St Patricks Cathedral, Armagh (Roman Catholic)

St Patricks Cathedral i Armagh , Nordirland är säte för katolska ärkebiskopen av Armagh , Primat av alla Irland . Den byggdes i olika etapper mellan 1840 och 1904 för att fungera som romersk-katolska katedralen i ärkestiftet i Armagh , den ursprungliga medeltida katedralen St Patrick ha överförts till den protestantiska kyrkan i Irland vid tidpunkten för irländska reformationen .

Domkyrkan står på en kulle , som gör sitt Anglican motsvarighet .

Katedralen i Primate Crolly

Byggandet av en katolsk katedral på Armagh var en uppgift genomsyras av stor historisk och politisk symbolik. Armagh var Primatial säte Irland och dess gamla kyrkliga huvudstad därSt Patrick hade etablerat sin Storkyrkan. Men eftersom irländska reformationen enligt Henrik VIII hade ingen katolsk ärkebiskop bosatt där. Eftersom sextonhundratalet, hade de flesta katolska befolkningen i Irland levde under stelhet i strafflagar , en rad författningar som var utformade, för att citera den anglo-irländska historikern Lecky , “att beröva katoliker i alla civila liv, för att reducera dem till ett tillstånd av extrem, brutal okunnighet, och att ta avstånd dem från marken “. Som ett resultat, samtidigt i viss utsträckning tolereras, den offentliga praxis katolicismen var nästan helt släckt och alla kyrkor existerar vid tidpunkten för antagandet av lagarna avstods till den etablerade kyrkan . Således, i slutet av sjuttonhundratalet, fanns det några katolska kyrkor och inga katedraler som existerar i Irland för en stor katolsk befolkning. Efter katolska frigörelse 1829, behovet av att bygga kyrkor och katedraler att tjäna denna population blev kritiskt uppenbar. Avsaknaden av en katolsk närvaro i Primatial staden Armagh i synnerhet blev en populär orsak till missnöje bland de framväxande katolska episkopatet , präster och församling.

Ärkebiskop William Crolly utsågs till den katolska Se Armagh 1835 och nästan omedelbart sökt tillstånd att uppehålla sig i Armagh; den första katolska Primate att göra det sedan reformationen. Efter att ha bosatt sig i staden, satte han sedan om att söka en plats för en ny katolsk katedral. Den största svårigheten i att konstruera en katolska katedralen i Armagh var att landet Armagh stad och förorter bestod nästan uteslutande av ” se-land “, den mensal egendom eller demesne av den protestantiska Primate och därmed inte skulle vara tillgänglig för den katolska episkopatet till köp . En dramatisk plats på toppen av en kulle i utkanten av staden hade dock sålts till earlen av Dartrey. Enligt det nionde århundradet Book of Armagh , denna kulle var framträdande på vilken St. Patrick hade återförenades DOE skonas vid platsen för högaltaret av hans Storkyrkan under sin invigning i omkring 445 AD med sin mor.

En byggnad kommitté inrättades och en vecka öre samling vidtas för bygget. Arkitekten var att vara Thomas Duff av Newry som hade ritat katedralen där och även Pro-katedralen iDundalk .

Han konstruerade en kors byggnad, med långhus , gångar , trancepts , kor , och kör; ett stort torg centrala tornet, och två mindre på den västra fronten som flankerar den stora dörren, och i jämnhöjd med gången väggar, som liknar York Minster . Per Dundalk, stilen var en mycket romantiserad och påtagligt un-historicistiska version av Perpendicular gotiska av det sextonde århundradet. Grundstenen lades på St Patrick dag 1838 men som en följd av den irländska Svält arbetar avstannat 1847 med grunderna och gångarna endast delvis komplett.

Katedralen i primat Dixon och McGettigan

Ärkebiskop Crolly var själv ett offer för svält, upphandlande kolera samtidigt tenderar att svält härjade Drogheda och dör på långfredagen 1849.Hans efterträdare, ärkebiskop Paul Cullen övergav projektet och flyttade Primatial Se till Drogheda . Det var först när Cullen översattes till Dublin och ärkebiskop Joseph Dixon utsågs till Se Armagh som arbetar återupptogs 1854. Vid denna tid, Duff var död och det hade varit en revolution i kyrkliga arkitektonisk smak i Irland. Efter besök på Irland av AWN Pugin , den vinkelräta gotiska hade stil av det sextonde århundradet fallit från favör och tidigare medeltida gotiska blivit mer populär. Arkitekten James Joseph McCarthy , en självutnämnd “elev” av Pugin, utsågs att övervaka slutförandet av katedralen.

Positionen som arkitekt till den nya katedralen var ganska svår för, vid tiden för McCarthys utnämning, väggarna i Duffs Perpendicular byggnaden var redan 10 meter (34 fot) hög och hade nått toppen av gångarna. McCarthy inte vill fortsätta att bygga i det nu omoderna Vinkelrät gotiska av Duff. Hans lösning var att börja bygga en Dekorerad gotiska katedralen av det fjortonde århundradet på toppen av påstått sextonde århundradet fundament och väggar. Dekorerade gotiska traceryen infördes i den befintliga fönsteröppningar och i den västra delen, han minskat storleken på den traceried fönstret och in under det en arkad av apostoliska statyer. Tonhöjden för Duffs tak höjdes en full 6,1 meter (20 fot), tillsätta i hög grad till den yttre inverkan av byggnaden och som medger insättning av clerestory och Triforium till det inre. En känsla av drama sattes till transepts genom tillsats av asymerical spired torn till sina ändar och tillägg av rosettfönster till sina gavlar. Den mest dramatiska förändringen sker till Duff planer var övergivande av de tre ganska squat torn designade av Duff för att nå en höjd av 39 meter (128 fot). Istället två brutit torn krönt med spiror 64 meter (210 fot) höga byggdes i den västra delen.

Dixon dog 1866 igen innan slutförandet av katedralen och återigen projektet övergavs under hans äldre efterträdare ärkebiskop Michael Kieran. Det föll därmed till Kieran efterträdare, ärkebiskop Daniel McGettigan att färdigställa byggnaden. Efter slutförandet av spiror, vände McGettigan hans uppmärksamhet till det inre. Här, att kapitalisera på den ökade höjden på bekostnad av externa designstudier, McCarthy konstruerat en omsorgsfullt snidade välvda hammar balk tak med snidade änglar avslutande de hammar balkar och sten helgon som konsoler . Han konstruerade en Caen stenreredos som sträcker sig över hela väggen i östra änden och som är fylld med ristningar från livet av oskulden under en arkad snidade och crocketted tinnar och centrerad med en snidad baldakin över en staty av Madonna och barn . Ärkebiskop McGettigan bemyndigat målade väggmålningar att pryda väggarna i Lady kapell och stencilling applicerades på dess tak. Domkyrkan invigdes den 24 augusti 1873

Efter invigningen, Primat McGettigan fortsatte att göra förbättringar som fonder och hans sjunkande skulle tillåta. År 1875 beställdes han Stations of the Cross från Herbert & Co. Liverpool och installerat den stora 33-stop orgel av William Telford . År 1879 var sju ljus öster fönster fylld med målat glas av Earley & Powell i Dublin och arbetet började på sju terrassen trappa till plaza framför den västra änden. Slutligen 1884, en klockaren var s lodge konstruerad på botten av trappan. När ärkebiskop McGettigan dog i December 1887 efter några års sviktande hälsa, hade katedralen sett tidens fem successiva ärkebiskopar och utgifterna för den exempellösa summan på över £ 70.000.

Katedralen i kardinal Logue

McGettigan efterträdare som ärkebiskop var Michael Logue , som suttit längst ärkebiskop av Armagh. En bekant lärt präst, var Logue utsågs till kardinalkollegiet av Leo XIII i 1893, blev den första ärkebiskop av Armagh utses till kollegiet i dess historia. När han kom fram till färdig domkyrka på Armagh, Logue var långt ifrån imponerad. Han klagade över de “svaga och beggerly element” i inredning och konstaterade att “besökare som hade vänt sig till katedralen fylld med beundran för skönheten i dess yttre var … obehagligt överraskad, inte säga disedified vid jämförande shabbiness och fattigdom interiören”. Den 20 augusti 1899 utfärdade kardinal Logue en herdabrev med titeln “The National Cathedral” uppmanade det irländska folket och dessdiaspora att leverera tillräckliga medel för att försköna det inre av katedralen. En insamlings Bazaar organiserades i 1900 och företaget av arkitekten William Hague i Dublin (som hade ärvt mycket av McCarthys praxis på dennes död) utsågs att göra planer.

Basaren samlat in över £ 30,000 och Logue reste till Italien med sin arkitekt att besöka marmor stenbrott och hantverkare verkstäder, väljer material och hantverkare för att utföra Haag planer. Haag dog strax efter att utforma den första av sina tillägg: en marmor lektorium 9,1 meter (30 fot) bred och 11 meter (36 fot) hög.

Han ersattes av George Coppinger Ashlin , tidigare partner Pugins son. Vid utnämningen Ashlin identifierade nästan omedelbart ett stort strukturellt problem med tak på McCarthys gångar och en ny groined tak Bath sten konstruerades. Detta i kombination med reparationer på grund av tornen som inte hade utformats för att ta vikten av McCarthys spiror, använde en stor del av de medel som tagits upp av basaren. Ändå trycks Cardinal Logue vidare med påkostade planer. Ashlin utformat en högaltaret huggen från Carrara marmor, Lapis Lazuli och Jasper att sitta vid Hague s lektorium och italienska skulptören, Cesare Aureli fick i uppdrag att skära en frontal i alto relievo av Leonardo da Vinci ‘s Nattvarden .

Ashlin stängde Crossing genom att konstruera två sidoskärmar av statyer marmor, 9,1 meter (30 fot) bred, över norra och södra transepts och skulpturer i marmor nattvards räcken inläggningar med Breccia di S Votaleat Nave.

Den Cathedra tronen projiceras i tre divisioner i andra viken på norra sidan med tältförsedda nischer, har crockets och tinnar och krönt med en marmor spira. I mitten av tronen höggs med armarna på kardinal i statymarmor. Hela korsningen var belagd med inläggningar marmor, konstruerade i rutor med quatrefoil paneler och kors och centrerade på en pietra dura representation av Kardinalens armorial lager .

En utarbetad predikstolen konstruerades på sydväst piren i korsningen. Består av statymarmor inläggningar med sällsynta färgade kulor, sin plan var åttakantiga, med vinkel nischer som innehåller statyer av evangelisterna, St Patrick och St Brigid, varvid skärmtak ovanför statyer groined och ristade. Panelerna mellan statyerna fylldes med inläggningar traceries. Trädkronorna i predikstolen, stiger till en höjd av nästan 36 ft. Höggs i österrikiska ek vitmålade och inläggningar med färgad emalj och bladguld.

Bakom lektorium , McCarthys reredos bibehölls intakt men dess nedre delar berikades med marmor inlägg i en blöja mönster med fleur de lis i en pulserande mängd olika färgade italienska kulor. En ny Lady altare och tabernakel konstruerades innan altarvägg från statymarmor. Den antependium innehöll tre relief grupper, arbete framstående romerska skulptören Michele Trepisciano (1860-1913) visar “The Presentation av Jungfru i templet”, ” Antagandet ” och ” Coronation av oskulden ” infälld i separata paneler med cusped huvuden, och kolumner Breccia di Seravezza antica och Breccia Corallina kulor. Den tabernaklet , inläggningar med korsikanska Jasper , var i form av en kub toppad med ett tak av fiskfjäll sniderier och slutade med två stora statyer marmor stående änglar.

I norr och söder om Lady Chapel, var Side kapell uppfördes till St Joseph (North) och St Brigid (Syd), stänga gångarna på öst.

I södra tvärskeppet , var en överdådig altare restes till Sacred Heart . Slutligen, till väst slut var McCarthys trä galleri ersatt med en tre-bay marmor skärm av vit marmor som stöds på quatrefoil pelare Portasanta marmor och inläggningar med Brocatello marmor. Orgeln själv byggdes för att passa den nya utvidgade utrymme och en ny österrikisk ek orgelhuset utformades och byggdes.

Det mest slående och bestående av kardinal Logue s arv till katedralen var dock systemet för mosaiker han i uppdrag att pryda varje tum av tom vägg i katedralen. Betydande trodde gavs till hur man bäst handskas med utsmyckning av väggarna i byggnaden. Ärkebiskop McGettigan hade avslutat ett system med målade väggmålningar och stencilling av väggarna, men som en följd av Armagh fuktiga klimat, hade dessa dog inom några år för färdigställande. t beslöt därför att anta en mosaik dekorativa ordning, varvid den initiala stora kostnader betalas av den framtida spara på ommålning en väggmålning system. Materialet som användes var italienska keramik av olika färger i tärningar-formade kuber med glaskuber för förgyllda delarna för att förhindra mattas och att ge större glans. Sektionerna sammanställdes i två workshops i London och noggrant limmade, vänd nedåt, på pappersremsor. Dessa applicerades sedan på en färsk beläggning av specialcement på väggarna på ett sätt som liknar den hängande av tapeter.

Att slutföra sin ordning med dekoration, kardinal Logue beställt italienska målare, Oreste Amici (1872-1930), som hade utbildats vid Institute of Fine Arts i Rom , att måla helheten av McCarthys hammare balk tak i en italiensk stil .Det tak är målade i olja, den rådande skugga antagits för grundfärg genom att en mjuk terrakotta för att harmonisera med färgen på väggen mosaik.

Med verk avslutad, omrördes katedralen solemnly rededicated den 20 juli 1904.

Omformulering: Domkyrkan Cardinals Conway och O’Fiaich

Domkyrkan förblev mycket som kardinal Logue lämnade det tills de liturgiska Reformer av Andra Vatikankonciliet krävde arbeten som skall utföras på högaltaret. William, kardinal Conway utsågs till Se Armagh 1963 trots att han hade tjänat som ledande irländsk deltagare i Andra vatikankoncilietsedan starten. Han återvände till Armagh som ärkebiskop angelägna att införa de reformer som föreslagits av rådet. Reformerna på liturgin krävs större synlighet och församlings deltagande i katolska tjänster och för en tid det hade ansåg att 1904 marmorarbeten vid korsningen hade hindras storskalig ritual i katedralen. Conway invigde alltså en arkitekttävling för att anpassa helgedom Armagh katedralen till de nya kraven och för att möjliggöra större rörelsefrihet och synlighet runt helgedomen område. Flera kandidater lämnat mönster och kontroversiellt alla av dem föreslog att avlägsna väsentligen alla Ashlin marmorarbeten vid korsningen. Conway valde vinnande design av Liam McCormick (1916-1996), även om arbetet inte påbörjas om omorganisation av korsningen förrän kardinal Conway död 1977.

Det föll alltså till Tomas, kardinal O’Fiaich att slutföra arbetena. Som slutförd, var de lika radikala som de var splitt. Helheten av marmor i korsningen togs bort och mycket av det förstört, inklusive Haag s lektorium och Ashlin s högaltaret , Cathedra , altar och inläggningar marmorgolv. Predikstolen demonterades och bröts upp och sidoaltare till Saints Brigid och St Joseph togs bort och flyttades i andra kyrkor. Endast McCarthys Caen Sten reredos levde avlägsnande, även om dess nedre delar, anrikade på 1904 med Carrara marmor, demonterades och blommor tapeter fäst vid den nedre delen av de reredos i deras ställe. Ny inredning snidade från grovt huggen Wicklow Granit monterades i korsningen och helgedomen området utökades utanför linjen av den tidigare lektorium och togs upp av flera fötter och klädd i polerad Wicklow granit. Kritik hade gjorts av 1904 systemets utländsk design och material som resulterar i att omorganisationen betonade dess infödda rötter. Den nya altare, ambo och tabernakel höggs av en Dundalk skulptör, var Peter McTigue och tältet tillverkas i Kilkenny . Mattor som ersätter den tidigare marmorgolvet vävdes i Killybegs . För att byta ut rood korset, var en enorm skulptur med titeln “Livets träd” uppdrag från Imogen Stuart , den tyskfödde irländska skulptör.Katedralen åter rededicated den 13 juni 1982 då reliker av St. Malachy placerades i den nya altare.

Arbetena möttes med nästan enhälligt chock och ramaskri. “Varken kvaliteten på ersättningar eller skicklighet hantverket kan dölja den totala alienation det nya arbetet från den anda och mening som var McCarthys ecklesiologiska och arkitektoniska inspiration. I denna inställning, dessa moderna intrång visas saklig och irrelevant”, klagade Ulster arkitektoniska Heritage Society (UAHS, 1992). Arkitekturhistorikern Jeanne Sheehy skrev om omformulering som “ersättning … av en fin sen nygotiska kor med bitar av granit och ett tabernakel som ser ut som en mikrovågsugn”.

Restaurering och förnyelse: Domkyrkan av kardinal Brady

Även den dekorativa stilen katedralen således ändrats väsentligt 1982, hade själva byggnaden inte genomgått några större byggnadsverk eftersom utbyte av gången tak 1904. År 2002 hade behovet av större strukturella reparationer till byggnaden blivit uppenbart. Som en följd av byggmetoder väggarna och slitage på taket hade fuktig skadad mycket av mosaik och målade dekorationer hade avtrubbade med rök och damm. En stor del av den yttre stenarbeten hade förstörts och tvilling spired tornen hade blivit instabil. En stifts kommitté med uppgift att bevaka dessa stora byggnadsverk för att säkra byggnaden beslutat att tiden var också mogen för att granska den mycket kritiserade helgedomen. Firman Rooney & McConville fick i uppdrag att designa helgedomen området. McCormick s förtalad beslag togs bort i sin helhet och helgedomen området åter golv med italienska porslinsplattor från Armatile härma (med liten framgång) inläggningar marmorgolv av 1904 som hade överlevt, i stort sett intakt under McCormick granit podium.marmorgolvet är alltså slutligen förstördes i processen. Ett nytt altare och ambo av tunisiska kalksten installerades.

Altaret var inspirerad av tidiga-irländska kors och har bilder av Kristus (Korsfäst, Risen, Return i Glory), flankerad av apostlarna, på tre sidor. Den fjärde sidan synlig från huvuddelen av kyrkan visar Vår Herre med fyra irländska helgon: St. Patrick , St. Malachy , St. Brigid och St. Oliver Plunkett .Två par av mässing grindar som hade överlevt från 1899 marmor lektorium replikerades flera gånger, sammansvetsade, toppat med en helt övertygande dålig kvalitet gotiska kröna och göras till ett nytt fullt mässing skärmen bakom högaltaret, återställa en separat Lady Chapel område som kulmen på en ambulatorisk runt helgedomen område. Tabernaklet avlägsnades till södra tvärskeppet som i sin tur avskärmad med ytterligare mässing skärmar och Cathedra placeras på ett podium direkt bakom den nya altare. En Evangelarium skapades i södra tornet (nu omvandlas till en butik) och baptistry återställdes vid basen av det norra tornet. Basen i McCarthys reredos återställdes och 1904 inläggningar kulor avslöjats. Vid tiden för återinvigningen av katedralen den 25 maj 2003 mer än £ 6.000.000 hade använts.

The Crossing som designats av Rooney & McConville, 2003

Katedralen i dag

Daglig Mass hålls måndag till lördag kl 10:00. På söndag är Mass firas vid 09:00, 11:00 och 05:30, med en 7:00 Vigil mässan på lördag kväll. Helig dag Massor firas vid 09:00 och 11:00. Confessions vanligtvis hörs före och efter lördag kväll vaka massa.

Begravningar

  • William Cardinal Conway
  • John Cardinal D’Alton
  • Tomás Cardinal Ó Fiaich
  • Michael Cardinal Logue
  • William Cardinal Crolly

Organ

Orgeln i Armagh katedralen byggdes ursprungligen av den berömda orgelbyggaren William Telford 1875. År 1987 var orgeln byggdes om, förstorad och tonalt förändras av den irländska Organ Company Ltd. som också gav en ny radhus drawknob konsol. Ombyggnaden ritades av den sena John Holmes med Domkyrkan Organist Baron George Minne som konsult. Alla gamla rörledningar och enskilda ärenden återställdes inte och behållas. Orgeln har nu delar av engelska, franska Cavaille-Coll och europeisk stil, den dominerande ljudet är franska. Orgeln har för närvarande fyra manualer och 58 stopp.

Specifikation

Positif: Gelind Gedeckt 8, Bell Gamba 8, Singend Principal 4, Koppelflute 4, Nasard 2 2/3, Octavin två, Tierce en 3/5, Petit Cymbale III, Cromorne 8, Zymbalstern, ÄNGSLIG (justerbar), Octave, Bra att positif, Swell till positif, Bombarde till positif,

Stor: Double Diapason 16, Open Diapason 8, Gamba 8, Bourdon 8, Principal 4, flöjt Ouverte 4, tolfte 2 2/3, femtonde 2, Fourniture V, Cymbale II (en total galen skrikande affär,) Bombarde 16, Trompette 8 , Clairon 4, Swell till Great, Positif till Great, Positif Sub-Octave till Great,

Swell: Open Diapason 8, Stoppad Diapason 8, Salicional 8, Unda Maris 8, Principal 4, Doublette 2, Plein Jeu III, Basson 16, Cornopean 8, Clarion 4, ÄNGSLIG (justerbar), Octave, Sub-Octave,

Bombarde: Flute Harmonique 8, Voce Umana 8 + 8, Carillon III, Orlos 8, Trompeta Magna 16 (TC från Trompeta Réal 8), Trompeta Réal 8, Clarin 4 (Från Trompeta Réal 8), Campanabella (en oktav av klockor),

Pedal Gravissima 32, Principal 16, Violonbasse 16, Bourdon 16, Double Diapason (stora) Violone 8 (Från Violonbasse 16), Gedecktbass 8, Principal 4, Doublette 2, Grosse Fourniture III, Carillon II, Bombarde 16, Basson 16 (Swell) trumpet 8 (från Bombarde 16), Clarion 4 (från Bombarde 16), Orlos 4 (från Orlos 8, Bombarde) Positif att trampa, Bra att Pedal, Swell till Pedal, Bombarde att trampa, stora och Pedal Pistons Tillsammans.

Organist

Organisten av St Patricks Cathedral i över 50 år är Baron George Minne, född i Belgien 1924. Han har en stor repertoar av Bach, Händel, Mozart och olika franska kompositörer och är en mest fulländade pianist och kompositör.

Bibliografi

  • Byggnader av Co. Armagh av CEB Brett, som publicerats av Ulster Architectural Heritage Society 1999
  • St Patricks Cathedral, Armagh . Tomas Ó Fiaich. The Irish Heritage Serie: 58, Eason & Sons Ltd, Dublin, 1987.

About the author

Assistent

View all posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*