Glendalough

Glendalough ( / ˌ ɡ l ɛ n d ə l ɒ x / ; Irish : Gleann DA Loch , som betyder “Valley of två sjöar”) är en glacial dal i Wicklow , Irland , känd för en tidig medeltid klosterliv som grundades i 6th talet av St Kevin .

Historia

Kevin en ättling av en av avgörandefamiljerna i Leinster , studeras som en pojke under omsorgen av tre heliga män, Eoghan , Lochan och Eanna. Under denna tid gick han till Glendalough. Han skulle återkomma senare, med en liten grupp munkar att grunda ett kloster där “två floder bildar ett sammanflöde”. Kevins skrifter diskuterar hans kämpar “riddare” på Glendalough; forskare idag anser att detta refererar till sin process av självrannsakan och hans personliga frestelser. [1] Hans berömmelse som en helig man spridning och han lockade många efterföljare. Han dog i omkring 618 . För sex århundraden efteråt, blomstrade Glendalough och irländska Annals innehåller hänvisningar till död abbotar och razzior på bosättningen. [2]

Runt 1042, var ek virke från Glendalough som används för att bygga den näst längsta (30 m) Viking långskepp som någonsin registrerats . En modern kopia av fartyget byggdes 2004 och är för närvarande ligger i Roskilde, Danmark . [3]

Vid synoden av Rath Breasail i 1111, var Glendalough utsetts till en av de två stift i North Leinster.

The Book of Glendalough skrevs det om 1131 .

St Laurence O’Toole , född 1128, blev abbot i Glendalough och var väl känd för sin helighet och gästfrihet. Även efter sin utnämning som Ärkebiskop av Dublin i 1162, återvände han ibland till Glendalough, till ensamheten i St. Kevin bed. Han dog i Eu , i Normandy i 1180. [2]

Under 1214, stiften i Glendalough och Dublin förenades. Från denna tidpunkt, kulturella och kyrkliga status Glendalough minskat. Förstörelsen av uppgörelsen av engelska styrkor i 1398 lämnade det en ruin, men det fortsatte som en kyrka av lokal betydelse och en plats för pilgrimsfärd .

Glendalough funktioner på 1598 karta “En modern Visning av Irland, en av de brittiska öarna” av Abraham Ortelius som “Glandalag”.

Beskrivningar av Glendalough från den 18: e och 19-talen inkluderar hänvisningar till tillfällen av “utsvävande modulen” på fest i St Kevin den 3 juni. [2]

De nuvarande kvar i Glendalough berättar bara en liten del av sin historia. Klostret i sina glansdagar ingår workshops, områden för manuskript skrivande och kopiering, lägenheter, en sjukstuga, ekonomibyggnader och bostäder för både munkar och en stor lay befolkning. Byggnaderna som överlever datum troligen från mellan den 10: e och 12-talen. [2]

Ordinarie se

Glendalough är för närvarande en ordinarie se i den katolska kyrkan. Det används för biskopar som inte medför något vanlig kraften av sin egen och därmed är titulärbiskop . [4]

Titulärbiskop

 • Raymond D’Mello (20 December 1969 -13 December 1973)
 • Marian Przykucki (12 december 1973 till 15 juni 1981)
 • Donal Murray (4 mars 1982 till 10 februari 1996)
 • Diarmuid Martin (5 December 1998 – Oktober 14, 2014)
 • Guy Sansaricq (6 juni 2006 – 16 Augusti 2014) [4]

Annalistic referenser

Se Annals of Inisfallen (AI)

 • AI800.2 Minndenach, abbot av Glenn dá Locha, vilade.
 • AI809.2 Échtbrann, abbot av Glenn dá Locha [vilade].
 • AI1003.6 Dúnchad Ua Mancháin, abbot av Glenn dá Locha, vilade.

Monument i Lower Valley

Gateway

Porten till klosterstaden Glendalough är en av de viktigaste monumenten, nu helt unik i Irland. Det var ursprungligen två våningar med två fina, granit valv . De antae eller utskjutande väggar vid varje ände tyder på att det hade en trä tak. Inne i porten, i den västra väggen, är en kors inskrivet sten. Detta betecknad helgedom , gränsen för området tillflykt. Stenbeläggningen av gångbro i kloster staden är fortfarande bevarad delvis men mycket små rester av höljets vägg. [2]

The Round Tower

Denna fina torn byggt av glimmer-skiffer varvat med granit är cirka 30 meter hög, med en ingång 3,5 meter från basen. Den koniska tak byggdes 1876 med hjälp av de ursprungliga stenarna. Tornet hade ursprungligen sex timmer våningar som förbinds med stegar. De fyra våningar ovanför entréplanet är varje upplyst av ett litet fönster; medan den övre våningar har fyra fönster som vetter mot kardinal väderstreck . runda torn , landmärken för att närma sig besökare, byggdes som klocktorn , men också serveras på tillfälle som butiks-hus och som tillflyktsorter i tider av attack. [2]

Katedralen

Den största och mest imponerande av byggnaderna vid Glendalough, det domkyrkan hade flera faser av konstruktion, tidigast, bestående av den nuvarande långhuset med sin antae. De stora glimmer-skiffer stenar som kan ses upp till höjden av den fyrkantiga-headed väster dörröppning återanvändes från en tidigare mindre kyrka. Den koret och sakristian är från slutet av 12 och början av 13-talen. Koret båge och öster fönster var fint inredda, även om många av stenarna nu saknas. Den norra dörren till långhuset går också från denna period. Enligt södra fönstret i koret är en ambry eller väggskåp och en piscina , en bassäng som används för att tvätta de heliga fartyg. Några meter söder om domkyrkan en tidig tvär av lokal granit, med en unpierced ring, är allmänt känd som St Kevins Cross. [2]

Prästerna ‘House

Nästan helt rekonstrueras från de ursprungliga stenarna, som bygger på en 1779 skiss som han gjort av Beranger, är prästernas hus en liten romansk byggnad, med en dekorativ båge vid den östra änden. Den har fått sitt namn från bruket av Interring präster där i den 18: e och 19-talen. Dess ursprungliga syfte är okänd, även om det kan ha använts för att hysa reliker av St.Kevin . [2]

St. Kevin kyrka eller “kök”

Denna sten tak byggnaden hade ursprungligen bara ett skepp, med ingång i den västra delen och en liten rund-headed fönster i östra gaveln. Den övre delen av fönstret kan ses över vad blev koret båge, när koret (saknas nu) och sakristian tillkom senare. Den branta tak, som bildas av överlappande stenar, är en bärare av en halvcirkelformad valv. Tillgång till torpet eller tak kammare var genom en rektangulär öppning mot den västra delen av valvet. Kyrkan hade också en timmer första våningen. Klockstapeln med sin koniska locket och fyra små fönster stiger från västra delen av stentaket i form av en miniatyr runda torn. [2]

St. Ciarán s (Kieran s) Church

Resterna av denna skeppet-och-kor kyrka upptäcktes 1875. Kyrkan firar troligen St. Ciarán (Kieran), grundaren av Clonmacnoise , en klosterliv uppgörelse som hade associationer till Glendalough under 10-talet. [2]

St Marys eller Our Lady kyrka

En av de tidigaste och mest tillverkade av kyrkorna, Maria eller Our Lady kyrka består av långhus med en senare kor. Dess granit väster dörren med ett arkitrav har lutande sidostycken och en massiv överstycke. Under sidan av överstycket är inskriven med en ovanlig saltire eller x-formad tvär. Östra fönster är rund-headed, med en huva gjutning och två snidade mycket slitna huvuden på utsidan. [2]

Trinity Church

En enkel mittskeppet-och-koret kyrka, med en fin koret båge. Trinity Church ligger bredvid huvudvägen. En fyrkantig-headed dörröppning i västra gaveln leder till en senare annex, möjligen en sakristia. En runda tornet eller klockstapel byggdes under ett valv i denna kammare. Detta föll i en storm 1818. Dörren in i den södra väggen av skeppet också härstammar från denna period. Utskjutande konsoler på gavlarna skulle ha genomfört gränsen bjälkarna i taket. [2]

St. Saviour kyrka

Den senaste av Glendalough kyrkor, var St. Saviour inbyggda på 12-talet, troligen vid tidpunkten för St Laurence O’Toole. Långhus och kor med sina fina dekorera stenar återställdes på 1870-talet med hjälp av stenar som finns på platsen. Den romanska koret bågen har tre order, med mycket ornamenterade huvudstäder. Den östra fönstret har två runda huvuden ljus. Dess dekorerade funktioner inkluderar en orm, ett lejon, och två fåglar som håller ett människohuvud mellan näbben. En trappa i den östra väggen som leder från en angränsande inhemska byggnad skulle ha gett tillgång till ett rum över koret. [2]

Monument nära Upper Lake

Reefert Church

Beläget i en skogsdunge, detta skepp-och-kor kyrka är från omkring 1100. De flesta av de omgivande väggar är moderna. Namnet kommer från Righ Fearta , gravplats för kungar. Kyrkan byggdes i enkel stil, har en granit dörröppning med sluttande sidostycken och platt stycke och en granit kor båge. De utskjutande konsoler vid varje gavel genom Verge timmer för taket. Öster om kyrkan finns två korsningar av anmärkning, en med en utarbetadinterlace mönster. På andra sidan av Poulanass River, nära Reefert är resterna av en annan liten kyrka. [2]

St. Kevin Cell

Byggd på en stenig sporre över sjön, denna sten struktur var 3,6 meter i diameter med väggar 0,9 meter tjock och en dörröppning på östra sidan. Endast grunden överleva idag och det är möjligt att cellen hade en sten Corbelled tak, liknar de bikupa hyddor på Skellig Michael , County Kerry . [2]

Den “Caher”

Denna sten väggar cirkulär kapsling på plan mark mellan de två sjöarna är 20 meter i diameter och är av okänt datum. I närheten finns flera korsningar, tydligen används som stationer på pilgrimsled. [2]

Temple-na-Skellig och St. Kevin bed

Denna lilla rektangulära kyrka på södra stranden av Övre sjön är tillgänglig endast med båt, via en serie steg från bryggan. Väster om kyrkan är en upphöjd plattform med sten väggar, där bostads hyddor förmodligen stod.Kyrkan, delvis byggdes på 12-talet, har en granit dörröppning med lutande sidostycken. På den östra gaveln är en inskriven Latin Cross tillsammans med flera vanliga gravhällar och tre små kors. I närheten är St. Kevins säng, en grotta i berget ca 8 meter över nivån för Upper Lake och sägs en reträtt för St. Kevin och senare för St Laurence O’Toole. Delvis konstgjorda, körs tillbaka 2 meter in i berget. [2]

Geografi

Dalen bildades under senaste istiden av en glaciär som lämnade en morän över dalen munnen. Den Poulanass floden, som störtar in i dalen från söder, skapade en delta , som så småningom delas den ursprungliga sjön i två. [5]

Vegetation och naturresurser

Glendalough är omgiven av delvis naturliga ek skog. En stor del av detta tidigare coppiced (klipp till basen med jämna mellanrum) för att producera virke, kol och bark. På våren är Oakwood golvet täckt med en visning avblåklockor , harsyra och vitsippor . Andra vanliga växter är woodrush , örnbräken , stensöta ormbunke och olika arter av mossor . Det undre är till stor del av järnek , hassel och rönn .

I den västra delen av Upper Lake ligger ruinerna av en övergiven gruv by normalt endast kan nås till fots. Den brytning av bly ägde rum här från 1850 fram till omkring 1957, men gruvorna i dalen Glendalough var mindre och mindre viktig än de runt Glendasan Valley, varifrån de separeras genom Camaderry Mountain . 1859 de Glendasan och Glendalough gruvor förbundna med varandra genom en serie adits , nu översvämmas, genom berget. Detta gjorde det lättare att transportera malm från Glendalough och bearbeta den där.

Wildlife

Glendalough är ett bra ställe för att leta efter några av Irlands nyaste avelsarter, såsom den storskrake och större hackspett , och några av de mest sällsynta, såsom rödstjärt och grönsångare , peregrine , dipper , gök , Jay ochormvråk kan också vara sett. [6]

Rekreation

Det finns många vandringsleder av varierande svårighetsgrad runt Glendalough. Inom dalen själv finns nio färgkodade vandringsleder underhålls av Wicklow Mountains National Park . De börjar alla på ett informationskontor ligger nära Upper Lough där kartor finns att köpa. Det finns också ett antal guidad promenad alternativ.

Den Wicklow Way , en lång sträcka waymarked vandringsled , passerar genom Glendalough på sin väg från Rathfarnham i norr till dess sydligaste punkten i Clonegal i County Carlow .

Bergsklättring Glendalough s granitklippor, som ligger på bergssluttningen ovanför den nordvästra delen av dalen, har varit en populär bergsklättring plats sedan de första klättrar etablerades 1948. Den nuvarande guidebok , publicerad 1993, visar en lista över cirka 110 linjer, på alla kvaliteter upp till E5 / 6a, men många fler klättrar, främst i de höga kvaliteter, har registrerats sedan dess. [7]

De klättrar varierar mellan en och fyra platser , och upp till över 100 meter i längd. Det finns flera sektorer:

 • Twin Buttress , en stor stöttepelare delas på mitten av en säsongs vattenfall, som innehåller de mest populära klättrar. Detta område är nås via sicksackbana i spetsen av dalen.
 • De övre Cliffs , ett band av klippor högt upp på sluttningen öster om Twin Buttress.
 • Acorn Buttress, en liten buttress strax under Twin Buttress, som är en populär bas-camp plats.
 • Hobnail Buttress , en liten stöttepelare med några enkla klättring, på sluttningen en kilometer österut.

Kvaliteten på klättring tillsammans med olika kvaliteter lockar klättrare på alla nivåer till Glendalough, och gör det till en favoritdestination för Dublin klättrare i synnerhet. Den irländska bergs Club har fungerat en klättring koja i området sedan 1950-talet. Nedanför klippan är en omfattande stenblock fält. Detta är en populär plats för bouldering aktiviteter, [8] blocken inom räckhåll av banan är särskilt populär.

Gallery

 • Saint Kevin kyrka, Glendalough, Co. Wicklow, Irland 2012
 • Lower Lake.
 • Upper Lake.
 • Runda tornet.
 • St. Kevin kyrka
 • 1949 en shilling irländsk stämpel med Vox Hiberniae flyger överGleann Da Loc .
 • Övre sjön och dal
 • The Round Tower på Glendalough.
 • St. Kevin kyrka på vapenskölden av County Wicklow
 • Glendalough (1890)
 • Glendalough Gatehouse
 • St Kevin, Glendalough
 • St Kevins Bed
 • Glendalough (2011)

Se även

 • Abbot i Glendalough
 • Biskop av Glendalough
 • Irländska runda tornet
 • saint Kevin
 • Lista över kloster och priories i Wicklow

Referenser

 1. Hoppa upp^ Glendalough
 2. ^ Hoppa upp till:a b c d e f g h i j k l m n o p q besöksguide Glendalough, Producerad av “The Office of Public Works” (Oifig na nOibreacha Poibli), Glendalough, County Wicklow.
 3. Hoppa upp^ “Havhingsten fra Glendalough (Skuldelev 2) övers. Sea Stallion från Glendaloug” . Hämtad 14 december 2011 .
 4. ^ Hoppa upp till:a b katolska hierarkin Lista över titulärbiskop av Glenndálocha
 5. Hoppa upp^Nairn, Richard (2001). Upptäcka Wild Wicklow . Townhouse och hus. s. 8. ISBN  1-86059-141-8 .
 6. Hoppa upp^ Birdwatch Ireland Irish Birds Vol.7 (2004-5) pp.377,542,547; Vol.8 (2006-9) sid 101.103.253.257.367.369.574.576.; Vol.9 (2010) s.69
 7. Hoppa upp^Lyons, Joe; Fenlon, Robbie (1993). Bergsklättring Guide till Wicklow . Bergsklättring Rådet Irland. ISBN  978-0-902940-11-6 .
 8. Hoppa upp^ TheShortSpan – Bouldering i Irland

About the author

Assistent

View all posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*