Killiney

Killiney ( Irish : Cill Inion Léinín , som betyder “Church of the Daughters of Léinín”) är en badort och förort i Dun Laoghaire-Rathdown , Irland . Området ligger vid kusten söder om grann Dalkey , och norr om Shankill . Det är en del av Dáil Éireann valkrets Dún Laoghaire .

Bekvämligheter

Killiney Hill Park öppnades 1887 som Victoria Hill för att hedra Storbritanniens drottning Victoria är 50 år på tronen. Parken har en magnifik utsikt över Dublin Bay , Killiney Bay, Bray Head och berget Stora Sockertoppen (506 m), som sträcker sig från Wicklow Mountains tvärs över till Howth Head . Park topografi är ganska dramatisk och dess högsta punkt, vid obelisken, är 170 meter över havet.

Andra attraktioner inkluderar Killiney Beach, Killiney Golf Club, en lokal Martello Tower , och ruinerna av Cill Inion Léinín, kyrkan kring vilken den ursprungliga byn grundades.

Kustområdena i Killiney ofta gynnsamt jämfört med Neapelbukten i Italien . Denna jämförelse återspeglas i namnen på omgivande vägar, som Vico, Sorrento, Monte Alverno, San Elmo, och Capri. Klara dagar, Mourne Mountains i County Down kan ses. Killiney Hill Park var en gång en del av godset av Killiney slott, nu ett hotell. Sedan början av 2010 en pod flasknosdelfiner har setts regelbundet i Killiney Bay. [ Behövd stämning ]

Transport

Buss

Området är betjänad av Dublin Bus vägar 7b, 7n (Nitelink) och 45a vid korsningen mellan Killiney Hill Road och Shanganagh Road och väg 59 vid Killiney Hill . [1]

En Aircoach tjänsten börjar vid Fitzpatricks Castle Hotel länkar Killiney med Dublin Airport varje timme, 24 timmar om dygnet.

Rail

Killiney järnvägsstation , betjänas av DART , ligger på Station Road. [2]

Berömda invånare

Nordöstra Killiney är ett av Dublins mest exklusiva bostadsområden. Berömda invånare inkluderar U2 medlemmar Bono och The Edge . Tidigare racerförare Eddie Irvine är också ibland ses i Killiney. Skådespelaren Allen Leech föddes i Killiney, liksom radio presentatör Paddy O’Byrne . Singer Enya bor i en Manderley slott i Killiney.

Historia

Byn Killiney har fått sitt namn från platsen för nunnor “Abbey. Leinin, en lokal hövding och hans sju döttrar konverterade till kristendomen, och tillsammans gick de på att grunda en kloster gemenskap på Marino Avenue West.Idag familjen firas i de blyinfattade fönstren i kyrkan St Alphonsus och Columba i Ballybrack, bara ett par minuters promenad bort. Även om inrättandet av den första kyrkan går tillbaka till det sjätte århundradet, dess nuvarande taklösa ruin är från 11-talet. Denna lilla kapell på Marino Avenue West markerar det historiska centrum av Killiney Village och kan fortfarande ses idag.

För många århundraden större delen av området var egendom Talbot de Malahide familj, några av de ursprungliga anhängare av 1170 Norman invasionen. Obelisken ovanpå Killiney Hill registrerar svält av 1741 och relief produktioner som görs för de fattiga som omfattar obelisken och många väggar som täcker toppen av kullen. Vid 19-talet, var de områden i norr och öster om byn som ägs av Robert Warren, som utvecklat många av de viktorianska bostäder vägarna. Den Warrens även sålt mark som behövs för att förlänga Dublin och Kingstown Railway till Killiney och slutligen Bray . Killiney stranden var en populär seaside destination för Dubliners, och John Rocque s 1757 karta visar badhus i närheten av White Rock, på Killiney Beach. Kusten blev ännu mer populär när järnvägen öppnades, och öppnandet av Victoria Park i 1887 för att fira den brittiska monarkens besök och öppnandet av Vico Road 1889 tycks ha ökat denna popularitet ytterligare. Victoria slott byggdes också för att hedra drottning Victoria , särskilt hennes trontillträde. [ behövd stämning ] Detta är för närvarande ägs av Donegal sångareEnya som har bytt namn det Manderley slott.

Från 1900 fram till slutet av 1940-talet Killiney förblev en nära-landsbygdsområde, trots sin närhet till Dublin stad. Från början av 1960-talet ekonomin började expandera och därmed Dublins räckvidd i områden i dess omland som Killiney.

20th century utveckling

Under första hälften av nittonhundratalet, fortfarande bestod val- Division of North Killiney av en liten by i centrum och ett antal förorts vägar kantade med stora hus. Några små stugor ockuperades av arbetarklasslokalbefolkningen och bohemiska invånare som George Bernard Shaw , vars hus, Torca Cottage, ligger nära gränsen med Dalkey .

South Killiney bestod av jordbruksmark, obrukad sluttning och skog, ett fåtal stora lanthus (Ballinclea House i synnerhet som ägs av Talbot de Malahide familjen [3] och förstördes i en brand i början av 1970-talet, och Roches House, nära till den samtida Killiney Shopping Centre), klostret av systrarna av St. Joseph av Cluny och Killiney Golf Club, en nio-håls bana som grundades 1903.

Killiney befolkning växte kraftigt under årtiondena efter Emergency som urbanisering av Irland och suburbanization Dublin fortskred. De viktigaste distrikt flesta lokalbefolkningen kommer att identifiera är Killiney Hill Park, Roches Hill (lokalt kallad Mullins “Hill), Killiney byn, North Killiney (Cluny Grove, Killiney Road, Ballinclea), Killiney Hill Road, och Vico Road. De sista sex av dessa områden utvecklas, oftast med två våningar bostäder, med en genomsnittlig densitet av 10 till 30 hus per hektar. North Killiney består i huvudsak av två sovrum, två våningar bostäder till 10 till 30 hus per hektar.

Befolkningen, som registrerats av Census of Ireland, nådde en topp 1996 på cirka 10.800 och har minskat med cirka 12% sedan dess, som fallande genomsnittsfamiljen storlekar har outpaced bostadsbyggande.

Se även

  • Lista över städer och byar i Irland

Källor

  • Historien om Killiney Hill Park Dunlaoghaire-Rathdown County Council [ död länk ]
  • Carrickmines Castle, Vale Shanganagh, Dalkey, Killiney och Ballybrack Hills (Waybackmachine arkiv länk)
  • Pearson, Peter (1998). Mellan bergen och havet: Dun Laoghaire-Rathdown County , Dublin. Den O’Brien Press ISBN 0-86278-582-0 .

Referenser

  1. Hoppa upp^ “Dublin Bus Rutter” . Dublin Bus . Hämtas 2007-08-31 .
  2. Hoppa upp^ “Irish Rail Killiney Station” . Irish Rail . Hämtas 2007-08-31 .
  3. Hoppa upp^ “Vem är vem i Dublin”. Admiralty och Horse Guards Gazette,

About the author

Assistent

View all posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*