Russborough House

Russborough House är en ståtlig hus ligger nära Blessington Lakes i County Wicklow , Irland , mellan städerna Blessington och Bally Eustace och sägs vara den längsta hus i Irland, med en fasad som mäter 210 m / 700 ft. Det är ett exempel av palladianism , designad av Richard Cassels för Joseph Leeson, 1st Earl av Milltownoch byggdes mellan 1741 och 1755. det inre av huset innehåller några utsmyckade ornament på taken av de Lafranchini bröderna , som också samarbetat med Cassels på Carton House .

Historia

The Leeson familj har sitt ursprung i Northamptonshire och hade flyttat till Irland under andra halvan av 17-talet. En ansenlig förmögenhet göras i bryggning och fastighetsutveckling i Dublin vidare till Joseph Leeson , som köpt mark på dåvarande Russelltown. Han blev en MP och gjordes Earl av Milltown 1763. [1]

Russborough Huset ritades för Joseph Leeson av Richard Cassels och byggdes mellan 1741 och 1755. Det återstod i besittning av Earls av Milltown tills den sjätte jarlen.På döden av hans änka 1914 det skickas till en brorson, Edmund Turton , som sällan stannade. På Turton död 1929, sålde hans änka huset till kapten Denis Bowes Daly 1931. Sir Alfred och Lady Beit köpte Russborough 1952 från kapten Daly att hysa sin konstsamling och 1976 etablerade Alfred Beit Foundation för att förvalta egendomen.Stiftelsen öppnade historiska herrgård och dess samlingar till den irländska allmänheten 1978. Beit dog 1994, men Lady Beit kvar i bostad till sin egen död i 2005. [1]

Den 7 februari 2010 en brand allvarligt skadat den västra flygeln och orsakade en del av taket att kollapsa. Ingen konst skadades, tas bort tillsammans med möbler för att möjliggöra restaureringar i västra flygeln. Inledande undersökningar av skadorna föreslås ett elfel från ledningar i taket kan ha utlöst branden. [2]

Under de senaste åren lokalt annonserade Farmers Markets har hållits på en regelbunden basis i grunderna för huset.

Konstsamlingar

Russborough har inrymt två konstsamlingar, börjat med Milltown egendom, vars samling donerades till National Gallery of Ireland av änkan av den sjätte jarlen.

Sir Alfred Beit köpte huset 1952 där han inrymt sin egen familj samling bestående av verk av många stora konstnärer, bland annat Goya , Vermeer , Peter Paul Rubens och Thomas Gainsborough . Denna samling sedan stals fyra gånger : 1974 av en IRA gäng inklusive brittisk arvtagerska Rose Dugdale , [3] 1986 av Martin Cahill (smeknamnet “The General”); 2001 och 2002 av Martin Cahill associera Martin Foley. Två målningar, GainsboroughsMadame Bacelli och Vermeers Lady skriver ett brev med hennes Maid , den senare förmodligen den mest värdefulla målningen av samlingen, stals två gånger över stölder, även om varje utvanns därefter (den senare i 1993, samma år som den återhämtning av Goyas porträtt av Dona Antonia Zarate [4] ). Beit kollektionen har donerat många av sina verk till staten men betydande andel av målningarna har returnerats och gjorts tillgängliga för visning av ägarna, Alfred Beit Foundation. Andra målningar som har återvänt fyra Joseph Vernet målningar med titeln “Morning”, “Midday”, “Sunset” och “Night’- dessa faktiskt målade för Russborough på 1750-talet och hade stannat kvar i huset för de flesta av de sista 260 år.

Populärkultur

Russborough House användes som en inställning i 2011 film Haywire .

Russborough House användes som en inställning i 2016 filmen Kärlek & Vänskap , regisserad av Whit Stillman . [5]

Det var med i Travel Channel mysterier på slottet , åter berättar historien om 1974 art rån .

Se även

  • palladianism
  • Blessington
  • Poulaphouca Reservoir

Anteckningar

  1. ^ Hoppa upp till:a b“Russborough COUNTY WICKLOW BEVARANDE PLAN” (PDF) . Hämtas 2012/12/18 .
  2. Hoppa upp^ Russborough House skadad i brand , The Irish Times den 8 februari 2010. Tagit fram den 26 augusti 2010.
  3. Hoppa upp^ “No regrets för renegat IRA konst rånare Rose Dugdale” . Irish Independent .
  4. Hoppa upp^ Dolnick, Edward. ” Hur Irland fick tillbaka sin Vermeer “. The Times , 31 juli 2005. Hämtat på 24 maj 2009.
  5. Hoppa upp^. McGrath, Meadhbh (27 maj 2016) ” ” Jag älskade platser, var de perfekt för oss “- regissören Whit Stillman samtal filmar Love & Friendship i Irland” . Irish Independent . Hämtad 15 juli 2016 .

About the author

Assistent

View all posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*