St Patricks Cathedral, Armagh (Church of Ireland)

St Patricks Cathedral, Armagh är säte för ärkebiskopen av Armagh i Church of Ireland . Det finns i Armagh , Nordirland. Det är också katedralen i stiftet av Armagh .

Historia

Ursprunget till domkyrkan är relaterade till konstruktionen i 445 av stenkyrka på Druim Saileach (Willow Ridge) kullen vid St. Patrick , kring vilken en kloster samhälle utvecklas. Kyrkan var och är centrum för Church of Ireland. Efter Henrician reformationen i Irland domkyrkan blev alltmer associerade med den då etablerade kyrkan och har varit slutgiltigt i anglikanska händer sedan regeringstiden av Elizabeth I. En romersk-katolska katedralen byggdes på en närliggande kulle i det nittonde århundradet. Vänskapliga relationerna existerar mellan de båda katedralerna.

Kyrkan själv har förstörts och byggts om 17 gånger. Den byggnad renoverades och återställs enligt Dean Eoghan McCawell (1505-1549) i början av det sextonde århundradet har drabbats av en förödande brand i 1511 och är i dåligt skick. Strax efter hans död katedralen beskrevs av Lord Chancellor Cusack som “en av de mest rättvisa och bästa kyrkor i Irland”. [1] Återigen var väsentligen återställts mellan 1834 och 1840 av ärkebiskop Lord John George Beresford och arkitekten Lewis Nockalls Cottingham . Tyget är fortfarande att den medeltida (och tidigare – i synnerhet kryptan) byggnader men mycket återställd. Medan Cottingham var hårdhänt i sin restaurering forskningar av TGF Patterson och Janet Myles i slutet av nittonhundratalet har visat att återställa ha varit särskilt antikvarisk för sin tid. Den traceryen av långhuset fönster i synnerhet är noggranna restaureringar som är en kopia av teckensnittet. Kapital dekoration av de två västligaste pelare skeppet (endera sidan av West Door interna veranda) är medeltida som är huvuddelen av de externa gargoyle sniderier (vissa resited) av räcket i östra Arm. Cottingham avsikt att behålla rikt cusped West Dörr med flankerande himlar nischer var över regerade. Senare restaureringar har mer radikalt förändrat de interna proportionerna av medeltida byggnad, proportioner som Cottingham hade behållit.

Många andra keltiska och medeltida ristningarna är att ses i katedralen som är också rikt på artonde och nittonde århundradet skulptur. Det finns verk av Chantry, Roubiliac, Rysbrack, Mirochetti och andra.

Katedralen Foundation och Worship Musikkör- – Pastorn Terence Scott; Chancellor – Pastor Colin Moore; Kassör – Pastor John McKegney; Archdeacon – Den ärevördiga Raymond Hoey. Prebendaries: Mullabrack, Kyrkoherde WJA Dawson (2006) Bally, Kyrkoherde RJN Porteus (2006) Loughgall, Kyrkoherde JNT Campbell (2009) Tynan, Pastorn WM Adair

Priest Vicars Choral: Pastor Peter Thompson, Succentor (2006) Pastorn Michael Kennedy (1995) Pastorn TA Cross (2006) Pastorn EM Culbertson (2007) Pastorn J Moore (2007) Pastorn JM McClenaghan (2007)

Den Choral Foundation, med anor från Culdees och refounded som Royal College of kung Karl av Vicars Choral och organist i katedralen i Armagh, fortsätter fram till idag. Det finns i allmänhet ett dussin herrar i Lay Vicars Choral och sexton pojke körsångare.

Varje söndag finns det tre tjänster i domkyrkan; 10:00 sade eukaristin, 11:00 Sung nattvarden (utom den andra söndagen i månaden när Matins sjungs) och 3:15 Choral Evensong.Matins sägs, måndag till lördag, vid 09:30. På helgdagar och högtidsdagar, är eukaristin firas på 09:30.

Noterbara begravningar

 • Marcus Gervais Beresford (1801-1885), ärkebiskop av Armagh och Primat allra Irland (utsedd 1862). Kusin av Lord John Beresford
 • Charles Frederick D’Arcy (1859-1938), ärkebiskop av Armagh och Primat av alla Irland
 • Saint Ethnea, döpt av St Patrick, dog omkring 433 AD; hennes Feast Dagen är den 11 januari
 • Brian Boru (c.942-1014) högkung
 • Lord John Beresford
 • John Baptist Crozier och hans hustru Alice Isabella

Organ och organister

Organ

Uppgifter om organ från National orgel Register

Organister

 • 1634 Richard Galway
 • 1661 John Shaw
 • 1695 Robert Hodge
 • 1711 William Toole
 • 1722 Samuel Bettridge
 • 1752 John Woffington
 • 1759 Robert Barnes
 • 1776 Langrishe Doyle
 • 1782 Richard Langdon
 • 1794 John Clarke Whitfield
 • 1797 JOHN JONES
 • 1816 Frederick Horncastle
 • 1823 Robert Turle
 • 1872 Thomas Marks
 • 1917 GHP Hewson
 • 1920 Edred Chaundy
 • 1935 Reginald West
 • 1951 Frederick Carter
 • 1966 Christopher Phelps
 • 1968 Martin White
 • 2002-2015 Theo Saunders
 • 2015- Presentera Dr Stephen Timpany

Se även

 • Anglicanism portal
 • Förteckning över katedraler i Irland
 • Dekanus Armagh Förteckning över Deans i Armagh katedralen.
 • St Patricks Cathedral, Armagh (Roman Catholic)

Referenser 

 1. Hoppa upp^Kyrkan på två nationerna. Publicerad i tidig modern historia (1500-1700), funktioner, Issue 1 (våren 1998), medeltida historia (pre-1500), volym 6 http://www.historyireland.com/early-modern-history-1500-1700/ the-kyrk bland-två nationer

About the author

Assistent

View all posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*