Dalkey

Dalkey ( / dɒːkiː / ; Irish : Deilginis , som betyder “tagg ö”) är en förort till Dublin och badort strax söder om Dublin , Irland . Det grundades som en vikinga avveckling och blev en viktig hamn under medeltiden . Enligt John Clyn , var det en av portarna genom vilken pesten trädde Irland i mitten av 14-talet. I modern tid har Dalkey blivit en blomstrande havet förort och en mindre turistattraktion. Det har varit hem för många författare och kändisar inklusive Jane Emily Herbert , Maeve Binchy , Hugh Leonard , Bono , Van Morrison ochEnya

Etymologi

Staden är uppkallad efter Dalkey Island , strax utanför stranden. Namnet härstammar från den irländska deilg ( “tagg”) och fornnordiska ey ( “ö”).

King of Dalkey

Denna förmodade valmonarki är en tradition för människorna i Dalkey [1] . Frimännen i Dalkey ärvt rätt att välja denna kung genom tristess unga blod tillbaka i Dublin av 1787. De bildade en klubb, i vilken de avgränsades INTELLIGENSER, poeter och tänkare. De tillkallade “Pimlico parlamentet” – uppkallad efter den fri- och Dublin , och från en församling Room de kastade bredsidor på landets humbug och pomposity av slottet ( Dublin Castle ) och dess hacka.

Den fullständiga titeln är mest imponerande “King of Dalkey, kejsare av vikingarna (Ringrose), Prince av den heliga ön Magee, Baron av Bulloch, Seigneur av Sandycove , Trons försvarare och Respector av alla andra, kurfursten av Lambay och Irland öga , och Sovereign av mest berömda Order of the hummer och Periwinkle. ” Under åren tjugo knä-breeched hovmän i 18th century kostym deltog kungen av Dalkey på Corona dag. I senare tider dräkterna hyrdes från en teater costumiers i Dublin. Kul var det kungliga ordningen för dagen för alla inblandade.

Mer än # 420 deltog i kunglig procession, karneval och kröning på 20 augusti 1797 av Stephen Armitage-pantbank och Printer “King Stephen första, kungen av Dalkey”. Sedan kom1798 Rising och dess efterföljande politisk oro, som avbröt denna förmodade kulturella monarki. Dock traditionen framgångsrikt återupplivade 1934 [2] , 1965 och igen i 1983, och fortsätter. Den nuvarande kungen är den lokala klockaren, Finbarr Madden [3] .

Följande artiklar (som samlats in av Alice Cullen) avser “Royal förehavanden på” göra mycket intressant läsning. De är en barometer för den lokala kulturen av gånger. Den första omnämnandet av en Dalkey kung tas från 1780 Dublin Historical Record Vol. 1V nr 2. December 1941-februari 1942 Glimtar av Old Dalkey av FM O’Flanagan [4] .

Lokal tradition säger att Hugh Dempsey kröntes “King of Dalkey” omkring 1780. På den södra sidan av den gamla kyrkan ligger en annan sten som säger: “Denna sten restes av Mr Murtagh Dempsey i staden Dublin i minne av hans given son Hugh Dempsey blockmake av nämnda stad som avgick detta Life 7 april 1790. ”

Lokala bekvämligheter

Quarry

Dalkey Quarry är en nedlagd granit stenbrott, sten som användes under 19-talet för att bygga Dún Laoghaire hamn, och är nu en populär bergsklättring plats i Killiney Hill Park. Under byggandet av hamnen, var stenbrottet är ansluten Dun Laoghaire via en metall spårväg kallas “Metals, varav en del är fortfarande synliga i vissa delar av Dalkey.

Hamnar

Det finns flera små hamnar vid kusten i Dalkey. Bulloch Harbour är den största; Det är mot den norra delen av Dalkey på Harbour Road och är en uttalad sälskyddsområde. Coliemore Harbour är mycket mindre men mycket pittoreska och ligger i södra delen av Dalkey på Coliemore Road. Under medeltiden Coliemore var den viktigaste hamnen för Dublin City. Bulloch Harbour är fortfarande en fungerande hamn med båtar som fiskar efter hummer och krabba. Den används också av lokalbefolkningen och turister som hyr båtar för närliggande fiske, sightseeing och för att komma till Dalkey Island .

Sport

Cuala CLG , en framstående Gaelic Athletic Association idrottsförening, och Dalkey United, en förening fotbollsklubben, är båda baserade på Hyde Park. Tidigt i sin fotboll karriär, Paul McGrath spelade för Dalkey United. På 1940-talet, producerade staden en annan fotbollsspelare att notera, Peter Farrell . Nyligen har det inrättats en friidrottsklubben, de Dalkey Dashers.Dalkey roddklubba baseras på Coliemore Harbour och kajak lärs ut på Bulloch. Dalkey Sjöscoutkår hålla två vackra gamla segelbåtar på Bulloch Harbour.

Utbildning

Det finns fem skolor i Dalkey. Loreto Primary School vänder sig till pojkar från junior spädbarn genom första klass, och för flickor från junior spädbarn genom sjätte klass. Loreto Abbey Secondary School vänder sig till flickor från första året genom sjätte år. Harold pojkar National School vänder sig till pojkar från andra klass genom sjätte klass och S: t Patricks National School vänder sig till pojkar och flickor från junior spädbarn genom sjätte klass. Castle School är en oberoende förberedande skola för pojkar och flickor.

Transport

Den Dalkey Atmosfär station vid atmosfärs Road (29 mars 1844 den 12 april 1854) [2] var slutstation för den första kommersiella tillämpningen av den atmosfäriska systemet för tåg framdrivning. [3]

Den nuvarande Dalkey järnvägsstationen öppnades den 10 juli 1854. Stationen betjänas av DART elektriska järnvägssystem som ger snabb åtkomst till och från Dublins centrum.Spektakulära clifftop utsikt över Dalkey Island och Killiney Bay är ges som tåget ut från en kort tunnel strax söder om Dalkey Station. Placerade på den vänstra sidan av tåget då den lämnar Dalkey. Många passagerare rapporterar ser bosatt pod delfiner leka i vattnet mellan denna punkt och Killiney Station. Tåget har varit kända för att bromsa om de sätter på en show!

En Aircoach service med ett stopp vid Hyde vägförbindelser området med Dublins flygplats. Dublin Bus tjänster 59, 7d och 8 länken med centrum och den närliggande hamnstaden Dún Laoghaire som Stenaline driver en bil färjelinje till Holyhead i Storbrittanien.

Människor

Dalkey är den ursprungliga hemstad två välkända irländska författare: romanförfattare Maeve Binchy och dramatiker Hugh Leonard . Det är också inställningen för Flann O’Brien roman Den Dalkey arkiv . Under senare år har flera välkända irländska och internationella musik siffror – inklusive U2 medlemmar Bono och The Edge , Enya , Chris de Burgh och Van Morrison – har köpt bostäder i området. Filmregissör Neil Jordan bor i staden.

Pat Kenny (tidigare värd för RTÉ flaggskepp chatt visar The Late Late Show ) är bosatt. Aktuella värden av The Late Late Show Ryan Tubridy bor också i området.

Formula One förare Damon Hill och Eddie Irvine , är tidigare invånare som är sångare Lisa Stansfield och Jim Kerr .

James Joyce och George Bernard Shaw har också nära associationer till området. Shaw bodde i Torca Stuga på Dalkey Hill 1866-1874 och Joyce bodde i Joyce Tower i Sandycove för en tid och ställa det första kapitlet av hans mästerverk, Ulysses, där.

Victoria Cross mottagare Major William Leet föddes i Dalkey.

Rees Ringrose , en programmerare som ritade många fitness webbplatser, född och bosatt i Dalkey.

Årliga festivaler

Dalkey Book Festival

Nu i sitt fjärde år, var Dalkey Book Festival inrättats för att fira och främja den rikedom av litterära talang i och omkring staden. Festivalen äger rum under en helg i mitten av juni varje år. Festival direktörer, David McWilliams och Sian Smyth, arbeta med stöd av en superb grupp frivilliga och Dalkey Business Group för att säkerställa festivalens framgång. Den långa listan av bidrags ingår Salman Rushdie , Amos Oz , Seamus Heaney , Edna O’Brien ,Roddy Doyle , Maeve Binchy, Joseph O’Connor , Tim Pat Coogan , Derek Landy , Jennifer Johnston , Robert Fisk , Eamon Morrissey , John Waters , Matt Cooper , Julian Gough , Dawn O’Porter och Sinéad Cusack .

Hummer, krabba och all that jazz

Nu på sitt tredje år denna festival, som äger rum i slutet av augusti, är en blandning av lokala skaldjur och det bästa av nuvarande globala jazzmusiker med massor av roliga evenemang för hela familjen att njuta av.

Saker att göra

Dalkey är känd för sin prisbelönta pubar och restauranger. Dalkey huvudgata, Castle Street, har en 10: e århundradet kyrka och två 14th Century Norman slott, varav inrymmer Heritage Centre. Det finns många natursköna och historiska vandringar och utflykter. Gratis turistkartor finns från butiker i staden och på Dalkey slott. Dalkey Hill erbjuder en spektakulär utsikt över Dublin City, Dublin Bay och Dublin och Wicklow Mountains. Deilg Inis Living History Theatre Company kör levande teaterföreställningar varje halvtimme på Dalkey Castle and Heritage Centre. Båtar finns att hyra på Bulloch Harbour på Hamnvägen och Yacht resor runt Dalkey Island kan tas från närliggande Dún Laoghaire Harbour. Dalkey Quarry är en mycket populär bergsklättring och firning plats. Killiney Hill är en populär uppsändningsplatsen för para-segelflygplan, vinden kommer in från havet erbjuder bra lyft.

Simning

Vico badplats och Whiterock Beach, nås från Vico Road, erbjuder havet simmar med spektakulära vyer. Båda har förändras skyddsrum. Den ständigt populära Beach Sandycove och den intilliggande “Forty Foot” badplats är en kort promenad bort bredvid Joyce-tornet. Intrepid lokala ungdomar kan ofta ses dykning utanför bryggorna på Coliemore Harbour.

Wildlife

Dalkey Island är hem till en koloni av sälar som i hög grad har ökat under de senaste åren. En flock vilda getter bor på ön också. Birdwatch Ireland har etablerat en koloni av rosentärna på Maiden Rock strax norr om Dalkey Island. På senare tid har en pod tre flasknosdelfiner har börjat frekventerar vattnen runt Dalkey Island.

Se även

  • Dalkey Island
  • dalkey Quarry
  • Lista över städer och byar i Irland
  • Dalkey Atmospheric Railway

Referenser

  1. Hoppa upp^ “Census 2006 – Volym 1 – Befolknings Klassificerad av Area” (PDF) . Central Statistics Office Census 2006 Rapporter . Central Statistics Office Irland . April 2007. Arkiverat frånoriginal (PDF) på 17 Juli 2011 . Hämtad 2011-06-12 . Notera: Siffran som anges är summan av befolkningen i Dalkey-Avondale, Dalkey-Bullock, Dalkey-Coliemore, Dalkey Hill och Dalkey Övre sektioner av området.
  2. Hoppa upp^ “Dalkey station” (PDF) . Railscot – irländska järnvägar . Hämtas 2007-08-31 .
  3. Hoppa upp^ Industrial Heritage Irland

About the author

Assistent

View all posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*