Wicklow Mountains

De Wicklowbergen ( Irish : Sléibhte Chill Mhantain , [1] arkaiska : Cualu ) utgör den största sammanhängande höglandsområde i Irland . De upptar hela centrum Wicklow och sträcka utanför dess gränser i län Dublin , Wexford och Carlow . Där bergen sträcker sig in i Dublin, de lokalt kallas Dublinbergen ( Irish : Sléibhte Bhaile Átha Cliath .) [1] Den högsta toppen är Lugnaquilla på 925 meter (3.035 fot).

Fjällen består huvudsakligen av granit omgiven av ett hölje av glimmer – skiffer och mycket äldre bergarter som kvartsit . De har drivit upp under Caledonian orogenesen i början av devonperioden och utgör en del av Leinster kedjan, det största sammanhängande område av granit i Irland och Storbritannien. Bergen är skyldiga en stor del av sin nuvarande topografi till effekterna av den senaste istiden , som fördjupade dalarna och skapade Corrie och band sjöar. Koppar och bly har varit huvudmetaller utvinns i bergen och en kortguldrusch inträffade i den 18: e århundradet.

Flera stora flodsystem har sin källa i bergen, såsom Liffey , Dargle , Slaney och Avoca floder. Powerscourt är den högsta i Irland vid 121 meter (397 fot). Ett antal av dessa floder har utnyttjas för att skapa reservoarer för dricksvatten för Dublin och dess omgivningar.

Wicklow Mountains uppleva en tempererat kustklimat med milda, fuktiga somrar och kalla, fuktiga vintrar. Den dominerande livsmiljö höglandet består av filt mosse , hed och bergsgräsmark . Höglandet stödja ett antal fågelarter, inklusive merlin och pilgrimsfalk . Dalarna är en blandning av barrträd och lövträd skog.

Fjällen har varit bebodd sedan yngre stenåldern gånger och ett antal fornlämningar, bland annat en serie av passagen gravar , överleva till nutid. Den kloster vid Glendalough , som grundades i slutet av 6: e-talet av Saint Kevin , var ett viktigt centrum för den tidiga kyrkan i Irland . Efter Norman invasionen på 12-talet, blev Wicklow Mountains ett starkt fäste och gömställe för irländska klaner motsätter sig engelska regel. De O’Byrne och O’Toole familjer genomfört en kampanj av trakasserier mot bosättarna i nästan fem århundraden. Senare bergen hyste rebellerna under 1798 Rising . Rebel aktivitet dog ut efter byggandet av Wicklow Military Road i början av 19-talet och bergen började att locka turister till ruinerna vid Glendalough och beundra bergslandskapet.

Wicklow Mountains fortsätter att vara en stor attraktion för turism och rekreation. Hela bergsområde betecknas som en särskilt bevarandeområde och som särskilt skyddsområdeenligt EU lag. Den Wicklow Mountains National Park grundades 1991 för att bevara den lokala biologiska mångfalden och landskapet.

Toponymy

Wicklow Mountains tar sitt namn från County Wicklow som i sin tur har fått sitt namn från Wicklow stad . Ursprunget till namnet kommer från danska Wykynglo eller Wykinlo . [2] Den irländska namn för Wicklow, Cill Mhantáinbetyder “kyrkan Mantan”, uppkallad efter en apostel Saint Patrick . [2] Wicklow var inte etablerad som ett län tills 1606; innan att det hade varit en del av County Dublin . [3] En tidig namn för hela området av Wicklow Mountains varCualu . [4] Det finns också historiska namn för olika områden i bergen som innehas av lokala klaner : den norra delen Wicklow och söder Dublin var känd som Cualann medan Glen of Imaal har fått sitt namn från det område av Hy Mail . [2] ett september i O’Byrne familjen kallas Gaval Rannall besatt området kring Glenmalure , känd som Gaval-Rannall eller Ranelagh . [2] under medeltiden, före etableringen av County Wicklow, den engelska administrationen i Dublin hänvisade till regionen som Leinster bergen. [5]

Topografi

Huvudartikel: bergstoppar Wicklow Mountains

Wicklow Mountains är det största området för kontinuerlig hög mark i Irland, som har en obruten yta på över 500 km 2 (190 sq mi) över 300 meter (1000 fot). [6] De upptar mitten av Wicklowoch sträcker sig in i län Dublin , Carlow och Wexford . [7] den allmänna riktningen för bergskedjor är från nordost till sydväst. [8] de bildas i flera olika grupper, nämligen Kippure i norr, på gränsen av Dublin och Wicklow, Djouce , Tonelagee , Camaderry och Lugnaquilla i centrum, kyrkan Mountain och Keadeen i väst; och Croghan Kinsella i söder. [8] I öster, skild från resten av intervallet av Vartry platån, är den grupp som innefattar den stora Sockertoppen , Little Sockertoppen och Bray Head . [8]

Lugnaquilla är den högsta toppen i Wicklow Mountains på 925 meter (3.035 fot) och den 13: e högsta i Irland. [9] Det är också den högsta toppen i Leinster och är den enda irländska Munrohittas utanför Munster . [10] Kippure ligger på 757 meter (2,484 fot). [11] Det finns totalt 39 toppar över 600 meter (2000 fot) i Wicklow Mountains. [12] Det finns bara tre passerar genom bergen inom 600 meter (2.000 fot) med Sally Gap (498 meter (1,634 fot)) och Wicklow Gap (478 meter (1,567 fot)) är den högsta vägen passerar i landet. [13]

Geologi

Se även: geologi Irland

Den spetsiga glimmer – skiffertoppen av Djouce (vänster) kontrasterar med den rundade granit toppen av War Hill (höger)

Wicklow Mountains består huvudsakligen av granit omgiven av ett hölje av glimmer – skiffer och mycket äldre bergarter som kvartsit . De äldsta bergarter är kvartsiter i Bray gruppen som inkluderar Bray Head och Little Sockertoppen och Great Sugar Loaf bergen. [14] Dessa förvandlats från sandsten deponeras i de djupa vattnen i urtida Iapetushavet under kambriumperioden (542-488 miljoner år sedan). [15] lager av sediment fortsatte att bilda skiffer och skiffer längs havsbottnen blandas med vulkanisk sten skjuts upp som Iapetus började krympa med förfarandet enligt subduktion under ordoviciska perioden (488-443 miljoner år sedan). [16] Dessa stenar bakom nu upplyfta peneplan av Vartry platån mellan Bray gruppen och huvudområde. [17]

Iapetus stängd upp fullständigt vid slutet av den Siluriska perioden (443-415 miljoner år sedan) och Wicklow Mountains var upplyfta under huvudfasen av Kaledonska orogenesen vid början av den devonperioden (415-358 miljoner år sedan), när kontinenterna Baltica och Laurentia kolliderade . [18] kollisionen drivit upp en stor Batholith av granit, känd som Leinster Kedja: detta är den största sammanhängande område av granit i Irland och Storbritannien och löper från kusten vid Dún Laoghaire i Dublin till New Ross County Wexford och omfattar Wicklow ochBlackstairs Mountains. [19] [20] den värme som alstras av kollisionen förvandlats griffeltavlor och skiffer omger granit i schists som bildade en gloria (skal) runt granit. [21] den process averosion har tagit bort mycket av det omgivande skiffer från bergstopparna, exponerar den underliggande granit. [22] En del rester av skiffer taket kvar på några av de bergstoppar, notablyLugnaquilla . [21] den runda granit toppade toppar kontrast med skarpare skiffer toppar: t ex War Hill (granit) och Djouce . (skiffer) [23]

Den sista stora geologiska händelse att forma Wicklow Mountains var Quaternary nedisning under Pleistocene epok (2,6 miljoner till 11.700 år sedan). [24] Isen fördjupas och formas dalarna i den U-form som kännetecknar Wicklow Glens, såsom Glendalough och Glenmacnass. [25] när isen smälte, små glaciärer lämnades i Corries där morän nu Dam sjöar som på Loughs Bray och Nahanagan. [25] Corries utan sjöar också uppstå, som Nord fängelse och södra fängelse Lugnaquilla . [26] Rymma smältvatten skär smala steniga klyftor på flera platser, inklusive Glen av Downs , djävulens Glen och hårbotten . [17] Ribbon sjöar , såsom Lough Dan och sjöar Glendalough, bildas också. [27]

Utvinning av mineral

Zonen för kollision mellan kontinentalplattorna som ledde till bildandet av Wicklow Mountains ledde också till mineralisering och bildandet av Irlands viktigaste metallhaltiga bälte. [28] De viktigaste gruvor har varit på Avoca och Glendalough . Mining har skett på Avoca sedan åtminstone bronsåldern (c. 2,500-600 fvt). [29] Järnmalm extraktion ägde rum mellan den 12: e och 17-talen innan de ersätts av bly gruv fram till mitten av 18-talet. [30 ] den huvudsakliga verksamhet från 1720 till nedläggningen av den sista gruvan 1982 var kopparutvinning . [31] Svavel har också hämtats vid vissa tidpunkter och i mindre mängder, guld, silver och zink . [32] Lead mining har varit huvudsakliga verksamhet i Glendalough dalen och dess grann dalar Glendasan och Glenmalure. Bly upptäcktes först i Glendasan i början av 19-talet och ledningen venerna senare följdes genom Camaderry berget till Glendalough. [33] Mining i mindre skala ägde rum i Glenmalure. [34] Ore från dessa gruvor skeppades till Ballycorus för bearbetning . [35] Den sista gruvan stängdes 1957. [36]

År 1795 upptäckte en lokal skollärare guld i Aughatinavought River, en biflod till floden Aughrim sedan bytt namn Gold Mines River som stiger på sluttningarna av Croghan Kinsella berget.[37] Under den efterföljande guldrushen , cirka 80 kg (180 pounds) guld utvanns från floden av lokala guldgrävare, inklusive en enda klump som väger 682 gram (24,1 ounces), den största guldklimp någonsin upptäckts i Irland och Storbritannien. [37] gruvgångarna därefter greps av den brittiska regeringen som utvinns ytterligare 300 kg (660 pund) av guld. [37] Olika försök har gjorts för att lokalisera motherlode på Croghan Kinsella men förgäves. [37]

Granit från Wicklow Mountains har använts som ett material för många byggnader i Wicklow och Dublin och därefter. Stenbrott på Ballyknockan har lämnat material för byggnader såsomBank of Ireland på College Green i Dublin, Dún Laoghaire fyr och Liverpool Cathedral . [38] På samma sätt, stenbrott på Glencullen tillgänglig sten för sådana byggnader som GPO påO’Connell Street och Näringslivets byggnad på Kildare Street i Dublin. [39] Barnacullia, på sluttningarna av Three Rock Mountain, levereras gatsten till Dublin Corporation . [40] den stenbrott på Dalkey levereras granit för Dún Laoghaire Harbour och Thames invallning . [ 13]

Hydrologi

Se även: Floder av Irland

Wicklow Mountains är källan till flera stora flodsystem . Eftersom de tunna filt mosse torv inte kan hålla stora mängder vatten, många av dessa floder uppvisar en flashig hydrografi , fyller snabbt efter häftiga regn. [41]

Den floden Liffey stiger mellan bergen i Kippure och Tonduff på Liffey Head Bog. [42] En av de stora bifloder i Liffey, den River Dodder , stiger i närheten på sluttningarna på Kippure . [43]The King River stiger på Mullaghcleevaun och ansluter Liffey nära Blessington . [2]

Den River Vartry stiger på sluttningarna av Djouce berget. [2] I närheten av floden Dargle stiger mellan Tonduff och War Hill, faller som Powerscourt , Irlands högsta vattenfall på 121 meter (397 fot), [44] över en klippa som bildas av en glaciär vid kontaktpunkten mellan granit och glimmerskiffer av Wicklow Mountains. [45] Vattenfallen vid huvuden dalarna Glendalough,Glenmacnass och Glendasan förekommer ungefär vid skiffer-granit korsningar, [46] som anser Carrawaystick vattenfall i Glenmalure . [47]

Den River Slaney stiger i norra fängelse av Lugnaquilla berg och vindar genom Glen of Imaal var det sammanfogas av Leoh, Knickeen och Little Slaney. [48] En annan av dess bifloder, floden Derreen, stiger på Lugnaquilla södra sida. [ 49]

Var och en av de viktigaste grenarna av floden Avoca – den Avonmore , den Avonbeg och Aughrim floder – har sitt ursprung i mindre tillflöden, av vilka många stiger i Wicklow Mountains. [2] De Glenealo, Glendasan och Annamoe floder möts för att bilda Avonmore nära Laragh . [2] den Annamoe stiger nära Sally Gap och får sällskap av Cloghoge Brook mellan Lough Tay och Lough Dan och vid floden Inchavore i Lough Dan. [2] den Avonbeg stiger påTaffelberget och de tre sjöarna. [2 ] Avonmore och Avonbeg floderna förenas för att bilda floden Avoca vid mötet i vatten i Vale of Avoca , firas i sång mötet~~POS=HEADCOMP Waters av Thomas Moore . [41] den Avoca sällskap av floden Aughrim på Wooden , ibland kallad “andra mötet i vatten”. [2] den Aughrim bildas vid förbindelsen mellan den Derry vatten och floden Ow, av vilka den senare stiger på Lugnaquilla. [2]

Reservoarer

Se även: Vattenförsörjning och sanitet i Irland

Flera av dessa floder har dämts upp för att skapa reservoarer för att ge dricksvatten för invånarna i Dublin och dess omgivningar. Den första av dessa var floden Vartry, uppdämda att skapa Vartry Reservoir nära rundvirke på 1860-talet. [50] En andra dammen tillkom 1924 för att öka kapaciteten. [50] The River Dodder matar de två Bohernabreena reservoarer i norr vid foten av Wicklow Mountains på Glenasmole i Dublin, som byggdes mellan 1883 och 1887 för att tillföra vatten till townland i Rathmines . [51] den Poulaphouca Reservoir , vid floden Liffey nära Blessington, konstruerades mellan 1938 och 1940. [52] Det finns också två vattenkraft anläggningar i Poulaphouca, byggda under 1940-talet. [53] en pump vattenkraft växt konstruerades på Turlough Hill mellan 1968 och 1974. [54] vatten pumpas upp från Lough Nanahangan, en naturlig corrie sjö, i en artificiell reservoar på Tomaneena berg och släpps vid topp efterfrågan på el. [55] [56]

Klimat

Se även: Klimat av Irland

I likhet med resten av Irland, Wicklow Mountains uppleva en tempererat kustklimat med milda, fuktiga somrar och kalla, fuktiga vintrar. [57] Den årliga nederbörden når 2.000 mm (79 inches) på de högsta bergen med mer västliga toppar få mest nederbörd (t.ex. Djouce berg, i öster, får c. 1630 mm (64 inches) medan Duff Hill , i väst, får c. 1950 mm (77 inches) per år). [58] juni och juli är i allmänhet de torraste månaderna och det är ett genomsnitt av fyra soltimmar per dag under hela året. [59] Snötäcket på vintern kan nå ett genomsnitt på 50 dagar per år på de högsta topparna. [59] Starka vindar är en viktig faktor i torv erosion på toppmöten. [58]

Habitat

Se även: Flora of Ireland och fauna i Irland

Den primära livsmiljö av höglandet består av hed och myr . Berget filt mossar bildas cirka 4000 år sedan som ett resultat av en kombination av klimatförändringar och mänsklig aktivitet. [60]Före detta, bergen var insvepta med tallskog . [60] En förändring i klimatet fuktigare och mildare väder lämnat marken vattendränkt och lakas näringsämnen från marken, vilket leder till bildandet av torv . [61] Mountain filt mosse finns i områden ovanför 200 meter (660 fot) i höjd och där det finns mer än 175 dagar regn per år. [ 61] de viktigaste byggare av torv är deSphagnum vitmossor. [62] Ätande växter såsom sileshår och butterworts är specifika för mossar och myr asphodel och myr bomull är också vanliga. [61] Bog vatten är viktigt för reproduktion av sländor och flicksländor och Wicklow berg mossar stöder också insekter som damm skridskoåkare , whirligig skalbaggar , vatten sjömän och knott samt vanlig groda och tång ödla . [63]vadarfåglar som Snipes , storspov och ljungpipare foder i den blöta myrmark. [64]

På grund av dränering av vatten från mossarna som ett resultat av mänsklig verksamhet, de flesta av Wicklow torv har torkat ut för mycket för Sphagnum mossor att växa och hedar och hedvegetation har tagit över. [65] Aktiv torv byggnaden fortfarande förekommer på vissa platser , notably Liffey Head Bog. [61] Common ljung (eller ling) och bell ljung är de vanligaste hedar växter längs med blåbär (eller fraughan, som det kallas i Irland), myr bomull , deergrass och lila hed gräs . [65] arter funna på Wicklow hedar inkluderar röd ripa , ängspiplärka och sånglärka. [66] rovfåglar som finns i höglandet inkluderar tornfalkar , kärrhökar höna , merlins och pilgrimsfalk . [64] den senare av dessa är skyddade arter . [67] de höglandet används för får bete och så hedar periodiskt bränns för att hålla tillväxten av ljung i schack och främja tillväxt av gräs. [68]

Feral get i Glenealo dalen

Kronhjort , en gång hemma i Wicklow men jagas till utrotning, återinfördes på Powerscourt i den 18: e århundradet. [69] Japanska sikahjort även importerades av Powerscourt och harkorsades med kronhjort. [69] Alla rådjur hittades i Wicklow Mountains härstammar från Powers besättningen och är antingen sikahjort eller hybrid röda sikahjort. [70] Andra däggdjur som förekommer inkluderar vilda getter , berg harar , grävlingar , hermeliner , utter , röda ekorrar , grå ekorrar och fladdermöss . [ 71] den irländska Elk är en utdöd art av rådjur som levde i Wicklow Mountains c. 11.000 år sedan, fortfarande som upptäcktes i stora mängder i Ballybetagh Bog nära Glencullen . [72] Wolves var också en gång hemma i bergen men jagades till utrotning i Irland: den sista vargen i Wicklow dödades på Glendalough i 1710. [ 73]

Utbredd clearance av skog började under bronsåldern och fortsatte fram till början av 20-talet. [74] Beskogningsprogram program började på 1920-talet och accelererade under 1950-talet med den utbredda plantering av barrträd skog, särskilt i bergs hedar områden som tidigare ansetts vara olämpliga för plantering . [75] den dominerande träd är sitkagran och står för 58% av skogsplanteringar, [76] med contorta , gran , tall , lärk och douglasgran också planteras. [77] den biologiska mångfalden är låg i barrträdsodlingar eftersom de inte är inhemska trädslag. [78]Broadleaf odlingar är sällsynta, står för mindre än 10% av skog. [79]

De unga floder i de övre dalgångarna är lek grund för lax och öring . [80] röding , isolerad i Wicklow sjöar efter utgången av den senaste istiden, [81] har spelats in i Lough Dan och sjöarna i Glendalough men tros nu slocknat. [80]ett program för att återinföra dem i Upper Lake på Glendalough påbörjades under 2009. [82]

Historia

Se också: Historia av Irland

Den neolitiska passagen grav på toppen av Seefin Mountain

De tidigaste spår av mänsklig aktivitet i det inre av Wicklow går till omkring 4300 f.Kr.. [83] Passage gravar , från neolitiska perioden, är det tidigaste och mest framträdande inslag i förhistorisk irländska civilisationen i Wicklow Mountains. [84] Dessa gravar sitta på många av de västra och norra toppmöten mellan Saggart i Dublin och Baltinglass i Wicklow, såsom vidSeefin och Seefingan . [85] Arkeologen Geraldine Stout har föreslagit att de hade en territoriell markeringsfunktion, ungefär som dagens gränsövergångar. [86] andra förhistoriska monument som finns i höglandet inkluderar stensättningar , resta stenar och klippkonst . [87] förekomsten av resta stenar på höjder antyder att de kan ha tjänat rutt märkning ändamål. [88] Den största komplex av fornborgar i Irland står att finna på kullarna i närheten av Baltinglass. [88]

De tidigaste kända stammarna att ha kontrollerat Wicklow Mountains inkluderar Dál Messin Corb , den Uí Mail , UI Theig och Uí Briúin . [89] En medlem av Dál Messin Corb var Saint Kevin , som grundade kloster i Glendalough i senare delen av 6: e århundradet. [89] Kevin reste till Glendalough från Hollywood , korsar bergen via Wicklow Gap. [90] i 8: e århundradet, Glendalough hade vuxit till en betydande avveckling av 500-1000 personer och en viktig plats av lärande och pilgrimsfärd . [91] kloster ofta attackerade, särskilt i tider av sjukdom eller svält, och Glendalough rikedom gjort det ett vanligt mål för både lokala stammar och senare nordiska inkräktare. [92] klostret minskat i betydelse efter ankomsten av normanderna i 12-talet och dess efterföljande annektering till ärkestift Dublin . [93] den brändes av engelska i 1398, även om avveckling fortsatte det fram till slutet av 16-talet. [93] det finns också viktiga tidiga irländska kyrk platser i Dublin foten av Wicklow Mountains på Rathmichael och Tully. [94]

1170, under normandiska invasionen av Irland , Strongbow och Dermot MacMurrough framgångsrikt belägrade Dublin genom att följa en hög väg genom Wicklow Mountains, undvika försvaret längs den normala vägen väster om bergen. [95] Norman invasion förskjutna två viktiga Gaelic klaner från Kildare , den O’Byrnes och O’Tooles , som flyttade in i Wicklow Mountains, den O’Byrnes i öster och O’Tooles i väster. [96] från deras berg fästen både familjer genomförs en ihållande kampanj av trakasserier mot inkräktarna och Wicklow Mountains blev känd som terra guerre ( “land krig”), i motsats till terra Pacis ( “land för fred”) av de avgjorda lågland. [97]

Dalen Glenmalure gav en nästan oantastlig tillflykt för klaner och engelska styrkor lidit stora förluster där, först i 1274 och igen i 1580 i slaget vid Glenmalure . [98] [99] Den senare nederlag var i händerna på Fiach McHugh O “Byrne , som lett till att många attacker mot engelska och hjälpte i rymningar många av gisslan som innehas av engelska att garantera lojalitet irländska klaner. [100] En sådan gisslan var Red Hugh O’Donnell , som rymt från Dublin Castle på natten 6 januari 1592 i sällskap med konst O’Neill. [99] de två män korsade bergen i snöstorm förhållanden, vilket leder till Fiach McHugh O’Byrne fäste på Glenmalure. [99] Art O’Neill dog av exponering under resan och Red Hugh hade flera tår amputerade på grund av köldskador . [101] ett kors och en plakett norr om Conavalla berg markera den plats där konst O’Neill omkom och en årlig promenad är nu hålls efter de två män fotspår. [102] den O’Byrnes “och O’Tooles dominans kom slutligen till ett slut med successionsordningen av 1652 då deras land konfiskerades av engelska Commonwealth . [103]

Glendalough Valley, visar klosterstaden, Lower Lake och Upper Lake

En längre period av fred regerade i Wicklow Mountains från slutet av Cromwellian perioden fram till 1798 Rising . [104] Även om huvud uppror snabbt besegrad, irländska rebeller återigen använde Wicklow Mountains som ett gömställe och fäste för att angripa engelska för många år efteråt. [105] Bland var deras antal Michael Dwyer , född i Wicklow Mountains, född i townlandav Camara i Glen of Imaal , och General Joseph Holt . [106] Både män slutligen kapitulerade och var transporteras till Australien. [106] fast beslutna att förhindra eventuella framtida rebell aktivitet, en militär väg genom bergen, liknande de som byggdes i skotska högländerna för att stävja de jakobitupproren , föreslogs av den brittiska regeringen för att trupper ska sättas in snabbt i region. [107] den Wicklow Military Road byggdes mellan 1800 och 1809 och löper från Rathfarnham , Dublin till Aghavannagh , County Wicklow via Glencree , Sally Gap och Laragh .[108] En serie militärförläggningar och polisstationer byggdes längs rutten, även om de var lite används och snart förföll som Wicklow Mountains snart upphört att vara ett centrum för rebellaktivitet efter vägen avslutades. [108]

Folkräkningen 1841 antecknade en befolkning på 13.000 i Wicklow högland av 126,143 personer i länet som helhet. [109] Efter stora hungersnöden , folkräkningen 1891 visade att befolkningen i länet Wicklow hade minskat till 62.136 med den proportionella falla i inlandet regionerna ännu större eftersom befolkningen öde marginal länder. [110]

Den konstruktion av järnvägen i 19th century ledde till utvecklingen av turismen i Wicklow Mountains. [111] Besökare togs av hästtransporter i bergen från järnvägsstationen i Rathdrum . [111]Glendalough etablerat sig snabbt som mest populära turistmål och ett tåg det ansågs 1897 men förslagen kom till ingenting. [112] turism~~POS=TRUNC potential Military Road sågs strax efter dess färdigställande och GN WrightsTours i Irland (1822) är en av de tidigaste guidar till sevärdheterna längs vägen. [113]

Nutid

Se även: Wicklow Mountains National Park

Den huvudsakliga jordbruksverksamheten i inlandet är fåren betar , använder huvudsakligen Wicklow Cheviot rasen. [114] Mark används också för skogsbruket och torv skärning . [115] turism och rekreation är också viktiga aktiviteter i inlandet. Glendalough är fortfarande den mest populära destinationen, tar emot omkring en miljon besökare varje år. [116] Fritidsaktiviteter i bergen inkluderar promenader, bergsklättring , vinter klättring, fiske och cykling. [117] Hillwalking i Wicklow Mountains först populariserades av JB Malone genom en veckospalt han skrev iEvening Herald tidningen. [118] Malone senare avgörande för skapandet av Wicklow Way , Irlands första National markerade leden , som öppnade 1980 och korsar Wicklow Mountains. [118]den Wicklow Way har fått sällskap av Dublin Mountains Way och Saint Kevins Way pilgrim väg, som båda också passera delar av bergen. [119] [120]

På foten av oro miljöförstöring och oönskad utveckling av Wicklow Uplands, meddelade regeringen skapandet av Wicklow Mountains National Park i 1990 för att bevara områdets biologiska mångfalden och landskapet. [121] Parken inrättades officiellt 1991 och nu omfattar en yta på över 20.000 hektar (200 kvadratkilometer, 77 kvadrat miles). [122] Dessutom Wicklow Mountains (inklusive områden utanför nationalparken) klassas som en särskilt bevarandeområde enligt EU livsmiljödirektivet och som ett särskilt skyddsområde område enligt EU fågeldirektivet . [123]

Dublin foten av Wicklow Mountains förvaltas av Dublin Mountains Partnership (DMP), en grupp bildades i maj 2008 i syfte att förbättra rekreations erfarenhet av användare av Dublin Mountains. [124] Dess medlemmar inkluderar företrädare för statliga myndigheter, lokala myndigheter och fritidsanvändare. [124] DMP har återställt stigar och utvecklade vandringsleder, orienteringskurser och en mountainbikekurs. [125]

Referenser

Anteckningar

 1. ^ Hoppa upp till:a b“Wicklow Mountains” . Placen Databas för Irland . Institutionen för gemenskapen, jämställdhet och iriskspråkiga området . Hämtad 5 juli2011 .
 2. ^ Hoppa upp till:a b c d e f g h i j k l Joyce 1900 .
 3. Hoppa upp^ Flynn 2003 , s. 32.
 4. Hoppa upp^ Corlett 1999 , s. 34.
 5. Hoppa upp^ Lydon 1994 , s. 154.
 6. Hoppa upp^ Whittow 1975 , s. 253.
 7. Hoppa upp^ Nairn & Crowley 1998 , s. 11.
 8. ^ Hoppa upp till:a b c Lewis 1837 .
 9. Hoppa upp^ “Lugnaquilla” . MountainViews.ie . Hämtad 5 juli 2011 .
 10. Hoppa upp^ “900m irländska bergen” . MountainViews.ie . Hämtad 5 juli 2011 .
 11. Hoppa upp^ “Kippure” . MountainViews.ie . Hämtad 5 juli 2011 .
 12. Hoppa upp^ “Vandeleur-Lynam List, 600m irländska bergen” . MountainViews.ie .Hämtad 5 juli 2011 .
 13. ^ Hoppa upp till:a b Whittow 1975 , s. 268.
 14. Hoppa upp^ Holland 2003 , s. 22.
 15. Hoppa upp^ Jackson, Parkes & Simms 2010 , s. 142.
 16. Hoppa upp^ Williams & Harper 1999 , pp. 18-22.
 17. ^ Hoppa upp till:a b Whittow 1975 , s. 271.
 18. Hoppa upp^ Williams & Harper 1999 , pp. 23-28.
 19. Hoppa upp^ Holland 2003 , s. 23.
 20. Hoppa upp^ Whittow 1975 , s. 252.
 21. ^ Hoppa upp till:a b Holland 2003 , s. 27.
 22. Hoppa upp^ Williams & Harper 1999 , s. 29.
 23. Hoppa upp^ Coillte & GSI 1997 , §2.
 24. Hoppa upp^ Holland 2003 , s. 29.
 25. ^ Hoppa upp till:a b Holland 2003 , s. 30.
 26. Hoppa upp^ Warren 1993 , s. 28.
 27. Hoppa upp^ “Lakes floder” . Wicklow Mountains National Park . Nationalparker och djurlivet . Hämtad sex juli 2011 .
 28. Hoppa upp^ Whittow 1975 , s. 261.
 29. Hoppa upp^ Heritage rådet 2007 , s. 10.
 30. Hoppa upp^ Heritage rådet 2007 , s. 10-11.
 31. Hoppa upp^ EPA och GSI 2009 , pp. 3-4.
 32. Hoppa upp^ Heritage rådet 2007 , s. 11.
 33. Hoppa upp^ Heritage rådet 2007 , s. 24.
 34. Hoppa upp^ Heritage rådet 2007 , pp. 36-37.
 35. Hoppa upp^ Heritage rådet 2007 , s. 25.
 36. Hoppa upp^ Heritage rådet 2007 , s. 32.
 37. ^ Hoppa upp till:a b c d Vines 2007 .
 38. Hoppa upp^ Flynn 2003 , s. 64.
 39. Hoppa upp^ Pearson 1998 , s. 315.
 40. Hoppa upp^ Pearson 1998 , s. 321.
 41. ^ Hoppa upp till:a B Nairn & Crowley 1998 , s. 85.
 42. Hoppa upp^ Moriarty 1988a , s. 15.
 43. Hoppa upp^ Moriarty 1991 , s. 15.
 44. Hoppa upp^ “Waterfall” . Powers House & Gardens . Hämtad 5 juli 2011 .
 45. Hoppa upp^ Nairn & Crowley 1998 , pp. 89-90.
 46. Hoppa upp^ Whittow 1975 , s. 265.
 47. Hoppa upp^ Coillte & GSI 1997 , §3.
 48. Hoppa upp^ Duffy 2006 , s. 19.
 49. Hoppa upp^ Duffy 2006 , s. 23.
 50. ^ Hoppa upp till:a B Nairn & Crowley 1998 , s. 93.
 51. Hoppa upp^ Moriarty 1991 , s. 45.
 52. Hoppa upp^ Nairn & Crowley 1998 , s. 94.
 53. Hoppa upp^ Moriarty 1988b , sid. 57-59.
 54. Hoppa upp^ “Turlough Hill” . History of ESB . ESB Group . Hämtad 14 juli 2011 .
 55. Hoppa upp^ Flynn 2003 , s. 111.
 56. Hoppa upp^ “Tomaneena” . MountainViews.ie . Hämtad 14 juli 2011 .
 57. Hoppa upp^ Nairn & Crowley 1998 , s. 20-21.
 58. ^ Hoppa upp till:a B Nairn & Crowley 1998 , s. 21.
 59. ^ Hoppa upp till:a b“Climate” . Wicklow Mountains National Park . Nationalparker och djurlivet . Hämtad sex juli 2011 .
 60. ^ Hoppa upp till:a B Nairn & Crowley 1998 , s. 20.
 61. ^ Hoppa upp till:a b c d“Blanket Bog” . Wicklow Mountains National Park .Nationalparker och djurlivet . Hämtad tolv juli 2011 .
 62. Hoppa upp^ Nairn Crowley , s. 44.
 63. Hoppa upp^ Nairn & Crowley 1998 , s. 44-46, 50.
 64. ^ Hoppa upp till:a b“Fåglar” . Wicklow Mountains National Park . Nationalparker och djurlivet . Hämtad tolv juli 2011 .
 65. ^ Hoppa upp till:a B Nairn & Crowley 1998 , s. 47.
 66. Hoppa upp^ Nairn & Crowley 1998 , s. 50.
 67. Hoppa upp^ “Site Synopsis: Wicklow Mountains SPA” (PDF) . Nationalparker och djurlivet . 13 oktober 2010 . Hämtad juli sjutton 2011 .
 68. Hoppa upp^ Nairn & Crowley 1998 , s. 84.
 69. ^ Hoppa upp till:a B Nairn & Crowley 1998 , s. 48.
 70. Hoppa upp^ Boyle & Bourke 1990 , s. 39.
 71. Hoppa upp^ “Däggdjur” . Wicklow Mountains National Park . Nationalparker och djurlivet . Hämtad tolv juli 2011 .
 72. Hoppa upp^ Corlett 1999 , pp. 5-6.
 73. Hoppa upp^ Nairn & Crowley 1998 , s. 164.
 74. Hoppa upp^ Nairn & Crowley 1998 , s. 61.
 75. Hoppa upp^ Nairn & Crowley 1998 , s. 62.
 76. Hoppa upp^ Nairn, Crowley och 1998 p-83 .
 77. Hoppa upp^ Nairn Crowley , s. 82.
 78. Hoppa upp^ Nairn & Crowley 1998 , s. 82.
 79. Hoppa upp^ Nairn & Crowley 1998 , s. 83.
 80. ^ Hoppa upp till:a b“hotade fisk” . Wicklow Mountains National Park . Nationalparker och djurlivet . Hämtad tolv juli 2011 .
 81. Hoppa upp^ Nairn & Crowley 1998 , s. 92.
 82. Hoppa upp^ “röding Release Project” . Wicklow Mountains National Park .Nationalparker och djurlivet . Hämtad tolv juli 2011 .
 83. Hoppa upp^ Stout 1994 , s. 5.
 84. Hoppa upp^ Stout 1994 , s. 6.
 85. Hoppa upp^ Stout 1994 , s. 6-7.
 86. Hoppa upp^ Stout 1994 , s. 10.
 87. Hoppa upp^ Gurrin 2006 , s. 10.
 88. ^ Hoppa upp till:a b Gurrin 2006 , s. 11.
 89. ^ Hoppa upp till:a b Corlett 1999 , s. 35.
 90. Hoppa upp^ Flynn 2003 , s. 14.
 91. Hoppa upp^ “Glendalough kloster historia” . Wicklow Mountains National Park .Nationalparker och djurlivet . Hämtad sexton juli 2011 .
 92. Hoppa upp^ Gurrin 2006 , s. 20.
 93. ^ Hoppa upp till:a b Gurrin 2006 , s. 22.
 94. Hoppa upp^ Corlett 1999 , pp. 141-145.
 95. Hoppa upp^ Lydon 1994 , s. 151.
 96. Hoppa upp^ Lydon 1994 , s. 153.
 97. Hoppa upp^ Lydon 1994 , s. 152.
 98. Hoppa upp^ Lydon 1994 , pp. 157, 159.
 99. ^ Hoppa upp till:a b c Flynn 2003 , s. 30.
 100. Hoppa upp^ Flynn 2003 , pp. 29-31.
 101. Hoppa upp^ Flynn 2003 , s. 31.
 102. Hoppa upp^ “Art O’Neill Walk” . Simon Stewart Hillwalking i Irland . Hämtadsexton juli 2011 .
 103. Hoppa upp^ Flynn 2003 , s. 35.
 104. Hoppa upp^ Gurrin 2006 , s. 68.
 105. Hoppa upp^ Gurrin 2006 , s. 69.
 106. ^ Hoppa upp till:a b Flynn 2003 , sid 46-48..
 107. Hoppa upp^ Färre 2007 , s. 23.
 108. ^ Hoppa upp till:a b Färre 2007 , passim .
 109. Hoppa upp^ Gurrin 2006 , s. 71.
 110. Hoppa upp^ Gurrin 2003 , s. 72.
 111. ^ Hoppa upp till:a b Gurrin 2006 , s. 72.
 112. Hoppa upp^ Gurrin 2006 , pp. 72, 74.
 113. Hoppa upp^ Färre 2007 , s. 202.
 114. Hoppa upp^ nationalparker och djurlivet 2005 , s. 16.
 115. Hoppa upp^ Nairn & Crowley 1998 , pp. 168-9, 179.
 116. Hoppa upp^ nationalparker och djurlivet 2005 , s. 18.
 117. Hoppa upp^ nationalparker och djurlivet 2005 , s. 17.
 118. ^ Hoppa upp till:a b Dalby 2009 , s. 10.
 119. Hoppa upp^ “Dublin Mountains Way” . IrishTrails.ie . Rådet Irish Sports . Hämtad17 juli 2011 .
 120. Hoppa upp^ “St Kevins Way” . IrishTrails.ie . Rådet Irish Sports . Hämtad 17 juli2011 .
 121. Hoppa upp^ McDonald, Frank (4 april 1990). “Wicklow att få nationalpark”. The Irish Times . Dublin. s. 5.
 122. Hoppa upp^ “Park History” . Wicklow Mountains National Park . Nationalparker och djurlivet . Hämtad 17 juli 2011 .
 123. Hoppa upp^ nationalparker och djurlivet 2005 , s. 9.
 124. ^ Hoppa upp till:a b“Om Dublin Mountains partnerskap” . Dublin Mountains Partnership. Hämtad 17 juli 2011 .
 125. Hoppa upp^ “aktiviteter” . Dublin Mountains Partnership . Hämtad 17 juli 2011 .

 

About the author

Assistent

View all posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*