New Ross

New Ross ( Irish : Ros Mhic Thriúin , tidigare Ros Mhic Treoin ) är en stad i sydvästra County Wexford , Irland . Det ligger på floden Barrow , nära gränsen till Kilkenny , och är ca 20 km nordost om Waterford . Under 2011 hade en befolkning på över 9316 personer, vilket gör den tredje största staden i länet efter Wexford och Enniscorthy .

Historia

Hamnstaden New Ross är från pre – medeltid. Den tidigaste bosättningen i detta område går tillbaka till 6: e århundradet när St. Abban av Magheranoidhe grundade ett kloster i vad som nu är Irishtown. Den ursprungliga jord bankas cirkulär inneslutning av hans kloster var synliga runt kyrkogården till omkring 10 år sedan när det var högtid bort av rådet. Det har ersatts av en betongvägg och stål staket. Dess namn, Ros , förkortades från Ros Mhic Treoin eller Wood Sons Astley . Lite är känt om staden i förväg Norman gånger, med undantag för skrifter St. Abban, som levde i slutet av 6: e århundradet. Han grundade en kloster uppgörelse, som ligger under dagens Stefans kyrkogården i Irishtown.

New Ross var i territorium Dermot McMurrough och kom till framträdande när anglonormanderna erövrade regionen. Norman riddaren William Marshall och hans brud Isabel De Clare kom under den tidiga delen av 13-talet. En jord defensiv struktur som kallas en motte snabbt byggt på Old Ross för att hålla den nyligen erövrade territorium. En medeltida stad vuxit upp runt det – befolkad av engelska och walesiska bosättare. William senare grundade hamnstaden nere vid floden, lämnar infödda irländska levande runt klostret uppför kullen. Isabella var det enda barnet av Strongbow som var gift med Aoife, dotter Dermot McMurrough, kung av Leinster. Ankomsten av Isabella och William beskrivs i Chronicles of Ross, som är på British Museum . Den spelar in det i 1189, Isabella satte igång “bygga en vacker stad på stranden av Barrow “. Stadens förmögenheter ökade ytterligare när King John gjorde William Earl av Pembroke på hans fördömande i 1199. Ett år senare, den riksmarsken förde Norman huvudstad Leinster till Kilkenny och New Ross blev den viktigaste hamnen.

Staden växte runt bron byggdes av William Marshal , son-in-law av Richard de Clare, 2nd Earl av Pembroke (Strongbow), och en ledare för Norman invasionen av Irland. Staden New Ross (staden den nya bron) beviljades en kunglig stadga i 1207. New Ross har hittills (2013) totalt sju broar … den första är en ren ponton … ferrying båda personer, varor och ägodelar över floden Barrow. Hamnen fick eftergifter från kung John år 1215 och igen i 1227, men dessa senare återkallas av Henrik III och Edward I att skydda hamnen i Waterford. Även med dessa retardationer, New Ross var Irlands mest trafikerade hamn på 13-talet. Dessa restriktioner hävdes i den 14: e talet av Edward II och Edward III .

Medborgarnas behov inte glöms bort och en stor kyrka, St Marys Abbey, restes som kom att bli en av de största kyrkorna i Irland. Mariakyrkan, som brukar kallas Maria Abbey (Church of Ireland ) byggdes 1811 på platsen för mittskeppet av klostret. En friary byggdes Friary Lane under medeltiden, men inga spår av det överlever ovan jord i dessa dagar.En religiös kör spetälska “sjukhus grundades i Osprey på senmedeltiden, men detta har nyligen tagits bort. Det finns två katolska kyrkor, båda byggda i den 9: e århundradet. Dessa är församlingskyrkan St Michael och St Mary, och Augusti kyrka.

Staden utkämpades över i irländska förbunds krig av 1640-talet. 1643, staden motstått belägringen av James Butler, 1st hertig av Ormonde , som kämpade enstrid nära staden med en irländsk armé under Thomas Preston, 1st Viscount Tara . Det var dock senare fattas av Oliver Cromwell , under Cromwellian erövring av Irland i 1649 som släpps tre kanonskott vid Aldgate och därefter var det känt som tre Bullet Gate. De tre Bullet Gate refereras i flera irländska ballader, somBearna bhaoil (Gap av fara), såsom Kelly pojken från Killanne och framför allt i irländska nationalsången .

Staden är en geografiskt viktig gränsövergång, placeras där det är på floden Barrow på grund av att det ligger mellan floden mynning i söder och den punkt därfloden Nore ansluter sig till Barrow i norr. Det var platsen för en av de blodigaste slagen i 1798 uppror . Under denna Uppror, en hård och avgörande slaget ägde rum i New Ross den 5 juni mellan de irländska rebellerna och de brittiska styrkorna. De dåligt beväpnade rebellerna fångade de flesta av staden vikt siffror och körde ut den försvarande soldaterna. Soldaterna återvände senare under dagen och återtog staden. Över 2000 människor dog under slaget och de flesta av de halmtak Margaret brändes.

Den 18 och 19-talen var pompösa tider för New Ross med koloniseringen av Nordamerika. Lokala köpmän seglade sina egna fartyg och tillbaka till kolonierna ofta bär irländska emigranter. En kopia av ett av dessa fartyg, Dunbrody , nu förtöjd på kajen i New Ross och erbjuder besökarna till fartyget en inblick i livet som passagerare under det sena 19-talet. Under årens lopp har sju broar sträcker sig över floden Barrow att ansluta hamnen i New Ross med sina grannar iRosbercon . Men i olika skeden genom århundradena, broarna kollapsade på grund av försummelse eller förstördes av arméer. [3] Under de tider då staden var utan en bro, var en färjelinje eller passage bibehålls mellan båda sidor och det hålls militära och ekonomiska band med Waterford öppen.

Människor

 • Dunganstown, 6 km (4 mi) söder om New Ross är det släkt- hemmet av Kennedy familjen som inkluderar Joe Kennedy , John F. Kennedy , den 35: e president i USA, Robert Kennedy och Massachusetts senator Edward Kennedy , vars farfars far Patrick Kennedy emigrerade till Amerika därifrån.
 • Andra emigranter omfattade morföräldrar i Eugene Gladstone O’Neill , den amerikanska dramatikern och vinnare av 1936 års Nobelpris i litteratur . Innan emigrera, bodde de i Rosbercon , tvärs över floden Barrow från New Ross.
 • Martin Doyle , Victoria Cross mottagare
 • Fader James Cullen , grundare av Pioneer total avhållsamhet Association , föddes i New Ross.
 • John Redmond , nationalistiska ledare och politiker, var MP för New Ross.
 • Michael O’Hanrahan , frihetskämpe avrättades 1916, föddes i New Ross. Den nuvarande vägen bron över floden Barrow är uppkallad efter honom.
 • Maverick Sabre samtida singer / musiker växte upp i New Ross
 • Kevin Doyle irländsk internationell fotbollsspelare som för närvarande spelar för Premier League sidan Crystal Palace , på lån från Wolverhampton Wanderers
 • Greg Bolger Fotbollsspelare baserad med League of Ireland laget St Patricks Athletic
 • Gráinne Murphy Svensk International simmare som vann silver i Freestyle 1,500m vid de europeiska lång kurs VM i Budapest 2010 och brons i 400m och 800m Freestyle vid Europeiska Short Course EM i Eindhoven 2010.
 • Sean Connick Tidigare Fianna Fáil TD från 2007 till 2011. Den första TD i historien av staten att använda en rullstol.

Utbildning

Det finns fyra grundskolor i New Ross, två för pojkar , en för flickor och en blandad kön skolan . De två pojkar skolor är Michael Street National School som är lämpad för barn från Junior Spädbarn fram till 1: a klass. De flyttar sedan upp till högstadiet, New Ross CBS, som barn går från 2: a klass fram till när de slutar grundskolan i 6: e klass.Flickornas grundskola, St Josephs, vänder sig till studenter från Junior Spädbarn till 6: e klass. Det finns också en blandad skola i New Ross, St. Canice-talet, som ligger över bron i Rosbercon .

Det finns fem gymnasieskolor i New Ross, är en all-pojkar, två är all-flickor och två blandas.

 • St Augustinus och Good Counsel College, New Ross , är en all-boys skola som är lämpad för över 750 studenter gör det i särklass största skola i New Ross.
 • St Marys och Our Lady of Lourdes är två helt flicka gymnasieskolor.
 • De två blandade skolor är yrkesinstitut och CBS Secondary.

Sport

Det finns många idrottsorganisationer i staden New Ross, som Geraldine O’Hanrahans GAA Club , New Ross RFC , New Ross Celtic Fotboll Club, [4] New Ross Town Soccer Club , New Ross Boat Club , New Ross Badminton Club, New Ross Swimming Club , Dunbrody Archers, och New Ross Golf Club . Idrottsorganisationer i New Ross har gjort stora framsteg för att tjäna människorna i New Ross ännu bättre under de senaste åren med GOH GAA Club har nyligen avslutat en massiv utveckling vid klubb skäl som innehåller en helt ny klubbhus med ett möte rum, sex nya omklädningsrum, en butik och en boll gränd att lägga till sina redan imponerande grunder. New Ross Celtic fotboll Club har också nyligen genomfört en större utveckling på sina klubb grunder i Butlersland. De har nu ett klubbhus, två full storlek fotboll platser och två astro-torv platser. New Ross RFC nyligen lagt en andra stigning för att klara av den ökande populariteten för sin klubb. Framtiden ser ljus ut för sport i New Ross särskilt med Merty Whelan ledande försvaret.

Konst och kultur

Teater har en lång historia i New Ross går tillbaka till medeltiden, många utförs på platsen för kyrkan St Michael, som nu inrymmer städer konstcentrum, St. Michael Theatre . Den nuvarande byggnaden byggdes 1806, åtta år efter Insurrection av 1798 och tjänade som församlingskyrkan tills 1902 när den nya församlingskyrkan, Maria & Michaels, öppnades. S: t Mikaels Theatre har en 300-sits teater, en 50-sits studio mötesplats, ett konstgalleri, en biograf, ett kafé och en bar. Nu en fullfjädrad konstcentrum, har S: t Mikaels anställda 12 som tar en året runt estetiska programmet, teater, musik, dans och bildkonst, oöverträffad i sydöstra. (Www.stmichaelsnewross.com)

Staden har en av de största fria festivaler i Irland, JFK Dunbrody festivalen firar Dunbrody svält fartyget. Festivalen hålls den 3: e helgen i juli varje år och lockar publik på över 25.000. Centrerad på tre utomhuskonserter i stadsparken, har festivalen också franska och irländska marknaderna, kultur- och sportevenemang, och en livlig pub spår. OBS Under 2010 en avgift infördes för inträde i huvud konserter i stadsparken,

Staden New Ross har ett brett utbud av musik, inklusive lokala rockband, sångare och Trad grupper .

Det finns ett antal körer i New Ross och staden är också värd musikaliska scenframträdanden varje år, liksom “AIMS” körfestival. Dessutom New Ross Piano Festival hålls varje år på St Marys Church of Ireland kyrka. New Ross är hem till New Ross Musical Society, New Ross Pantomim Society och New Ross Drama Workshop, alla producerar mycket framgångsrika produktioner varje år med lokala avgjutningar.

Ros Tapestry vad som bara kan beskrivas som ett monumentalt verk som belyser historia kultur och hantverk och skicklighet hos alla inblandade. Ros Tapestry är en sann gemenskap initiativ skapas i länet Wexford och Kilkenny och visas i New Ross. Tänkt i 1998 har skapats av över hundra och femtio embroiderers och miljontals stygn det skildrar anglo Norman historia sydöstra Irland. [5]

Transport

Road

Vägen passerar Barrow är den viktiga N25 väg som förbinder Cork , Waterford City 18 km (11 mi) bort och Rosslare Harbour 40 km (25 mi) bort.

Den N30 länkar Enniscorthy och New Ross.

Huvudvägarna går genom staden, orsakar betydande trafikstockningar.

År 2015 meddelades det att arbetet skulle inledas på New Ross Bypass. Bypass, som beräknas vara klar i 2018, kommer att vara en 14 km lång dubbla körbanor som kommer att ansluta N25 och N30. [6]

Bussförbindelser

Staden betjänas av flera busslinjer och dess huvudsakliga stopp är på kajen (båda sidor av vägen). Det finns ett stort antal tjänster till och från Waterford varje dag. Bus Éireann är den huvudsakliga operatör tillhandahåller Expressway tjänster till Dublin och Dublin Airport (väg 4 ) och till Rosslare Euro och Cork (väg 40 ) samt lokala tjänster till Campile , Wellingtonbridge och andra platser i South County Wexford. Wexford Bus driva en tjänst mellanWexford och Waterford medan Kilbride Coaches driva en väg som förbinder staden till Kilkenny . Wexford Local Link utföra tjänster till Enniscorthy .

Rail

Staden har en övergiven järnvägsförbindelse från Waterford. När de öppnas i 1887, sprang linjen genom från Macmine Junction på Dublin till Wexford linje och senare i 1904 linjen öppnades (med en mellanstation på Glenmore) till Waterford.

1963 linjen från Macmine Joh stängd och banan togs bort; återstående grenen från Waterford stannade öppen planerad “dagligvaror” trafik, detta dock upphörde 1976.

Linjen officiellt förblir öppen för att genomföra särskilda gödselmedel trafik [7] från Albatros gödningsfabriken i staden. Medan den sista gödnings speciell sprang 1995 [8] och Irish Rail inte längre bär gödnings trafik förblir New Ross station officiellt öppna, men rälsen vid plankorsningar på huvudWaterFord Road och vid stationen portar omfattas nu över. Linjen är nu effektivt stängd som anslutningen till stambanan vid Abbey Junction i Waterford har tagits bort. Det sista tåget för att köra var en weedsprayer tåg 1994.

Många av stadens invånare arbetar i omgivande städer som Waterford , Wexford och Kilkenny . Återuppta järnvägs skulle tillåta en lätt pendeltåg alternativ till dessa områden och lösa de lokala trafikproblem. New Ross järnvägsstationen öppnades den 19 september 1887 stängd för passagerartrafiken den 30 mars 1964 och stängd för godstrafik den 6 september 1976. [9]

Hav

New Ross är Irlands enda inre hamn, några 32 km (20 mi) från havet vid floden Barrow. En liten hamn har nyligen byggts strax nedströms staden. The Tall Ship Asgard II som gav segel utbildning, ofta dockad i New Ross på sina resor och många lokalbefolkningen har seglat på skeppet från sin hemmahamn.

Ekonomi

Fram till skapandet av fartyg för stora för att nå hamnen i den 19: e århundradet, New Ross var en blomstrande hamnstad. Dock är floden för grunt för att tillåta passage av stora fartyg och hamn gradvis började falla. Staden fortsatte att vara en blomstrande marknad stad för de rika jordbruks inlandet, men led av svår recession under 1970-talet, 1980-talet och början av 1990-talet. Nu finns det en liten mängd av industrin i området och de flesta företag centrum för tjänster och detaljhandel även den lokala detaljhandeln är under tryck från ett antal större butiker som Tesco , Lidl och Aldi som lockar kunder från centrum till utkanten. Men staden är så liten att många av dessa butiker ligger inom gångavstånd från varandra.

På senare har dragit nytta av professionella gör sina hem i staden som arbetar i Waterford, ca 25 km (16 mi) bort. Det finns också en stark internationella samfundet främst östeuropeiska, i New Ross, i samband med transport- och tillverkningsindustrin. Det finns två polska butiker och en litauisk. En viss grad av turism i samband med den Dunbrody replik svält skepp och förbindelsen med Kennedy familjeförmåner även staden.

Turism

Ros Tapestry Exhibition Centre ligger på kajen i New Ross, är en serie av 15 broderade Tapestry paneler. Visar Celtic Ireland tittar på Celtic ritualer, Kvinna krigare och Brehon lag, till början av Christian Irland visar kollisionen av hedniska och kristna världar, vikingarna i Wexford och utestänga de Diarmait MacMurchada från hans rike of Leinster och segling till Frankrike för att söka kung Henrik II. Vilket leder till deras huvudtema Norman ankomst i Irland maj 1169. avbildas också den största Knight som någonsin levt William Marshal som gift Isabel de Clare arvtagerska av Strongbow, earlen av Pembroke och barnbarn till Diarmait MacMurchada. Tillsammans William och Isabel förvandlade vildmarken på stranden av Deep River Barrow skapar staden New Ross, som blev en av de mest framgångsrika och rika hamnar i Irland med över 400 fartyg förtöjda vid någon tidpunkt. Upptäck slott, fästningar och fyren som byggts av dem, alla vackert målade i tråden.

New Ross är hem till Dunbrody replik svält fartyg som ligger förtöjd på kajen, och gör det möjligt för besökarna att uppleva sevärdheter och dofter av livet ombord en emigrantfartyg.

En staty av John F. Kennedy ligger på kajen. Statyn avtäcktes i juli 2008 av hans syster Jean Kennedy Smith .

JFK Dunbrody Festival hålls varje år i juli i staden och centrerar främst på levande musik på festivalen scenen.

I den pittoreska byn Duncannon, är 21 km (13 mi) söder om New Ross historiska Duncannon Fort ligger längs den vackra Blå Flagg stranden .

Den Browne-Clayton Monument ligger på New Ross – Wexford Road ( N25 ) ca 12 km (7,5 mi) öster om New Ross.

Den Hook Lighthouse ligger 39 km (24 mi) söder om New Ross och tros vara en av de äldsta operativa fyrar i världen.

Familjen Kennedy Homestead, den fäderneärvda hem av USA: s president John F Kennedy ligger 8 km (5,0 mi) söder om New Ross och JFK Arboretum som är tillägnad minnet av den sena presidenten ligger också till södra delen av staden .

Vänorts

New Ross har vänortsavtal [10] med samhällena:

 • Hartford , Connecticut
 • Moncoutant , Poitou-Charentes , Frankrike
 • Newcastle , County Down

Diverse

New Ross spelar en roll i en story från såpoperan Days of Our Lives i januari-februari 2008 med Shirley Jones som en åldrig Colleen Brady , som uppenbarar sig som den verkliga mor tillJohn Black . Scenerna utspelar sig i New Ross.

New Ross är hem till Ros Tapestry projektet, en stor gemenskapsinitiativ genomförs i hela länet Wexford av en grupp frivilliga embroiderers. De femton väv paneler förväntas vara klar 2010. gobelänger skildra händelserna runt ankomsten av anglonormanderna i sydöstra Irland, och särskilt grundandet av New Ross av William Marshall. [11]

Den Tholsel (Town Hall) uppfördes 1749 av Charles Tottenham, en medlem i en protestantisk Ascendancy familj, då mycket framträdande i staden. Dess fasad har tre anmärkningsvärda plack. En är att Michael O’Hanrahan, frihetskämpen. En annan är att fadern Cullen, nykterhets Pioneer. Den tredje firar hundraårsdagen av “ni strålande slaget vid Boyne “.

Vid kyrkan Irland kyrka i närheten Old Ross finns ett minnesmärke över offren för 1798 Scullabogue Barn massakern .

Den 29 juni 2008 Jean Kennedy Smith , syster till den sena presidenten Kennedy presenterade en staty av sin bror på kajen i New Ross. [12]

De nationella plöjning mästerskap för 2012 hölls i Heathpark strax utanför New Ross. De sprang från tisdag den 25 september till torsdag den 28: e. Över 187.000 personer delta i VM under de tre dagarna.

Den 22 juni 2013 samlades tusentals människor på kajen i New Ross att bevittna en fackla tänd från den eviga lågan vid graven av John F Kennedy förs i land. Det brann i fyra dagar innan det måste åter tändas. Emigrant flammar bredvid Dunbrody Hungersnöd Ship i New Ross tändes från brännaren, i en ceremoni och dagslång fest. Bland de närvarande var en Taoiseach Enda Kenny och många släktingar till familjen JFK.

Se även

 • Moncoutant
 • Lista över städer och byar i Irland
 • Marknads Hus i Irland

Referenser

 1. Hoppa upp^ folkräkning 2006-Volym 1 – Befolkningen Klassificerad av Area (Dublin: Stationery Office den 27 april 2007) – p. 120. PDF (4,22 MB ) – Central Statistics Office (Irland) . Hämtat den 19 maj 2008.
 2. Hoppa upp^ http://www.cso.ie/census och http://www.histpop.org . Post 1991 totalbeloppen för New Ross stads, New Ross omgivningar, och New Ross Rosbercon städerna. För en diskussion om riktigheten i pre-svältfolkräknings avkastning se JJ Lee “På riktigheten av pre-svält irländska räkningar” i Irish befolkning, ekonomi och samhälle redigeras av JM Goldstrom och LA Clarkson (1981) P54 och även “New utvecklingen i irländska befolkningen historia, 1700-1850 “av Joel Mokyr och Cormac Ó GRADA i The Economic History Review, New Series, Vol. 37, nr 4 (november, 1984), sid. 473-488.
 3. Hoppa upp^ New Ross Bridge
 4. Hoppa upp^ New Ross Celtic Soccer Club hemsida .
 5. Hoppa upp^ http://www.rostapestry.com
 6. Hoppa upp^ New Ross Bypass
 7. Hoppa upp^ Johnsons Atlas & Gazetteer av järnvägen i Irland, (Stephen Johnson) Midland Publishing Limited
 8. Hoppa upp^ http://eiretrains.com/Photo_Gallery/N/New%20Ross/A&Bindex.html
 9. Hoppa upp^ “New Ross station” (PDF) . Railscot – irländska järnvägar . Hämtad19 november 2007 .
 10. Hoppa upp^ http://www.newrosstc.ie/ New Ross kommuns hemsida
 11. Hoppa upp^ http://www.rostapestry.com
 12. Hoppa upp^ Irish Times 30 JUNI 2008

About the author

Assistent

View all posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*