Shankill Road

Den Shankill Road (från irländsk Seanchill , som betyder “gamla kyrka”) [1] är en av de viktigaste vägarna som leder genom västra Belfast , Nordirland. Det går genom främstregeringstrogna arbetarklassen område som kallas Shankill . Vägen sträcker västerut för ca 2,4 km (1,5 mi) från centrala Belfast och är klädda, i en omfattning, av affärer. Invånarna lever i många gator som avgrena huvudvägen. Området längs Shankill Road är en del av domstolens distrikt val- område .

Historia

Ulster regeringstrogna banner och graffiti på en sidogata bygga utanför Lower Shankill, tidigt 1970-tal

De första Shankill invånare levde längst ned i vad som nu kallas Glencairn: en liten bosättning av gamla människor bebodda en ring fort . Byggde där Ballygomartin och Forth floder möts [2]

En uppgörelse kring den punkt där den Shankill Road blir Woodvale Road, vid korsningen med Cambrai Street, var känd som Shankill från irländska Seanchill betyder “gamla kyrka”. Tros vara tillbaka till 455 CE, [3] det var känd som “Church of St Patrick av White Boy” och i tid hade sex mindre kyrkor, så kallade “alterages”, knutna till den över västra stranden av floden Lagan . [4]kyrkan var en viktig plats för pilgrimsfärd och det är troligt att ford av floden Farset , som senare blev kärnan i Belfast , var viktig på grund av dess plats på pilgrimsleden.

Som en asfalterad väg Shankill går tillbaka till omkring det sextonde århundradet som vid den tiden var det en del av huvudvägen till Antrim , en roll nu fylld av A6 . [5] De lägre delarna av Shankill Road var i forna tider kanten av Belfast med både Boundary Street på nedre Shankill och Townsend Street i mitten Shankill tar deras namn från det faktum att när de byggdes de markerade den ungefärliga slutet av Belfast. [6]

Området expanderat kraftigt i mitten till slutet av 19-talet med tillväxten av linneindustrin. Många av gatorna i Shankill området, såsom Leopold Street, Cambrai Street och Bryssel Street, namngavs efter platser och personer med anknytning till Belgien eller Flandern , där lin som linne vävdes odlades. Linneindustrin tillsammans med andra som tidigare varit framgångsrik i området minskade i mitten av 20-talet leder till höga arbetslöshetsnivåer, som förblir i dagsläget. Den Harland and Wolff varvet, men på den andra sidan av Belfast, var också en traditionell arbetsgivare för området, [7] och det har också sett sin antalet anställda minskat under de senaste åren.

Området var också en vanlig scen av upplopp på artonhundratalet, ofta av en sekteristisk karaktär efter irländska katolska områden på Falls Road och Ardoyne dök tillsammans med stadens välstånd. [8] En sådan upplopp inträffade den 9 juni 1886 efter nederlaget av Irlands regering proposition 1886 när en folkmassa på omkring 2000 lokalbefolkningen kolliderade med Royal Irish Constabulary polisen försöker stoppa pöbeln från plundring en spritbutik. Lokala poliser fick barrikadera sig i Bower Hill baracker där en lång belägring följde. [9] Bower Hill var ett namn på området av vägen mellan Agnes Street och Krim Street. [10]

The West Belfast Division av den ursprungliga Ulster Volunteer Force organiseras på Shankill och borrade i Glencairn och många av dess medlemmar sågar tjänste- i första världskriget med 36th (Ulster) Division . [11] En trädgård minnesdag bredvid kyrkogården och en väggmålning på Conway Street fira dem som kämpade i kriget. Rekryteringen var också hög under andra världskriget och att konflikten såg skador uppstå på Shankill Road som en del avBelfast Blitz när en Luftwaffe bomb träffade ett skydd på Percy Street, dödar många människor. Platsen för förstörelse besöktes av hertigen och hertiginnan av Gloucester strax efter attacken. [12]

Besvärar

Under oroligheterna , Shankill var ett centrum för regeringstrogna paramilitarism. Den moderna Ulster Volunteer Force (UVF) hade sin uppkomst på Shankill och dess första attacken inträffade på vägen den 7 maj 1966 då en grupp UVF män under ledning av Gusty Spence bensin bombade en katolsk ägda pub. Fire uppslukas också huset bredvid, dödar de äldre protestantiska änkan Matilda Gould (77), som bodde där. [13] Detta följdes den 27 maj av mordet på John Scullion (28), en katolsk, när han gick hem från en pub. [14] den 26 juni en katolsk civil, Peter Ward (18), en infödd i Republiken Irland , dödades och två andra skadades när de lämnade en pub på Shankill s Malvern Street. [13] Strax efter denna attack, Spence och tre andra greps och senare dömdes. [15] den UVF skulle fortsätta att vara aktiva på Shankill under oroligheterna, mest bekant med Shankill Butchers leds av Lenny Murphy , liksom lik av William Marchant ochFrankie Curry , den senare en medlem av Red Hand Commando . behövd stämning]

På liknande sätt Ulster Defence Association , grundades i september 1971 började också på Shankill när vigilante grupper såsom John McKeague sShankill Defence Association och Woodvale försvars Association samman till en större struktur. [16] Under ledning av inledningsvis Charles Harding Smithoch senare Andy Tyrie Shankill Road blev centrum för UDA aktivitet med rörelsen etablera sitt huvudkontor på vägen och ledande medlemmar som James Craig , Davy Payne och Tommy Lyttle gör sina hem i området. Shankill täcktes av West Belfast bataljonen av UDA som delades in i tre företag A (Glencairn och Highfield), B (mitten Shankill) och C (lägre Shankill). [17] Under 1990-talet C Company under Johnny Adair blev en av de mest aktiva enheter i UDA med beväpnade män som Stephen McKeag ansvarig för flera mord. [18] C Company skulle senare fejd med både UVF och resten av UDA fram till 2003 då de tvingades ut. [19] efter exil av Adair och hans anhängare, liksom mordet på något som Alan McCullough , desto lägre Shankill UDA återigen bringas i linje med resten av rörelsen under den tidigare Adair supporter Mo Courtney . [20]

Greater Shankill och dess invånare utsattes också för ett antal bombningar och skottlossning av irländska republikanska paramilitära styrkor. Under 1971 två pub bombningar ägde rum på Shankill, en i maj på Mountain Tavern där flera personer skadades och en andra på fyra Step Inn i september vilket resulterade i två dödsfall. [21] En annan bomb exploderade på Balmoral inredning Företag den 11 december samma år, vilket resulterar i fyra dödsfall, inklusive två barn. [22] en annan pub attack följde den 13 augusti 1975 då IRA öppnade eld mot kunder utanför Bayardo bar och sedan lämnade en bomb inuti trångt bar området och dödade fyra civila och en UVF medlem. Brendan McFarlane fick ett livstidsstraff för sin del i attacken. [23]

Den Shankill Road bombningen inträffade den 23 oktober 1993. En bomb exploderade i Frizzell Fish Shop, under UDA: s Shankill huvudkontor. Bomben exploderade i förtid eftersom det planteras. Nio människor dödades förutom en av bomb, Thomas Begley. Ingen av de regeringstrogna paramilitärer riktade skadades, eftersom de hade skjutit upp en planerad möte. Begley medbrottsling, Sean Kelly, överlevde och fängslades.

Shankill Road börjar vid Peter Hill, en väg som flödar från North Street i Belfast centrum och snabbt övergår i Shankill sig på Westlink . Peter Hill ligger i anslutning till Unity Flats / Carrick Hill, en liten nationalistisk område norr om centrum. Området bostäder på den nedre Shankill runt Agnes Street var kallas i vardagligt tal som “The Hammer”, en av flera smeknamn tillämpas på områden som ingår “Nick”. [24] Hammer namn erinras i Hammer Sports Complex, hemmaplan amatörfotboll sidan Shankill United FC [25] Nedre Shankill har byggts under de senaste åren men under 1960-talet huset rankades som den värsta i Belfast. [26] En Lower Shankill Community Association är verksamt inom området medan Shankill Leisure Centre ligger också här. [27] den Shankill kvinnocenter, en kvinno pedagogiska initiativ som fastställts av maj Blood (nu Baroness Blood) 1987, ligger också på den nedre Shankill. [28] George McWhirter , en författare och första PoetLaureate i Vancouver , BC, Kanada, kom också från området ursprungligen. behövd stämning]

Den “Diamond Jubilee Bar”, en populär UDA håll

Flera gator länka Shankill Road till grann Crumlin Road med området kring North Boundary Street tidigare fäste Johnny Adair s C Company. Flera medlemmar av C Företag som har dött firas på väggmålningar runt området, särskilt Stephen McKeag, William “Bucky” McCullough , som dödades av Irish National Liberation Army (INLA) 1981 som en del av en serie av lika för lika mord mellan denna grupp och UDA [29] och Jackie Coulter, dödades av UVF under enregeringstrogna fejd 2000. [30] den Shankill länkar teoretiskt grann Falls Road på några platser även om de flesta av dessa utgångar blockeras av fredslinjer .Ingången på Northumberland Street är ibland öppen även om det har låsbara grindar på mittpunkten.

Den lägre Shankill är hem för många regeringstrogen pubar, det mest anmärkningsvärda är den “Malvern vapen”, i samband med UVF och “Diamond Jubilee” – en UDA håll som blev ökänd som den viktigaste mötesplatsen för “C Company” under tidiga 1990-talet. “Long Bar” och “Windsor Bar”, båda besöks av UVF på 1970-talet, har sedan försvunnit. Enligt undersökande journalistenMartin Dillon , var senare användes ett centrum för verksamheten för en UVF pluton leds av Anthony “Chuck” Berry. [31]

Mellersta och övre Shankill

Grav WA Sterling, bland de yngsta människor dödades i aktiv tjänst under första världskriget

Även om det inte finns någon exakt skiljelinje mellan den nedre, mellersta och övre Shankill lokalt Man brukar säga att den lägre Shankill slutar vid Agnes Street. [32] Området var renoverade någon gång före den nedre Shankill leder till känslor lokalt att de i övre delen av vägen var bättre jämfört med de “Apaches” av lägre Shankill som de var i dagligt tal känt. [33] ett antal protestantiska kyrkor ligger inom detta område, inklusive West Kirk Presbyterian Church , [34] Shankill Methodist kyrka och oberoende Guds kyrka. [35]

The West Belfast Orange Hall ligger nära toppen av vägen. Denna byggnad, som inrymmer nr 9 District Orange Lodge har fått en ansiktslyftning av Belfast kommunfullmäktige . [36] Samma sak gäller för den närliggande Shankill kyrkogården, en liten kyrkogård som har fått begravningar för cirka 1000 år. Kyrkogården är känd för en staty av drottning Victoria samt angränsande minnesmärke medlemmarna i 36th Ulster Division som dog vid slaget vid Somme . [37] Bland de begravda på kyrkogården är Rev Isaac Nelson , en Presbyterian minister som också var aktiv i nationalistisk politik.Nelson bodde på Sugarfield huset på Shankill, som sedan har gett sitt namn till Sugarfield Street. [38] Även begravda här är 2: a Private WA Sterling, dödades i strid med den kungliga flygvapnet den 5 November 1918 vid 14 års ålder.

Den “Lawnbrook Social Club” i Centurion Street, en av de dryckes hålor som används av Lenny Murphy och Shankill Butchers

I området ingår Lanark Way, en av de få direkta länkar till grann nationalistiska områden, som leder direkt till Springfield Road (även om gatan är gated nära Springfield Road änden och dessa är låsta på natten). En vanlig väg för UDA beväpnade män som söker tillträde till Falls under oroligheterna, var det namnet “Yellow Brick Road” av Stephen McKeag och hans män. [39]

Ett antal pubar som besöks av UVF medlemmar fanns i området. Bland dessa kan nämnas “Berlin vapen” på Shankill och Berlin Street korsning, och “Bayardo”, som var belägen i hörnet av Shankill och Aberdeen Street. Puben var nära “The Eagle” där UVF “Brigade personal” hade sitt säte i rummen ovanför en chip shop med samma namn vid Shankill och Spiers Place korsning. “Brun Bear” pub som loyalist Lenny Murphy som hans högkvarter för att rikta sin ökända mord gäng – de Shankill Butchers -. Låg i hörnet av den övre Shankill och Mountjoy Street [40] Puben, som gick i konkurs, har sedan rivits. En annan dricka den i området som används av Murphy och hans gäng var “Lawnbrook Social Club” i Centurion Street. Den “Rex Bar” på mitten Shankill är en av de äldsta pubar på Shankill Road och besöks av medlemmar i UVF. Detta bar attackerades av medlemmar av UDA: s C Company i 2000 att lansera en regeringstrogna fejd mellan de två grupperna. [41]

Greater Shankill

Väggmålning föreställande James Buchanan på Ainsworth Street

Termerna Greater Shankill används av ett antal grupper som är verksamma inom området, främst Greater Shankill Partnership, [42] att hänvisa till både Shankill Road och fackligt / regeringstrogna områden som omger det. De viktigaste områden som inom detta område är Woodvale, Glencairn och Highfield. Greater Shankill som helhet har en befolkning på cirka 22.000. Behövd stämning]

Woodvale

Den Woodvale Området börjar efter Ainsworth Avenue när vägen ändras från Shankill Road till Woodvale Road. Liksom omfattande bostäder Woodvale området innehåller också Woodvale Presbyterian Church, en byggnad på hörnet av Woodvale och Ballygomartin vägar som går tillbaka till 1899. [43] Området har fått sitt namn från Woodvale Park, en offentlig trädgårdar och idrottsområde som öppnades 1888. [44]

Dessutom finns lokalt är S: t Matteus kyrka Irland , som byggdes 1872, tar sitt namn från den ursprungliga kyrkan som hade suttit i grunderna för kyrkogården. Arkitekturen i denna kyrka kallastreklöver , vilket innebär att det är byggt i form av en shamrock . Shamrocken är medborgareemblemen Irland och var förmodligen används av St. Patrick , den skyddshelgon av Irland att förklaraHeliga Treenigheten av Fadern , Sonen och Helige Ande . Det finns en bok om kyrkan som säger att S: t Matteus är faktiskt en kopia av en kyrka i Salonika , som rundade “blad” inte har fördjupningar bladen av vitklöver. Vattnet i sten utanför dörren var tänkt att bota vårtor och verkligen upp till 1990-talet, ansågs bota kolik om en ny, öppen, säkerhetsnål kastades i. Behövd stämning] Den äldsta stenen i Shankill kyrkogård var känd lokalt som “Bullaun stone” och traditionellt sägs bota vårtor om verk området gneds på stenen. Det togs bort för att grunderna för St Matthews 1911. [45]

Glencairn

Ballygomartin Road, sett från Springmartin Road, visar dess hög grad lantligt natur

Glencairn är ett område som bygger kring Ballygomartin Road, som löper utanför Woodvale Road, liksom den Forthriver Road. Det gränsar till Crumlin Road. Liksom en stor bostadsområde området ingår även Glencairn Park, ett stort skogsområde i botten av Divis Mountain. Tidigare gården av Cunningham familjen området var öppna för allmänheten 1962. [46] I parken finns Fernhill House, den fäderneärvda familjens hem, som inte bara används av Edward Carson att borra sina Ulster volontärer men var också inställningen för tillkännagivandet av kombinerade Loyalist militära kommando (CLMC) eldupphör den 13 oktober 1994. [47] det blev därefter ett museum, men stängdes i slutet av 2010 och början av 2011. ytterligare ett område av bostäder, som kallas Lyndhurst området efter ett antal lokala gator, ligger väster om Glencairn Park (med Glencairn gården öster om den skogsområde). Lyndhurst Området drabbade rubriker 2003 när två ledande lojalister, Jim Spence av UDA och Jackie Mahood av Loyalist Volunteer Force , rapporterades bråka på gatorna i Lyndhurst område där de båda bodde. [48] Den Ballygomartin Road sträcker så långt som den nationalistiska Upper Whiterock Road även om efter Springmartin området är huvudsakligen landsbygden.

Gården var skådeplatsen för mord på två framstående lojalister. År 1982 Lenny Murphy sköts och dödades av provisoriska IRA nära sin flickväns hus på gården. [49] Under 2001 William Stobie dödades av medlemmar av UDA, en grupp som Stobie hade tidigare tillhörde efter antyder att han skulle vittna vid en offentlig utredning död Pat Finucane . Stobie dödande, som inträffade nära hans hem på Forthriver Road, var allmänt hävdade de Red Hand Defenders , ett täcknamn som används av olika regeringstrogna grupper på eldupphör. [50]

Highfield

Den Springmartin barriären, med New Barnsley polisstation i ena änden

Highfield är ett bostadsområde som ligger runt väst Cirkulära och Springmartin vägar, vilka båda hamnar utanför Ballygomartin Road. Highfield ligger nära den nationalistiska Springfield Road och det finns begränsad tillgång mellan de två områdena genom West Circular och Springmartin. Tack vare sitt läge delar av området ibland kallas Springmartin egendom. [51] Highfield ses som en enklav och har varit skådeplats för frekventa sekteristiska spänningar. [52] Som en följd av detta Springmartin Road är hem till en 18- fot hög (5,5 m) fred linje som löper längden på vägen från korsningen med Springfield Road tills nära att med Ballygomartin Road. [53] i maj 1972 området var skådeplatsen för en tvådagars eldstrid mellan republikanska och regeringstrogna paramilitärer och den brittiska armén, men en kombination av fredslinjer och demografiska förändringar innebar att en sådan öppen konflikt inte upprepades senare i oroligheterna.

Politik

Demokratiska Unionist Partykontor, Woodvale Road

Shankill har traditionellt facklig och regeringstrogen , om än med en viss styrka också innehas av arbetarrörelsen. Belfast Shankill , som täcker den nordvästra delen av Shankill Road, grundades som en valkrets i Nordirlands parlament 1929 och existerade fram kroppen avskaffades 1973. under den tiden sätet hölls av tre män, Tommy Henderson(1929-1953), Henry Holmes (1953-1960) och Desmond Boal (1960-1973). Av dessa är endast Holmes tillhörde den vanliga Ulster Unionist Party för hela sin karriär med Boal en gång medlem som också betecknas som både oberoende fackförenings och Demokratiska unionistparti och Henderson alltid och oberoende som under en tid var en del av oberoende Unionist Association .Henderson var född i Dundee Street på Shankill. [54] En Belfast Shankill valkrets återvände också ledamot till Storbritanniens parlament 1918-1922, med Labour Unionist Samuel McGuffinhåller sätet. De områden söder om vägen omfattades av Belfast Woodvale plats vid Westminster och en plats med samma namn på Stormont. Robert John Lynn av irländska fackförenings Alliance representerade säte i Westminster för hela dess existens (1918-1922). Stormont säte hölls av John William Nixon (oberoende Unionist) 1929-1950, Ulster unionisterna Robert Harcourt(1950-1955) och Neville Martin (1955-1958), Billy Boyd i Nordirland arbetarpartiet till 1965 slutligen John McQuade , som på olika sätt Ulster Unionist, oberoende fackförenings och Demokratiska Unionist tills stolen avskaffades 1972.

Shankill är numera en del av Belfast West valkretsar för Nordirlands församling och Westminster . Vid församlingen Shankill representeras av fyra Sinn Féin MLAs och en vardera frånsocialdemokratiska och arbetarpartiet och människor före vinst Alliance . I Westminster, sedan 1966, när sätet förlorades med den sista sitter facklig medlem Jim Kilfedder , det har också alltid haft en nationalistisk eller republikansk MP. Den abstentionistiska politik Sinn Féin MP Gerry Adams , som var West Belfast MP till hans avgång i 2011, ledde till ett försök rättslig prövning av kommunalråd Frank McCoubrey som hävdade att Shankill invånare förvägras sin rätt att vara representerade. [55] Fallet var inte en framgång.

På Belfast kommunfullmäktige Greater Shankill området täcks av domstolen val- området. Vid valet 2011 de fem fullmäktige väljs var William Humphrey, Naomi Thompson och Brian Kingston för Demokratiska unionistparti, oberoende Frank McCoubrey (som är en medlem av Ulster politiska Research Group ) och progressiva unionistparti är Hugh Smyth . [ 56]

Robert McCartney , som ledde sin egen brittiska Unionist Party och representerade North Down i Westminster, är också ursprungligen från Shankill. [57]

Utbildning

Gymnasier betjänar Shankill området inkluderar Belfast pojkar Model School och Belfast Model skola för flickor på grund av deras läge i Ballysillan området angränsande Crumlin Road . Elever från området deltar också Hazelwood högskola eller Malone College som båda är integrerade skolor, samt Victoria College och Royal Belfast Academical Institution som båda är läroverk. Innan dess stängning, och innan flera namnändringar, Cairnmartin Secondary School var också större Shankill området. Kända elever inkluderar fotbollsspelare Norman Whiteside [58] och boxare Wayne McCullough . Skolan, då känd som Mount Gilbert Community College , stängd permanent 2007 efter en nedgång i antalet elever. [59]

Grundskolor i större Shankill området ingår Forth River Primary School på Ballygomartin Road. Grundades 1841, den ursprungliga byggnaden var trånga och inspektionsrapporter över kommenterade den höga standarden på undervisningen trots otillräckliga byggnaden år. Behövd stämning] Under 1980- och 1990-talen, nedläggning och sammanslagning båda föreslås och häftigt motsätter sig alla i samband med skolan. Ytterst en ny £ 1.4m state-of-the-art skolan meddelades som en ersättning för den gamla byggnaden och den nya skolan, som ligger på den intilliggande Cairnmartin Road, öppnades officiellt av prins Andrew, hertig av York 2005. [ 60] Andra grundskolor i området inkluderar tre på Shankill Road själv i Glenwood Primary School, som grundades 1981, [61] Edenbrooke Primary School på Tennent Street och Malvern grundskola samt Black Mountain Primary School och Spring Primary Schoolpå Springmartin Väg.

Sport

Boxning väggmålning, Hopewell Crescent

Wayne McCullough , en guldmedaljör vid Samväldesspelen och en mästare i bantamvikt divisionen världen och en OS-silvermedaljören på OS 1992 sommar representerar Irland är född i Shankill. Han är en av ett antal boxare från det område som ska presenteras på en väggmålning på Gardiner Street fira områdets starka arv i boxning . [62] Bilden har sedan flyttats till Hopewell Crescent. McCullough utbildade i Albert Foundry boxning klubb, som ligger i Highfield Estate där han växte upp. [63] Andra lokalbefolkningen att få ett genomslag i sporten har inkluderat Jimmy Warnock , en boxare från 1930-talet som slog världsmästaren Benny Lynch två gånger, och hans bror Billy.

Fotboll är också en populär sport i området med lokala lag inklusive Shankill United, Albert Foundry , som spelar på West Circular Road, Lower Shankill, som delar Hammer marken med United [64] och Woodvale som vann Junior Cup 2011. [65] Alla fyra klubbar är medlemmar i norra Amateur Football League . Den viktigaste klubb i området är dock Linfield med en Linfield stormarknad handel på Shankill Road trots klubben baseras på Lisburn Road i södra Belfast. [66] En Linfield Supporters och Social Club ligger på Krim Street. En Ulster Rangers klubb är också öppet på vägen, med Glasgow klubb brett stöd bland nordirländska protestanter. Norman Whiteside , fritt Nordirland och Manchester United mittfältare, bodde på Shankill. Whiteside lånar också sitt namn till Norman Whiteside Sports Facility, en gemenskap idrottsområde som används av Woodvale FC [67] Anläggningen ligger på Sydney Street West mellan Shankill och grann Crumlin Road. George O’Boyle , som hade en lång karriär i skotsk fotboll, är också en Shankill infödd. [68]

Den Ballygomartin Road är också hem för en cricket marken med samma namn som 2005 värd för en List-A match mellan Kanada och Namibia i 2005 ICC Trophy . [69] Marken är hem för Woodvale Cricket Club , grundades 1887.[70]

Transport

Även om Shankill Road växte ursprungligen som en del av huvudvägen till Antrim det är inte längre en del av något större nätverk som förbinder Belfast till närliggande städer med sina perifera vägar alla antingen avslutas i bergen eller länka till Springfield Road. Belfast var betjänas av ett nätverk av spårvagnar under första hälften av 20-talet och Shankill var den sista delen av staden för att se den här tjänsten tas bort på 1950-talet. [71]Kollektivtrafik nu tillhandahålls av Metro arm Trans med Shankill bildar elfte av företagets tolv korridorer. Bussar länk Belfast till godsen på toppen av Shankill samt Ballysillan område av Crumlin Road. [72] Routes 11A / B och C följer varandra upp Shankill Road och Woodvale Road så långt som Woodvale Park. 11A fortsätter rakt fram genom Ardoyne, Crumlin Road, Bilston Road, Ballysillan Road och slutar vid Silver (Ballysillan Park). 11B och C sväng höger in på Ballygomartin Road med 11B fortsätter att Springmartin och 11C sväng höger vid Forthriver Road upp till ändstation på Glencairn som är på toppen av kullen.

I populärkulturen

Shankill-området spelar en framträdande roll i The Fall , i att Jimmy och Liz Tyler, sorg rådgivning klienter, av Paul Spectors, liksom två av Spector offer (Annie och Joseph Brawley) visas att bo där, liksom en kvinna Spector möter på tåget. Alltigenom serien, Spector, medlemmar av polisen och andra tecken lika, vilket leder av fientliga invånare i grannskapet, ibland efter att ha gått in i grannskapet och vid andra tillfällen då de boende har sökt upp dem utanför Shankhill.

Referenser

 1. Hoppa upp^placen NI: Shankill
 2. Hoppa upp^“Vad att göra”.Shankill turism. Hämtad22 december2013.
 3. Hoppa upp^“Shankill 455AD”.Större Shankill Partnership. Hämtad22 december2013.
 4. Hoppa upp^Hamilton, s. 1
 5. Hoppa upp^Hamilton, s.2
 6. Hoppa upp^Graham, Joe.”Belfast historia”.TALGDANK Magazine. Hämtad22 december2013.
 7. Hoppa upp^Hamilton, s. 28
 8. Hoppa upp^McKittrick, David (23 augusti 2000).”Shankill Road var alltid tufft, och det blir tuffare”. London: independent.co.uk. Hämtadtio juni2011.
 9. Hoppa upp^“The Belfast Riots av 1886”. Bbc.co.uk. Hämtadtio juni2011.
 10. Hoppa upp^Hamilton, s. 9
 11. Hoppa upp^Hamilton, s. 14
 12. Hoppa upp^Hamilton, s. 19
 13. ^Hoppa upp till:ab “en kronologi över viktiga händelser i irländsk historia 1800-1967”.Cain.ulst.ac.uk. Hämtadtio juni2011.
 14. Hoppa upp^Dillon, Martin. Shankill slaktare: den verkliga historien om kallblodigt massmord . Routledge, 1999, sid. 20-23
 15. Hoppa upp^Taylor, Peter(1999).Lojalister.Bloomsbury Publishing. s. 44.ISBN  0-7475-4519-7.
 16. Hoppa upp^“Cain webbtjänst: Abstracts på organisationer”. cain.ulst.ac.uk.Hämtadsexton juni2010.
 17. Hoppa upp^McDonald & Cusack, UDA , s. 24.
 18. Hoppa upp^McDonald & Cusack, UDA
 19. Hoppa upp^McDonald & Cusack, UDA , pp. 370-73.
 20. Hoppa upp^McDonald & Cusack, UDA , pp. 390-99.
 21. Hoppa upp^Henry McDonald & Jim Cusack, UDA – Inne i hjärtat av Loyalist terror , Dublin: Penguin Irland, 2004, s. 8
 22. Hoppa upp^“en kronologi av konflikten – 1971”. Cain.
 23. Hoppa upp^Taylor, Peter(1999).Lojalister.Bloomsbury Publishing. s. 149.ISBN 0-7475-4519-7.
 24. Hoppa upp^“Belfast gatunamn då och nu”.Oldbelfastdistricts.rushlightmagazine.com. Hämtadtio juni2011.
 25. Hoppa upp^“Hammer Sports Complex”. Thenafl.co.uk. Hämtadtio juni2011.
 26. Hoppa upp^McDonald & Cusack, UDA , s. 9
 27. Hoppa upp^“Shankill Leisure Centre”. Belfastcity.gov.uk. Hämtadtio juni2011.
 28. Hoppa upp^“Välkommen till Shankill kvinnocenter”.Shankillwomenscentre.org.uk. 4 januari, 2011. Hämtad10 juni2011.
 29. Hoppa upp^McDonald & Cusack, UDA , s. 119
 30. Hoppa upp^begravning mördade loyalist
 31. Hoppa upp^Dillon, s.40
 32. Hoppa upp^McDonald & Cusack, UDA , s. 332
 33. Hoppa upp^McDonald & Cusack, UDA , pp. 9-10
 34. Hoppa upp^“West Kirk site”. Westkirk.org. Hämtadtio juni2011.
 35. Hoppa upp^“Church of God plats”. Shankillcog.co.uk. Hämtadtio juni2011.
 36. Hoppa upp^“Shankill Road”. Belfastcity.gov.uk. Hämtadtio juni2011.
 37. Hoppa upp^“Shankill kyrkogård”. Belfastcity.gov.uk. Hämtadtio juni2011.
 38. Hoppa upp^“myter, legender och fakta om Olde Belfast”.Joegraham.rushlightmagazine.com. Hämtadtio juni2011.
 39. Hoppa upp^McDonald & Cusack, UDA , p.227
 40. Hoppa upp^Taylor, Peter (1999). Lojalister . s.153
 41. Hoppa upp^Henry McDonald & Jim Cusack, UDA – Inne i hjärtat av Regeringstrogen Terror ., Penguin Irland, 2004, pp 325-327
 42. Hoppa upp^“Greater Shankill Partnership plats”. Greatershankillpartnership.org.Hämtadtio juni2011.
 43. Hoppa upp^“Woodvale Presbyterian Church hemsida”.Woodvalepresbyterianchurch.com. Hämtadtio juni2011.
 44. Hoppa upp^“Woodvale Park”. Belfastcity.gov.uk. Hämtadtio juni2011.
 45. Hoppa upp^Hamitlon, s. 1
 46. Hoppa upp^“Glencairn”. Belfastcity.gov.uk. Hämtadtio juni2011.
 47. Hoppa upp^McDonald & Cusack, UDA , s. 274-275
 48. Hoppa upp^lojalister i fejd slagsmål , The People
 49. Hoppa upp^McKittrick, David & McVea, David (2002). Making Sense av oroligheterna: historien om konflikten i Nordirland . New Amsterdam böcker. s.149
 50. Hoppa upp^Henry McDonald & Jim Cusack, UDA – Inne i hjärtat av Regeringstrogen Terror ., Penguin Irland, 2004, pp 310-311
 51. Hoppa upp^Film utforskar brasa kamratskap
 52. Hoppa upp^“Nordirlands stora plan för att ta itu sekterism”. Bbc.co.uk. 28 JULI 2010. Hämtad10 juni2011.
 53. Hoppa upp^Interface nr.6: Springmartin Road – Upper Ballygomartin Road
 54. Hoppa upp^Hamilton, s. 17
 55. Hoppa upp^“Adams kan möta domstol under” glömda beståndsdelar ‘ “. London: Guardian. 14 januari 2003. Hämtattio juni2011.
 56. Hoppa upp^“Belfast kommunfullmäktige: Dina råds från District Electoral området”. Minutes.belfastcity.gov.uk. Hämtadtio juni2011.
 57. Hoppa upp^McCartney biografi på CAIN
 58. Hoppa upp^Norman Whiteside, mina minnen av Manchester United , 2003, s. 11
 59. Hoppa upp^BBC rapport om nedläggning av Mount Gilbert
 60. Hoppa upp^“HKH hertigen av York öppnar officiellt Forth River Primary School, Belfast // Nordirland // Mediacenter / media Detail”. Nio.gov.uk.Hämtadtio juni2011.
 61. Hoppa upp^Glenwood Primary School: Om vår skola
 62. Hoppa upp^“McCullough i ny väggmålning”. BBC Nyheter. 2 juli 2009. Hämtattio juni2011.
 63. Hoppa upp^“Wayne McCullough”. Culturenorthernireland.org. 15 April 2011. Hämtattio juni2011.
 64. Hoppa upp^“Lägre Shankill”. Thenafl.co.uk. Hämtadtio juni2011.
 65. Hoppa upp^“Woodvale FC site”. Woodvalefc.com. Hämtadtio juni2011.
 66. Hoppa upp^“Linfield Super News”. Linfieldfc.com. Hämtadtio juni2011.
 67. Hoppa upp^Norman Whiteside Sports Facility
 68. Hoppa upp^DISTILLERY: Ny ledning anges att låta de goda tiderna rulla
 69. Hoppa upp^“List-A matcher spelas på Ballygomartin Road”. Cricketarchive.com.Juli 1, 2005. Hämtattio juni2011.
 70. Hoppa upp^“Woodvale Cricket Club”. Woodvale Cricket Club. Hämtadtio juni2011.
 71. Hoppa upp^Hamilton, s. 7
 72. Hoppa upp^Trans Metro 11

About the author

Assistent

View all posts