Bohemian Rhapsody

“Bohemian Rhapsody” är en låt av det brittiska rockbandet Queen. Den var skriven av Freddie Mercury för bandets 1975 studioalbum A Night at the Opera. Det är en sex minuters svit, [1] som består av flera delar utan en kör. Ett intro, en ballad segment, en opera passage, en hårdrock del och en reflekterande coda [2] Låten är en mer tillgänglig take på 1970-talet progressiv rock genre. [3] Det var enligt uppgift den dyraste enda som någonsin gjorts vid tidpunkten för dess release, men den exakta kostnaden för produktionen inte kan fastställas. [4]

När den släpptes som singel, “Bohemian Rhapsody” blev en kommersiell framgång, bor på toppen av den brittiska singellistan i nio veckor och säljer mer än en miljon exemplar i slutet av januari 1976. [5] Det nådde nummer ett igen 1991 för ytterligare fem veckor när samma versionen återutsättas, [6] så småningom bli Storbritanniens tredje mest sålda singel genom tiderna. [7] Den toppade listorna i flera andra marknader också, bland annat Kanada, Australien, Nya Zeeland, Irland och Nederländerna, blev senare en av de bäst säljande singlar genom tiderna. I USA låten ursprungligen nådde nummer nio i 1976. Det gick tillbaka till diagrammet på nummer två i 1992 efter sitt framträdande i filmen Waynes World, som återupplivade sin amerikanska popularitet.

Även kritisk reaktion ursprungligen blandas, “Bohemian Rhapsody” förblir en av drottningens mest populära låtar och ofta placeras på moderna listor över de största låtarna genom tiderna. Den enda åtföljdes av en PR-video, som många forskare anser banbrytande. [8] Rolling Stone magazine tillstånd: “. Dess inflytande kan inte överskattas, praktiskt uppfinna musikvideon sju år innan MTV gick luften” [9] År 2004, “Bohemian Rhapsody” installerades in i Grammy Hall of Fame [10]. Under 2012 toppade låten listan på ITV rikstäckande enkät i Storbritannien för att hitta “The Nation favorit- Number One” över 60 år av musik. [11]”Bohemian Rhapsody” är en låt av det brittiska rockbandet Queen. Den var skriven av Freddie Mercury för bandets 1975 studioalbum A Night at the Opera. Det är en sex minuters svit, [1] som består av flera delar utan en kör. Ett intro, en ballad segment, en opera passage, en hårdrock del och en reflekterande coda [2] Låten är en mer tillgänglig take på 1970-talet progressiv rock genre. [3] Det var enligt uppgift den dyraste enda som någonsin gjorts vid tidpunkten för dess release, men den exakta kostnaden för produktionen inte kan fastställas. [4]

När den släpptes som singel, “Bohemian Rhapsody” blev en kommersiell framgång, bor på toppen av den brittiska singellistan i nio veckor och säljer mer än en miljon exemplar i slutet av januari 1976. [5] Det nådde nummer ett igen 1991 för ytterligare fem veckor när samma versionen återutsättas, [6] så småningom bli Storbritanniens tredje mest sålda singel genom tiderna. [7] Den toppade listorna i flera andra marknader också, bland annat Kanada, Australien, Nya Zeeland, Irland och Nederländerna, blev senare en av de bäst säljande singlar genom tiderna. I USA låten ursprungligen nådde nummer nio i 1976. Det gick tillbaka till diagrammet på nummer två i 1992 efter sitt framträdande i filmen Waynes World, som återupplivade sin amerikanska popularitet.

Även kritisk reaktion ursprungligen blandas, “Bohemian Rhapsody” förblir en av drottningens mest populära låtar och ofta placeras på moderna listor över de största låtarna genom tiderna. Den enda åtföljdes av en PR-video, som många forskare anser banbrytande. [8] Rolling Stone magazine tillstånd: “. Dess inflytande kan inte överskattas, praktiskt uppfinna musikvideon sju år innan MTV gick luften” [9] År 2004, “Bohemian Rhapsody” installerades in i Grammy Hall of Fame [10]. Under 2012 toppade låten listan på ITV rikstäckande enkät i Storbritannien för att hitta “The Nation favorit- Number One” över 60 år av musik. [11]

About the author

Assistent

View all posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*