Dun Laoghaire-Rathdown

Dun Laoghaire-Rathdown [1] ( Irish : Dún Laoghaire-Rath en Duin ) är en kommun i Irland . Det är en del av Dublin regionen i provinsen av Leinster . Den är uppkallad efter den tidigare staden av Dún Laoghaire och baronvärdighet av Rathdown . Dun Laoghaire-Rathdown County Council är den lokala myndigheten för länet. Befolkningen i länet är 206.261 enligt folkräkningen 2011. [2]

Geografi och politiska underavdelningar

Dun Laoghaire-Rathdown gränsar i öster av Irländska sjön , i norr av den lokala regeringen området Dublin City Council , i väster av South Dublin och i söder av County Wicklow .University College Dublin och Dún Laoghaire Institute of Art , Design och teknik finns i länet. Det är en av tre mindre län till vilken County Dublin delades 1994. Ligger i sydöstraDublin staden, dess residensstad är Dún Laoghaire . Det är en av de fyra delarna i den Dublin regionen . Det skapades 1994 genom en sammanslagning av områden som omfattas av Corporation of Dún Laoghaire och sydöstra delen av den tidigare landstinget Dublin . Dessutom, vilka befogenheter den tidigare Deansgrange var Joint Begravd Board inordnas i den nya myndigheten. Som en del av Dublin regionen , är Dun Laoghaire-Rathdown inom det geografiska ansvarsområde Dublin Regional Authority . Efter antagandet av kommunallagen 2001 har regionmyndigheten som inrättats. [3] Det är en av åtta sådana myndigheter i staten.

Städer, byar och förorter

Se även: Lista över townlands av County Dublin

 • Ballinteer
 • Ballybrack
 • Svart sten
 • Booterstown
 • Belfield
 • Skria
 • Cabinteely
 • Carrickmines
 • Körsbärsträ
 • Church
 • Clonskeagh
 • dalkey
 • Deansgrange
 • Dundrum
 • Dún Laoghaire
 • Foxrock
 • Goatstown
 • Glasthule
 • Glenageary
 • Glencullen
 • Johnstown
 • Killiney
 • Kilmacud
 • Kilternan
 • Leopards
 • Loughlinstown
 • Monks
 • Mount Merrion
 • Rathfarnham
 • Sandyford
 • Sandycove
 • Sallynoggin
 • Shankill
 • Gå åt sidan
 • Stillorgan
 • Ticknock

Terminologi och etymologi

Namnet Rathdown är en Anglicization av den irländska “Ráth en Duin”, som betyder “ringfort av fortet”. Dún Laoghaire, betyder “Laoghaire s fort”.

I Irland ordet “län” har traditionellt kommit före snarare än efter länets namn: således ” County Clare ” i Irland i motsats till ” Clare County ” i Michigan , USA . Men länen som skapats efter 1994 ofta släppa ordet “County” helt eller använda den efter namn, till exempel internet sökmotorer visar många fler användningsområden på irländska platser i “Dun Laoghaire-Rathdown” än av antingen “County Dún Laoghaire- Rathdown “eller” Dun Laoghaire-Rathdown County “. Det verkar inte finnas någon officiell vägledning i frågan och de lokala myndigheterna använder alla tre former.[4]

Det finns ingen “Rathdown” stad i länet. Den moderna länet följer i stort sett samma divisioner som medeltida halv barony av Rathdown, en uppdelning av County Dublin.

Även om det är den minsta länet i Irland när det gäller området, är det också i länet med det längsta namnet. Dessutom, den officiella juridiska namn av länet, på engelska, stavas utan en síneadh fada på “u” i irländska språkigadelen av namnet ” Dún Laoghaire ” [5] (även om den nuvarande stil inom landstinget är att använda síneadh fada på namnet i både irländska och engelska). [6] anledningen till detta [ behövd stämning ] är att namnen på de nya Dublin landstingen aldrig undersöktes på utskottsnivå i Houses of Oireachtas , och var senast förändrades under 1991 kommunallagen som fördes i kraft. Både parlamentariska debatter och Dublin landstingets egen omorganisation rapport som publicerades 1992 drog slutsatsen att namnet Dun Laoghaire-Rathdown var “oacceptabelt”. En ettårig förbehållet i 1993 kommunal (Dublin) lagen för att ändra namnet på länet på lokal nivå tilläts upphöra med det nya rådet. Lagstiftningen tillåter de valda ledamöterna i rådet att lämna synpunkter för ytterligare lagstiftning ändra namnet på länet.

County insignier

Mottot på insignier landstingets läser, Ó Chuan går Sliabh , irländare för “Från hamnen till Mountain”. Kronan i anordningen är att kung Lóegaire mac Neill (Laoghaire, den högkung i det femte århundradet, som bodde i området).

Lokala myndigheter och politik

Huvudartikel: Dun Laoghaire-Rathdown County Council

Dun Laoghaire-Rathdown County Council är den lokala myndigheten för länet. Det finns sex lokala val- områden (Leas) för länet som åter totalt 28 råds enligt följande: Ballybrack(6), Blackrock (4), Dundrum (6), Dún Laoghaire (6), ” Glencullen / Sandyford ” (3 ), Stillorgan (3).

1986, ” administrativa länet ” av Dublin delades in i tre “val- län”. Dun Laoghaire-Rathdown, Dublin – Fingal, och Dublin – Belgard [7] År 1994, Dublin Landstinget och Corporation of Dún Laoghaire avskaffades och de tre val- länen blev “administrativa län”, som heter Dun Laoghaire-Rathdown, Fingal och södra Dublin respektive. [8] År 2001, de “administrativa län” var redesignated som helt enkelt “län”. De tre länen tillsammans med Dublin utgör Dublin regionen . Etiketten “Dublin” fortsätter att användas informellt för detta område (staden har administrerats separat från Dublin sedan 1548).

För val till Dáil Éireann , är länet delas mellan valkretsarna i Dún Laoghaire (4 representanter) och Dublin Rathdown (3 representanter), med uppdelningen i allmänhet löper längsN11 . Dessa valkretsar har för närvarande fyra Fine Gael TD, en Miljöpartiet TD, en anti-Åtstramnings Alliance-Människor före vinst TD och en oberoende TD.

Dublinregionen utgör Dublin valkrets i valet till Europaparlamentet .

Transport

Den Dublin Area Rapid Transit -system går genom den östra kusten av länet och ansluter till Dublin centrum i norr liksom andra punkter norr och söder om Iarnród Éireann järnvägssystemet, med kopplingar till Intercity tåg. Den gröna Luas linje går genom centrum av länet.

Det finns en medelstor färja hamn vid Dún Laoghaire, med färjeöverfarter till och från Holyhead i norra Wales , Detta är en populär väg för turister som reser över Irländska sjön från Storbritannien . Med tillkomsten av snabbare båtar har dagsturer med hjälp Dun Laoghaire hamn blivit mer populärt.

Fotnoter

 1. Hoppa upp^ val- ändring Act 2009 – Schema
 2. Hoppa upp^ folkräkning 2011 – County Dun Laoghaire-Rathdown Översikt
 3. Hoppa upp^ (regionala myndigheter) Etablering Order 1993.
 4. Hoppa upp^ Fingal Landstingets webbplats , där (bortsett från hänvisningarna till rådet självt) både “Fingal County” och “County Fingal” visas, men mycket mindre ofta än “Fingal” ensam.
 5. Hoppa upp^ kommunal (Dublin) Act, 1993 – Avsnitt 9 (2c)
 6. Hoppa upp^ DLRcoco.ie
 7. Hoppa upp^ “Local Government (Rekonstruktion) Act, 1985, avsnitt 12” . Irish författningssamling . Hämtad 14 februari 2014 . “SI nr 400/1993 – Kommunernas (Dublin) Act, 1993 Inledande Order, 1993.” . Irish författningssamling . Hämtad 14 februari2014 .
 8. Hoppa upp^ “SI nr 400/1993 – Kommunernas (Dublin) Act, 1993 Inledande Order, 1993.” . Irish författningssamling . Hämtad 14 februari 2014 . “Local Government (Dublin) Act, 1993” . Irish författningssamling . Hämtad 14 februari 2014 .

About the author

Assistent

View all posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*