Greystones

Greystones ( Irish : Na Clocha Liatha ) är en kuststad och badort i Wicklow , Irland. Det ligger på Irlands östkust, 8 km (5,0 mi) söder om Bray och 27 km (17 mi) söder om Dublin , med en befolkning på cirka 17.000. Staden gränsar till Irländska sjön i öster, Bray Head i norr och Wicklow Mountains i väster.

Staden fick sitt namn efter en kilometer lång grå stenar mellan två stränder på havet. Hamnområdet och järnvägsstationen ligger på norra och södra ändar respektive. North Beach, som börjar vid hamnen, är en stenig strand och en del av dess längd är förbisedd av de södra klippor Bray Head, som är föremål för erosion. South Beach är en bred sandstrand cirka en kilometer lång. Det är en Blå Flagg strand och tar emot många besökare och turister, främst under sommaren.

Under 2008 var Greystones utsetts till världens mest beboeliga samhälle “vid LivCom Awards i Kina. [1]

Historia

Greystones ligger söder om platsen för en gammal slott av Barony av Rathdown . Det fanns en liten by som, liksom slottet, var känd som Rathdown, och som dök upp på en 1712 karta. Denna webbplats ockuperade ett område som nu kallas Grove, norr om Greystones hamn, men bara ruinerna av ett kapell, St. Crispin Cell, överleva. Greystones är en mycket senare avveckling och nämns första gången iTopographia Hibernica , en 1795 publikation. Här beskrivs som en “noterade fiskeplats fyra miles utanför Bray.”

I början av 19-talet fanns det vissa familjer utspridda runt hamnen, Black , Windgates , Killincarrig och Rathdown . Delgany var en mer omfattande och längre etablerade by. Emellertid var Greystones sätta på kartan med ankomsten av järnvägen i 1855, en svår uppgift som utfördes i samråd med Isambard Kingdom Brunel , den berömda ingenjör. Tågstationen byggdes på linjen mellan egenskaperna hos två markägare; den La Touche familjen Bellevue House (nu i ruiner, nära Delgany ), och Hawkins-Whitshed familj Killincarrig House (som nu är Greystones Golf Club). Det gav kontakter med Bray och Dublin, och vänster utrymme för utveckling på angränsande gårdar.

Under senare hälften av 19-talet, under ägandet av William Robert La Touche, Greystones “utveckling fart. Norr om stationen, var Church Road, Victoria Road och Trafalgar Road anges och många hus byggdes under åren efter ankomsten av järnvägen. Efter faderns död, Elizabeth Hawkins-Whitshed var den enda arvtagaren av sin egendom. År 1879 gifte hon Frederick Gustavus Burnaby ; en soldat, politiker och resande. Burnaby dog i strid i 1885 och Elizabeth gifte två gånger, men egenskapen fortsatte att kallas Burnaby Estate. I början av 20-talet, började Burnabys att expandera staden på sin sida av stationen, och vägarna och husen i Burnaby har utvecklats och befolkningen växte kraftigt. Namnen på dessa två familjer kvar välkända idag, med många vägar och bostadsområden som bär deras namn.

Mellan 1885 och 1897, folk Greystones kampanj för en hamn för att hjälpa fiskeindustrin och importen såsom kol. Piren, docka, havet väggen och båt-slip kvar men har utstått betydande skada. I början av 20-talet, staden kände effekterna av kusterosion (som fortfarande är ett stort problem); förlust av fält och de flesta av husen på North Beach Road , och kostsamma inre flytt av järnvägen har alla lett till. 1968, den gamla Kis till fyr fundament läggs till i slutet av piren.

I slutet av andra världskriget , bilar och bensin blev allmänt tillgängliga, vilket gör Grey att successivt utöka, fylla i utrymmet mellan sig själv och perifera områden såsom Black, Killincarrig och Delgany. Men populariteten av järnvägen minskat; dess existens är i fara under 1980-talet, som statliga nedskärningar reducerade tjänsten bara några tåg per dag. Under 1990-talet kom en väckelse med ankomsten av den elektrifierade DART från Bray, och en mycket mer frekvent schema.

Grey har upplevt en enorm ökning av dess befolkning sedan 1970-talet med byggandet av flera stora bostadsområden . En ny utveckling på Charlesland , strax söder om staden, inkluderar över 1000 lägenheter. Som av folkräkningen 2006 befolkningen i Greystones, inklusive staden och omgivningarna, uppgår till 14.569 vilket gör den näst största staden i länet efter Bray . [2]

Tillsammans med bostadsområden, har vägnät och anläggningar förbättrats för att tillgodose tillväxt. Vägen mellan Greystones och Bray har utvidgats och omgrupperade. En ny tvåfiliga länk väg ( R774 ) som förbinder Greystones till N11 har slutförts. Byggandet av en full utväxling med N11 har också slutförts.

Enligt 2006 folkräkningen har Greystones största kyrka Irland närvaro som en del av befolkningen (9,77%).

Transport

Road

Greystones är tillgänglig från N11 Dublin-Wexford väg; en ny trafikplats (Junction 11 på N11) konstruerade nära Charlesland ansluter till staden via en tvåfiliga .

Rail

Greystones järnvägsstation , som öppnade den 30 oktober 1855 [3] är den sydliga ändstationen av DART järnvägen, en tjänst som förbinder trettio stationer längs Dublin östkust. Iarnród Éireann diesel Pendlare och InterCity tåg också tjäna Greystones, som förbinder staden med Wicklow , Arklow , Gorey , Wexford , och Rosseuro i söder, och Dublins Connolly Station i norr.

Buss

Grey är betjänas av 84, 184 och 84X Dublin Bus rutter medan väg 702 Aircoach tjänsten börjar vid Charlesland nder området med Dublins flygplats.

Gång

Bray och Grey är förbundna med en Cliff Walk, som följer rutten av järnvägen runt Bray Head . Vandringen är 6 km lång och tar cirka två timmar. [4]

Politik

Greystones är en del av South Europaparlamentets valkrets och Wicklow Dáil Éireann valkrets. I kommunala Greystones har sex councillors på Wicklow County Council , representerande Greystones kommundel.

Följande förtroendevalda är baserade i och runt Grey och Stones kommunen:

TD :

 • Stephen Donnelly , TD ( Ind )
 • Simon Harris , TD ( FG )

County Councillors:

 • Cllr. Gráinne McLoughlin ( FG , Cathaoirleach av Greystones Municipal District)
 • Cllr. Jennifer Whitmore ( Ind , Leas-Cathaoirleach av Greystones Municipal District)
 • Cllr. Tom Fortune ( Ind )
 • Cllr. Nicola Lawless ( SF )
 • Cllr. Derek Mitchell ( FG )
 • Cllr. Gerry Walsh ( FF )

Framtida utveckling

Marina

Detta skulle vara en 300 miljoner € sanering system för hamnen, som ska byggas av Sispar konsortiet (Sispar är ett joint venture konsortium av Sisk och Michael Cotter parkerar utveckling) i ett offentligt-privat partnerskap med Wicklow County Council. Detta har varit och är fortfarande en viktig aktuell fråga i staden. Invändningar kretsat kring privatiseringen av offentliga stranden mark utan bred allmän överenskommelse, [5] men arbetet påbörjades. Utvecklingen var att införa en ny hamn, 341 lägenheter, en 230 kaj småbåtshamn, en ny offentlig plaza och bekvämligheter för lokala idrottsklubbar. [6]

Om beviljande av bygglov, var 6,210 synpunkter som inkommer från An Bord Pleanála på de ursprungliga planerna, varav mer än 6200 var invändningar. [7] Många av de invändningar kom från utanför County Wicklow , enligt en talesman för Wicklow County Council. [ 8] Många motsatte sig detaljerna i planen samtidigt godkänna den allmänna idén. En muntlig förhandling hölls och styrelsen begärde utvecklarna att göra vissa förändringar som resulterade i planerna skalas ned med cirka 10%. [9] Några 3700 invändningar gjordes på dessa uppdaterade planer.Den 9 augusti 2007 godkände styrelsen de slutgiltiga planerna, samtidigt som det införs 13 villkor för byggnadsverk, däribland bevarande av allmänhetens tillgång till Cliff Walk under utvecklingsperioden, strikta riktlinjer när det gäller dammbekämpning, återanvändning av rivningsmaterial och begränsningar på driftstimmar och bullernivåer. Styrelsen också överhärskade en tidigare inspektörens rapport, i stället tillåta en gammal olicensierad deponi att förbli vid de nya lägenheterna. [9] [10]

I februari 2010 meddelades det att utvecklingen av hamnen skulle pausas på obestämd tid på grund av förhållandena i den irländska fastighetsmarknaden. [11]

Efter utvecklingsplaner avstannat ades lån hänförliga till utveckling förts till NAMA . Sispar insisterade på att det behövs stöd från NAMA att avsluta projektet. [12] i september 2012 rapporterades det att NAMA hade avskrivits € 50 betalas för den oroliga utvecklingen av Greystones Harbour. Det visade sig att det inte var Sispar konsortiet men Sisk ensam som kontrollerade lånen. [13]

Människor

Greystones och dess omgivningar (inklusive Delgany ) är hem för flera kändisar inklusive:

 • Damien Rice ; Musiker
 • Andrew Hozier-Byrne ; Musiker
 • Éamon de Buitléar ; djurliv filmskapare och naturforskare.
 • Reggie Corrigan ; tidigare professionell rugbyspelare, irländsk teammedlem och tidigare mest utjämnade Leinster spelare genom tiderna.
 • Ronnie Drew av The Dubliners bodde i borga.
 • John L. Murray , chefsdomare i Irland 2004-2011.
 • George Hamilton ; kommentator för RTÉ tv.
 • Frank Kelly ; skådespelaren som porträtterade fader Jack i Father Ted .
 • Paul McNaughton ; fd Svensk International Rugby spelare, ex Leinster manager
 • Sean FITZPATRICK ; tidigare ordförande i Anglo Irish Bank [14]
 • Stephen Donnelly ; TD
 • Amy Bowtell ; Irish Kvinna professionell tennisspelare.
 • Marten Toonder , konstnär, skaparen av Oliver B. Bumble
 • Paul Dunne (golfspelare)

Sport

Föreningen fotboll

Staden är hem för en framgångsrik förening fotbollsklubb, Grey United , [15] som bygger på Woodlands nära den södra stranden. GUFC är den största skol / flicka fotbollsklubben i landet, och har mer än 700 medlemmar. [15]Kanske klubbens mest kända före detta elev är aktuell irländsk internationell Paul McShane . En annan framgångsrik klubb, Grey AFC, ligger på “The Arch Field” precis bredvid järnvägsbron i hamnen. Fem av deras spelare har representerat Irland på olika nivåer. Ian Horan, Chris Mason och Stephen McCann har representerat det irländska Mellan laget och Stephen Roche och Richie O’Hanlon har representerat det irländska Högskolor laget. De lördag och söndag sidor båda spelar i elitserien i Leinster Senior League

Badminton

St. Kilian s Badminton Club spelar i Shoreline Leisure Center på Mill Road varje torsdag. Deras hemsida kan hittas på St. Kilian s Badminton Club

Baseball

Greystones är hem till Greystones Mariners Baseball Club, catering till alla åldrar. Sjömän vuxna laget tävlar nationellt och flera av spelarna representerar Irland på National basebollag.

Skålar

En gräsmatta bowling klubb ligger på Burnaby Park.

Cricket

Cricket återvände till Greystones 2012 med bildandet av Greystones Cricket , en levande och familjeorienterad klubb som för närvarande praxis (nät) på Greystones RFC och spelar sina hemmamatcher på Greystones United FC grunder. De har tre ledande herrlag och ett damlag spelar i Leinster Cricket Union tävlingar, en taverners och två juniorlag.

Gaelic spel

Éire Og Grey GAA klubben ligger på Mill Road, i den södra delen av staden. Klubben har nyligen genomgått en omfattande ombyggnation som såg förbättringar som gjorts till klubbhuset, platser, belysning och parkeringsplatser.Det är nu ett av de mest använda klubbens anläggningar i Greystones området.

Golf

Det finns två 18-håls golfbanor och en driving range inom staden. Greystones Golf Club grundades 1895 och möjliggör fin utsikt över staden, landskapet, och Irländska sjön. Charlesland Golf Club är nyare, plattare och ligger vid havet. Dessa platser kan nås genom att gå från järnvägsstationen. Det finns andra banor inom kort körsträcka (mindre än åtta km) på Delgany , Glen av Downs , Kilcoole , Druids Glen (strax utanför Kilcoole), Bray och Woodbrook.

Marine

Grey har många marina baserade klubbar bland annat segling och vindsurfing, fiske, dykning, rodd och sjöscouter.

Greyroddklubben bildades 1920 och fortfarande pågår i dag.

Shore mete efter torsk och rödspätta på stränderna och hamnen lockar många människor, särskilt under sommaren. Simning är populärt i varmare väder, särskilt på södra stranden. Kusten är också lämplig för jogging och vandring.

Rugby

Huvudartikel: Grey RFC

Tennis

Grey Lawn Tennis Club är en levande, aktiv klubb med 12 utomhus upplysta domstolar och en stor klubbhus. Ligger på Mill Road, på den södra delen av staden nära rugby och GAA klubbar regelbundet värd det regionala och nationella tävlingar, har ett stort antal tennisaktiviteter och coachning möjligheter för barn och vuxna och driver ett antal sociala evenemang under året.

Vänorts

Se även: Lista över vänort i Irland

Grey har vänortsavtal med:

 • Holyhead , Wales, Storbritannien. [16]

Religion

Greystones har olika kristna samfund i orten, med de flesta divisioner traditionella kristendomen representerade. Det finns en romersk-katolsk , [17] en Presbyterian , [18] en Anglican ( Church of Ireland ), [19] en evangelisk , [20]och en evangelisk Armeniska [21] kyrka i borga. Carraig Eden Theological College är den främsta pingst centrum för teologiska studier och minister utbildning i Irland, som erbjuder BTH och MTH grader i tillämpad teologi [22]Majoriteten av invånarna är romersk-katolska, men Greystones är staden med den högsta befolkningen av protestanter i Irland med 9,77% av invånarna som påstår sig vara Church of Ireland (enligt folkräkningen 2006).

Utbildning och forskning

Grey har sju grundskolor:

 • St. Kevins National School (katolska, tidigare Christian Brothers)
 • St. Brigid National School (Roman Catholic)
 • St. Laurence National School (Roman Catholic)
 • Patrick National School (övervägande Church of Ireland )
 • Greystones Educate Together National School ( Educate Together , icke-konfessionell )
 • Gaelscoil na gCloch Liath ( inter-konfessionell , undervisning ges via irländska språket).
 • Grey Community National School (icke-konfessionell)

Staden har också en romersk-katolsk gymnasiet:

 • St. Davids Holy Faith Secondary School som är en offentlig, co-educational skola med cirka 500 elever.

En kyrka i Irland, har co-educational gymnasium öppnade sina dörrar i 2014 i borga; Temple Carrig School. Ändå är det relativt vanligt att lokala unga människor att delta i skolor i angränsande orter.

Det är en spansk skola, skola SEK-Dublin, i Belvedere Hall i Windgates.

Wicklow Landstinget hanterar en Carnegie bibliotek motsatt Burnaby Park på huvudgatan (Church Road).

Underhållning

Grey har ett antal underhållningsanläggningar; Charlesland Sport och fritid Park som inkluderar en skatepark, flera i alla väder fotboll och basketplaner och en lekplats. [23] Ett stort antal spelningar anordnas av lokala oberoende ungdomar sker, spelas av främst lokala band även om internationell punk och hardcore handlingar har spelat i staden. Den Grey teatern, som lämpar sig för drama, dans, konserter och andra evenemang, ligger i centrum och kompletteras av Greystones Studios, som ger klasser, prestanda utrymme, övningslokaler och AV-studior. [24]

Film och TV

 • Ormonde biograf i Greystones, som stängde i juli 2007, med i Father Ted episoden ” The Passion of St. Tibulus ” och även i ett avsnitt av Custers sist Standup . [25]
 • Greystones presenterat som bakgrund för vissa scener i den populära BBC -serien Ballykissangel .
 • På 1980-talet var många scener från en serie som kallas “Rose of Dublin” filmade runt hamnområdet i Greystones.
 • Staden som vanligen används i det irländska programmet Glenroe .
 • Filmen Taffin starring Pierce Brosnan , filmades i borga.
 • Greystones med i ett avsnitt av Dream Team , en Sky One fotboll tvål serie.
 • Delar av George försiktigt , en 2007 brittisk detektiv engångs av BBC , filmades runt hamnen. Martin Shaw spelade i produktionen, som ligger i 1960-talet Storbritannien (Northhumberland). Beach House pub döptes “The Mariner Rest” för tillfället.
 • Filmen Gårdagens barn , starring Jane Seymour , filmades i borga.

Ekonomi

Greystones är hem för flera lokala företag som grundades i staden och är nu erkänt nationellt. Happy Pear ekologiska livsmedelsföretag, [26] [27] huvudkontor i sin restaurang på High Street, Goldfish.ie [28] [29] [30] telekomföretaget med huvudkontor på Church Road; och RTÉ Dragons ‘Den -winning företaget Smart Storage. [31] [32] Även baserad i borga är internationell flaska topp tillverkaren United Mössor, som har 6 produktionsanläggningar och 16 försäljningskontor över hela Europa http://www.unitedcaps.com / .

Gallery

 • Harbour och Little Sugar Loaf
 • gatu~~POS=TRUNC
 • havet

Se även

 • Lista över städer och byar i Irland

Referenser

 1. Hoppa upp^ “Greystones” världens mest beboeliga samhälle ” ‘ ” . Rte. 10 November 2008 . Hämtad 3 februari 2009 .
 2. Hoppa upp^ “Tabell 14A personer i varje stad av 1500 invånare och över klassificeras efter åldersgrupp” (PDF) . CSO . Hämtas tre februari 2009 .
 3. Hoppa upp^ “Greystones och Delgany station” (PDF) . Railscot – irländska järnvägar . Hämtad 8 skrevs den september 2007 .
 4. Hoppa upp^Greenwood, Margaret; Connolly, Mark; Wallis, Geoff (2003). The Rough Guide till Irland . London: Rough Guides . s. 158. ISBN  1-84353-059-7 .
 5. Hoppa upp^ http://www.indymedia.ie/article/86343
 6. Hoppa upp^ Den föreslagna utvecklingen Greystones Harbour.com. Hämtat på 23 maj 2006. Arkiv 22 mars 2007 vid Wayback Machine .
 7. Hoppa upp^ Förslag till stadens € 300 Marina “har allvarliga brister” Irish Independent den 28 mars 2006. Hämtat den 24 maj 2006.
 8. Hoppa upp^ Grey Marina planen genererar 5.500 inlagor Irish Times den 16 februari 2006. Hämtat den 9 augusti 2007.
 9. ^ Hoppa upp till:a b € 300m Greystones utveckling att gå vidare RTÉ News den 9 augusti 2007. Hämtat den 9 augusti 2007.
 10. Hoppa upp^ Greystones utveckling får klartecken The Irish Times den 9 augusti 2007. Hämtat den 9 augusti 2007.
 11. Hoppa upp^ Greystones utveckling paus The Irish Times den 22 februari 2010. Hämtat på 20 mars 2010.
 12. Hoppa upp^Burke, Roisin (8 april 2012). “NAMA företaget kämpar för att överleva som Cotter seglar € 1m yacht”. Business . Dublin. Sunday Independent.
 13. Hoppa upp^Burke, Roisin (2 September 2012). “NAMA samtycker till skuldnedskrivning”. Business . Dublin. Sunday Independent.
 14. Hoppa upp^Heffernan, Breda (22 december 2012). “Sean Fitzpatrick släpptes mot borgen efter inför nya avgifter” . Irish Independent . Hämtad 19 februari 2013 .
 15. ^ Hoppa upp till:a b“Greystones United” . Grey United Football Club . Hämtas tre februari 2009 .
 16. Hoppa upp^Williams, Ffion (18 januari 2012). “Holyhead att officiellt vänort med Irish Town Greystones på fredag” . Bangor och Anglesey Mail . Hämtad 19 april 2012 .
 17. Hoppa upp^ “Välkommen” . Greystones.dublindiocese.ie. 30 januari 2006. Arkiverat från original den 5 april 2009 . Hämtat tre februari 2009 .
 18. Hoppa upp^ “Välkommen – Greystones Presbyterian Church” . Grey Presbyterian Church . Hämtas två februari 2009 .
 19. Hoppa upp^ “Church of Ireland – en provins i den anglikanska kyrkogemenskapen” . Ireland.anglican.org . Hämtas tre februari 2009 .
 20. Hoppa upp^ “Hillside Evangelical Church – Home” . Hillsideevangelicalchurch.ie . Hämtas tre februari 2009 .
 21. Hoppa upp^Nordeuropa fältchef Philip McAlister. “Irland † Nazarene Nordeuropa Field” . Naznef.org. Arkiveras från originalet den 15 februari 2008 . Hämtad 3 februari 2009 .
 22. Hoppa upp^ “Carraig Eden Teologiska högskolan” . Hämtas och med den 31 skrevs den oktober 2008 .
 23. Hoppa upp^ “Charlesland sport- och semester Park” . Wicklow rådet. Arkiveras från originalet den 20 december 2007 . Hämtat två februari 2009 .
 24. Hoppa upp^ “Greystones Theatre” . Greystones teatern . Hämtas två februari 2009 .
 25. Hoppa upp^ “Custers Last Stand-Up TV-program – TV.com” . TV.com . Hämtas tre februari 2009 .
 26. Hoppa upp^ https://thehappypear.ie/
 27. Hoppa up^ http://www.irishtimes.com/life-and-style/people/the-happy-pear-when-we-started-people-looked-at-us-with-pity-1.2506772
 28. Hoppa upp^ http://www.goldfish.ie/
 29. Hoppa up^ http://www.irishtimes.com/business/technology/goldfish-ie-hooks-100k-per-annum-telecoms-deal-1.1349209
 30. Hoppa up^ http://www.irishtimes.com/business/technology/ringing-in-new-era-for-corporate-communications-1.956054
 31. Hoppa upp^ http://www.smartstorage.ie/
 32. Hoppa up^ http://www.irishtimes.com/business/work/co-wicklow-based-smart-storage-to-create-60-new-jobs-1.2650899

About the author

Assistent

View all posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*