Mala

Malahide ( Irish : Mullach IDE ) är en välmående kust förorts stad nära Dublin stad. Det administreras av Fingal County Council , tidigare en del av County Dublin , Irland. Det finns stora bostadsområden i söder, väster och nordväst om byn.

Namn

Den moderna namnet Malahide kan komma från “Mullach ide” betyder “berget IDE” eller “IDE: s sand-hill”. Det kan också betyda “Sand-kullarna i Hydes” (från Mullac h-IDE) förmodligen med hänvisning till en Norman familj från Donabate området. [2] Enligt placen Databas för Irland namnet Malahide är möjligen härrör från den irländska ” baile Átha Thid “betyder” staden i Ford Thid “. [3] Malahide Bay var fordom kallades Inber Domnann ,” river-mun Fir Domnann “.

Läge och tillgänglighet

Malahide ligger 16 kilometer norr om staden Dublin, som ligger mellan svärd , Kinsealy och Portmarnock . Den är belägen på Broadmeadow mynning, på motsatt sida av vilket ärDonabate .

Byn betjänas av DART och tåget, som drivs av Irish Rail. Den Dublin Bus 32, 42 och 102, 32X och 142 topp timme expresstjänster, och 42N Nite-Link rutten tjäna staden från Dublins centrum. Route 102 serverar lokala områden till / från Dublin Airport (via svärd) och Sutton Station (via Portmarnock).

Historia
Även om det finns några rester av förhistoriska aktivitet, Malahide känd för att ha blivit en ihållande uppgörelse från det kommande av vikingar , som landade i 795, och används Malahide Estuary (tillsammans med Baldoyle ) som en bekväm bas . Med ankomsten av de anglonormanderna, den sista danska kungen av Dublin drog sig tillbaka till området 1171. Från 1180-talet, historien om området är knuten till den för Talbot familjen Malahide Castle , som beviljades omfattande landar i område och under århundradena följande utvecklat sin egendom, och den lilla hamnen uppgörelse.

Diamond, Malahide början av 20-talet

Det finns en gammal täcks väl, St. Sylvester är på den gamla huvudgatan (Old Street, tidigare Chapel Street), som används för att få ett “mönster” till Our Lady var den 15 augusti.

I 1475 Thomas Talbot , chef för Talbot familjen Malahide Castle , beviljades titeln amiral av hamnen i Malahide av kung Edvard IV , med makt att hålla Admiralty domstolar och avgift tullar på alla varor som kommer in i hamnen. Kontoret var ärftlig och familjens rätt att agera som Admiral bekräftades av revisions finansminister (Ireland) 1639. [4]

I början av 19-talet, hade byn en befolkning på över 1000, och ett antal lokala branscher, bland annat salt skörd , medan hamnen fortsatte i kommersiell drift, med landningar av kol och byggmaterial. Genom 1831, hade befolkningen nått 1223. Området växte i popularitet i georgiska gånger som en badort för rika Dublin stadsbor. Detta är fortfarande uppenbar i dag från den fina samlingen av georgiska hus i staden och längs havet, och Malahide är fortfarande en populär plats för dagsutflykten, särskilt under sommarmånaderna.

På 1960-talet, började utvecklare att bygga bostadsområden runt byn kärnan i Malahide, lanserar den första, Ard na Mara 1964. Ytterligare egendomar följt, nordväst, söder och väster, men byn kärnan förblev intakt, med tillägg av en “marina lägenhetskomplex” utveckling i anslutning till byn gröna.

Idag

Malahide växte från en population av 67 i 1921-1500 i 1960 och 2011 hade en befolkning på 15.846, och är fortfarande en snabbt växande stad för Dublinområdet. De flesta av befolkningen bor utanför kärn by, i bostadsområden som Seapark , Biscayne , Robswall , Chalfont , Ard Na Mara , Millview , gula väggar Road , Seabury och Gainsborough . Malahide har en högre andel av yrkesverksamma som lever i det än någon annan stad i Irland, enligt siffror som släpptes av den centrala statistikkontoret. Malahide kom toppen av socioekonomiska diagram med den högsta andelen invånare klassificeras som arbetsgivare, chefer och högre tjänstemän. Dessa grupper i kombination, utgör 41,3% av Malahide befolkning.

I Malahide byn finns omfattande detaljhandel anläggningar och tjänster, inklusive modebutiker, hår och skönhetssalonger, florister, matställen och ett litet köpcentrum. Det finns ett stort utbud av pubar (inklusive Gibney s, Fowlers, Duffy och Gilbert och Wrights) och restauranger och 203-rums Grand Hotel .

Politik

Malahide är en del av Dáil Éireann valkrets Dublin Fingal , vars fem förtroendevalda är Louise O’Reilly (Dublin politiker) av Sinn Féin , invald 2016, Darragh O’Brien för Fianna Fáil Partyvaldes 2016, Brendan Ryan av Labourpartiet partiet~~POS=HEADCOMP , invald 2016, Clare Daly i United Vänsterförbundet , invald 2016; och Alan Farrell i Fine Gael , valdes 2016. För 2016 valet den 26 februari, var Dublin North valkrets ersättas med Dáil Éireann valkrets Dublin Fingal .

Tidigare sitter TDs har inkluderat Nora Owen (Fine Gael), Sean Ryan (Labour) och Fianna Fáil medlem GV Wright .

Malahide är en del av Howth / Malahide Lokalt Electoral området Fingal County Council. De nuvarande representanter för åtta sätesområdet är Daire Ní Laoi (Sinn Féin) Eoghan O’Brien (Fianna Fáil) Anthony Lavin (Fine Gael) Brian McDonagh (Labour) Cian O’Callaghan (socialdemokraterna) David Healy (mp) Keith Redmond (Renua) Jimmy Guerin (Independent)

Fritid och organisationer

Nära till byn är Malahide Castle och kungsgård, inklusive trädgårdar, som en gång var dödsboet efter Baron Talbot i Malahide .

Mala har också en avsevärd marina.

Den Malahide området har mer än tjugo boendeföreningar, varav (maj 2007) sexton samverkar genom Malahide Community Forum, som ger ut en kvartals nyhetsbrev, den Malahide Guardian .

Det finns en aktiv hembygdsförening (med ett litet museum på Malahide Castle Demesne), en klubb, en kamera klubb, en musikalisk och drama samhället, den berömda Enchiriadis körer, en schackklubb och en fotografering grupp som har publicerade kalendrar.

Bortsett från Malahide Castle Demesne, finns det ett antal mindre parker (med ytterligare platser planeras till exempel vid Robswall och djuphavsberg ). Det finns flera golfbanor i närheten, och GAA, fotboll, tennis, rugby, båtklubbar och sjöscouter.

Tjugofem år sedan, 1990, vann Malahide den irländska Tidy Towns Competition . [5]

En annan grupp som har funnits i Malahide under många år är det Malahide Pipe Band. Bandet grundades 1954 och fortfarande praktiserar i samma ursprungliga område i gula väggar idag. Bandet består av säckpipsblåsare och trummisar som spelar säckpipa och snara tenor och bas trummor. Bandet spelar på olika evenemang lokalt, med huvudsyftet att spela i tävlingar runt om i landet under sommarmånaderna. Bandet har också varit inblandad i att driva ett Pipe Band Konkurrensen i Malahide Castle för ett antal år. Bandet är alltid på jakt efter nya medlemmar och supportrar. För mer information gå till Malahide Pipe Band hemsida .

Sport

Det finns också ett brett utbud av idrottsklubbar i Malahide området. Rugby, fotboll, GAA sport, segling, hockey, golf, cricket, tennis och basket är alla väl representerade.

Gaelic spel

 • St Sylvesters är den lokala Gaelic Athletic Association klubb.

Basket

Malahide Basket bildades 1977 och har för närvarande fält 2 ledande damer lag, 2 ledande herrlag och 15 junior flickor och pojkar lag (från under 10 till under 18). De tränar och spela alla sina hemmamatcher på Malahide Community School och Holywell Community Centre.

Hockey

Ursprungligen Malahide Hockey Club nu samman med Fingal Hockey Club (tidigare Aer Lingus) att bli Mala Fingal Hockey Club. En allt kvinnliga klubb de för närvarande fältet fyra seniorlag och har en yngre delen av nio lag i åldern 7 och 16. Alla lag för lek och tåg i Broomfield Malahide.

Cricket

Malahide Cricket Club ( [1] ) grundades 1861 och ligger i Malahide Castle kungsgård, nära järnvägsstationen. Klubben har över 400 medlemmar och är öppet året runt. Klubben sätter in för närvarande 18 lag (5 Senior Herr, 2 damer, 10 ungdoms och en Taverners sida). Både män och kvinnors främsta lag tävlar (i sina respektive ligor) vid den högsta graden av cricket spelas i Irland. Från 2009-12 klubbens marken utvecklades till en 11.500-kapacitet plats och värd sin första endags internationell i september 2013, då Irland spelade England , [6] med England vann med sex grindar efter kapten Eoin Morgan slog 124 inte är ute på vad hade varit hans hemmaplan i sin ungdom.[7] marken är nu den största i Irland. Detta projekt har också sett utvecklingen av en 2: a “klubb” pitch på den närbelägna Lady Acre i Malahide Demesne.

Fotboll

Malahide United AFC ( [2] ) grundades 1944 och har idag fält 60 skol / flicka lag, från under 7 till under 18, och 4 seniorlag. De har två akademier , den första catering för 5-, 6- och 7-åringar och den andra en för 8-, 9- och 10-åringar. Med över 1000 registrerade spelare, är Malahide United en av de största klubbarna i Irland. Hemmaplanen är Gannon Park, som består av två 11-mannaplaner, en 7-manna stigning, en 11-manna belyst alla väder tonhöjd, en upplyst 5-manna / värma upp alla väder tonhöjd och full klubbhus anläggningar.

Ytterligare platser används i Malahide Castle (två 7/9-a-sidor och tre 11-sidor) med en ytterligare 11-pitchen i Broomfield, Malahide

Aston Village FC grundades redan 1994. Deras nuvarande hemmaplan är Malahide Castle och ett lokalt företag är deras huvudsponsor. De har tre starka seniorlag tävlar i både UCFL och AUL ligor. Trots det lilla formatet de fortfarande plats för upp till 100 ledande aktörer med åldrar från 16 – 43 år.

“Atlético Malahide” grundades 2015 av en grupp unga bestämda pojkar. Deras nuvarande hemmaplan är Malahide slott. Atletico team består av unga män i åldern 18-19 och för närvarande spelar i UCFL Klubbens ambitioner är höga, med inriktning på framgång i både ligan och inhemska tävlingar.

Rugby

Malahide Rugby Club [8] ligger i en modern klubbhus och idrottsplats mittemot vackra Malahide mynning på Estuary Road. Ursprungligen grundades 1922, Malahide Rugby Club tvingades upplösa under andra världskriget på grund av brist på tillgängliga spelare. Men i 1978 klubban reformerades och nu fälten tre ledande herrlag, ett damlag, fyra ungdomslag och sex “mini” rugbylag.

Segling

Det finns två båtklubbar ligger på mynningen, svärd Sailing & Boating Club och Malahide Yacht Club . Den inre, Broadmeadow mynning är också hem för Fingal Sailing School ochDMG Sailsports baserad på 350-kaj småbåtshamn.

Golf

Malahide Golf Club öppnade 1892, flyttar till en ny plats 1990. Den har en två våningar klubbhus avslutades i maj 1990 med 1000 kvadratmeter, inklusive barer, en restaurang, konferensrum och en snooker rum. Den 17 är en notoriskt svårt hål känd för lokalbefolkningen som “Cromwells Delight”, på grund av dess smala fairways och dominerande bunkrar.

Mala Sjöscoutkår

Malahide Sea scoutkår ligger på St James Terrass på vattnet kanten av Malahide mynning. Det grundades 1919 och har 583 medlemmar, vilket gör det till det största Scoutkår i Irland. Det är den största Sea Scouting grupp i Europa. [ Behövd stämning ] År 2005 Malahide (onsdag) skiff besättning vann östkusten Triple Crown, som kommer först i det långa avståndet jollen lopp över Dublin Bay, woodlatimer sprint vid östkusten regattan och borgmästare cup, som hölls i Malahide samma år. År 2012, de Scout och Venture sektioner vann alla 5 aktivitets troféer för första gången i någon Sea scoutkår historia.

Utbildning

Det finns fem skolor i trakten av Malahide, fyra primära ( Påven Johannes Paulus II National School , St Andrews National School , St Oliver Plunkett Primary School och St. Sylvester s Infant School ) och en sekundär (Pobal Scoil Iosa, Malahide ) .

Religion

Malahide har två katolska församlingar, St. Sylvester: s och gula väggar och en Church of Ireland socken (St Andrews), och även en del av en Presbyterian gemenskap, med en kyrka som byggdes 1956 som den första presbyterianska kyrkan i Irland sedan 1922 (det är ett av två kyrkor i församling Howth och Malahide). [9]

Transport

Tåg

Malajärnvägsstationen öppnades den 25 maj 1844. [10] Det är nu en av de norra terminalerna av DART -systemet, (den andra är Howth ). Stationen har ett arv trädgård och en attraktiv smide huv. Den smide i trädkronorna innehåller monogram Great Northern Railway (GNR) , som drivs färdvägen före nationalisering av järnvägarna.

Järnvägen korsar Broadmeadow mynning på en Broadmeadow viadukt lokalt kallas The Arches . [11] Den ursprungliga viadukten var en träkonstruktion byggdes 1844, som ersattes med en järnstomme 1860 och en prefabricerade struktur i 1966-7. [11]

Viadukt kollaps

Huvudartikel: Broadmeadow viadukten

Den 21 augusti 2009 18:07 tåget från Balbriggan till Connolly var passerar över 200-åriga viadukt när föraren märkte en sättningar och vallen ger vika på norrgående spåret. [12] Tåget passerade över bron innan den kollapsade och varnas föraren myndigheter. [12]

En utredning undersöker möjligheten att havsbottnen erosion är den främsta orsaken till kollapsen. [13]

En medlem av Malahide Sjöscoutkår , Ivan Barrett, hade kontaktat Iarnród Éireann fem dagar före kollapsen om eventuella skador på viadukten och en förändring i vattenflödet runt den. [14]

Bussar

Dublin Bus ger lokala busslinjer i området på Routes 32, 32X, 42, 42N, 102 och 142 .

 • Route 32 förbinder Mala med Portmarnock , Baldoyle, Howth Road, Raheny, Killester, Clontarf West, Fairview, Connolly järnvägsstation och slutar vid Abbey Street. [15]
 • Route 32X ansluter Seabury, Malahide, Portmarnock, Baldoyle, Clontarf Road, Fairview, Connolly tågstation , St Stephen Green, Leeson Street, Donnybrook Village, RTÉ och slutar vid UCD Belfield. [16]
 • Route 42 förbinder The Hill, Malahide Village, Seabury, Kinsealy, Clare Hall, Coolock, Malahide Road, Artane rondellen, Donnycarney kyrka, Fairview, Connolly järnvägsstation och slutar vid Eden Quay. [17]
 • Route 42N är fredag och lördag endast rutt som tjänar Kinsealy, Seabury, Malahide Village, Portmarnock (Coast Road), Wendell Avenue, Carrickhill Road, Stand Road och Portmarnock. [18]
 • Route 102 tjänar Malahide Village väg till Seabury, Waterside, Mountgorry Way, Pavilions Shopping Centre, Swords Main Street, Boriomhe, River Valley och slutar vid Dublins flygplats. I andra riktningen denna rutt tjänar Coast Road, Sands Hotel, Wendell Avenue, Carrickhill Road, Portmarnock, Strand Road, Baldoyle och slutar vid Sutton Dart Station. [19]
 • Route 142 förbinder The Hill, Malahide Village, Seabury, Waterside, Mountgorry Way Holywell, M1, Port Tunnel, City Quays, Saint Stephens Green, Rathmines, Palmerston Park, Dartry Road, Milltown Road, Bird Avenue och slutar vid UCD Belfield. Denna väg är verksamt i morgon och kväll topp måndag till endast fredag. [20]

Människor

Malahide är hemstad U2 musiker Adam Clayton och The Edge . Aktuella invånare inkluderar Brendan Gleeson , Cecilia Ahern , James Vincent McMorrow , Conor O’Brien ( Bybor ), Nicky Byrne och hans fru Georgina Ahern ,Vincent Browne , och tidigare engelsk-irländska chefen David Drumm .

Se även

 • Lista över kloster och priories i Irland (Dublin)
 • Lista över städer och byar i Irland

Referenser

 1. Hoppa upp^ “Malahide Settlement resultat” . Statistiska centralbyrån . 2011.
 2. Hoppa upp^ Archiseek
 3. Hoppa upp^ placen Database of Ireland – Malahide
 4. Hoppa upp^ Mosley, red. Burke Peerage 107. Edition Delaware 2003 Vol. 3 p.3853
 5. Hoppa upp^ “President Malahide Tidy Towns kommittén Gerry Rafferty” . North County Leader . 4 januari, 2011 . Hämtat tolv juni 2012 .
 6. Hoppa upp^ Irland att spela England på uppfräschade Malahide 2013
 7. Hoppa upp^ “Irland mot England ODI som det hände” . BBC . Hämtastre skrevs den september 2013 .
 8. Hoppa upp^ http://www.malahiderfc.ie
 9. Hoppa upp^ Kanske unikt i den presbyterianska kyrkan i Irland, det finns en enda församling Howth och Malahide, med en Kirk Session, men två byggnader.Den presbyterianska kyrkan i Irland visats 6 juli 2007 församlingens hemsida nås 7 juli 2006.
 10. Hoppa upp^ “Malahide station” (PDF) . Railscot – irländska järnvägar . Hämtastre skrevs den september 2007 .
 11. ^ Hoppa upp till:a b “The Arches” bro byggdes redan 1844 , Fingal Independent, 26 augusti 2009
 12. ^ Hoppa upp till:a b Spår vara stängd under flera veckor , The Irish Times , 22 augusti, 2009
 13. Hoppa upp^ Förfrågan fokuserar på havsbotten erosion , Frank McDonald och Ronan McGreevy, The Irish Times , 25 augusti, 2009
 14. Hoppa upp^ Alert om eventuell bro skador ges fem dagar före kollapsen , Frank McDonald, The Irish Times , 26 augusti 2009
 15. Hoppa upp^ http://www.dublinbus.ie/en/Your-Journey1/Timetables/All-Timetables/3211/
 16. Hoppa upp^ http://www.dublinbus.ie/en/Your-Journey1/Timetables/All-Timetables/32x/
 17. Hoppa upp^ http://www.dublinbus.ie/en/Your-Journey1/Timetables/All-Timetables/42/
 18. Hoppa upp^ http://www.dublinbus.ie/en/Your-Journey1/Timetables/All-Timetables/42n/
 19. Hoppa upp^ http://www.dublinbus.ie/en/Your-Journey1/Timetables/All-Timetables/102/
 20. Hoppa upp^ http://www.dublinbus.ie/en/Your-Journey1/Timetables/All-Timetables/142/

About the author

Assistent

View all posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*