pub av regeringstrogna paramilitärer efter att hon hade upptäckts dricka inne med protestantiska vänner. [16]

En armépatrull korsar korsningen med Donegall Road, 1981. Alla byggnader utom City Hospital tornet och skorsten i bakgrunden, nu rivs.

Thomas Vance, en av de 18 brittiska soldater som dödats i Warren bakhåll , var född i Sandy Row. [ Behövd stämning ]

I oktober 2011 genomfördes en bomb upptäcktes på en lapp av marken på Bradbury Place, som orsakade en säkerhetsvarning som resulterar i evakueringen av bostäder, barer och företag i området. Armébombexperter bortskaffande utförs en kontrollerad explosion på enheten.

Den stora UDA / Ulster Freedom Fighters väggmålning var en av många regeringstrogna väggmålningar som finns i Sandy Row; det kunde ses från den norra änden av gatan.Muralmålningen var tänkt att spegla Free Derry Corner republikanska väggmålning. Det tillkännagavs i juni 2012 att väggmålning skulle målas över med en annan visar Vilhelm av Oranien .Tillkännagivandet gjordes av Jackie McDonald efter ett år av samtal med boende och företagsledare, varav några hävdade att förekomsten av väggmålning var avråda andra företag från att landa i kontorsbyggnader i närheten. [17] Det togs bort den 25 juni och ersätts med väggmålning föreställande Vilhelm av Oranien. [18] [19]

Sandy Row innehåller en regeringstrogen souvenirbutik, “One Stop Ulster Shop”, som säljer UDA och Ulster Volunteer Force (UVF) grejor. [20] Den John McMichael Centre (uppkallad efter den tidigare södra Belfast UDA ledare ) som hjälper före detta regeringstrogna fångar , ligger också på Sandy Row.

Demografi

Sandy Row grannskaps Förnyelse Area (NRA) utsågs av Institutionen för social utveckling 2004, med gränser som sträcker sig längs West, Donegall Road och Great Victoria Street. På folkräkningen dag (29 april 2001) fanns totalt 2,153 personer som bor i Sandy Row NRA. Av dessa: [1] [2]

 • 20% var yngre än 16 år och 21% var i åldern 60 och över,
 • 44% av befolkningen var män och 56% var kvinnor;
 • 10% var från en katolsk gemenskap bakgrund;
 • 86% var från en “protestantiska och andra kristna (inklusive Christian relaterade) gemenskap bakgrund;
 • 14% av befolkningen i åldern 16-74 år var arbetslösa.

För mer information se: NI grannskaps Information Service .

Sport

Den Linfield FC bildades i Sandy Row mars 1886 av arbetare från Ulster Spinning bolagets Linfield Mill. Ursprungligen heter Linfield Athletic Club, dess spel marken “ängen”, låg bakom kvarnen. [21] Linfield första kapten var Sam “Thaw” Torrans.

Firade snooker mästare Alex “Hurricane” Higgins var född i Sandy Row, har fötts i Abingdon Drive, utanför Donegall Road. Han började först spela vid en ålder av 11 i Jampot klubb. [22]

I populärkulturen

I låten ” Madame George ” på hans album Astral Weeks , Van Morrison sjunger:

Då vet du att du måste gå på tåget från Dublin till Sandy Row

– Van Morrison, “Madame George” (1968) [23]

Referenser

 1. ^ Hoppa upp till:a bSandy Row Project Team (december 2004). “Avsnitt 5: Sandy Row”. Specialgruppen – tillgodose behoven hos arbetarklassen protestantiska samhällen: Slutrapport (DOC) . (Rapport) Institutionen för social utveckling . pp. 26-27 . Hämtad tolv skrevs den augusti 2012 .
 2. ^ Hoppa upp till:a bSandy Row Project Team (december 2004). “Bilaga 4: Census data”. Specialgruppen – tillgodose behoven hos arbetarklassen protestantiska samhällen: Slutrapport (DOC) . (Rapport) Institutionen för social utveckling . pp. VI-XXV . Hämtad tolv skrevs den augusti 2012 .
 3. Hoppa upp^Owen, DJ (1921). History of Belfast . W. & G. Baird. s. 313 . Hämtad 17 februari 2012 .
 4. Hoppa upp^ “McCausland – nytt namn för Sandy Row bostäder system” (Pressmeddelande). Nordirland Executive . 15 september 2011 . Hämtat tolv skrevs den augusti 2012 .
 5. Hoppa upp^ Sandy Row: en liten del av Belfast
 6. ^ Hoppa upp till:a bSandy Row Historia Del 1
 7. ^ Hoppa upp till:a b c d eSandy Row historia, del 2
 8. Hoppa upp^Murphy, p.288
 9. Hoppa upp^Nelson, Sarah (1984). Ulster osäkra Försvarare: protestantiska politiska, paramilitära och samhällsgrupper och Nordirland konflikten . Belfast Apple Press. s.141
 10. Hoppa upp^Fisk, Robert (1975). Point of No Return: strejken som bröt den brittiska i Ulster . London: Times Books. pp.145-148
 11. Hoppa upp^McDonald, Henry & Cusack, Jim (2004). UDA: Inside the Heart of Loyalist terror . Penguin Irland. pp. 34-35
 12. ^ Hoppa upp till:a bKain: Sutton index dödsfall – 1973 Cite error: Ogiltig <ref>tag; namnet “cain” definierat flera gånger med olika innehåll (se hjälpsidan ).
 13. Hoppa upp^McDonald & Cusack, s. 54
 14. Hoppa upp^Simpson, Alan (1999). Murder Madness: Sanna brotten under oroligheterna . Dublin: Gill & McMillan. pp.38-39
 15. Hoppa upp^ “Jag förlåter bombplan och synd hans familj” . Nyhetsbrevet . 24 mar 2008 . Hämtad 26 december 2014 .
 16. Hoppa upp^Murphy, Dervla (1979). En plats Apart . Harmondsworth: Penguin ISBN 0140050302 ; s. 144
 17. Hoppa upp^O’Neill, Julian (1 Juni 2012). “Sandy Row regeringstrogna målningar bytas ut med Vilhelm av Oranien målning” .BBC Online . Hämtad tolv skrevs den augusti 2012 .
 18. Hoppa upp^ “Sandy Row regeringstrogna målningar ersätts med Vilhelm av Oranien målning” . BBC Online . 25 juni 2012 . Hämtat tolv skrevs den augusti 2012 .
 19. Hoppa upp^ “King Billy porträtt ersätter UFF mural på Sandy Row” . BBC Online . 2 Juli 2012 . Hämtattolv skrevs den augusti 2012 .
 20. Hoppa upp^bild av butiken
 21. Hoppa upp^Garnham, Neal (2004). Association fotboll och samhälle i pre-partition Irland . Ulster Historical Foundation. s.47
 22. Hoppa upp^McKeown, Lesley-Anne (27 juli 2012). “Två år senare och fortfarande ingen Alex Higgins minnesmärke” . Belfast Telegraph . Hämtad tolv skrevs den augusti 2012 .
 23. Hoppa upp^ “Belfast: På jakt efter Van Morrison” . Texas Monthly . Oktober 1975 . Hämtad 11 skrevs den augusti 2012 .

 

About the author

Assistent

View all posts