Richard Cassels

Richard Cassels (1690-1751), som anglicised sitt namn till Richard Castle , rankas med Edward Lovett Pearce som en av de största arkitekter som arbetar i Irland i den 18: e århundradet. Cassels föddes 1690 i Kassel , Tyskland. Även tyska, hans familj var av franskt ursprung, härstammar från den fransk-Netherlandish ‘Du Ry’ familj, känd för många arkitekter bland deras antal. En kusin Simon du Ry utformade Schloss Wilhelmshöhe i Kassel.

Tidigt arbete

Richard Cassels, som ursprungligen utbildad ingenjör, kom till Irland i 1728 på uppdrag av Sir Gustav Hume av County Fermanagh att designa för Hume en herrgård vid stranden av Lough Erne . Hume hade antagligen upptäckt Cassels arbetar i London där han var påverkad av den krets av arkitekter påverkas av Lord Burlington . Cassels, strax efter ankomsten i Irland, etablerat en blomstrande arkitektoniska praxis i Dublin . Arkitektoniskt vid tidpunkten Dublin var en spännande plats att vara – Edward Lovett Pearce, även nystartade i staden, arbetade på Castletown House , den stora herrgården av högtalare William Connolly, och de nya irländska Houses of Parliamentsamtidigt. Båda dessa byggnader var utformade på det nyligen införda Palladian stil. Palladianism var närvarande åtnjuter en väckelse som skulle svepa över Europa och antas med en glöd i Irland. Cassels var väl bevandrad i begreppen Palladio och Vitruvius , men var också positiv till mer barockstil.

I Dublin själv arbetade Cassels på Houses of Parliament med Pearce, hans mentor och vän. Cassels “första solo uppdrag var Printing House i Trinity College , för att likna ett tempel komplett med en dorisk portik . Denna portik var en intressant funktion som symboliserar Cassels “tidiga verk – en portik är ett nästan nödvändigt inslag i palladianism. Men som Cassels arbete mognat han tenderade att bara antyda en portik genom att halv engagerade kolonner som stöder en frontonen som brännpunkten av en fasad. Kanske kände han de stora italienska arkader som gav skydd från solen inte förutsättning för hus i mindre clement Irland. Denna blinda, endast föreslås, är portik en del av hans sista Dublin mäster Leinster House byggdes för earlen av Kildare mellan 1745 och 1751. År 1741 konstruerade han Biskopsgården som numera ingår i Waterford Treasures – tre museer i Viking Triangle, Waterford, Irland. En jämförelse av Printing House och Leinster House visar utvecklingen från den sanna Palladian stil till, vanligtvis kallas, georgisk stil i Irland under kvartalet talet som Dublin skulle nästan byggas om.

Förtidig död Edward Lovett Pearce, i åldern 34, år 1733, gjorde Cassels Irlands ledande arkitekt som arbetar i eftertraktade Palladian stil. Han antog omedelbart alla Pearce: s uppdrag och därmed började designa en rad påkostade herrgårdar . Efter slutförandet av Houses of Parliament det verkade ha varit en rush av aristokratin att bygga en rad nya radhus i samma stil och Cassels var ofta förstahandsvalet för arkitekten. Detta ledde till skapandet av det som kom att kallas det georgianska Dublin .

För hans exteriörer använde han en Palladian stil som var utmärkande för sin styrka och nykterhet. I detta verkar han ha påverkats av Pearce och även James Gibbs . Men när det kom till interiörer, Cassels gav fria tyglar till sin kärlek till mer kontinentala barock. Väggarna var täckta med stuckatur reliefer, tak medaljonger och motiv av gips, segment lister och sniderier, i en nästan rokokostil utmärkande för Irland.

Noterbara arbeten

Några av de finaste av Cassels arbetar för inleds listas nedan. ( Datum varierar ofta från en källa till en annan )

Trinity College, Printing House

Denna perfekta lilla doriska tempel, avslutades i 1734, och tros vara Cassels “första stora soloarbete. En fyra-pelarsalen portik doriska kolonner projicerade från rusticated svår byggnad och helheten är endast bredden på portik.( Denna byggnad är ibland tillskrivas Edward Lovett Pearce ).

Carton House (1739)

Huvudartikel: Carton House

Cassels gjort stora förändringar av Carton House i Kildare mellan 1739 och 1745 för earlen av Kildare . De resulterande fasader var i sin vanliga återhållsamma och symmetrisk stil. Den stora trädgården fasaden avslutas medvenetianska fönster i varje ände, medan det i centrum, är ett enplanshus portik så återhållsam som att vara nästan en veranda . Taket-line döljs av en balustrad , bryts av en stöds frontonen över den centrala bukten. Interiören är ett upplopp av gips-arbete ornament. De Lafranchini bröderna , känd för sitt gips-arbete, utfört några av sina finaste arbete här, och skulle fungera igen med Cassels på Russborough.

Den Conolly Folly

Den Conolly Folly designades av honom och byggdes 1740 som en park prydnad för Castletown House .

Russborough House (1742)

Huvudartikel: Russborough House

Russborough designades av Cassels för Joseph Leeson, 1st Earl av Milltown . Den byggdes mellan 1741 och 1755. En central block som innehåller de viktigaste rummen är flankerad av böjda och segmente pelargångar som leder till två symmetriska servicehus. Huvudentrén, i centrum av en av Cassels varumärke “föreslog” iker, är på en upphöjd piano nobile . Det uppnås genom en bred trappa. Den huvudsakliga funktionen av interiören är rokokogips-arbete och tak, återigen av befälhavaren stuccoists Paul och Philip Lanfrachini; och utsmyckade snidade marmor eldstäder, alla som kontrasterar mot den åtstramning av exteriören.

Summer House (1731)

Summer House var en stor palladian herrgård i County Meath ursprungligen av Pearce, som dog innan projektet inleddes. Cassels tog över projektet och ansvarade för rokoko interiörer. Byggnaden skadades i en brand på 1920-talet och slutligen revs på 1970-talet.

Powers House (1741)

Powers House , Wicklow, var ett stort hus på landet, ursprungligen en 13-talsslott, som var helt ombyggd av Cassels, med början 1730 och slutar i 1741. Den kungsgård var cirka 850 tunnland (3,4 km 2 ). Den trevåningshus hade minst 68 rum. Entrén var (18 m) 60 fot lång och (12 m) 40 fot bred där familjeklenoder visades. De viktigaste festsalen var på första våningen i stället för mer typiskt på bottenvåningen. Kung George IV var gäst hos Richard Wingfield, 5th Viscount Powers i augusti 1821. [1] Mervyn Wingfield, 7th Viscount Powers ärvt titel och Powerscourt, som bestod av 49.000 tunnland (198 km 2 ) av mark i Irland, vid 8 års ålder 1844. När han fyllt 21 han inledde en omfattande reonovation av huset och skapat nya trädgårdar. Inspiration för trädgårdsdesign följde besök av Powers till prydnadsträdgårdar vid slottet i Versailles , slottet Schönbrunn , Wien och Schwetzingen palatset Heidelberg .Trädgården utveckling tog 20 år att slutföra 1880. På befallande kulle Cassels avvek något från sin vanliga mörka stil, att ge huset något av vad John Vanbrugh skulle ha kallat “slott luft” – en allvarlig palladian fasad avslutas med två cirkulära kupolformade torn . Huset förstördes i en brand 1974 när det ägdes av Slazenger familjen och renoverades 1996. Under 1830-talet, huset var en plats för ett antal konferenser om ouppfyllda Bibelns profetior, som deltog män som John Nelson Darby och Edward Irving . Dessa konferenser hölls under ledning av Theodosia Wingfield Powers, då änkan Lady Powers.

Tyrone House (1740)

Cassels utformat denna Dublin hus för Marcus Beresford, Earl av Tyrone i Marlborough Street mellan 1740 och 1745. Mindre än Powers House det sägs vara den första betydande aristokratiska hus som ska byggas i norra delen av staden. Det är bra exempel på Cassels “robust sober stil. Den centrala venetianska fönster ovanför huvudentrén är det enda exemplet på dekoration eller flärd till detta dramatiskt svår fasad.

Leinster House (1745)

Huvudartikel: Leinster House

Huset var ursprungligen känd som Kildare House efter James Fitzgerald, den earlen av Kildare , som beställde Cassels att bygga det mellan 1745 och 1747. Avsedd att vara Dublins slagna herrgård, kunde inte resultatet ha besviken Kildare. Det sägs att en annan irländsk arkitekt, James Hoban , senare kopierade fasaden Leinster hus för sin design av Vita huset i Washington (även Castlecoole designad av James Wyatt bär en närmare likhet).

Rotunda Hospital (1757)

Ursprungligen huvud BB för Dublin, var det omgjorda av Cassels som omvandlade den till en palladian palats, komplett med en rotunda som ger sjukhuset sitt namn.

Waterstown House, Westmeath

Byggd för Gustaf Handcock-Temple på 1740-talet. Huset som var tre våningar över källare och 7 vikar breda, byggdes av tegel med sten inför. Cassels arbete innefattar en duvslaget, (nästan identisk med Killiney Hill Obelisk) muromgärdade trädgårdar, gården och grotta. Den främre fasaden var 7 vikar bred och 3 våningar höga över en källare. Huset övergavs 1923. Det såldes för skrot 1928 då de flesta av huset revs. [2]

Westport House, Mayo.

Byggd för Browne, Westport House är en vackert belägen två våningar över källaren ashlar sten hus med utsikt över Clew Bay i County Mayo. Cassels beslutat att flytta byn Westport för att förbättra utsikterna från huset i öster.Det ursprungliga huset var ganska liten och förlängdes senare av andra.

Arv till Irland

Richard Cassels dog 1751. Hans arv är att han gav Irland en distinkt typ av palladianism alla sina egna, för att uppskattas fullt ut måste man betrakta byggnaderna samtidigt externt och internt, de återhållsamma, även svåra, men ändå stora externa fasader , som inte jar ögat i den irländska landskapet, ger ingen antydan om flärd, även vilda rokoko överflöd inom. Detta finns nästan ingen annanstans i Europa, den kalla storhet av Englands finaste Palladian herrgårdar som Kedleston Hall eller Holkham Hall kunde inte tas bort längre från glädje och rörelse av inredningen i ett av Richard Cassels s irländska palladianska interiörer.

Se även

  • Ballyhaise House
  • Bellinter House
  • Hazelwood House, Sligo

Referenser

  1. Hoppa upp^Dooley, Terence (2001). Nedgången i det stora huset i Irland . Wolfound Press Ltd. ISBN  0-86327-850-7 .
  2. Hoppa upp^ ‘Water: uppgång och fall av en söder Westmeath egendom “av Richard Coplen.

About the author

Assistent

View all posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*