Cole

Coleraine ( / k oʊ l r eɪ n / , från irländska Cúil Rathain , som betyder “hörn av ormbunkar ” [5] [kul ɾˠahɪnʲ] ) är en stor stad och socken nära mynningen av floden Bann i County Londonderry , Northern Ireland . Det är 55 miles (88,5 km) nordväst om Belfast och 30 miles (48,3 km) öster om Derry , vilka båda är kopplade med större vägar och järnvägsförbindelser. Det är en del av Causeway Coast och Glens distrikt.

Beskrivning

Coleraine hade en befolkning på 24,630 personer i 2011 folkräkningen . Disponibel inkomst är väl över genomsnittet i Nordirland. Nordkusten (Coleraine och Limavady ) området har den högsta fastighetspriserna i Nordirland, med högre än de rika södra Belfast. [6] golfbanor, landsbygd och fritidsaktiviteter och attraktioner är att hittas. Den har en attraktiv stadskärna, och en småbåtshamn . Coleraine under dagen är en upptagen stad, men på natten staden är relativt tyst, med mycket av nattlivet i området som ligger i de närliggande kuststäder Portrush och Port . Coleraine är också hem till en av de största polska samhällen i Nordirland.

Coleraine ligger på den lägsta brygg punkt av floden Bann, där floden är 90 meter bred. Torget kallas “The Diamond” och är platsen för rådhuset. Patrick Church of Ireland ligger i närheten. Den University of Ulster campus byggdes på 1960-talet och har fört en teater utrymme till staden i form av Riverside Theatre .

Coleraine har utsetts som ett viktigt tillväxtområde i strategin Nordirland utveckling. Även om befolkningen i staden är bara 25.000, har Cole ett stort upptagningsområde. Staden har också fördelen av att vara nära några av de mest extraordinära landskapet i hela Europa. År 2002, Coleraine vann den bäst bevarade staden och Ulster i Bloom utmärkelser. År 2003 var det valda att representera Nordirland i den prestigefyllda Storbritannien i Bloom konkurrens. I 2010 SuperValu bäst bevarade Awards, var Cole namnet bäst bevarade stora staden i Nordirland, är detta en prestigefylld utmärkelse som lovordar städer i hela Nordirland för sitt arbete för att förbättra den lokala miljön. [7] [ behövd stämning ] Det har sin egen lokal radiostation: Q97.2FM

Historia

Coleraine har en lång historia av uppgörelse. Mesolithic plats på Mount Sandel , som är från omkring 5935 f.Kr. [8] är några av de tidigaste belägg för mänsklig bosättning i Irland. [9]

Det trepartsavtal liv Saint Patrick registrerar hur staden fick sitt namn. När Patrick anlände i grannskapet, han fick med stor ära och gästfrihet av den lokala hövdingen Nadslua, som erbjöd honom en bit mark att bygga en kyrka. Platsen var bredvid floden Bann och var överväxt med ormbunkar, som höll på att brännas av några pojkar att roa sig. Denna händelse ledde till området som kallas Cúil Raithin ( “vrå av ormbunkar”), som senare anglicized som Colrain , Colerain och Coleraine . Den har översatts av Colgan till latin somSecessus Filicis .

Staden var en av de två urbana samhällen som utvecklats av London företag i County Londonderry i Plantation of Ulster i början av 17-talet. Den något skevt gatan mönster av Coleraine stadskärna är arv från den tidiga övning i stadsplanering, tillsammans med spår av linjerna i vallarna som gav plantagen staden med dess försvar. 1637 utfärdade inspektör generaltull en rapport sammanställd från konton tull grund från varje port och deras “dotterbolag bäckar”. Av Ulster hamnar på listan, Carrickfergus var först, följt avBangor , Donaghadee , och Strang . Carlingford och Coleraine varje hade £ 244 tull grund och hade lika rankning. [10]

Under kriget i två Kings (1689-1691) Coleraine var ett centrum för protestantiska motstånd mot regeln om James II . Richard Hamilton är irländska armén gjorde ett försök att gripa staden, men avvisades. Protestanterna tvingades överge staden strax efteråt och drog sig tillbaka till Derry . Senare samma år, efter den misslyckade belägringen av Derry , SirCharles Carney och hans Jacobite garnisonen flydde staden på få nyheter i förväg om Percy Kirke s Killen styrkor och landning på Carrickfergus av marskalk Schomberg . DeWilliamites kontrollerade Coleraine för resten av kriget.

Med viss industrialisering, utbyggnaden av floden hamnen, och utvecklingen av järnvägen, expanderade staden avsevärt under 19-talet och i början av 20-talet. Coleraine expanderade stadigt efter andra världskriget. Befolkningen fördubblades på grund av stora industriella utvecklingen på omfattande förorts platser, beslutet att platsen New University of Ulster (numera känd som University of Ulster ) i staden, utbyggnad av handel och utveckling av sport- och fritidsanläggningar. Det har skett en stadig ökning av tätorten från mitten av 20-talet kompakt stad på mindre än 1 ¼ kvadrat miles (2 km ²), till den nuvarande mycket mer spritt staden ca 7 kvadrat miles (11 km ²). Under de nordirländska Troubles 13 personer dödades i eller i närheten av Coleraine, tio av dem i två separata bil bombexplosioner.

Sedan 1980 har tillväxten fortsatt, men i något måttligare takt. Under de tjugo år till 2001 ökade stadens befolkning med 22% till cirka 25.000, men ökningstakten minskade från 12% under 1980-talet till 8% under 1990-talet. [11]

Besvärar

Huvudartikel: oroligheterna i Coleraine

Styre

Coleraine var högkvarter för fd Coleraine Borough Council , innan detta samman år 2015 för att bilda Causeway Coast och Glens District Council , som nu har sitt säte i den tidigare Coleraine Borough Council huvudkontor.

Stadrådet område tillsammans med angränsande distriktet Limavady bildar East Londonderry valkrets för val till Westminster parlament och Nordirland enhet , trots en del av staden är i County Antrim.

Den Unionist styrda Coleraine Borough Council driver en rotations ställning borgmästare / biträdande stadsdirektör mellan Ulster Unionist Party (UUP), Democratic Unionist Party och nationalistiska socialdemokratiska och arbetarpartiet (SDLP).

Turism

Coleraine är den största staden i den världsberömda Causeway Coast, som lockar mer än tre miljoner besökare per år, spenderar mer än 47 miljoner £. [12] Den världsberömda Giant Causeway är en tjugofem minuters bussresa bort. Destilleriet byn Bushmills är väl trafikeras av bussar från staden och det finns en smalspårig ångtåg kör på sommaren från Bushmills till Giant Causeway. Tågresan tar cirka femton minuter från staden till Causeway. Också norr om Coleraine är den natursköna kuststaden Port , med fin sandstrand och kustnära promenader.Portrush är en del av staden.

Nordväst om Coleraine ligger den lilla byn Castle , med en strand som är i huvudsak en fortsättning på stranden vid Stewart , åtskilda av floden Bann. I närheten ligger också den stora stranden vid Benone Strand och Mussenden Temple , byggd av Frederick Augustus Hervey , en 18th century anglikanska biskopen ovanpå en fällning klippa och med utsikt över County Donegal i en riktning och Skottland i en annan. National Trust lyckades Downhill skogen var en del av biskopsgården , och även om slottet själv är nu en ruin trädgården är en underbar plats full av konstiga dolda sjöar och härligt vårdat blomma trädgårdar.

Klimat

Som med resten av brittiska öarna , Coleraine upplever en havsklimat med svala somrar och milda till kalla vintrar. Den närmaste officiella Met Office väderstation som online-register finns är på närliggande Coleraine universitet,[13] ca 1 mil norr om centrum. Men observationer upphörde för några år sedan och den närmaste nuvarande Met Office väder observationsstationen är på Movanagher, ca 12 miles i söder. Regn på Coleraine toppar typiskt över 100 mm under oktober månad. Den torraste månaden är maj, med ett genomsnitt på mindre än 60 mm. [14] I genomsnitt kommer 173 dagar om året rapportera åtminstone 1 mm regn, som sträcker sig från 18 dagar i januari till 11 dagar under juni.

[ Hide ]klimatdata för Coleraine University, 1971-2000 23m över havet (Väderstation 1 mile (2 km) till norra Coleraine centrum)
Månad jan februari mar april Maj juni juli augusti september oktober november december År
Genomsnittlig hög ° C (° F) 6,3
(43,3)
7,0
(44,6)
9,1
(48,4)
11,9
(53,4)
15,0
(59)
16,9
(62,4)
18,0
(64,4)
17,8
(64)
16,3
(61,3)
12,9
(55,2)
9,8
(49,6)
7,1
(44,8)
12,34
(54,2)
Genomsnittliga låga ° C (° F) 1,2
(34,2)
1,6
(34,9)
2,8
(37)
3,9
(39)
6,0
(42,8)
9,6
(49,3)
11,0
(51,8)
10,7
(51,3)
8,8
(47,8)
6,7
(44,1)
3,7
(38,7)
1,8
(35,2)
5,65
(42,18)
Källa: YR.NO [15]

Sevärdheter

Den östra delen av staden kännetecknas av Mountsandel Forest, som innehåller Mount Sandel fort, en gammal plats som har hävdats som den äldsta platsen för mänsklig bosättning i Irland. Här trähus med anor från omkring 7000 f.Kr. upptäcktes. [16] [17] Fortet kan nås via Mountsandel skog, närmast ingången är sido nära Coleraine Courthouse. Det finns en annan fort ca 2 miles söder Mountsandel en nära en liten by som kallas Loughan.

Noterbart folk

 • Välkända personer från Coleraine inkluderar skådespelaren James Nesbitt , skådespelerskan Michelle Fairley , författaren Maggie O’Farrell , David Cunningham från bandet The Flying Lizards , den Ulster och Irlandrugbyunion spelare Andrew Trimble , brittiska damer mästare konståkning Jenna McCorkell , folk sångare Damien O’Kane och 2012 brittiska olympiska Roddare Alan Campbell , Peter Chambers, Richard Chambers och Richard Archibald. Målvakt Harry Gregg MBE, som ibland kallas hjälten i München flygkatastrofen , växte upp i Coleraine. Dave McElfatrick, co-writer av webcomic Cyanide and Happiness är en infödd i staden.
 • Coleraine var också hem för Bonar lag , Storbritanniens premiärminister under en kort period på 1920-talet. Han bodde i manse bredvid 1st Coleraine Presbyterian Church på Abbey Street.
 • Förfäder James Knox Polk , 11th president i USA, var bland de första Ulster Scots nybyggare, emigrera från Coleraine 1680 att bli ett kraftfullt politiskt familj i Mecklenburg County, North Carolina .
 • Misstänkt seriemördare John Bodkin Adams , bodde i Coleraine (i Mountsandel området) 1911-1916 och deltog i Coleraine Academical Institution . Han blev en allmänläkare och arbetade i Eastbourne från 1922. Han åtalades 1957 för mordet på 2 patienter men friades. Han var dock misstänks orsaka död 163 andra patienter. [18]
 • Davy Boyle, Caring Vaktmästare , vaktmästare i Coleraine rådhus har under många år tagit upp stora mängder pengar till välgörenhet. Varje år han genomför en “sitta” i december [19] och han har fått en MBE för hans ansträngningar.
 • W. Speedy Moore, en musiker, berättare, fiskare, och prisbelönta journalisten som fick MBE och såg hans prestationer som en kolumnist för The Coleraine Chronicle tjäna läsningen av en speciell stämning i brittiska underhuset . [20]
 • Noterade matematisk fysiker Sir Thomas Ranken Lyle , pionjär inom röntgenteknik i Australien och tidigare Irland internationella rugbyunion spelare.
 • Carl Fredrik Williams , en välkänd journalist och krigskorrespondent.

Utbildning

Coleraine har en mängd olika utbildningsinstitutioner på alla nivåer.

Grundskolor och gymnasier

De lokala skolor inkluderar:

 • Saint Johns Primary School
 • Irish Society Primary School
 • Coleraine Academical Institution : läroverk för pojkar
 • Coleraine College
 • Saint Joseph Co-pedagogiska katolska gymnasium
 • Coleraine High School : läroverk för flickor
 • DH Christie Memorial Primary School
 • Killowen Primary School
 • Loreto College, Coleraine : Co-educational katolska läroverk
 • Harpurs Hill Primary School
 • Millburn Primary School
 • Saint Malachy Primary School
 • North Coast Integrated College: Icke-konfessionell
 • Macosquin Primary School

Tertiär

Coleraine är platsen för en University of Ulster campus och inrymmer universitetets administrationsbyggnader. Det är den ursprungliga campus det som ursprungligen var den nya University of Ulster som fusionerades med den tidigare Ulster Polytechnic på Jordans strax norr om Belfast i början av 1980-talet för att bilda dagens institution. Det noteras som ett världsledande centrum för forskning för biomedicinska vetenskaperna [ stämningen behövde ] .
Den Causeway Institutet är en College of fortbildning och högre utbildning baserad i Coleraine, med en annan campus i närheten Ballymoney .

Transport

Coleraine järnvägsstationen öppnades på 4 december 1855 och delar faciliteter med stadens Ulsterbus bussdepå. Persontrafik levereras via Belfast-Derry järnvägen längs den natursköna stranden av Lough Foyle ochColeraine-Portrush järnvägen grenledningen. Belfast-Derry järnvägen är att uppgraderas för att underlätta mer frekventa tåg och förbättringar av permanent sätt som spår och signalering för att möjliggöra snabbare tjänster.

Järnvägsstationen var stängd för godstrafik den 4 januari 1965. [21]

Sport

Coleraine själv innehåller Cole Rugby Club, grundades 1921, Coleraine FC , grundades 1927 och för närvarande i IFA Premier och CLG Eoghan Rua är etablerat i 1957. Coleraine en av hosting städerna för Milk Cup . Coleraine gör också en del av kretsen för nordvästra 200 , en serie av motorcykel vägraces anordnas av Coleraine och distrikts Motor Club.

Coleraine Bowling Club är en gräsmatta skålar klubb ligger på Lodge Road och bildades 1903. Coleraine är en av de mest framgångsrika lagen i NIPBA och irländska bowling, med 64 titlar på listan utmärkelser. De Bannsiders har hävdat två irländska Bowling Association Senior Challenge Cup segrar, 1921 och 2013. Coleraine har också ett antal internationella aktörer och Commonwealth Games representanter, främst Victor Dallas och Roy Fulton.

Coleraine Cricket Club spelar i nordvästra Senior League .

Inom det lokala området, men inte inom Coleraine finns ett antal välkända golfbanor inklusive Castle Golf Club, Royal Portrush Golf Club och Portstewart Golf Club .

Coleraine har en betydande ryttare broderskap, med ett antal klubbar i närheten – av särskilt intresse är RDA Coleraine (ridning för funktionshindrade Association (Coleraine & District Group), vilket ger ridning möjligheter för personer med fysisk och / eller inlärningssvårigheter på deras miljoner £ 1,75 RDA Causeway Coast Arena på Castleroe (se webbplats www.rdacoleraine.org). den nya arenan finansieras av SportNI, Coleraine Borough Council, och genom donationer från folket i området. villkoren för beviljande av stöd omfattat av en första klassens idrottsarena för RDA, ryttaren broderskap, och andra sportaktiviteter. Särskilt viktigt är att utveckla Owls Sports Club ( Opportunities W Utan att L IMIT s ), som kommer att samordna utvecklingen av en rad olika sportsliga möjligheter för personer med fysiska och / eller inlärningssvårigheter, och i många fall sina syskon. för att underlätta denna process SportNI har finansierat tillhandahållande av en Sports Development Officer.

2011 folkräkning

Coleraine klassificeras som en stor stad (det vill säga med befolkningen mellan 18.000 och 75.000 personer). [22] Den Census dag (27 mars 2011) fanns det 59,069 människor som lever i Coleraine Borough (denna siffra inkluderar andra städer och byar i staden) . [23] Av dessa:

 • 22,3% var yngre än 16 år och 16,7% var i åldern 65 år och äldre
 • 47,7% av befolkningen var män och 52,3% var kvinnor
 • 28% tillhör eller fördes upp i katolska valör och 65,3% tillhör eller har vuxit upp i en protestantiska och andra kristna (inklusive kristna relaterade) valörer.
 • 3,9% av befolkningen i åldern 16-74 år var arbetslösa.

Coleraine internationellt

Coleraine, som en stad namn, förekommer i andra länder, till exempel Coleraine i Minnesota , USA. 1853 genomfördes en lantmätare vid namn Lindsay Clarke arbetar på ett township kallas Bryans Creek Crossing i Victoria, Australien. Han döptes staden Coleraine. [24]

Ett vin från Nya Zeeland , Te Mata Estate ‘s Coleraine Cabernet / Merlot, är uppkallad efter staden. [25]

Den Zomba Action Project är en välgörenhetsorganisation som grundades 2003 under ledning av Coleraine Borough Council för att hjälpa kommunen Zomba i södra Malawi , som syftar till att hjälpa några av invånarna i regionen att bygga ett bättre liv för sig själva och sina barn. Regionen valdes på grund av de historiska sambanden mellan den presbyterianska och katolska kyrkor och Malawi, som drabbar ett antal specifika lokala kontakter. Donationer har använts för att finansiera datorer, utbildning, sjukvård och andra projekt. [26]

En gata i Montreal , Kanada heter Coleraine i Pointe-Saint-Charles, som en gång var en irländsk grannskap.

“Saint-Joseph-de-Coleraine”, en liten kommun i Appalacherna regionen i provinsen Quebec, Kanada, är uppkallad efter Saint Joseph, far till Jesus, och staden Coleraine i County Londonderry, Nordirland. Det är en del av “Chaudière-Appalaches” region och befolkningen är 2018 som 2009. Den rymmer en irländsk Heritage Festival årligen.

Coleraine kopplas samman med franska staden La Roche-sur-Yon . [27]

Se även

 • Cole cheddar
 • County Coleraine
 • Lista över städer i Nordirland
 • Förteckning över byar i Nordirland
 • Lista över civila församlingar i County Londonderry
 • O’Cahan
 • University of Ulster

Referenser

 1. Hoppa upp^ nord / syd ministerråd – 2003 årsredovisning Ulster-Scots
 2. Hoppa upp^ nord / syd ministerråd – 2001 årsredovisning Ulster-Scots
 3. Hoppa upp^ Ulster-Scots guide till Beaghmore stensättningar – Miljödepartementet
 4. Hoppa upp^ Yeirly 2007 Tourism Ireland.
 5. Hoppa upp^ Flanaghan, Deirdre & Laurence, Irish förlägger namnger , sidan 194. Gill & Macmillan, 2002. ISBN 0-7171-3396-6
 6. Hoppa upp^ University of Ulster Quarterly House Price Index rapport som i samarbete med Bank of Ireland och Nordirland Housing Executive – mars 2006
 7. Hoppa upp^ “Jottings från ordföranden | Open + Direct Insurance bäst bevarade Awards” . Www.niacbestkept.com . Hämtas 2015/11/25 .
 8. Hoppa upp^ States årsbok 2007, Macmillan Publishing , sid 678, redigerad av Barry Turner, ISBN 1-4039-9276-2 / ISBN 978-1-4039-9276-5
 9. Hoppa upp^ C.Michael Hogan. 2011. Keltiska havet . eds. P.Saundry & C.Cleveland.Encyclopedia of Earth. Nationella rådet för vetenskap och miljö.Washington DC.
 10. Hoppa upp^O’Sullivan, Aidan; Breen, Colin (2007). Sjöfarts Irland. En arkeologi i kustsamhällena . Stroud: Tempus. s. 212. ISBN  978-0-7524-2509-2 .
 11. Hoppa Tjänsten Utkast Northern Area Plan, Accessed 27 December 2006
 12. Hoppa upp^ “Investera i Coleraine” . Huvudstad i Causeway Coast . Arkiveras frånoriginalet den 7 juni 2007 . Hämtat 14 skrevs den september 2007 .
 13. Hoppa upp^ “Station platser” . Met Office .
 14. Hoppa upp^ “Coleraine Nederbörden” . Met Office .
 15. Hoppa upp^ “Coleraine 1971-2000 genomsnitt” . YR.NO . Hämtadskrevs den september 20 2011 .
 16. Hoppa upp^ “Mount Sandel, Irland” . About.com . Hämtad14 skrevs den september 2007 .
 17. Hoppa upp^ “förhistoria” . Causeway Coast och Glens Heritage Trust . Arkiveras från originalet på 22 September 2007 . Hämtatfjorton skrevs den september 2007 .
 18. Hoppa upp^ Cullen, Pamela V. “A Stranger in Blood: The Case Files på Dr John Bodkin Adams”, London, Elliott & Thompson, 2006, ISBN 1-904027-19-9
 19. Hoppa upp^ Davy och hans “Dreamcoat”! Coleraine Times hemsida 18 November 2009 är hämtad 4 December 2009
 20. Hoppa upp^ Speedy Moore: Han berörde alla våra liv Coleraine Times webbplats 5 aug 2008 Hämtad 28 augusti 2011
 21. Hoppa upp^ “Coleraine station” (PDF) . Railscot – irländska järnvägar . Hämtad30 skrevs den augusti 2007 .
 22. Hoppa upp^ http://www.nisra.gov.uk/archive/urbanreport.pdf NI statistik och forskningsinstitut (NISRA). Tagit fram 27 December 2006
 23. Hoppa upp^ Befolkning på folkräkningsdagen 2011: stadigvarande bosatta per geografiskt område och kön P1a 2011 Census NISRA , Tagit fram 17 augusti 2013
 24. Hoppa upp^http://www.smh.com.au/news/Victoria/Coleraine/2005/02/17/1108500206358.html Accessed den 27 december 2006
 25. Hoppa upp^ “Te Mata – Cole CABERNET / MERLOT” . Hämtat 15 maj 2008 .
 26. Hoppa upp^ “Zomba” . Coleraine Borough Council webbplats . Coleraine Borough Council . Hämtad 14 juni 2008 .
 27. Hoppa upp^ “Vänorter” . Complete Frankrike .

About the author

Assistent

View all posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*