19 Nervsammanbrott

“19th Nervous Breakdown” är en låt av den engelska rockbandet The Rolling Stones. Skriven av Mick Jagger och Keith Richards, [1] redovisas i slutet av 1965 och utsläppt som en singel i början av 1966, nådde den nummer två på både amerikanska och brittiska diagram, medan toppade NME diagram.

Låten skrevs under gruppens 1965 turné i USA och registrerades vid slutet av sin fjärde nordamerikanska turné under efterdyningarna album sessioner mellan 3 och 8 december 1965 på RCA Recording Studios i Hollywood, Kalifornien.

Jagger kom upp med titeln först och sedan skrev texterna runt den. Öppningen gitarr siffra spelas av Keith Richards medan i verserna Brian Jones spelar en bas-note siffra som härrör från “Diddley pappa” av Bo Diddley, en stor inverkan på Rolling Stones stil. [2] [3] Här riff förlängs i en lång blues ackordföljd bakom ordrika texter som liknar dem i deras tidigare brittiska singel, “Get Off My Cloud”, och versen växlar med en bro tema. Banan är också känd för Bill Wyman så kallade “dyka-bombning” basgång i slutet. Vid nästan fyra minuters tid det är lång normerna i tiden.

Liksom många tidiga Rolling Stones inspelningar, har “19th Nervous Breakdown” officiellt släppt bara i monoljud. En stereo mix av låten har vänt upp i privata och bootleg samlingar. [4] En version av stereo mix har en radikalt annorlunda sång från Jagger, som växlar mellan fyllig på verser och råare på refrängen.

About the author

Assistent

View all posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*