County Louth

County Louth ( Irish : Contae LU ) [3] är en län [4] i Irland . Det är i provinsen av Leinster och är en del av gränsområdet . Den är uppkallad efter byn Louth . Louth landstinget ärkommunen för länet. Befolkningen i länet är 122.897 enligt 2016 års folkräkning. [5]

Geografi

County Louth är vardagligt tal kallas “Wee länet” eftersom det är Irlands minsta länet per område (826 km 2 (319 mi 2 ). [6] Det är den 19: e största befolkningsmässigt. [7] Det är den minsta av Leinster : s 12 län efter storlek och den sjätte största av befolkningen.

Det är den näst mest tätbefolkade län i Irland bakom Dublin, och den fjärde på ön Irland.

Historia

Se också: Historia av Dundalk och historia Drogheda

 

County Louth är uppkallad efter byn Louth, som i sin tur är uppkallad efter Lugh , en gud av den gamla irländska. Historiskt sett har placenamen haft olika stavningar; “Lugmad”, “Lughmhaigh”, och “Lughmhadh” (se Historiska namnlista , för fullständig lista). LU är den moderna förenklad stavning .

Länet är rikt på myten, legenden och historia, och är en inställning i Táin Bó Cúailnge . Senare såg inflytande vikingar som sett i namn av Carlingford Lough . De etablerade också en longphort på Annagassan i det nionde århundradet. Vid denna tid Louth bestod av tre under riken varje ämne för att separera över riken: Conaille ( Ulaidh ); Fir Rois ( Airgialla );och Fir Arda Ciannachta ( Midhe ). Hela området blev en del av O’Carroll Konungariket Airgialla (Oriel) i början av 12-talet.

Ett antal historiska platser är i länet, bland annat religiösa platser på Monasterboice , Mellifont Abbey och St Mary Magdalene Dominikanska Friary .

Normanderna ockuperade Louth området i 1180-talet, och det blev känt som “engelska” Oriel, för att skilja den från resten ( “Irish” Oriel) som kvarstod i irländska händer. Den senare blevMcMahon herravälde Oriel av Monaghan .

I början av 14-talet, den skotska armén av Edward Bruce slogs tillbaka från Drogheda. Edward besegrades slutligen förlorar sin ansökan till High Kingship av Irland tillsammans med sitt liv, islaget vid Faughart nära Dundalk, av en huvudsakligen lokal styrka ledd av John de Bermingham .

I 1189 e.Kr., var en kunglig charter beviljas Dundalk efter en Norman adelsman vid namn Bertram de Verdun uppfördes en herrgård på Castle Mount. Senare under 1412 e.Kr., var en kunglig charter beviljas till Drogheda . Denna stadga enat städerna Drogheda-in- Meath och Drogheda-in- Uriel (Louth) som ett län i sin egen rätt , utformade som “län staden Drogheda”. [8]Drogheda fortsatte som en County Borough tills inrättandet Landstings, genom antagandet av kommunal (Ireland) Act 1898 , som såg alla Drogheda, inklusive ett stort område söder omfloden Boyne , bli en del av en utökad County Louth. [8] [9] [10]

Fram till slutet av 16-talet, hade Louth varit en del av Ulster, innan den ingår som en del av Leinster efter en konferens som hölls på Faughart (1596) mellan Chiefs of Ulster (O’Nial / O’Niel och O’Donel / McDonnel ), på den irländska sidan, och ärkebiskopen av Cashel och earlen av Ormonde på den i engelska.

16 och 17-talen presenterade många skärmytslingar och strider som involverar irländska och engelska styrkor, som det var på huvudvägen till ” den Moiry Pass ” och Ulster områden ofta i uppror och ännu uncolonised. Oliver Cromwell attacke Drogheda 1649 slakta Royalist garnison och hundratals stadens medborgare. Mot slutet av samma århundrade, arméer de stridande Kings, James och William, inför bort i södra Louth under uppbyggnaden av slaget vid Boyne striden utkämpades 3 km väster Drogheda . Drogheda innehas för James II under Lord Iveagh, men överlämnas till King William (III) i Orange dagen efter slaget vid Boyne. [ Behövd stämning ]

År 1798, ledarna för United Irishmen ingår Bartholomew Teeling, John Byrne, och Patrick Byrne, allt från Castle; Anthony Marmion från Louth Town och Dundalk, Anthony McCann från Corderry; Nicholas och Thomas Markey från Barmeath, och Arthur McKeown, John Warren, och James McAllister från Cambricville. De förråddes av angivare, särskilt en Dr. Conlan, som kom från Dundalk, och en provokatör som heter Sam Turner, från Newry. Flera ledare hängdes.

Prästen och vetenskapsmannen Nicholas Callan (1799-1864) var från Darver.

Demografi

[ Visa ]Historisk befolkning

County Louth är den 19: e största länet i befolkningsmässigt [7] men det är den mest tätbefolkade län i Irland utanför Dublin med en befolkningstäthet på 148,7 personer per kvadratkilometer, nästan dubbelt så mycket som det nationella genomsnittet. Majoriteten av länets 122.897 befolkningen bor i antingen Dundalk i North Louth, eller Drogheda i South Louth.2011 folkräkning [17] bekräftade Drogheda [17] och Dundalk [17] som inte bara de största städerna i länet, men också den största och näst största städer och totalt 6 och 7 största städerna i Irland .

Städer och bosättningar (2011 folkräkning)

Område Legal Town Limit Inc. Environs Inc. Rural
dundalk 31.149 [18] 37816 [19] 63429
drogheda 30393 [20] 38578 [21] 38578
Ardee 4554 4927 7418
Svart sten 3000 3000 3000
Clogherhead 1993 3026 3026
Dunleer 1786 2340 2340
Termonfeckin 1443 1443 1443
Tullyallen 1358 1358 1358
Dromiskin 1115 1115 1115
Carling 1045 1045 1045
Castlebellingham 1035 1035 1035
Louth 715 715 715
Tallanstown 673 673 673
Knockbridge 583 583 583
Omeath 503 503 503
Tinure 456 456 456
Jenkins 323 323 323
Beaulieu 221 221 221
Annagassan 180 180 180

Städer och byar

 • Annagassan
 • Ardee
 • Ballymascanlan
 • Baltray
 • Svart sten
 • Carling
 • Castlebellingham
 • Clogherhead
 • Collon
 • drogheda
 • Dromiskin
 • dundalk
 • Dunleer
 • Greenore
 • Gyles ‘Quay
 • Jenkins
 • Knockbridge
 • Kilkerley
 • Kilsaran
 • Louth
 • Omeath
 • Paughanstown
 • Sandlåda, County Louth
 • Stonetown
 • Tallanstown
 • Termonfeckin
 • Tinure
 • Tullyallen

Lokala myndigheter och politik

Louth County Council

Huvudartikel: Louth County Council

Kommunen är Louth County Council, kontor i Dundalk, som tillhandahåller ett antal tjänster, inklusive; planering, vägar underhåll, brandkår, kommunala bostäder, vattenförsörjning, avfallshantering, återvinning och deponering, utbildningsbidrag och finansiering av konst och kultur högre. [22]

Eftersom genomförandet av kommunal Reform Act 2014 den 1 juni 2014, har County Louth delats in i fyra lokala valkom Areas (ofta förkortat LEA) för val till Louth County Council och tre kommundelar för lokala myndigheter som är

 • Ardee kommundel
 • Drogheda District
 • Dundalk kommundel
Råd Område District [t 1] LEA [t 2] Councillors [t 3]
Louth County Council (29) Ardee Y Y 6
drogheda Y [t 4] Y 10
dundalk Y 13
dundalk Carling Y 6
dundalk South Y 7

Nyckel:

 1. Hoppa upp^ Y anger området är en kommundel. (De betecknas som “storstads distrikt” eller “stad distrikt” är fotnoter.)
 2. Hoppa upp^ Y anger området är en lokal val- område.
 3. Hoppa upp^ Antalet fullmäktigeledamöter som returneras av LEA och / eller numret på stadsdelsförvaltning. Alla distrikts fullmäktige är ex officio medlemmar i länet / kommunfullmäktige.
 4. Hoppa upp^ Borough distrikt.

Louth Dáil Éireann valkrets

Huvudartikel: Louth (Dáil Éireann valkrets)

För val till Dáil Éireann är Louth representeras av fem medlem Louth valkrets som tar i hela länet Louth och två val- uppdelningar i County Meath . den val- (Amendment) Act 2009 fusionerades de val- uppdelningarna av St.Mary: s (del) och Julianstown, kollektivt kallas ” East Meath ” i County Meath med County Louth för att bilda en Dáil Éireann valkrets . Rapporten om Dáil och Europaparlamentet valkretsar 2007 beskrivs “genom att förlänga valkrets söderut från och i trakten av, Drogheda och tar i val- uppdelningar som har omfattande kopplingar med staden. Detta gör att införandet av staden Drogheda och inlandet områden i en enda valkrets. ” [23] Denna sammanslagning får de områden i Greater Drogheda området County Meath [24] och deras sammanlagda befolkning på 20.375 slås samman med Drogheda och County Louth. Efter 2011 riksdagsval , valde valkretsen två TDs för Fine Gael partiet (mitten till höger), och en TD vardera för Fianna Fáil (center till center-höger), den arbetarpartiet (mitten vänster) och Sinn Féin (vänsterkanten) .

Iriska

Området Omeath var irländsk talande fram till början av 20-talet. En infödd dialekt av Louth irländska fanns där tills omkring 1930, men är nu utdöda, men inspelningarna har gjorts. [25] Inom länet 1,587 människor använder irländska dagligen utanför utbildningssystemet enligt folkräkningen 2011. [26 ]

Människor

Underhållning

 • Eamonn Campbell – Medlem av The Dubliners
 • Andrea Corr – Singer, The Corrs
 • Caroline Corr – Musiker, The Corrs
 • Jim Corr – Musiker, The Corrs
 • Sharon Corr – Musiker, The Corrs
 • Evanna Lynch – Skådespelerska, Harry Potter
 • Cathy Maguire – Singer / songwriter
 • John Moore – Filmregissör
 • Gerry O’Connor – Traditionell irländsk fiol spelare

Militär

 • Generalmajor Arthur Thomas Moore VC – soldat och mottagare av Victoria Cross
 • Admiral Francis Leopold McClintock KCB FRS – Royal Navy officer och Explorer

Politik

 • John McClintock (1770-1855) , MP för Athlone 1820, County Louth 1830-1831
 • Dermot Ahern – Politiker, Fianna Fáil TD för Louth
 • James Carroll – Politiker, Fianna Fáil , medlem i Seanad Éireann från Louth
 • Mark Dearey – Politiker, Miljöpartiet Senator från Louth
 • Séamus Kirk – Politiker, Fianna Fáil TD för Louth
 • Brendan McGahon – Politiker, Fine Gael TD för Louth
 • Michael McKevitt – Republikansk dissident ledare
 • Arthur Morgan – Politiker, Sinn Féin TD för Louth

Sport

 • Thomas Byrne – Tidigare racerförare
 • Nick Colgan – Footballer, för närvarande spelar för Grimsby Town FC
 • Kenny Finn – irländsk amerikansk fotboll och Gaelic fotbollsspelare
 • Beatrice Hill-Lowe – Archer
 • Gary Kelly – Fotbollsspelare, Leeds United
 • Robert Kearney – Irish Rugby spelare
 • Colin Larkin – fotbollsspelare, Hartlepool United
 • Tommy Smyth – Fotboll kommentator för ESPN
 • Steve Staunton – Footballer
 • Kevin Thornton – Footballer

Diverse

 • George Drumgoole Coleman – Civil arkitekt
 • Peter Rice – Byggnadsingenjör

Gallery

 • Dundalk järnvägsstation
 • Dundalk IT.
 • Cuchulainn sten
 • Castle Roche
 • Slive Foy och King John slott
 • Mellifont Abbey
 • Dromiskin Round Tower
 • drogheda
 • Drogheda järnvägsstationmed Enterprise
 • Clogherhead Harbour
 • Carling Harbour

Se även

 • Lista över kloster och priories i Irland (County Louth)
 • Lord Lieutenant av Louth
 • Hög Sheriff av Louth
 • Lista över låtar om Louth

Referenser

 1. Hoppa upp^ “Census 2016 – County Louth” . Statistiska centralbyrån . 2016 . Hämtad fjorton juli 2016 .
 2. Hoppa upp^ Statistiska centralbyrån Census 2006 Rapporter. Central Statistics Office Irland (april 2007).
 3. Hoppa upp^ “placen Databas för Irland” . Fiontar (DCU) och The placen Branch (Institutionen för konst, kulturarv och Gaeltacht). 2008 . Hämtad 28 februari 2014 .
 4. Hoppa upp^ 2 § (1) i kommunallagen, 2001, föreskrivs att det administrativa området som ett landsting är ansvarig är en county: http://www.environ.ie/en/LocalGovernment/LocalGovernmentAdministration/RHLegislation/FileDownLoad,1963,en.pdf
 5. Hoppa upp^ Det är den 13: e mest befolkade länet i Irland efter mayo är den 12: e mest folkrika enligt 2016 folkräkning Census 2011 – County Louth Översikt
 6. Hoppa upp^ Nordvästpassagen
 7. ^ Hoppa upp till:a bCorry, Eoghan (2005). Den GAA Book of listor . Hodder Headline Irland. pp. 186-191. ISBN  0-340-89695-7 .
 8. ^ Hoppa upp till:a BJohnston, LC (1826). Historia Drogheda: från tidigaste perioden till nutid . Drogheda. s. 37.
 9. Hoppa upp^ D’Alton, John 1844, historia Drogheda
 10. Hoppa upp^ http://irelandisbeautiful.com/tag/county-louth/
 11. Hoppa upp^ För 1653 och 1659 siffror från Civil Survey folkräkning av dessa år, papper Mr Hardinge Royal Irish Academy 14 mar 1865.
 12. Hoppa upp^ Folkräkning för post 1821 siffror.
 13. Hoppa upp^ http://www.histpop.org
 14. Hoppa upp^ NISRA – Nordirland statistik och forskningsinstitut (c) 2013 . Nisranew.nisra.gov.uk (2010-09-27). Hämtat på 2013/07/23.
 15. Hoppa upp^ Lee, JJ (1981). “På riktigheten av Pre-svält irländska folkräkningar”. I Goldstrom, JM; Clarkson, LA irländska befolkning, ekonomi och samhälle: Essays in Honour av den sena KH Connell . Oxford, England: Clarendon Press.
 16. Hoppa upp^ Mokyr, Joel , O Grada, Cormac (November 1984). “Nya Utvecklingen i irländska befolkningen historia, 1700-1850” . Den Economic History Review . 37 (4):. 473-488 doi : 10.1111 / j.1468 -0289.1984.tb00344.x .
 17. ^ Hoppa upp till:a b c“Senaste nytt” .
 18. Hoppa upp^ “Legal Towns Dundalk Legal Town (CSO riktnummer LT 10008)” . Statistiska centralbyrå . 2011.
 19. Hoppa upp^ “Dundalk Legal staden och dess omgivningar Resultat” . Statistiska centralbyrå . 2011.
 20. Hoppa upp^ “Legal Towns Drogheda Legal Town (CSO riktnummer LT 10008)” . Statistiska centralbyrå . 2011.
 21. Hoppa upp^ “Drogheda Legal staden och dess omgivningar Resultat” . Statistiska centralbyrå . 2011.
 22. Hoppa upp^ “Tjänster” . Louth County Council . Hämtas och med den 31 mars 2011 .
 23. Hoppa upp^ http://www.constituency-commission.ie/docs%5Ccon2007.pdfThis
 24. Hoppa upp^ http://www.droghedaboro.ie/droghedaboro/downloads/Drogheda%20Issues%20paper.pdf
 25. Hoppa upp^ YouTube .
 26. Hoppa upp^ “County Louth” . Statistiska centralbyrån . 2011.

About the author

Assistent

View all posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*