County Londonderry

County Londonderry , även känd som County Derry ( Irish : Contae Dhoire , Ulster Scots : Coontie Lunnonderrie ), är en av de sex länen i Nordirland . I anslutning till nordvästra stranden av Lough Neagh , täcker länet ett område på 2074 km ² (801 sq mi) och har en befolkning på cirka 247.132. Det är också en av de trettiotvå traditionella grevskapen i Irland , liksom en del av den historiska provinsen av Ulster .

Sedan 1981 har det blivit ett av fyra län i Nordirland som har en katolsk majoritet (55,56% enligt folkräkningen 2001 [4] ), med 57% av den katolska befolkningen bor i Derry City Council . [4] Den landskapsblomma är purpurbräcka . [5]

namn

Platsen namn Derry är en Anglicization av den gamla irländska Daire [6] (Modern Irish Doire [7] ), som betyder “oak-lund” eller “ek-trä”. [8]

Som med staden, är dess namn omfattas av namn tvist Derry / Londonderry , med formen “Londonderry” i allmänhet föredras av medlemmar och “Derry” av nationalister .[9] [10] [11] [12] [13] British myndigheter använda namnet “Londonderry”, medan “Derry” används av Irland .

Historia

Förhistorisk

Mountsandel ligger nära Coleraine i County Londonderry är “kanske den äldsta registrerade uppgörelse inom Irland”. [14] [15]

County Coleraine och Plantation of Ulster

Vid en tidig period, vad blev län Coleraine beboddes av O’Cahans , som var biflod till O’Neills . Mot slutet av regeringstiden av Elizabeth I deras territorium greps av England, med syfte att kontrollera kraften i O’Neills och gjordes län Coleraine , uppkallad efter den regionala huvudstaden.

En kort beskrivning av County Coleraine ger i Harris : s Hibernica , och även från kapten Pynnar s Kartläggning av Escheated länen i Ulster, Anno 1618 : Länet av Coleraine * annars kallas O’Cahan land, är uppdelad, som Tyrone genom ballyboes och doth innehålla, som appeareth av undersökningen, 547 ballyboes, eller 34,187 tunnland, varje ballyboe innehållande 60 tunnland eller däromkring. skall förenas, konsolideras och härifrån-tillbaka för alltid vara en hela länet i sig distinkt och separat från alla våra län som helst inom vår Kungariket Irland-och härefter för alltid namnges stod och ropade län Londonderry . [16]

Den 2 mars 1613, James I beviljade en charter till Parlamentsledamoten The Irish Society att genomföra plantering av ett nytt län. [16] Denna länet namngavs Londonderry, en kombination av London (med hänvisning till Livery Företag i Irish Society ) och Derry namn sedan i staden). Denna stadga förklarade att “City of Londonderry” och allt som finns i det nya länet:

Denna nya länet skulle omfatta dåvarande länet Coleraine-som bestod av baronies av Tirkeeran , Coleraine , och Keenaght -och på uppdrag av The Irish Society följande ytterligare territorium tillsattes: alla utom de sydvästra hörnet av Barony av Loughinsholin , då en del av County Tyrone, eftersom det hade tillräckligt trä för konstruktion, nordöstra fri- av Coleraine, som var en del av grevskapet Antrim och staden Londonderry och dess fri- och som var i County Donegal, så att de kunde kontrollera båda bankerna av floden Foyle och floden Bann . [16] [17] [ 18]

Den irländska Society bestod av tolv huvud livré företag i London, som i sin tur bestod av olika skrån. Medan irländska samhället som helhet fick besittning av staden Londonderry och Coleraine, var de enskilda företagen varje beviljat uppskattningsvis 3,210 acres hela länet. Dessa företag och platserna för deras högkvarter var: [19] [20]

 • Clothworkers , baserade på Killowen och Clothworker Hall (dagens Articlave ) i baroni av Coleraine
 • Drapers , baserat på Drapers Hall, senare kallad Draperstown (dagens Moneymore ) i Barony av Loughinsholin. [21]
 • Fiskhandlare , baserade på Artikelly och Fishermonger Hall (dagens Ballykelly ) i baroni av Keenaght
 • Guldsmeder , baserat på Goldsmith Hall (dagens ny- ) i baroni av Tirkeeran
 • Livsmedels , baserade på Grocer Hall, alias Muff (dagens Eglinton ) i baroni av Tirkeeran
 • Haberdashers , baserat på Habberdasher Hall (dagens Bally ) i baroni av Keenaght
 • Järnhandlare , baserade på Ironmonger Hall (dagens townland av Agivey) i baroni av Coleraine
 • Krämare , baserade på Mercer Hall (dagens townland av Movanagher) i baroni av Coleraine
 • Merchant Taylors , baserat på Merchant Taylors Hall (dagens Macosquin ) i baroni av Coleraine
 • Salters , baserat på Salter Hall (dagens Magherafelt ) och Salters Stan i baroni av Loughinsholin
 • Skinners , baserade på Skinners Hall (dagens Dungiven ) i baroni av Keenaght
 • Vinodlare , baserat på Vintner Hall, senare kallad Vintner Town (dagens Bellaghy ) i baroni av Loughinsholin

19th century

Som ett resultat av den kommunal (Ireland) Act 1898 , var staden fristående från länet för administrativa ändamål, att bli en separat ståndsmässig stad från 1899. länet staden av County Londonderry, och säte för Londonderry landstinget tills dess avskaffande i 1973, därför flyttade till staden Coleraine .

Demografi

Den högsta punkten i länet är toppen av Sawel Mountain (678 meter (2,224 ft)) på gränsen till County Tyrone . Sawel är en del av Sperrin bergen , som dominerar södra delen av länet. I öster och väster, faller marken i dalarna i Bann och Foyle floder respektive; i sydöstra berör länet stranden av Lough Neagh, som är den största sjön i Irland; norra delen av länet kännetecknas av branta klippor, sanddyner och fantastiska stränder vid Atlantkusten.

Länet är hem för ett antal viktiga byggnader och landskap, inklusive de välbevarade 17-talet stadsmuren i Derry , det National Trust ägda Plantation gård i Spring , Mussenden Temple med sina spektakulära vyer över Atlanten; de vallarna , artificiella kuster och de angivna fågelreservat på östra stranden av Lough Foyle ; och besökscenter vid Bellaghy Bawn, nära barndomshem Nobelpristagaren Seamus Heaney . I mitten av länet är gammel lövskogar på Banagher och Ness Wood, där Burntollet rinner över de högsta vattenfall i Nordirland.

underavdelningar

baronies

Huvudartikel: baronies Irland

 • Cole
 • Keenaght
 • North East fri- av Coleraine
 • North West fri- av Londonderry
 • Loughinsholin
 • Tirkeeran

helge

Huvudartikel: Lista över civila församlingar i County Londonderry

townlands

Huvudartikel: Lista över townlands i County Londonderry

bosättningar

städer

(Befolkning på 75.000 eller mer med en katedral)

 • Derry

storstäder

(befolkning på 18.000 eller mer och under 75.000 på folkräkningen 2001) [28]

 • Cole

medel towns

(befolkning på 10.000 eller mer och under 18.000 på folkräkningen 2001) [28]

 • Limavady

små städer

(befolkning på 4500 eller mer och under 10.000 på folkräkningen 2001) [28]

 • Magherafelt
 • Stewart

mellanliggande regleringar

(befolkning på 2250 eller mer och under 4500 vid folkräkningen 2001) [28]

 • Culmore (del av Derry stadsgränsen )
 • Dungiven
 • Eglinton
 • Maghera
 • Nybyggen (del av Derry stadsgränsen)

byar

(befolkning på 1000 eller mer och under 2250 vid folkräkningen 2001) [28]

 • Ballykelly
 • Bellaghy
 • Castle
 • Castle
 • claudy
 • Drapers
 • Garvagh
 • Greysteel
 • Kilrea
 • Moneymore
 • Strathfoyle (del av Derry stadsgränsen)

Små byar eller byar

(befolkning på mindre än 1000 vid folkräkningen 2001) [28]

 • Articlave
 • Ballerin
 • Ballymaguigan
 • Ballyronan
 • Clady
 • Culnady
 • Desertmartin
 • Utför
 • Drumsurn
 • Feeny
 • Glenullin
 • Gulladuff
 • Lettershendoney
 • Macosquin
 • Ringsend
 • Swatragh
 • Tobermore
 • Upperlands

Administrering

År 1973 upphörde länen att vara en enhet för administration inom Nordirland, ersätts av stadsdelsnämnderna . Dessa råd var: Derry City Council , Limavady Borough Council , och Magherafelt , de flesta av Coleraine Borough Council , och en del av Cookstown . Efter en minskning av antalet kommuner i Nordirland under 2011, är County Londonderry indelad i tre tvär landsting: Causeway Coast och Glens , Derry och Strabane , och Mid-Ulster District .

järnvägar

Translink erbjuder en Nordirland järnvägar tjänst i länet, som förbinder Londonderry Waterjärnvägsstation till Coleraine järnvägsstationen (med en filial till Portrush på Coleraine-Portrush järnvägen ) och framåt i grevskapet Antrim till Belfast Central och Belfast Great Victoria Street på Belfast -Derry järnvägen .

Det finns också Foyle Valley Railway , ett museum i Derry med några rullande materiel från både County Donegal Railway och Londonderry och Lough Swilly Railway , och ligger på platsen för den tidigare Londonderry Foyle Road järnvägsstation . Den Londonderry och Lough Swilly järnvägs fortsatte som en privat bussbolag baserat i staden men arbetar främst County Donegal tills den stängdes i 2014. Buss tjänster nu tillhandahålls av Ulsterbus .

Utbildning

Statligt finansierade utbildning upp till gymnasienivå administreras av

 • Western utbildning och biblioteksnämnden : Derry, Limavady
 • Nordöstra utbildning och biblioteksnämnden : Coleraine, Magherafelt
 • Södra utbildning och biblioteksnämnden : Cookstown

För katolska bidrag underhållna skolor administrationen av Derry stiftsutbildningsavdelning.

Två stora centra i University of Ulster är i länet, bland annat sitt huvudkontor i Coleraine och Magee campus i Derry.

Sport

I Gaelic spel , det GAA länet av Derry är mer eller mindre sammanfaller med den tidigare administrativa länet av Londonderry, även lag från angränsande län Tyrone, Donegal och Antrim har ibland spelat i Derry tävlingar, och vice versa. De Derry lag bära färgerna rött och vitt. Det finns många klubblag tävlar i upp till fem ligor och tre mästerskap. Läns laget har vunnit en All-Irland högt fotbolls-EM (i 1993 ) och fem National League-titlar . Hurling är också allmänt spelas men är inte lika populär som fotboll. [ Behövd stämning ] Emellertid är länet laget i allmänhet betraktas som en av de bästa slunga sidorna i Ulster [ stämningen behövde ] och 2006 vann Nicky Rackard Cup – den tredje nivån kasta konkurrens i Irland.

I samband fotboll, NIFL Premiership har som fungerar som högsta divisionen, två lag i länet: Coleraine FC och Institute FC , med Limavady United FC , Moyola Park FC , Port FC ochTobermore United FC tävlar i NIFL Championship , som fungerar som nivåerna två och tre. Derry City FC spela i Premier Division i League of Ireland efter att ha lämnat Nordirland strukturer 1985, efter att ha avgått från irländska fotbollsligan på höjden av oroligheterna på grund av inte tillåts spela sitt hem spel på Brandy på grund av oro för säkerheten från andra klubbar.

Den Nordirland Milk Cup grundades 1983 och anses vara en av de mest prestigefyllda ungdom fotbollsturneringar i Europa och världen. [29] [30] [31] [32] Tävlingen bygger på Coleraine och involverar flera andra städer och byar i länet – Limavady , Port och Castle – och i grann County Antrim – Bally , Portrush , Ballymena och Broughshane . Händelsen, som hölls i den sista veckan i juli, har lockat lag från 56 länder runt om i världen, inklusive Europa, USA, Afrika, Fjärran Östern, Sydamerika, Mellanöstern, Australien, Ryssland, Nya Zeeland och Kanada. Några av de största lagen i världen har skrivit bland annat Premier League jättar Everton , Liverpool , Manchester United , Chelsea , Tottenham Hotspur i temat europeiska lag som Feyenoord , FC Porto , FC Barcelona , Benfica , Bayern München och Dynamo Kiev .

I rugby union är länet representerat på hög nivå av Rainey Old Boys Rugby Club, Magherafelt som tävlar i Ulster Senior League och alla Irland Division tre. Limavady RFC, City of Derry Rugby Club , Londonderry YMCA och Coleraine Rugby Club konkurrerar i Ulster kval League One.

Cricket är särskilt populär i nordvästra Irland, med 11 av de 20 ledande klubbar i nordvästra Cricket Union ligger i County Londonderry: Limavady, Eglinton , Glendermott, brigaden, Killymallaght, Ardmore, Coleraine, obligationer Glen, Drummond, Creevedonnell och The Nedd.

I rodd , Richard Archibald från Coleraine tillsammans med sina irländska lagkamrater kvalificerade för Peking OS 2008 genom tvåa i den lätta fyra sista i Poznań, vilket berättigar till Peking OS 2008. En annan Coleraine roddareAlan Campbell är en VM-guldmedaljör i de enskilda årorna i 2006.

Media

Länet har för närvarande fyra huvudsakliga radiostationer:

 • BBC Radio Foyle
 • Q102.9
 • Q97.2
 • Sex FM (i södra delen av länet)

Se även

 • Kloster och priories i Nordirland (Derry)
 • Lista över platser i County Londonderry
 • Förteckning över townlands i County Londonderry
 • Lista över civila församlingar i County Londonderry
 • Lord Lieutenant av County Londonderry
 • Hög Sheriff av County Londonderry

referenser

 1. Hoppa upp^ Key Statistik Tabeller folkräkningen 2001 kombineras för Coleraine, Derry, Limavady & Magherafelt.
 2. Hoppa upp^ “Nordirland” (PDF) . Försvarsdepartementet (Storbritannien) . Hämtad28 skrevs den oktober 2010 .
 3. Hoppa upp^ Banagher och Boveagh kyrkor Miljödepartementet.
 4. ^ Hoppa upp till:a b 2001 folkräkning Statistik
 5. Hoppa upp^ County blommor i Storbritannien www.plantlife.org.uk
 6. Hoppa upp^Delanoy, Werner; et al. (2007). Mot en Dialogic Anglistics . LIT Verlag.s. 38. ISBN  978-3-8258-0549-4 .
 7. Hoppa upp^ Dictionary of irländska Villkor – Foclóir Téarmaíochta . focal.ie. Hämtat den 23 juli 2013.
 8. Hoppa upp^Blackie, Christina (2010). Geografiskt Etymology . Marton Press. s. 61.ISBN  978-1-4455-8286-3 .
 9. Hoppa upp^ Centre for European Policy Studies, visats 6 okt 2007
 10. Hoppa upp^ “Den muromgärdade staden Experience” . Northern Ireland Tourist Board . Hämtad 4 skrevs den september 2008 .
 11. Hoppa upp^ BBC News: domstolen att uttala sig om stadens namn 7 April 2006
 12. Hoppa upp^ortsnamn rad landar i High Court BBC News
 13. Hoppa upp^Derry City Council: Re begäran om domstolsprövning [2007] NIHC 5 (QB)
 14. Hoppa upp^ AEP Collins (1983), “Utgrävningar på Mount Sandel, Lower Site”, Ulster Journal of Archaeology vol. 46 pp1-22. JSTOR förhandsvisning .
 15. Hoppa upp^ C. Michael Hogan. 2011. Keltiska havet . Encyclopedia of Earth. Eds.P. Saundry & CJ Cleveland. Nationella rådet för vetenskap och miljö.Washington DC
 16. ^ Hoppa upp till:a b cAnmärkningar om ortsnamn av församlingarna och townlands av länet av Londonderry , 1925, Alfred Moore Munn, tävlings kronan och fred i staden och länet av Londonderry
 17. Hoppa upp^ en ny historia av Irland, sid 111-112
 18. Hoppa upp^Curl, James Stevens (2001). “The City of London och Plantation of Ulster” . BBCi History Online . Hämtad tio skrevs den augusti 2008 .
 19. Hoppa upp^Robinson, Philip (2000). Plantagen of Ulster . Ulster Historical Foundation. ISBN  978-1-903688-00-7 .
 20. Hoppa upp^Walter Harris. “Hibernica: eller Vissa antient platser för Irland” .Hämtad 30 juni 2016 .
 21. Hoppa upp^ ortnamn NI – Moneymore
 22. Hoppa upp^ För 1653 och 1659 siffror från Civil Survey folkräkning av dessa år, papper Mr Hardinge Royal Irish Academy 14 mar 1865.
 23. Hoppa upp^ Folkräkning för post 1821 siffror.
 24. Hoppa upp^ http://www.histpop.org
 25. Hoppa upp^ NISRA – Nordirland statistik och forskningsinstitut (c) 2013 . Nisranew.nisra.gov.uk (27 september 2010). Hämtat den 23 juli 2013.
 26. Hoppa upp^Lee, JJ (1981). “På riktigheten av Pre-svält irländska folkräkningar”. I Goldstrom, JM; Clarkson, LA irländska befolkning, ekonomi och samhälle: Essays in Honour av den sena KH Connell . Oxford, England: Clarendon Press.
 27. Hoppa upp^ Mokyr, Joel ; O Grada, Cormac (November 1984). “Nya Utvecklingen i irländska befolkningen historia, 1700-1850” . Den Economic History Review . 37 (4):. 473-488 doi : 10.1111 / j.1468-0289.1984.tb00344.x .
 28. ^ Hoppa upp till:a b c d e f“Statistisk klassificering av bosättningar” . NI grannskaps Information Service . Hämtad 23 februari 2009 .
 29. Hoppa upp^ Newsletter.co.uk
 30. Hoppa upp^ NI Milk Cup Officiell sajt
 31. Hoppa upp^ Manchester United officiella hemsida
 32. Hoppa upp^ University of Illinois i Chicago (UIC)

About the author

Assistent

View all posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*