Skria

Bray ( Irish : Bré , som betyder “hill”, tidigare bri Chualann ) är en stad i norra County Wicklow , Irland. Det är en hektisk storstad och badort , med en befolkning på 31.872 vilket gör den nionde största tätorten i Irland på folkräkningen 2011. [1] Det ligger ca 20 km (12 mi) söder om Dublin på östkusten. Staden grenslar gränsen Dublin Wicklow, med en del av de norra förorterna ligger i Dublin .

Bray natursköna läge och närhet till Dublin gör det till ett populärt resmål för turister och dagsresenärer från huvudstaden. Bray är hem till Ardmore Studios , hosting irländska och internationella produktioner för film, TV och reklam. Några lätta industrin ligger i staden, med affärer och detaljhandel parker koncentrerade till stor del på dess södra periferi. Bray centrum har ett utbud av affärer betjänar konsumenternas behov över omgivningarna. Pendlare länkar mellan Bray och Dublin tillhandahålls av järnväg , Dublin Bus och M11 och M50 motorvägarna.

Etymologi

Namnet på staden betyder backen eller stigande mark , eventuellt med hänvisning till den gradvisa lutning av staden från Dargle Bridge till Vevay Hill.

Historia

Under medeltiden, Bray var på den södra gränsen av det Pale , kust distriktet styrs direkt av den engelska kronan från Dublin Castle . Inland, på landsbygden var under kontroll av Gaelic Chieftains, såsom O’Toole och O’Byrne klaner. Bray har på 1598 karta “En modern Visning av Irland, en av de brittiska öarna” [2] av Abraham Ortelius som “Brey”. (Det är värt att notera att “O Byrne” namn visas tydligt på kartan.) Den earlen av Meath köpte Kilruddery egendom i Bray i 1627 med etableringen av Earl titel, är arvtagare den nuvarande innehavaren enda son, Anthony Jacques Brabazon, Lord Ardee (född 1977). [ behövd stämning ] i augusti eller September 1649 Oliver Cromwell tros ha stannat i Bray på väg tillWexford från Dublin. [ behövd stämning ] under 17th och 18-talen, förblev Bray en typisk liten herrgårds by, men under senare delen av 18-talet började Dublin medelklassen att flytta till Bray som visserligen fortfarande är relativt nära till staden, erbjöd fantastiska bergslandskap och havsbad i dess omedelbara närhet.

Den Dublin och Kingstown Railway , den första i Irland, öppnades 1834 och var så långt som Bray förlängdes 1854. Vid ankomsten av järnvägen, växte staden att bli Irlands största badort. Hotell och omfattande bostads terrasser byggdes i närheten av havet. Järnvägs entreprenör, William Dargan utvecklat det turkiska badet, utformade i en extravagant morisk stil till en kostnad av £ 10.000; dessa mötte ett slut efter en turbulent århundrade av verksamheten när rivning truppen anlände till 1980. [3] Staden fortsatte att frodas efter självständigheten, men utbrottet av andra världskriget satte branschens på is “för dess varaktighet. Men under 1950-talet turister från Storbritannien återvände till Bray i stora skaror för att undkomma åtstramning av Storbritanniens efterkrigs ransonering. Stadens karriär som en utväg minskade från 1960-talet och framåt när utlandsresor blev ett alternativ för semesterfirare. [ Behövd stämning ] Emellertid dagsresenärer fortsatte att flockas till Bray, särskilt under sommarmånaderna. Summer Festival, med karneval attraktioner, fyrverkeri och en flyguppvisning drar tiotusentals besökare i juli och augusti.

Tusentals människor slås ut på havet för att se OS-mästare boxning Katie Taylor , stadens mest kända idrottare, återvänder hem från London i augusti 2012. [4]

Geografi

Den floden Dargle som kommer in i havet vid den norra änden av Bray stiger från en källa nära Djouce , i Wicklow Mountains . Bray Headligger vid södra änden av den berömda viktorianska promenade med stigar som leder upp till toppen och längs havsklippor. Stenarna i Bray Head är en blandning av gråvackor och kvartsit .Den stora betongtvär vid toppmötet ger en betydande milstolpe på östkusten och är en stor attraktion för lokalbefolkningen och besökare.

Staden ligger på kusten , Shankill , County Dublin ligger norr, och Grey , Wicklow i söder. Den pittoreska byn Ennis ligger väster om staden, vid foten av Wicklow Mountains.

Demografi

historisk befolknings
År Pop. ±%
1991 26953
1996 27923 + 3,6%
2002 30951 + 10,8%
2006 31901 + 3,1%
2011 31872 -0,1%

Lokala myndigheter

Bray s 8 County Councillors är:Bray styrdes av en kommunfullmäktige fram till 2014. En del av den norra bray området ligger inom kommunen området Dun Laoghaire-Rathdown , trots dess sömlös integration med resten av staden. Gränsen mellan Wicklowoch Dublin ligger längs Gamla Conna / Corke Abbey, vilket gör alla områden norr om den punkten Bray, County Dublin. Själva staden är en del av Bray lokal val- område för val till Wicklow landstinget som väljer 8 fullmäktigeledamöter som också sitter på Bray kommunfullmäktige.

 • Brendan Thornhill ( Ind , Cathaoirleach i Bray kommunen)
 • Steven Matthews ( GP , Leas-Cathaoirleach i Bray kommunen)
 • Joe Behan ( Ind )
 • John Brady ( SF )
 • Christopher Fox ( Ind )
 • Oliver O’Brien ( SF )
 • John Ryan ( FG )
 • Pat Vance ( FF )

Transport

En betydande kollektivtrafiken, både norrut till Dublin och söder i Wicklow och Wexford, tjänar staden. Bray är på DART järnvägsnätet som sträcker sig norrut till Malahide och Howth och söderut till borga . Staden är också på huvudlinjen Iarnród Éireann järnvägsnät som förbinder norr till Connolly Station i Dublins centrum och vidare till Drogheda och Dundalk . I söder, går järnvägen genom Arklow och Gorey innan Rosslare Euro . Bray tågstation är uppkallad efter Edward Daly , en avrättad ledare för 1916 Easter Rising . Bray Station öppnades den 10 juli 1854. [5] Stationens östra plattform har en väggmålning som illustrerar aspekter av lokala och nationella historia för varje årtionde från 1850-talet till 2000-talet, som ersätts av mosaik.

Fem bussbolag passerar Bray: Dublin Bus , Bus Éireann , Finnegans Bray, Aircoach , St. Kevins busstrafik till Glendalough . Dublin Bus är den i särklass största operatör med täta turer till och från Dublins centrum och många tjänster inom Nord Wicklow och södra Dublin area. Dublin Bus tillhandahåller även tjänster till Dún Laoghaire , Ennis , Greystones , Kilmacanogue ,Kilcoole och Newtownmountkennedy . Finnegans Bray erbjuder också en nightlink service från Dublin. [6] Aircoach driver en timme till och från Dublins flygplats .

Det finns planer på att utöka Luas spårväg till Fassaroe, ett område i nordvästra delen av staden. Men den exakta samband mellan Luas och centrum järnvägsstationen har ännu inte bestämt. Fram till 1958, den gamla Harcourt Street järnvägen sprang från Harcourt Street i Dublin till Bray, längs en stor del av vägen för nya Luas. Från och med 2014, det finns mycket tvivel om Luas kommer att utvidgas till Bray.

Bray ligger längs M11 motorvägen korridoren; ett utbyte på dess norra sida länkar till M50 Dublin bypass.

Turism

Bray är en sedan länge etablerad semesterort med många hotell och pensionat, affärer, restauranger och kvällsunderhållning. Staden spelar också värd för ett antal uppmärksammade festival evenemang.

Finns i stadens närhet finns två 18-håls golfbanor, en tennisklubb, fiske, en segelklubb och ridning. Andra funktioner i Bray är spelhallar och National Sealife Centre. Bray är känd som Porten till Wicklow och är den äldsta badort i landet. Den har en strand med sand och singel som är över 1,6 km (0.99 mi) lång, fronted av en stor esplanad. Bray Head, som reser sig brant (241 m (791 fot)) från kusten, dominerar scenen, ger panoramautsikt över bergen och havet. Betongen korset på toppen av huvudet uppfördes 1950 för heliga året .

Bray är en populär bas för vandrare, vandrare och barnvagnar. Det är anmärkningsvärt för sin milslånga strandpromenaden som sträcker sig från hamnen, med sin koloni av knöl , till basen på Bray Head i södra änden – varifrån en bra begagnade spår leder till toppen. Också mycket populär bland vandrare är 7 km (4,3 mi) Cliff Walk längs Bray Head ut till Greystones.

I januari 2010 fick Bray namnet “renaste stad i Irland” i 2009 Irish Business mot Kull (IBAL) undersökning av 60 städer. [7]

Festivaler

Den årliga Bray Summer är en etablerad turist händelse, som äger rum under sex veckor i juli och augusti. Den Summer har över 100 gratis underhållning evenemang, bland annat levande musik, marknader, sport underhållning, karnevaler, och familjen roligt. Modellerna som har rubriken inkluderar Mundy , Brian Kennedy , undertoner , drivhuset blommor , och Mary Black . År 2006, över 60.000 besökare deltog i huvud festival helgen i mitten av juli. [ Behövd stämning ]

Bray är också värd en stor karneval och festival evenemang för att fira den årliga Saint Patricks Day semester. Bray Patrick Carnival & Parade presenteras av Bray & District kammaren och är en fem-dagars festival i karneval kul, parader, och levande underhållning.

Bray Jazz Festival äger rum årligen på maj bank holiday helgen. Festivalen innehåller uppträdanden av jazz och världsmusik artister från Irland och utomlands.

Det är också värd en årlig stumfilmsfestival, The Killruddery filmfestivalen i Killruddery Gardens, detta går 13-15 april 2012. Det visar filmer som La Roue och Camille . [8]

Pubar och restauranger

Bray är hem för många pubar och restauranger, inklusive den första Porter bar , som specialiserar sig på bryggning egna ale, stout och öl. [9] År 2010 rankades Lonely Planet Guide hamnen Bar i Bray Best Bar i världen och Best Off the Beaten Track bar i världen. [10] den O’Toole familjeägt ribban för tre generationer, men det köptes av Duggan familjen i 2013. [11] de Duggans fungerar också två havet lokaler, Katie Gallaghers och Martello, båda inkluderar restauranger på plats. Bray havet barer kännetecknas av omfattande utomhus terrasser, catering för stora folkmassor under sommaren. De flesta har bar mat. Det finns tjugo två licensierade lokaler i Bray, inklusive sex hotell.

Det finns tolv fullständiga rättigheter restauranger som erbjuder ett utbud av mat, inklusive kinesiska, indiska, nepalesiska och europeiska. Det finns flera olicensierade restauranger / caféer tillhandahåller frukost, lunch eller mellanmål under dagen. En McDonalds snabbmat utlopp upptar bottenvåningen i det gamla rådhuset på Main Street. År 2015, The Irish Times publicerat en studie som analyserat förekomsten av snabbmatsrestauranger i Irland.Bray befanns ha den lägsta koncentrationen av de 10 städer som ingår per capita, med bara 0,09 butiker per 1000 personer. [12]

Filmmaking

Bray är hem till Irland äldsta filmstudior, Ardmore Studios , som är etablerade i 1958, där filmer som Excalibur , Braveheart , och frukost på Pluto har blivit skjuten.

Bray Head Inn, det självklara valet för Viktorian circa 1860, har använts för en mängd olika filmer under de senaste 25 åren. [ Behövd stämning ]

Custers Last Stand-up filmades i Bray [13] och staden användes också för att filma Neil Jordan : s film Bysans , varav en del sköts i Bray Head Inn. [14]

Sport

Bray är hem till League of Ireland semi-professionella fotbollsklubb Bray Wanderers som spelar på Carlisle Grounds .

Det är också hem för en rad andra idrottsklubbar, inklusive skolfotbollsklubben Saint Joseph Boys AFC, cykling klubb Bray Wheelers cert och badminton, tennis, bågskytte, bowling och båtklubbar. [15]

Utbildning

Grundskolor:

 • St. Kieran NS för Travelling Barn
 • St. Fergal Junior och Senior School
 • Peters NS
 • St. Philomena s NS [16]
 • Saint Cronan s pojkar National School [17]
 • St Andrews NS [16]
 • Gaelscoil Uí Cheadaigh [16]
 • Scoil Chualann [16]
 • Bray School Project NS [16]
 • Patrick NS [16]

Newcourt Special School

St Gerards NS

Högstadier:

 • St. Kilian CS [18]
 • Coláiste Ráithín [19]
 • St Thomas ‘CS [20]
 • St. Brendan högskola [21]
 • Presentation College, Bray [22]
 • Loreto Secondary School [23]
 • St Gerard School [24]

Vidare utbildning:

 • Bray Institute of Further Education [25]

Elian s Dublin , en spansk internationell skola, var belägen i Bray. [26] [27]

Noterbart folk

Se också: Kategori: Folk från Bray

Följande är tidigare eller nuvarande invånarna i staden:

 • Mary Coughlan bor för närvarande i staden
 • Fergal Devitt , professionell brottare i WWE , där han brottas under namnet Finn Balor, föddes och utbildad i staden
 • Hozier , är en singer / songwriter från Bray
 • Eddie Jordan , tidigare racerförare och Jordan Grand Prix grundare
 • Ed Joyce , professionell skådespelare
 • James Joyce , författare
 • Maria Doyle Kennedy , en irländsk sångerska och skådespelerska som bodde i staden som ett barn. [28]
 • Denzil Lacey , tidigare RTÉ 2fm presentatör, arbetar för närvarande med Spin South West växte upp och bodde i staden
 • Dara Ó Briain , var komediförfattare och brittiska tv värd föddes i staden
 • Sinéad O’Connor , bor för närvarande sångare i staden
 • Cearbhall Ó Dálaigh , femte Irlands president föddes i staden
 • Fionn Regan , irländsk musiker
 • Katie Taylor , världen och Europeiska olympiska boxning
 • Laura Whitmore , tidigare MTV tv-presentatör och Strictly Come Dancing 2016 tävlande, föddes i staden

Internationella relationer

Se även: Lista över vänort i Irland

Bray har vänortsavtal med:

 • Bègles , Frankrike
 • Würzburg , Tyskland
 • Dublin, Kalifornien

Gallery

 • Bray Harbour, oktober 2014
 • Bray Daly Station
 • St Patricks Day 2008
 • Bray Head Summit
 • Presentation College, Bray
 • Bray från Bray Head
 • Saint Cronan s pojkar National School
 • Metodistkyrkan, Eglinton Rd.
 • Strand Hotel
 • Gamla Rådhuset
 • Kilruddery House och trädgårdar
 • Bray Air Show 2016

Se även

 • Lista över städer och byar i Irland
 • Historia av järnvägstransporter i Irland
 • Christ Church, Bray
 • Bray Jazz Festival

Referenser

 1. ^ Hoppa upp till:a b“Bray Legal Town resultat” . Statistiska centralbyrån . 2011 . Hämtat 5 skrevs den augusti 2012 .
 2. Hoppa upp^ “En modern Visning av Irland, en av de brittiska öarna” . Hämtad 4 skrevs den augusti 2016 .
 3. Hoppa upp^ “Bray turkiska bad” .
 4. Hoppa upp^ “Triumphant Bray homecoming för Olympic hjälte Katie Taylor” . Irish Independent . Oberoende News & Media. 13 augusti 2012 . Hämtad 13 skrevs den augusti 2012 .
 5. Hoppa upp^ “Bray station” (PDF) . Railscot – irländska järnvägar . Hämtad 8 skrevs den september 2007 .
 6. Hoppa upp^ “Nattbuss till Bray / Greystones / Kilcoole” .
 7. Hoppa upp^ “Bray namnges som renaste stad” . Irish Times . 4 januari 2010 . Hämtad 4 januari 2010 .
 8. Hoppa upp^ “Lillruddery Film Festival” .
 9. Hoppa upp^ “The Porter bryggeri” .
 10. Hoppa upp^ “Största lilla puben i världen” . Irish Independent . 25 November 2010 . Hämtad 25 november 2010 .
 11. Hoppa upp^ “Harbour Bar” .
 12. Hoppa up^ http://www.irishtimes.com/business/agribusiness-and-food/swords-named-as-fast-food-capital-of-ireland-1.2255842
 13. Hoppa upp^Brendan, Grehan (December 2001 6). “Bray-baserade tv-serien vinner topp BAFTA award” . Braypeople.ie . Bray människor . Hämtad januari åtta 2012 .
 14. Hoppa upp^ “Neil Jordan film kommer att stoppa trafiken” . Bray Människor.
 15. Hoppa upp^ http://www.mytown.ie/bray/Sports-Clubs
 16. ^ Hoppa upp till:a b c d e f“Bray: Grundskolor” . Findaddress.citizensinformation.ie.
 17. Hoppa upp^ “St Cronan s pojkar National School” .
 18. Hoppa upp^ “St. Kilian s Community School (91376L) – SLSS” . Slss.ie.
 19. Hoppa upp^ “Coláiste Ráithín” . Colaisteraithin.ie.
 20. Hoppa upp^ “St Thomas Community College Bray” . Stthomascc.ie.
 21. Hoppa upp^ “St. Brendans College – Bray, Co. Wicklow: Saint Brendans” . Saintbrendans.ie.
 22. Hoppa upp^ “Pres Bray” . Pres Bray. 5 September 1921.
 23. Hoppa upp^ “Loreto Bray Secondary School” . Loretobray.com.
 24. Hoppa upp^ “St Gerards School Bray” . stgerards.ie.
 25. Hoppa upp^ http://www.bife.ie
 26. Hoppa upp^ ” Home ” ( Arkiv ), IALE Elian talet. Den 4 maj 2007. Hämtat den 30 september 2015. Klicka på respektive länk för att få innehåll som är relaterat till Elian s Dublin. Platsinformationen är i Elian s Dublin> “Situación”
 27. Hoppa upp^ ” Registro Estatal de Centros Docentes ingen universitarios (RCD) .” Undervisningsministeriet (Spanien) . Hämtat den 30 september 2015. “Bannon ROAD OLD COLLAUGHT AVENUE” Välj “Centros en el Exteriör” och sök efter centralens kod “60.000.992” och / eller “Elian’S DUBLIN”
 28. Hoppa upp^ “Maria Doyle Kennedy Biografi” . Hollywood.com . Hämtas 2015/11/21 .

About the author

Assistent

View all posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*