Dublin Bay

Dublin Bay ( Irish : Cuan Bhaile Átha Cliath ) är ett C-format inlopp i Irländska sjön på den östra kusten av Irland . Den viken är ca 10 kilometer bred längs dess nord-sydlig bas, och 7 km i längd sin spets i centrum av staden Dublin , som sträcker sig från Howth Head i norr till Dalkey Point i söder. North Bull Island ligger i den nordvästra delen av viken, där ett av två stora kustsandbankarna låg, och har en 5 km lång sandstrand, Dollymount Strand, fronting en internationellt erkänd vildfågel reserv. Många av floderna i Dublin nå Irländska sjön vid Dublin Bay: denfloden Liffey , med River Dodder flödet fått mindre än 1 km inlandet, River Tolka och olika mindre vattendrag.

Den storstadsområdet i staden Dublin omger tre sidor av viken (norr, väster och söder), medan Irländska sjön ligger öster. Dublin grundades av vikingarna vid den punkt där de kunde ford floden Liffey med den första wattle brygga upp från mynningen. Staden spred sig från sin födelseplats, runt vad som nu är James Gate-området, längs kusten, nordost mot Howth och sydost mot Dalkey .

Funktioner

Viken är ganska grunt med många sandbankar och klippformationer, och var ökänd i det förflutna för skeppsbrott, speciellt när vinden var från öst. Fram till modern tid, många fartyg och deras passagerare förlorade längs den förrädiska kusten från Howth till Dun Laoghaire, mindre än en kilometer från stranden. Tidiga kartor över bukten visar noggrant smala farleder och förtöjningsområden.

Viken hade två kustsandbankar, Nord Bull och södra Bull. Med byggandet av Bull Wall , började den nord Bull att bygga upp snabbt och bildar North Bull Island (ofta helt enkelt “Bull Island”). En södra väggen hade tidigare byggts – den Great South Wall – men resulterade inte i ö bildning, South Bull återstående idag ett område med våtmarker och andra strängen. Dessutom finns det flera offshore sandbankar, särskilt Kis Bank (på vilken en fyr står).

Kust

Från norr till söder, Dublin Bay har stränder på Sutton Strand, Dollymount Strand på North Bull Island, Sandymount, Seapoint och söder om Dun Laoghaire. Den återstående kusten är antingen stenig (med klippor på Howth Head, till exempel) eller lera som kommer upp till strandvallar. I de flesta delar, sluttar marken försiktigt ner till havet, men bortsett från det Howth huvudet, det finns bluffar längs en stor del av Raheny kusten, och skarpare sluttningar bara inlandet på Monkstown och Old Dunleary.

Historia

Över 500 besättning och passagerare (mestadels militär personal) försvann när ångfartyget RMS Leinster torpederades och sänktes av tyska U-Fartyg UB-123 den 10 oktober 1918. Hon ligger på 33 meter (108 fot) vatten vid53 ° 18,88 ‘ N 5 ° 47.71’W .

1972, den Dublins hamn och Docks styrelsen föreslog att bygga en oljeraffinaderi i Dublin Bay. Planen kraftigt motstånd från miljöaktivister, inklusive Dublin Kommunalråd Seán D. Loftus , på grund av att det ställs en allvarlig risk för föroreningar . Loftus, en livslång förkämpe för Dublin Bay, ändrade sitt namn genom gärning enkät till “Seán Dublin Bay Loftus” när man står för val till Dáil . Även om han inte valdes, lyckades han publicera frågan och förslaget slutligen tackade av ministern för lokalt styre, James Tully . (Loftus senare ändrade sitt namn genom gärning enkät till “Seán Dublin Bay Rockall Loftus” som en del av en kampanj för att trycka den irländska regeringen att göra ett territoriellt krav på Rockall holme utanför länet Donegal ). Loftus också ledde opposition till 2002 och de efterföljande ansökningarna från Dublin Port Company att fylla i 52 tunnland (210.000 m 2 ) i Dublin Bay. Andra förslag för viken har inkluderat ett förslag om att bygga gigantiska undervattens gas lagringstankar, och utfyllnad nära-lagunen bakom North Bull Island för att bilda en nöjespark.

Ifyllning

Under sommaren 2010, An Bord Pleanála vägras tillstånd till Dublin Port Company att gå vidare med sina planer på att utfyllnad ytterligare 52 tunnland (210.000 m 2 ) i Dublin Bay. [1] Den föreslagna utfyllnad, som har häftigt motstånd från invånarna , [2] politiker, [3] [4] [5] miljö och andra runt viken i över 20 år, [6] avslogs på en punkt. An Bord Pleanála avvisade nio av tio av sin egen inspektör rekommendationer för avslag, men vägrade tillstånd på grund av att det inte var övertygad om att den föreslagna utvecklingen inte skulle inverka negativt på integritet i södra Dublin Bay och River Tolka Estuary föreslås särskilt skyddsområde och negativt påverka naturarv Dublin Bay. [7] Inom några månader efter beslutet, tillämpade Dublins hamn Company och fick en pre-ansökan möte med An Bord Pleanála. Dublin Port Company har omformulerat sina förslag i förhållande till SPA gränsen och kan skicka en ansökan för projektet.

Översvämning

Kust översvämningar kan inträffa vid högvatten på flera punkter, särskilt staden sidan av Clontarf och Sandymount.

Populärkultur

James Joyce in en stor del av de åtgärder som i sin roman Ulysses runt viken, från Forty Foot badplats-där karaktären Buck Mulligan tvättas på Bloomsday morgon till Howth , där Leopold Bloom gjorde kärlek till sin hustru Molly under rhododendron .

Se även

  • Dublins hamn

Referenser

  1. Hoppa upp^ “Dublin Bay infill planen förkastas” . RTÉ . 2010-06-09 . Hämtas 2011-04-20 .
  2. Hoppa upp^ “Bay Watch säger nej till planerna på en 52-acre infill” . Herald.ie. 2008/10/29 . Hämtas 2011-04-20 .
  3. Hoppa upp^ “Dublin Bay – Föreslagen 52 tunnland utfyllnad” . Finianmcgrath.ie. 2008/06/15 . Hämtas 2011-04-20 .
  4. Hoppa upp^ “Dublins hamn måste överge planen att Ifyllnad 52 Acres of Dublin Bay – Bruton” . Richardbruton.ie. 2009-11-18 . Hämtas 2011-04-20 .
  5. Hoppa upp^ “Dublins hamn expansionsplan vägrade” . The Irish Times . 2010-06-09 . Hämtas 2011-04-20 .
  6. Hoppa upp^ “Birdwatch Irland välkomnar förkastandet av förslag till utfyllnad del av Dublin Bay” . Birdwatch Ireland – South Dublin Branch. 2010-06-09 . Hämtas 2011-04-20 .
  7. Hoppa upp^ “säga nej till 52 Acre Fyllnings Dublin Bay” . Clontarf boendeföreningen. 2010 . Hämtad 2011-04-20 .

About the author

Assistent

View all posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*