Temple Bar, Dublin

Temple Bar ( irländska : Barra en Teampaill ) är ett område på södra stranden av floden Liffey i centrala Dublin , Irland . Området avgränsas av Liffey i norr, Dame Street i söder,Westmoreland Street till öst och Fishamble Street i väster. Till skillnad från andra delar av Dublins centrum, är det marknadsförs som Dublins kulturella kvarter och har ett livligt nattliv som är populärt bland turister . Populära mötesplatser inkluderar The Palace Bar, The Temple Bar Pub, Oliver St. John Gogarty och The Auld Dubliner (fina pojkar bar).

Temple Bar är i postnummer Dublin 2 (D2), och har en beräknad befolkning av 3000.

Historia

Den historiska namnet på den kommun var inte Temple Bar men St Andrews Parish. Det var en förort till medeltida (Anglo-Norman) Dublin, som ligger utanför stadsmuren, men det föll i glömska början i den 14: e århundradet, eftersom landet utsattes för angrepp av den infödda irländska. Marken renoverade igen i 17-talet, för att skapa trädgårdar för husen i rika engelska familjer.

Den ursprungliga raden i Liffey stranden präglades av Essex Street-Temple Bar-Fleet Street, men landet bortom progressivt väggar i och återvinnas. Ovanligt, var återvunnen mark inte quayed början, men hade hus angränsande vattnet, och det var inte förrän 1812 som dessa hus ersattes av Wellington Quay. Bernard de Gomme kartlägger av Dublin 1673 visar den stora återvinning och ny byggnad som hade ägt rum i de östra förorterna söder om Liffey under 17-talet. De Gomme s är den tidigaste kartan eller dokument specifikt hänvisa till Temple Bar, och andra bekanta gator i området är Dammas (Dame) Gata och smutsiga (tidigare Hogges, nu Temple) Lane. [1]

Många källor är överens om att Temple Bar Street har fått sitt namn från templet familjen, och särskilt Sir William Temple (rektor för Trinity College 1609-1627), vars hus och trädgårdar finns där i början av 17-talet. Men med tanke på förekomsten av en anrik stadsdel med samma namn i London , verkar det som den nya Temple Bar gata i Dublin måste ha varit en nick till sin äldre och mer kända kusin.

Dessutom är Londons Temple Bar gränsar till Essex Street i väster och Fleet Street i öster och gator med samma namn intar liknande positioner i förhållande till Temple Bar. Det verkar nästan säkert därför att Dublins Temple Bar utsågs först i imitation av den historiska Temple polisstation i London. Men en sekundär och lika trolig orsak till att använda namnet Temple Bar i Dublin skulle vara en hänvisning till en av områdets mest framstående familjer, i ett slags vits eller spela på ord. Eller som det har lagts mer koncist, Temple Bar “hedrar till London och hyresvärden i snyggt mätas proportioner”. [2]

Fishamble Street nära Temple Bar var platsen för uruppförandet av Händels ‘s Messias den 13 april 1742. En årlig prestanda Messias hålls samma dag på samma plats. En republikansk revolutionär grupp, Society of Förenta irländare , bildades vid ett möte i en krog i Eustace Street 1791.

I den 18: e talet var centrum för prostitution i Dublin. [3] Under 19-talet, området minskade långsamt i popularitet, och under 20-talet, drabbades den från Urban Decay , med många förfallna byggnader.

På 1980-talet, det statligt ägda transportföretaget Coras Iompair Éireann (CIE.) Föreslog att köpa upp och riva egendom i området och bygga en bussterminal i dess ställe. Även om det var i planeringsstadiet, var de köpta byggnader låt vid låga hyror, som lockade små butiker, konstnärer och gallerier i området. Protester från en Taisce , invånare och handlare ledde till inställda projekt busstationen, och sedan premiärminister Charles Haughey var ansvarig för att säkra finansiering, [4] och i 1991 regeringen inrättat en icke-vinstdrivande företag som heter Temple Bar Properties att övervaka förnyelse av området som Dublins kulturella kvarter. [5]

År 1999 var “Stag parterna” och “möhippor” förment förbjudna (eller avskräckas) från Temple Bar, främst på grund av berusade drumliga beteende, även om detta verkar ha förfallit. [6] Men buller och antisocialt beteende vanligtvis drivs av överdriven alkoholkonsumtion fortfarande ett problem på natten. [7]

Nutid

Området är platsen för många irländska kulturinstitutioner, däribland irländska fotografier Centre (införliva Dublin Institute of Photography, den nationella fotoarkiv och Gallery of Photography), Ark Barnens kulturcenter, den irländska Filminstitutet , införliva Irish Film arkiv , Button Factory, Arthouse Multimedia Centre, Temple Bar Gallery and Studios , den projekt Arts Centre , den Gaiety School of Acting , IBAT College Dublin , liksom irländska börsen och Central Bank of Ireland .

Efter mörkrets inbrott, är området ett viktigt centrum för nattliv, med många turistinriktade nattklubbar, restauranger och barer. Pubar i området inkluderar The Temple Bar Pub, The Porterhouse , Oliver St John Gogarty, Turk huvud, Czech Inn (i fd Isolde Tornet), den Quays Bar, Foggy Dew, The Auld Dubliner och Bad Bobs.

Två rutor har renoverats under de senaste åren – Meeting Square och centrala Temple Bar Square . Den Temple Bar Book Market hålls på lördagar och söndagar i Temple Bar Square.

Meeting Square, som tar sitt namn från den närliggande Quaker Meeting House, används för utomhus filmvisningar under sommarmånaderna. Sedan sommaren 2004, är Meeting Square också hem till talmannens Square projekt (ett område i offentliga tal ) och till Temple Bar Food Market varje lördag.

Den komjölk Lane Market är ett mode och design marknad som äger rum på komjölk Lane varje lördag.

En del av 13-talet Augusti Friary i den heliga Treenigheten är synlig i en lägenhet / restaurang komplex som kallas “The Friary.” [8]

I populärkulturen

 • Den Bollywood film Ek Tha Tiger hade en låt med i området. [9]
 • Irländska singer / songwriter Billy Treacy släppt en satirisk sång om Temple Bar. [10]
 • Den irländska sångerska Nathan Carter släppt en låt som heter Temple Bar. [11]

Se även

 • Lista över gator och torg i Dublin

Referenser

 1. Hoppa upp^ Sean Murphy, “En kort historia av Dublins Temple Bar”, Centrum för irländska genealogiska och historiska studier, Bray, County Wicklow. nätet här
 2. Hoppa upp^ Murphy, op. cit., citerar National Library of Ireland, ” Maps Dublins historiska ”, Dublin 1988.
 3. Hoppa upp^ Striapacha Tri Chead Bliain Duailcis (Prostituerade: Tre hundra år av vice) Niamh O’Reilly, J irländska studier
 4. Hoppa upp^ Obituary Charles Haughey , The Independent 14 Juni 2006
 5. Hoppa upp^ Temple Bar ramplan – Dublin Corporation (1991)
 6. Hoppa upp^ Bar Stag Ban Skickar Revellers att London- Sunday Mirror , 3 Jan 1999
 7. Hoppa upp^ mardröm i en stad som aldrig sover – Irish Times , September 9, 2008
 8. Hoppa upp^Casey, Christine (2005). Dublin: Staden Inom Grand och Royal kanaler och Circular Road med Phoenix Park . Yale University Press. s. 440. ISBN  0300109237 .
 9. Hoppa up^ http://filmireland.net/2011/09/29/bollywood-film-%e2%80%98ek-tha-tiger%e2%80%99-i-am-tiger-shoots-in-temple-bar-dublin-in-october/
 10. Hoppa upp^Kehoe, Michael (13 oktober 2014). “Singer varnar för Dublin turistfälla” . Irish Music Daily . Hämtad 27 skrevs den augusti 2015 .
 11. Hoppa upp^ “Stayin ‘Up All Night” . Www.nathancartermusic.com . Hämtas 2016/07/27 .

About the author

Assistent

View all posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*