Lough Foyle

Lough Foyle , ibland Loch Foyle [1] (från Irish : Loch Feabhail , som betyder “Feabhal s loch” [2] [3] ), är mynningen av floden Foyle . Det ligger mellan County Londonderry iNordirland och County Donegal i Irland . Suveränitet över dessa vatten har varit omtvistad sedan Irlands delning .

Sett från rymden: Derry med Ulster kusten med Lough Swilly väster och Lough Foyle öster om staden ochInishowen .

Ramsarområde

Lough Foyle Ramsarområde (våtmarker av internationell betydelse enligt Ramsarkonventionen ), är 2204.36 hektar i området, vid latitud 55 05 24 N och longitud 07 01 37 W. Det utsågs en Ramsarområde den 2 februari 1999. Webbplatsen består av ett stort grunt hav lough som inkluderar flodmynningar av floderna Foyle, Faughan och Roe . Den innehåller omfattande tidvattenområden Ler och sandbottnar, salt kärr och tillhörande bräckt diken. Sajten kvalificerade enligt kriterium 1 i Ramsarkonventionen eftersom det är en särskilt bra representativt exempel på en våtmark komplex som spelar en väsentlig hydrologiska, biologiska och ekologiska system roll i den naturliga funktionen hos en stor avrinnings ligger i en gränsöverskridande läge. Det kvalificerade även under Ramsar kriterium 2 eftersom den stöder ett avsevärt antal sällsynta, sårbara eller hotade arter av växter och djur. En rad kända fiskarter har noterats för Lough Foyle mynning och de nedre delarna av några av dess biflod floder. Dessa inkluderar majfisk , Staksill , nors och havsnejonöga , som alla är irländska rödlista arter. Viktiga populationer av atlantlax vandrar genom systemet till och från sina lekområden. [4]

Sajten kvalificerade även under Ramsar kriterium 3 eftersom den stöder ett stort antal övervintrande sjöfåglar inklusive internationellt viktiga populationer av sångsvan , ljus belliedPrutgås och myrspoven samt vildfågel arter som nationellt viktiga i en all-Irland sammanhang, inklusive smålom , skäggdopping , knölsvan , mindre sångsvan , grågås , gravand , kricka, gräsand , bläsand , ejder och småskrake . Nationellt viktiga vadararter inkluderar eurasiska skata , eurasiska ljungpipare , grå strandpipare , tofsvipa , röd knut , kärrsnäppa ,storspov , rödbena och gluttsnäppa . [4]

Flora och fauna

Flora

En undersökning av Lough Foyle gjordes mellan mars 1937 och juni 1939 av H. Blackler. [5] I detta en karta visar fördelningen av vissa arter av alger i lough och en fullständig kommenterad förteckning över algerna registreras tillsammans med fotografier av olika platser. Listan ingår: Cyanophyceae , Chlorophyceae , Phaeophyceae , Rhodophyceae , lavar och två arter avZostera . Den marina alger av Lough Foyle ingår också i Morton (2003). [6]

Fauna

Den Royal Society för skydd av fåglar har en reserv på Lough. [7]

Transport

År 1792 de fyra mil Strabane kanalen konstruerades från tidvattenområdet Lough Foyle på Leck , till Strabane . Kanalen föll ur bruk i 1962. I juni 2006 Strabane Lifford utvecklingskommissionen tilldelades en £ 1.3m gränsöverskridande vattenvägar restaurering kontrakt. Projektet omfattar restaurering av en och en halv miles från kanalen och två lås i funktionsdugligt skick. Arbetet började på Lough Foyle sidan av kanalen i sommaren 2006, men år 2010 den partiella restaurering ansågs otillfredsställande och kommunen vägrade att fortsätta att upprätthålla kanalen. Den Broharris Kanalen byggdes på 1820-talet när ett snitt, ungefär två miles lång på den södra stranden av Lough Foyle nära Ballykelly gjordes i riktning mot Limavady . Det tjänade både som en dräneringskanal och en navigering med varor förs från Londonderry hamn , och skaldjur och kelp från sandbankar längs stranden.

På sommaren, driver en färjelinje mellan Green och Magilligan över Lough Foyle.

Järnvägs resa

Nordirland järnvägar löper från Londonderry järnvägsstation längs den natursköna stranden av Lough Foyle, med utsikt över Inishowen i County Donegal liksom Atlanten via Coleraine till Belfast Central och Great Victoria Street .Den strategiskt viktiga Belfast-Derry järnvägen är att uppgraderas för att underlätta mer frekventa tåg och förbättringar av permanent sätt som spår och signalering för att möjliggöra snabbare tjänster.

Från Londonderry järnvägsstationen nästa stopp är Bellarena följt av Castle då Coleraine på väg till Belfast . Walkers tillträde till tågen anländer till Castle kan gå till Mussenden Temple ägs av National Trust och kan se mynningen av Lough Foyle och Green en bit bort i County Donegal .

Litteratur

Huvudpersonen i Alfred Bester berömda science fiction-roman, The Stars Min destination , heter Gulliver Foyle. Bester tog namnen på sina karaktärer från olika platser i Irland och Storbritannien.

Första världskriget

Den Förenta staterna marinen etablerat en Naval Air Station den 1 juli 1918 till driva sjöflygplan under första världskriget . Basen stängdes strax efter första vapenstilleståndet i Compiègne . [8]

Andra världskriget

I slutet av andra världskriget efter allierades seger, resten av tyska Atlanten flotta av U-båtar som används för att attackera matarledningar från Amerika till Storbritannien under Slaget om Atlanten samlades i Lough Foyle ochsank , som en del av Operation Dead .

Omtvistade status

Lough Foyle är ett omtvistat territorium mellan Irland och Storbritannien efter Irlands delning 1922 båda sidor hävdade att det var på sitt eget territorium. Även om denna tvist pågår fortfarande finns det för närvarande inga förhandlingar beträffande sitt ägande. Den utrikesdepartementet underströk sin uppfattning den 2 juni 2009 att samtliga Lough Foyle ligger i Storbritannien, en talesman anger; “Den brittiska ståndpunkt är att hela Lough Foyle ligger inom Storbritannien. Vi inser att den irländska regeringen inte accepterar detta läge … Det finns inga förhandlingar för närvarande pågår i denna fråga. Regleringen av aktiviteter i Lough är nu ansvarig för Loughs Agency, en gränsöverskridande organ som inrättats enligt Belfastavtalet 1998. ” [9]

Se även

 • Förteckning över Loughs i Irland
 • Förteckning över Ramsarområden i Nordirland
 • Wild Atlantic Way
 • Irlands delning

Referenser

 1. Hoppa upp^ Se Google Books för publicerade exempel på nätet.
 2. Hoppa upp^ Flanagan, Deirdre & Laurence, Irish förlägger namnger , sidan 212. Gill & MacMillan, 2002. ISBN 0-7171-3396-6
 3. Hoppa upp^ placen NI: Lough Foyle
 4. ^ Hoppa upp till:a b“Särskilt och Föreslagen Ramsarområden i Nordirland” (PDF) . Joint Nature Conservation Committee . Hämtad syv juli 2008 .
 5. Hoppa upp^Blackler, H. 1951. En alger undersökning av Lough Foyle, Nordirland. Proc. R. Ir. . Acad 54B (6): 97 till 139
 6. Hoppa upp^Morton, O. 2003. Den marina makroalger i County Donegal, Irland .. Bull. Ir. biogeog. Soc. 27 : 3-164
 7. Hoppa upp^ Royal Society för skydd av fåglar
 8. Hoppa upp^Van Wyen, Adrian O. (1969). Naval Aviation i första världskriget Washington, DC. Chefen av sjö- funktioner. s. 80.
 9. Hoppa upp^3 juni 14:08:52 BST 2009. “Londonderry Sentiniel, Foyle” loughed “i tvist – 3 juni 2009” . Londonderrysentinel.co.uk . Hämtad 4 april 2011 .

About the author

Assistent

View all posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*