Howth

Howth ( / h oʊ θ / ; Irish : Binn Éadair , som betyder “Éadar topp”) [2] [3] är en by och yttre förort i Dublin , Irland . Stadsdelen upptar större delen av halvön Howth Head , som bildar den nordliga gränsen av Dublin Bay . Ursprungligen bara en liten fiskeby , Howth med dess omgivning gång landsbygdsdistrikt är nu en hektisk förort till Dublin, med en blandning av tät bostadsutveckling och vilda sluttning. Den enda angränsande distrikt på land är Sutton . Howth är också hem till en av de äldsta ockuperade byggnader i Irland, Howth Castle.

Howth har varit en filmning plats för filmer som The Last av High Kings och Boy Eats Girl .

Läge och tillgänglighet

Howth ligger på halvön i Howth Head , som börjar cirka 13 kilometer (8,1 mi) öst-nordost om Dublin , på norra sidan av Dublin Bay . Själva byn ligger 15 kilometer (9,3 mi) från Dublins centrum (den nionde i en serie av artonde-tals milstolpar från Dublin General Post Office (GPO) är i själva byn), och sträcker sig över större delen av den norra delen av Howth huvud, som är ansluten till resten av Dublin via en smal remsa av landet (eller Tombolo ) vid Sutton Cross.

Howth är i slutet av en regional väg från Dublin och är en av de två nordliga ändar av DART förortsjärnvägssystemet. Det är betjänad av Dublin Bus .

Historia och etymologi

Namnet Howth tros vara av nordisk ursprung, kanske härrör från den norröna Hǫfuð ( “huvud” på engelska). Norse vikingar koloniserade östra strand Irland och byggde avveckling av Dublin som en strategisk bas mellan Skandinavien och Medelhavet. Norse Vikings först invaderade Howth i 819.

Efter Brian Boru , den höga kungen av Irland, besegrade Norse i 1014, många nordiska flydde till Howth att omgruppera och förblev en kraft fram till den slutliga nederlag i Fingal i mitten av 11-talet. Howth fortfarande kvar under kontroll av irländska och lokala nordiska styrkor tills invasionen av Irland av anglonormanderna i 1169.

Utan stöd av antingen de irländska eller skandinaviska befogenheter, Howth isolerades och föll till normanderna i 1177. En av de segrande normanderna, Armoricus (eller Almeric) Tristam, beviljades en stor del av landet mellan byn och Sutton. Tristam tog på namnet på helgonet vars festdag striden vanns – St Lawrence . Han byggde sin första slott nära hamnen och St Lawrence länken kvarstår även i dag, se Earl av Howth . Den ursprungliga titeln Baron av Howth beviljades Almeric St Lawrence av Henrik II av England i 1181, för enKnight avgift .

Howth var en hamnstad från åtminstone den 14: e århundradet, med både hälsa och plikt insamling tjänstemän övervakar från Dublin, men hamnen byggdes inte förrän i början 19th century.

En populär berättelse gäller pirat Gráinne O’Malley , som tillbakavisades i 1576 samtidigt som man försöker en artighetsvisit till Howth Castle , hem för earlen av Howth . Som hämnd kidnappade hon Earls barnbarn och arvinge, och som lösen hon avkrävde ett löfte om att oförutsedda gäster aldrig skulle bli avvisad igen. Hon gjorde också Earl lovar att portarna till Deer Park (jarlens demesne) aldrig skulle stängas för allmänheten igen, och portarna är fortfarande öppna i dag, och en extra plats är inställd för oväntade gäster under formella middagar i matsal.

I början av 19-talet, var Howth valdes som platsen för hamnen för postpaket (postservice) fartyg. Ett av argumenten som används mot Howth av förespråkarna för Dún Laoghaire var att tränare kan plundrade i badlands i Sutton ! (vid tiden Sutton var öppna landskap.) [1]På grund av igenslamning , hamnen behövs ofta muddring för att rymma paketet och slutligen tjänsten flyttades Dun Laoghaire. George IV besökte hamnen i augusti 1821.

Den 26 juli 1914, var 900 gevär landade på Howth av Robert Erskine Childers för irländska volontärer . Många användes mot britt i påsk Rising och i den efterföljande Anglo-irländska kriget .

Hamnen radikalt byggdes i slutet av 20-talet, med skilda områden fiske- och fritids bildas och installation av en modern is-making anläggning. En ny livbåt hus senare konstrueras, och Howth är idag hem till både RNLI (livbåtar tjänst) och den irländska kustbevakningen.

Funktioner

Howth Head är en av de dominerande inslagen i Dublin Bay, med ett antal toppar, varav den högsta är Black Linn. I ett område nära Shielmartin, det finns en liten mosse, det Bog av grodor .Vildare delar av Howth kan nås genom ett nätverk av stigar (många är rätt) och en stor del av centrum och öster skyddas som en del av en särskilt bevarandeområde av 2,3 kvadratkilometer (570 tunnland).

Halvön har ett antal små, snabb kör strömmar, varav tre går genom byn, med mer, däribland blodiga Stream, i den intilliggande Howth Demesne. Strömmarna passerar genom byn är från öst till väst, Coulcour Brook, Grays Brook eller Boggeen Stream, och Offington Stream.

Ön Irlands Eye , en del av särskilt bevarandeområde, ligger ungefär en kilometer norr om Howth hamn, med Lambay Island ungefär 5 km längre norrut. En Martello torn finns på var och en av dessa öar med en annan torn med utsikt över Howth hamnen (öppnas som ett besökscentrum och Ye Olde Hurdy Gurdy Museum of Vintage Radio den 8 Juni 2001 [4] ) och en annan torn på Red Rock, Sutton. Dessa är en del av en serie av torn som byggts upp kring Irlands kust under 19th century.

Byggnadsarvet

Howth Castle , och dess egendom, Deer Park, är viktiga egenskaper i området.

På grund av Howth Castle ligger en kollapsad Dolmen lokalt kallas Aideen grav.

Vid sydöstra hörnet av Howth Head, i det område som kallas Bail (e) y (historiskt, Green Bayley) är den automatiserade Baily fyren , efterföljaren till tidigare säkerhetsmekanismer, åtminstone så långt tillbaka som det sena 17-talet.

I Howth by är Mariakyrkan och kyrkogård. Den tidigaste kyrkan byggdes av Sitric, kung av Dublin i 1042. Det ersattes runt 1235 med en kyrka, och sedan, i den andra hälften av den 14: e århundradet, den nuvarande kyrkan byggdes. Byggnaden ändrades i den 15: e och 16-talen, då gavlarna höjdes, en klock cote byggdes och en ny veranda och södra dörren tillsattes. St Lawrences av närliggande Howth Castle ändrade också den östra änden för att fungera som en privat kapell; insidan är grav Christopher St Lawrence, 2nd Baron Howth , som dog i 1462, och hans hustru, Anna Plunkett av Ratoath.

Också av historiskt intresse är Kollegiet , på Howth huvudgata.

Bekvämligheter och företag

Området är aktiv kommersiellt, och utgör en del av området för Howth Sutton Baldoyle Chamber of Commerce. [5] Howth fortfarande ett aktivt centrum för fiskerinäringen, med en viss behandling som utförs i fiskehamnen område, och vissa båt underhåll.

Byn är också hem till Olympic Council of Ireland .

Howth, har innehaft en gång åtminstone fem hotell, såg den sista, Deer Park Hotel, nära i april 2014 även om lokalerna fortsätter att handlas som en bar och bas för Deer Park golfbanor med det senaste tillskottet av en “FootGolf” kurs. Området har flera bed-and-breakfast anläggningar.

Den närmaste operativa hotell (Marine) ligger på Sutton Cross, cirka 2,5 km från Howth hamn.

Rekreation

Howth är ett populärt område för fågelskådning och segling , och är också populärt med sportfiskare. Allt från torsk till ray kan fångas från Howth klippiga stranden märken och marina däggdjur, till exempel sälar, är vanliga sevärdheter i och nära hamnen. Howth är också en populär destination för cyklister, joggare och hillwalkers lika, särskilt på helgerna. Fåglar ses regelbundet inkluderar tordmule, sillgrissla, stormfågel, mås, Stone, hämpling, törn, gulsparv, sånglärka, stenskvätta, pilgrimsfalk, ormvråk och tornfalk.

Lokala myndigheter

Howth var inom County Dublin från införandet av sheriffen av normanderna, och inom norra Dublin lantligt område från starten under Local Government (Ireland) Act 1898 . År 1918 Howth blev en separat stadsdel med samtycke av kommunalnämnden för Irland och trots motståndet från norra Dublin landsbygden stadsdelsförvaltning. [6] [7] i 1942 överfördes till Dublin ståndsmässig stad , med Dublin Corporation ersätter den urbana stadsdelsförvaltning.[7] [8] [9] År 1993 var det bort från staden och tilldelas Fingal County Council , efterföljaren norr om floden Liffey till Dublin County Council . [7] [10]

Noterbara invånare

Bland Howth s mer kända invånare är Bookerpriset -winning författaren John Banville , U2 trummisen Larry Mullen , skådespelare Stuart Townsend , född och uppvuxen i Howth. Senator och detaljhandel pionjär Feargal Quinn , författare Michael Feeney Callan och musiker Barney McKenna (fram till sin bortgång April 5, 2012) och John Sheahan av The Dubliners och Dolores O’Riordan av The Cranberries . Phil Lynott i Thin Lizzy bodde i Howth för en tid. [11] den sena politikern och författaren Conor Cruise O’Brien och hans hustru, den irländska poeten Máire Mhac en tSaoi bott här i många år. Kompositör Ciarán Farrell bor för närvarande i Howth. Multipel Melodifestivalen vinnaren Johnny Logan och hans far levde tenoren Patrick O’Hagan under många år i Howth, och Lynn Redgrave och maken John Clark höjde sin familj där i början av 1970-talet. Bill Graham , journalist och författare bodde i Howth tills hans död 1996. John McColgan och hustru Moya Doherty , grundare av Riverdance, har bott i Howth under många år. William Butler Yeats tillbringat en del av sin barndom i ett litet hus ovanför klipporna på Balscadden Road i Howth. Sändaren Seán Moncrieff bor i Howth med sin familj. Scott Young som var en kanadensisk journalist, sportjournalist, romanförfattare och fadern av musiker Neil Young och Astrid Young levde i Howth i slutet av 1980-talet. Kompositör Brian Boydell föddes i Howth 1917. Nuvarande Europeiska ombudsmannen Emily O’Reilly också bor i Howth med sin familj av sju. Skådespelare författare och komikern Gary Cooke bodde på Claremont Road Howth på 1970- och 1980-talen. Den framstående domaren Gerald Fitzgibbon bott här i många år fram till sin död 1909: hans hus, Kilrock, var en av de centra i Dublin sociala livet från 1870-talet och framåt.

Transport

Howth hamn och öarna Irland Eye(närmast) och Lambay Island i fjärran

 • Howth järnvägsstationen öppnades den 30 maj 1847 [12] är en två-plattform terminalstation betjänas av Dublin Area Rapid Transit .
 • Den Hill of Howth spårväg sprang runt halvön mellan stationen och Sutton järnvägsstationen fram till 1959.
 • Små båtar springa till Irland öga under sommarmånaderna. Båtarna är beläget i slutet av piren. Irland Eye är en av de bästa platserna i närheten av Dublin för fågelskådning.
 • Dublin Bus kör 31 service till Howth Summit via Howth byn och 31B betjänar mer avlägsna sidan av halvön. Den 31B avslutas också i Howth Summit, men det inte passerar Howth Village. Den 31B erbjuder fantastisk utsikt särskilt på övervåningen.

Det finns också en ny busslinje som började ta effekt 2013 31A, som tar en nästan identisk väg till 31, men stannar inte vid Howth Summit, men fortsätter att Shielmartin.

 • Howth är också hem till National Transport Museum of Ireland som rymmer många public service och vägtransportfordon från tidigare år. [13]

Se även

 • Referenser och källorLista över kloster och priories i Irland (Dublin)
 • Lista över städer och byar i Irland
 • Lista över RNLI stationer
 • Howth huvudet
 • Ben av Howth
 • Hill of Howth Tramway

Anmärkningar

 1. Hoppa upp^ “Census 2006 – Volym 1 – Befolknings Klassificerad av Area” (PDF) . Central Statistics Office Census 2006 Rapporter . Central Statistics Office Irland . April 2007 . Hämtad 2011-06-08 .
 2. Hoppa upp^ Dublin, Irland, 1975; Husen i Oireachtas: Det placen Order (irländska former) (nr 1) (Postort) / En tOrdú Logainmneacha (Foirmeacha Gaeilge) (. Uimh 1) (Postbhailte)
 3. Hoppa upp^ “Howth” . Encyclopedia.com . Hämtad sex juli 2012 . Denna webbplats citerar: AD Mills (2003) A Dictionary of British ortnamn , Oxford University Press .
 4. Hoppa upp^ http://homepage.eircom.net/~HowthSuttonLions/environment.htm
 5. Hoppa upp^ Howth Sutton Baldoyle Chamber of Commerce
 6. Hoppa upp^kommunalnämnden för Irland. “Local Government (Irland) verkar”. Årsrapport för år 1916-1917 . Papper Command . Cmd.8765. s. 17.
 7. ^ Hoppa upp till:a b cministeriet för miljö, kulturarv och lokalt självstyre (8 maj 2008). “Bilaga III – Några punkter om staden regering” . En grönbok om kommunal . Hämtad 4 december 2014 .
 8. Hoppa upp^ “Local Government (Dublin) (Amendment) Act 1940” . Irish författningssamling . Hämtad 4 december 2014 .
 9. Hoppa upp^ “SI nr 372/1942 – Kommunernas (Dublin) (Amendment) Act, 1940 (utsatta dagen) Order, 1942.” . Irish författningssamling . Hämtad 4 december 2014 .
 10. Hoppa upp^ “Local Government (Dublin) Act, 1993” . Irish författningssamling . Hämtad 4 december 2014 .
 11. Hoppa upp^ Han är begravd i St Fintan kyrkogård på Sutton sidan av Howth Head , som också är gravplats för Charles Haughey , tre gånger premiärminister Irland
 12. Hoppa upp^ “Howth station” (PDF) . Railscot – irländska järnvägar . Hämtad 2007-09-03 .
 13. Hoppa upp^ http://www.nationaltransportmuseum.org/about.html

About the author

Assistent

View all posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*