Howth huvudet

Howth Head ( Ceann Bhinn Éadair i irländska ) är en halvö nordost om Dublin i Irland . Howth faller under lokal styrning av Fingal County Council. Inträde till udden är Sutton medan bynHowth och hamnen är på den norra stranden. Baily fyren ligger på den sydöstra delen av Howth Head. I närheten finns distrikten Baldoyle och Portmarnock .

Historia

Den tidigaste omnämnandet av halvön var på en karta skrivs Claudius Ptolemaios , där det hette Edri Deserta eller i grekiska Edrou Heremos . Här beskrevs som en ö, men det är oklart om detta berodde på faktiska separation från udden eller felaktiga uppgifter som kartograf.

Plats

Ursprungligen en ö, [ behövd stämning ] Howth Head är ansluten till fastlandet via en smal landremsa, eller Tombolo , och bildar den nordliga gränsen för den stora halvmåne av Dublin Bay , ungefär motsvarande Killiney Hill i söder.

Natur

De flesta av udden är kuperad, med toppar som 171 m Black Linn, av Ben av Howth , på en sidogata utanför Green Hill Stenbrott på Loughereen Hills, Shielmartin Hill (163 m) med utsikt Carrickbrack Road, och Carrickbrack och Dun Hill. Det finns också branta områden såsom och Muck Rock (Carrickmore), och Kilrock, och det finns branta havsklippor runt delar, särskilt på den norra kusten. Ärttörne växer på många ställen på udden. Bränder är vanliga under torra somrar.

Klipporna stöder en stor koloni av sjöfåglar, särskilt tordmule , sillgrissla , stormfågel , mås och storskarven . Den buskmark ovan stöder flera hedar arter, inklusive sånglärka , ängspiplärka , törn , hämpling , Stonechat ochbuskskvätta . De vanligaste sett rovfåglar är tornfalk , pilgrimsfalk och ormvråk .

Gallery

  • Howth Head tittade från den North Bull Island iDublin Bay
  • Cliffs at Howth Head med Baily fyren i fjärran
  • Baily Fyr på sydöstra änden av Howth Head
  • Optik från Baily fyren installerad 1902 och tas bort 1972 när fyren moderniserades
  • Gå på Howth Head

Fritid

Som en av de nordliga ändar i Dublin Area Rapid Transit -system (DART), är Howth en populär destination för dagsresenärer från huvudstaden. Vandrare kan välja från ett brett spektrum av vägar, inklusive Cliff Walk eller vilket leder till den gamla röset på en av Howth s flera toppmöten. Klara dagar, Wicklow Mountains kan ses, med Dublin nedan. Slieve Donard , en 852 meters topp i Nordirland kan också vara synlig – en sträcka på 90 km (56 mi).Ganska ofta, Snowdon (1085 m) i Snowdonia National Park kan i Wales också ses – en sträcka på 138 km (86 mi).

Populärkultur

Howth Head är den plats där Leopold Bloom föreslår Molly i James Joyce är Ulysses . I novellen Eveline, ett annat verk av James Joyce är från samlingen ” Dubliners “, det nämns att Eveline och hennes familj hade en gång en picknick på en kulle i Howth. Howth Head är också centralt för Joyce slutliga arbete, Finnegans Wake , där en av huvudpersonerna, HCE, är bland annat företrädare för berget.

Halvön har också i bakgrunden av flera målningar av den irländska konstnären William Orpen (1878-1931).

Howth Head nämns i texten till titelspåret på Kate Bush s 1989 album, The Sensual World : “… tog sex stora hjul och rullade våra kroppar / off Howth huvudet och in i köttet, mmh, ja .. . ‘. Låten är inspirerad av Molly Bloom s monolog i Joyces “Ulysses”.

About the author

Assistent

View all posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*