Enniskerry

Ennis (historiskt Annaskerry , från Irish : Áth na Sceire , som betyder “robust ford”) [2] är en by i County Wicklow , Irland . Det hade en befolkning av 1811 vid folkräkningen 2011.

Plats

Staden ligger på Glencullen River vid foten av Wicklowbergen till östra delen av ön, bara 5 minuter söder om gränsen Dublin och cirka 24 km (15 mi) söder om Dublin centrum. Den R117 väg , i dagligt tal kallas “The Twenty-One Bends” förbinder staden till huvud N11 väg till Dublin.Den 185 Dublin Bus rutten förbinder byn timme till Bray , den närmaste större stad. 44 Dublin Bus rutten förbinder byn med Dublins centrum.

Historia

Den protestantiska befolkningen i byn gick kyrka i grunderna för Powers Demesne fram 1859. Mervyn Wingfield , 7th Viscount Powersbyggde en ny kyrka, Saint Patricks i byn som avslutades två år senare, 1861. Detta sammanföll med en omfattande renoveringsprogram som också etablerat italienska trädgårdar på Powers. Viscount Powers hävdade den gamla kyrkan efter disestablishment av Church of Ireland av lagen irländska kyrkan 1869 . Följderna var att endast de med rätt att bli begravd bredvid den gamla kyrkan i Demesne kunde göra anspråk på dessa rättigheter därefter. [3 ]

Powerscourt , bestående av ett stort hus och trädgårdar idag upptar 47 tunnland (190.000 m 2 ), ligger nära staden och är en populär turistattraktion. De omfattande formella trädgårdar bildar grund av en 18th century Palladian hus, ritat av Richard Cassels , som förstördes i en brand 1974, och låg som ett skal tills omfattande restaureringar genomfördes 1996. Powerscourt i grunderna för dödsboet på 121 meter, är den högsta vattenfall i Irland. [ behövd stämning ]

Kultur

Film

 • Den Powerscourt användes för en plats i filmen Greven av Monte Cristo .
 • Ennis var också inställningen för några av scenerna i Laurence Olivier : s film av Henry V av William Shakespeare 1944, och som många av de extrafunktioner i filmen
 • Scener av Into the West , en 1992 film starring Gabriel Byrne , sköts i byn.
 • I 2007 års film PS Jag älskar dig , är Ennis hem platsen för Gerry Kennedy (spelad av Gerard Butler ).
 • Staden har också i 2010 filmen Leap Year .

TV

Byn har varit inställd för många TV-reklam. [ Behövd stämning ] Från 1996 till 2001, tillsammans med Avoca, County Wicklow , spelade det värd för TV-serien Ballykissangel . [4] Den 16 mars 2009, Meredith Vieira och Al Roker sändning bor i Ennis för NBC: s Today Show .

Människor

 • Rosanna Davison – tidigare Miss World och dotter till Chris de Burgh [5] [6] [7]

Transport

Bray och Ennis Railway föreslogs i den 19: e århundradet, för att länka staden till Bray. Några inledande arbetet utfördes, inklusive att bygga en bro att föra järnvägen över Dublin Corporation ‘s Vartry watermain. Wicklow landstinget bort nyligen en stor del av banvallen i väg breddning, men lämnade bryggan, som ligger mittemot den utsmyckade bro bär den watermain över Cooks River, en biflod till floden Dargle . Planen sprang i ekonomiska svårigheter, och skenorna lyftes och sålts ut. [8]

Två Dublin Bus vägar, 44 och 185, passerar genom byn.

Sport

Det finns två fotbollsklubbar ligger i byn; Ennisskolpojkar / flickor Football Club har tjugo lag som spelar på minderåriga nivåer, medan Ennis Youth Club har flera lag som spelar på vuxna och ungdomar nivå. Det finns också en Gaelic fotboll klubb i byn, samt en boxningsklubb. [ Behövd stämning ]

Religion

Starka ekumeniska länkar har förstärkts med åren mellan romersk-katolska församling St Mary och kyrkan Irland socken St Patrick, Powers, både i byn Ennis och St Brigid Church of Ireland i närheten Kilbride. [ Behövd stämning ]

Se även

 • Powerscourt
 • Powerscourt
 • Lista över städer och byar i Irland

Referenser

 1. Hoppa upp^ “Ennis Legal Town resultat” . Statistiska centralbyrån . 2011.
 2. Hoppa upp^ placen Database of Ireland (se arkiv)
 3. Hoppa upp^Dooley, Terence (2001). Nedgången i det stora huset i Irland . Wolfound Press Ltd. ISBN  0-86327-850-7 .
 4. Hoppa upp^ “Ballykissangel” . Wicklow Film Commission.
 5. Hoppa upp^ http://independent.ie/irish-news/ritz-sold-for-1m-and-debts-wiped-29313836.html
 6. Hoppa upp^ http: // www.independent.ie/regionals/braypeople/news/rosanna-forced-to-rethink-marrakesh-birthday-plans-27634341.html
 7. Hoppa upp^ http://independent.ie/regionals/braypeople/rosannas-cookbook-on-shelves-by-autumn-31037173 [ död länk ]
 8. Hoppa upp^Clare, Liam (2007). Den Bray och Ennis Railway . Nonsuch Publishing, 73 Lower Leeson St, Dublin 2. ISBN  978-1-84588-593-9 .

About the author

Assistent

View all posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*