Bogside

Den Bogside ( Irish : Taobh en Bhogaigh ) är en stadsdel utanför stadsmuren i Derry , County Londonderry , Nordirland . De stora gavelväggmålningar från Bogside Artists , Free Derry Corner och Gasyard Féile (en årlig musik och konst festival som hålls i en tidigare gasyard) är populära turistattraktioner. Den Bogside är ett majoritetsägt katolsk område, och gränsar till de flesta-protestantiska Fountain grannskapet.

Historia

Besvärar

Området har varit en fokuspunkt för många av händelserna i besvärar ; 1969, en hård tre-dagars kamp mot RUC och lokala protestanter -known som Slaget om Bogside -became en startpunkt för oroligheterna. Mellan 1969 och 1972, området längs med Creggan och andra katolska områden blev en no-go område för brittiska armén och polisen. Både officiella och provisoriska IRA patrull öppet området och närboende ofta betalas abonnemang till båda.Den 30 januari 1972 i Northern Ireland Civil Rights Association organiserade en marsch mot internering som trädde i kraft året innan förvandlas till ett blodbad. Den brittiska fallskärm regemente sköt döda 14 obeväpnade demonstranter och skadade 14 mer; Detta resulterade i en stor ökning av rekrytering för båda vingarna av IRA i staden. Efter Operation Motorman och slutet av Free Derry och andra förbjudna områden i Nordirland, Bogside tillsammans med majoriteten av staden upplevde ofta gata upplopp och sekteristiska konflikt som varar ända fram till början av 1990-talet. År 1974 förklarade officiella IRA ett slut på sin väpnade kampanj, och med volontärer på plats redan galna om vapenvilan i mitten av 1972, som korsade linjen till hårdföra. I resultat, Seamus Costello och andra socialistiska militanter bildade Irish Republican Socialist Movement . Denna nya rörelse inkluderade Irish National Liberation Army den paramilitära flygel IRSM. Derry och särskilt Bogside blev en av många fästen för INLA; i själva verket alla tre frivilliga som dog i 1981 irländska hungerstrejk var från Derry eller County Londonderry.De irländska folkets befrielseorganisationen , en utbrytning av INLA, gjorde en liten men effektiv närvaro i Derry engagerad i en fejd med INLA i staden tillsammans med andra områden i Irland från 1987 till 1992. Fejden avslutade med Provisorier kliva i och döda de viktigaste Belfast ledning samtidigt låta resten av organisationen upplöses i resten av Irland. Under resten av 1990-talet, blev Bogside relativt fredliga jämfört med andra orter [ behövd stämning ] i Nordirland på den tiden som Belfast , trots gatu upplopp var fortfarande ofta.

Efterföljande historia

Idag Bogside har upplevt mycket förändring. Det har sett minimal [ förtydligande behövs ] ombyggnaden jämfört med andra områden i staden men 21-talshusen är något kända i hela området. Området är också ett starkt fäste förDissident republikanska aktivitet. Området efter Belfastavtalet har alltid varit kända för att täta gatu upplopp men den största sedan 1998 var 2011 Nordirland upplopp . Upploppen ägde rum i andra delar av Nordirland men i Derry stad de var mestadels i Bogside. Den vigilante grupp republikanska kampen mot narkotika bildades 2008 har en mycket stark [ förtydligande behövs ] närvaro i Bogside. Gruppens mål är att använda straff skottlossning och med döda misstänkta narkotikahandlare. [ Behövd stämning ]

  • Den Bogside, tittar ner från ingången till stadsmuren
  • Bloody Sunday Memorial
  • Westland Street i Bogside, sett från stadsmuren (31 juli 2007)

Se även

  • Historia Derry
  • Free Derry
  • Irlands historia
  • Free Derry Corner

About the author

Assistent

View all posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*