James Joyce-tornet och Museum

James Joyce-tornet och Museum är en Martello torn i Sandycove , Dublin , där James Joyce tillbringade sex nätter (September 9-14) i 1904. [1] Inträdet är gratis. [2]

Historia

Tornet hyrdes från den brittiska krigsdepartementet av Joyce universitets vän Oliver St. John Gogarty , med syfte att ” Hellenising ” Irland. Gogarty senare tillskrivs Joyces abrupt avgång efter bara sex dagar till en midnatt incident med en laddad revolver. [3]

De inledande scenerna i Ulysses sätts på morgonen efter denna incident. Gogarty är förevigad som “Ståtlig, fyllig Buck Mulligan ” (de inledande orden i romanen).

Tornet innehåller nu ett museum tillägnat Joyce och visar några av sina ägodelar och andra småtryck i samband med Ulysses (t.ex. en tom kruka med “Plumtree s Inlagd Meat”). Boytan är inställd för att likna sin 1904 utseende (med en keramisk panter för att representera ett sett i en dröm med hemvist). Det är en vallfartsort för Joyce entusiaster, särskilt på Bloomsday.

Tornet blev ett museum öppning på 16 Juni 1962 genom insatser i Dublin konstnären John Ryan . Ryan räddade också dörren till 7 Eccles Street (nu på James Joyce Centre ) från rivning och organiserad, med Flann O’Brien , den första Bloomsday Celebra 1954.

James Joyce-tornet är öppet 365 dagar om året, 10 am-6pm (10 am-4pm på vintern). Inträdet är gratis. Museet drivs av Friends of Joyce Tower Society på frivillig basis.

Referenser

  1. Hoppa upp^Bowker, Gordon (2012). James Joyce: En ny biografi . New York: Farrar, Straus, Giroux. pp. 130-131.
  2. Hoppa upp^ “James Joyce Tower Museum och” . Hämtas nio februari 2015 .
  3. Hoppa upp^ Gogarty, Oliver (1948). Sorg Blev Mrs Spendlove. New York: Creative Age Press. pp. 56-57.

Bibliografi

  • Ryan, Susan (20 Juli 2012). “Joyce Tower inställd på att återuppta tack vare frivilligt stöd” . TheJournal.ie.

About the author

Assistent

View all posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*