Titanic Belfast

TitanicBelfast är en besökare attraktion och ett monument till Belfast : s maritima arv på platsen för den tidigare Harland & Wolff varvet i stadens Titanic Quarter där RMS Titanicbyggdes. Den berättar historier om olycksaliga Titanic , som kolliderade med ett isberg och sjönk under sin jungfrufärd 1912, och hennes systerfartyg RMS Olympic och HMHSBritannic . Byggnaden innehåller mer än 12.000 kvadratmeter (130.000 kvm ft) golvyta, varav de flesta är ockuperat av en rad gallerier, plus privata mötesrum och gemensamma anläggningar.

Historia

Byggnaden ligger på drottningens Island, ett markområde vid ingången till Belfast Lough som utvinns från vattnet i mitten av 19-talet. Den användes under många år av skeppsbyggare Harland and Wolff, som byggde stora slipar och graving bryggor för att rymma samtidig byggandet av OS och Titanic . Nedgången i varvsindustrin i Belfast lämnat mycket av området övergiven. De flesta av de kasserade strukturerna på ön revs. Ett antal kulturarv gavs noterad status , inklusive OS och Titanic slipar och graving bryggor, liksom den ikoniska Samson och Goliath kranar . [1]

Den ödelagda områden döptes om till ” Titanic Quarter ” 2001 och öronmärktes för regenerering. [2] Byggrätter över 185 tunnland därefter köptes av Harcourt Utvecklingen till en kostnad av 46 miljoner £, [3] med ytterligare 23 tunnland som avsatts för en science park. Ombyggnaden planerna ingår hus, hotell och nöjes bekvämligheter plus en maritima kulturarvet museum och science center. [4] År 2005, planer tillkännagavs att bygga ett museum tillägnat Titanic att locka turister till området, i syfte att fullborda den senast 2012 att markera hundraårsminnet av Titanic ‘ s jungfrufärd. [5]

Ett antal idéer framfördes för attraktion. Bland idéerna som anses var rekonstruera den massiva stålportal där Titanic och Olympic konstruerades, [5] eller bygga en upplyst trådram konturerna av Titanic i dockan där hon var utrustade. [6] I juni 2008, uppgifter om ett projekt – känd sedan som ” Titanic Signature Project” -. tillkännagavs [7] Nordirlands turism minister, Arlene Foster , meddelade att Northern Ireland Executive skulle ge 50 procent av attraktion finansiering genom Nordirland Tourist Board , med de återstående 50 procent kommer från den privata sektorn, i form av Titanic Quarter Ltd, ett systerföretag till Harcourt Utvecklingen och Belfast Harbour kommissionärerna. Ytterligare medel utlovades av Belfast kommunfullmäktige . Uppgiften att skapa attraktion besökare togs på av Titanic Foundation, en välgörenhetsorganisation som syftar till att “utbilda människor på Belfast sociala, historiska, industriella och maritima kulturarvet genom historien om Titanic “. [8]

Byggnaden, som nu kallas Titanic Belfast, förväntades locka 425.000 besökare årligen, varav mellan 130,000-165,000 skulle komma från utanför Nordirland. Det är tänkt att tjäna en liknande transformerande funktion som av Guggenheim Museum Bilbao , designad av Frank Gehry , som ett fokus för regenerering av staden. [8] Det är en del av Titanic -relaterade fornlämningar i Titanic Quarter , inklusive den nedlagda huvudkontor och dra kontor Harland & Wolff, den SS Nomadic – den sista överlevande White Star Line fartyg – och Hamilton Dock, Titanic ‘ s Dock and Pump huset och Titanic och Olympic . slipar [9]

Första siffrorna år besökare översteg kraftigt prognoser med 807,340 besökare passerar sina dörrar, varav 471.702 var från utanför Nordirland, enligt Titanic Belfast.Attraktionskraften har också sålt 1,376 flaskor champagne och värd över 350 konferenser. [10] [11]

Design och konstruktion

Eric Kuhne och Associates fick i uppdrag som koncept arkitekter, med Todd Architects utsetts till ledande konsulter. Byggnadens utformning är avsedd att återspegla Belfast historia av shipmaking och industriella arvet testamenterade av Harland & Wolff. Dess vinkel formen påminner om formen av fartygens PROWS, med dess huvudsakliga “fören” vinklas ned i mitten avTitanic och Olympic slipar mot Lagan . [8] Alternativt har det föreslagits att byggnaden ser ut som ett isberg, och lokalbefolkningen har redan smeknamnet “The Iceberg”. [12] de flesta av byggnadens fasad är klädd i 3000 individuella silver anodiserad aluminium skärvor. [9] den står (38 m) i samma höjd som 126 fot hög, Titanic ‘ s skrov. [12]

Interiören i åttavåningshus ger 12.000 kvadratmeter (130.000 kvm ft) utrymme. [8] Dess mittpunkten är en serie av tolknings gallerier utforska aspekter av byggnaden, design, sjunker och äldre av Titanic . På översta våningen i museet är Belfast största konferens och mottagning utrymme, Titanic Suite, en festanläggning med sittplatser 750 personer. En reproduktion av den ursprungliga trappan på Titanic , blev känd genom James Cameron filmen Titanic 1997, ligger i detta konferenscenter. [13] Byggnaden erbjuder också utbildning, gemenskap, detaljhandel och restaurang samt en gemenskap resurscenter. [ 14]

Uppförandet av byggnaden kosta 77 miljoner £ med en ytterligare £ 24 miljoner spenderas på förplanering och offentliga sfären förbättringar.Grunden till byggnaden involverade en av landets största någonsin konkreta häller med 4.200 kubikmeter (150.000 cu ft) av betong som levereras med 700 konkreta lastbilar i 24 timmar. Harcourt Construction (NI) Ltd övervakade designen och uppbyggnadsfasen av projektet., [9] ett dotterbolag till Dublin-baserade fastighetsbolaget Harcourt Developments Ltd. [14]

Framför byggnaden är Titanica , en skulptur av Rowan Gillespie visar en dykning kvinnofigur. Av brons, är den monterad på en mässings bas, och påminner om utformningen av galjonsfigurer på fartygs PROWS, och är tänkt att representera hopp och positivitet. Siffran invigdes av företrädare föranglikanska , katolik , metodistiska och presbyterianska kyrkor den 27 mars 2012, några dagar före öppnandet av Titanic Belfast. [15]

Utställning

Titanic Belfast utställning designades av London baserade utställnings designers Evenemangs Communications och består av nio tolknings och interaktiva gallerier, som omfattar följande teman:

 • Boomtown Belfast – staden i början av 20-talet

Den första galleri åter scener från Belfast vid tiden för Titanic ” s konstruktion i 1909-1911. Det visar stadens stora industrier innan leder genom en ursprunglig uppsättning av portar från Harland and Wolff varvet till en interaktiv golv presentera Titanic ‘ s byggplaner, tillsammans med ursprungliga ritningar och miniatyrmodeller av fartyget. [16]

 • Varvet – en tur ombord på en mini-bil upp och runt en kopia av Titanic ‘ s roder

Den andra galleriet domineras av en stålbyggnadsställning som står 20 meter (66 fot), som anspelar på den Arrol Gantry byggd för att underlätta byggandet av Titanic och Olympic . En hiss bär besökare till toppen av portal, där scener av varvsindustrin visas genom ljud och bilder. Besöket fortsätter på en sex-sitsig bil som tar besökaren på en resa genom ett återskapande av ett varv som rör sig genom en skala kopia av Titanic ‘ s enorma roder. [16]

 • Lanseringen – hur Titanic inleddes den 31 maj 1911

Lanseringen galleri skil scener från våren dag då Titanic lanserades i Belfast Lough, bevakad av 100.000 personer. Det har utsikt över slip som Titanic lanserades och ett fönster kan besökarna se slipar och bryggor som de visas nu. [16]

 • Fit-Out – inredning av Titanic från sin lansering fram till April 1912

Den fjärde galleriet presenterar en storskalig modell av Titanic för att illustrera hur skeppet dök upp till sina passagerare och besättning , som skildrar alla tre klasser av hytter. Ett centralt inslag i galleriet presenterar en 360-graders datorgenererad tur runt Titanic igenom alla nivåer av fartyget, från motorrummet till matsal salonger och bryggan. [16]

 • Jungfruresa – resan från Belfast till Southampton, och därifrån till Cherbourg, Queenstown ( Cobh ) och västerut

Fartygets katastrofala jungfrutur visas i den femte galleriet, som skildrar skepps båtdäck. Besökare kan gå över trädäck, sitta på bänkar eller titta på en vy över hamnen och hamnen. Galleriet visar också bilder av fartyget vidJesuit fotografen fadern Francis Browne , som var ombord Titanic för benet från Southampton till Queenstown (nu Cobh ) i södra Irland. [16]

 • Förlisningen – katastrofen den 14-15 April 1912

Den sjätte galleri skil förlisningen av Titanic med bakgrundsljud morsekod SOS-meddelanden som skickas till andra fartyg. Bilder av förlisningen kombineras med ljud överlevande berättar sina historier och illustrationer av den förvirrade press rapportering av katastrofen. Isberget framkallas av en mur av 400 replika flytvästar, på vilken en bild av det sjunkande skeppet beräknas. [16]

 • Efterdyningarna – arvet från katastrofen

Efterdyningarna av förlisningen dokumenteras i den sjunde galleriet, som domineras av en full-size kopia av en av livbåtarna som används för att evakuera passagerarna från fartyget. De amerikanska och brittiska undersökningar katastrofen skildras på vardera sidan av livbåten genom videor och informationspaneler. Besökare kan använda interaktiva skärmar för att söka passagerar- och besättningslistor för att ta reda på om en av deras släktingar var ombord på fartyget. Galleriet presenterar också information om de efterföljande historia av Harland och Wolff och Titanic ‘ s systerfartyg. [16]

 • Myter och legender – de fakta bakom några av de berättelser om Titanic

Katastrofen gav upphov till många legender och myter , förevigat genom filmer, pjäser, böcker och dikter. Med Celine Dion : s låt My Heart Will Go On spelar i bakgrunden, besökare har möjlighet att utforska aspekter avpopulärkultur inspirerad av Titanic . Interaktiva skärmar gör det också möjligt för besökaren att utforska myter om fartyget. [16]

 • Titanic Under – om vraket av Titanic och dess återupptäckt

Den sista galleriet presenterar Titanic som hon är nu, (3700 m) 12.000 fot under ytan av Nordatlanten. Presenteras i samband med upptäckaren av vraket av Titanic , Dr Robert Ballard , visar galleriet hans expeditioner till fartyget genom bilder, ljud och bilder. En fish-eye syn på vraket ställs in under glasgolvet. Under golvet är Ocean Exploration Centre, Titanic Belfast huvudsakliga undervisningshjälpmedel, som visar marinbiologi och prospektering i Nordirlands kustvatten samt Ballards olika expeditioner runt om i världen. [16]

Fotnoter

 1. Hoppa upp^DOENI fallstudie .
 2. Hoppa upp^Macalister 6 februari, 2001 .
 3. Hoppa upp^Förmyndaren 8 februari, 2001 .
 4. Hoppa upp^Cowan & Gow 13 April 2002 .
 5. ^ Hoppa upp till:a bArendt 5 maj 2005 .
 6. Hoppa upp^Peterkin 19 Oktober 2005 .
 7. Hoppa upp^McHugh 19 juni 2008 .
 8. ^ Hoppa upp till:a b c dMcConnell Okt-Nov 2010 .
 9. ^ Hoppa upp till:a b cBelfast Telegraph 15 april 2011 .
 10. Hoppa upp^ “Foster välkomnar öka för kryssningsbranschen” . Belfast Telegraph .13 jun 2013 . Hämtat sexton juni 2013 .
 11. Hoppa upp^Smyth, Jamie (16 juni 2013). “Nordirland fokus: Titanic framgång väcker hopp för turism” . Financial Times . Hämtad sexton juni 2013 .
 12. ^ Hoppa upp till:a bEdiss 15 April 2012 .
 13. Hoppa upp^Grand trappa RMS Titanic
 14. ^ Hoppa upp till:a bMcGonagle 19 April 2011 .
 15. Hoppa upp^Richardson 27 mars 2012 .
 16. ^ Hoppa upp till:a b c d e f g h iDougan 2 April 2012 .

Referenser

 • Arendt, Paul (maj 2005 5). “Titanic att komma” hem “till Belfast” . The Guardian . Hämtad 19 mars 2012 .
 • Dougan, Patrice (2 april 2012). “Inside Titanic Belfast – en guidad tur” .Belfast Telegraph . Hämtas två april 2012 .
 • Cowan, Rose; Gow, David (13 april 2002). “Titanic anslutning bevisar Belfast livlina” . The Guardian . Hämtad 19 mars 2012 .
 • Ediss, Tina (15 april 2012). “Belfast bygger på arvet från Titanic”. Sunday Express .
 • Macalister, Terry (februari 2001 6). “Belfast gården på tre dagar i veckan efter £ 26m förlust” . The Guardian . Hämtad 19 mars 2012 .
 • McConnell, Turlough (oktober-november 2010). “Arkitektur för en New Age”.Irish Amerika .
 • McGonagle, Suzanne (19 april 2011). “Struktur som syftar till att fånga andan i Titanic pågår – 97 plats £ värd 400.000 besökare per år”. Den irländska News.
 • McHugh, Michael (19 juni 2008). “Titanic Quarter kan få fartygs form £ 64m moderniseras”. Press Association.
 • Peterkin, Tom (19 oktober 2005). “Nylansering för Titanic varvet” . The Daily Telegraph . Hämtad 19 mars 2012 .
 • Richardson, David (mars 2012 27). “Statyn avtäcktes på Titanic Belfast” .InsideIreland.ie . Hämtad april 15 2012 .
 • “Med bara ett år kvar till Titanic katastrofen hundraårsjubileum, är Belfasts stora projekt på kursen?”. Belfast Telegraph . 15 apr 2011.
 • “Titanic nystart” . The Guardian . 8 februari 2001 . Hämtat nitton mars 2012.
 • “Fallstudie 3: Titanic Quarter” (PDF) . Nordirland miljöbyrån . Hämtad19 mars 2012 .

About the author

Assistent

View all posts