Animal Liberation Leagues

Animal Liberation Leagues var ett nätverk av djurrättsorganisationer som är verksamma i Storbritannien på 1980-talet. Medan Animal Liberation Front specialiserat sig på olaglig verksamhet, främst maskerade, på natten, och involverar ett litet antal människor, bestod Animal Liberation Leagues samordnade räder, eller “invasioner”, av ett stort antal människor, främst genomförts under dagen . [1] En journalist beskrev Animal Liberation ligor som “en sofistikerad … utveckling i övergången till direkta åtgärder”. [2] Räder var ofta utförs på samma gång som rättsliga demonstrationer.

Central Animal Liberation League

Den centrala Animal Liberation League ( CALL ) var en djurrättsorganisation baserad i centrala England som var aktiva under 1980-talet. Över hundra djur togs av denna organisation, främst från centra djurförsök . De tog också dokumentation och videofilmer. Parollen om samtalet “genom dörren när de minst anar det”.

 • En femton-årig rhesusapa kallas Beatrice var den enda apan någonsin tas från ett brittiskt laboratorium, genom CALL. Hon hade använts i artrit forskning.
 • Marsvin som används i bränn experiment togs från ett laboratorium i Birmingham genom CALL aktivister som utger sig för fönsterputsare.
 • En räd i lokalerna hos Animal Supplies London Ltd samlat van massor av dokumentation och hittade ett kylskåp fyllt med halshuggnas apa huvuden och fladdermöss.
 • Videofilmer tagen vid Oxford University Park Farm visade rhesusapor som hade använts i ögat experiment.
 • Experiment på råttor, grisar, möss, kaniner, illrar, iller, primater, duvor och får filmades på John Radcliffe Hospital i Oxford.
 • Roebuck Farm i Hertfordshire plundrades 1986. Dokumentation tas härifrån visade att primater hade levererats av Windsor Safari Park , Chessington Zoo , och Ravenstone Zoo för användning i experiment på platser som Huntingdon Life Sciences .

Eastern Animal Liberation League

Den östra Animal Liberation League ( EALL ) baserades i östra England .

Den viktigaste åtgärden för EALL ägde rum i augusti 1984. Unilever forskningslaboratorier i Bedford stormades av över tvåhundra djurrättsaktivister och samtidigt som en rättslig demonstration ägde rum vid fronten. 25 personer senare dömdes för stämpling till inbrott och dömdes till sammanlagt 41 år.

En av de dömda var Jill Phipps , som dödades i 1995 under en demonstration, när hon blev överkörd av en lastbil som bär kalvar för export av levande handel. Jills mamma, Nancy Phipps också dömd.

Dessa stora förluster till djurrättsrörelsen ledde till avvecklingen av EALL och en förändring i taktik.

Northern Animal Liberation League

Den nordliga Animal Liberation League var aktiv i norra England . Deras kampanjer slogan var “över muren när de minst anar det”. [3] Det är specialiserade på mass dagtid invasion av platser såsom animaliska laboratorier för att få fotografier och annan information, och i vissa fall djuren också bort.

 • 1980, över hundra djurrättsaktivister invaderade Babraham Agricultural Research Centre i Cambridge. De bevittnade sevärdheter såsom grisar med elektroder i deras hjärnor, kor med fönster på sidan av deras magar och getter med juver ympade på deras halsar. Arton personer greps. Film och mediebevakningen av denna raid krediteras som en stor exposé över den vivisektion industrin. [4]
 • Flera hundar togs bort från University of Sheffield av NALL 1980. publicitet som följde var en hund i synnerhet kallas Blackie erkänts av sina tidigare ägare och återförenas med dem.
 • I april 1984 tre hundra Nall aktivister stormade ICI laboratorier på Alderley Edge i Cheshire . Flera personer greps och två fängslade.

South East Animal Liberation League 

Denna bild av en apa med ordet “skit” tatuerat på hans huvud togs under en dagsljus razzia 1984 av sydöstra Animal Liberation League, från en Royal College of Surgeons (RCS) forskningsanläggning i Kent. Den BUAV åtalas RCS i samband med material som finns under razzian, vilket leder till en £ 250 böter, välte efter överklagande. [5]

Den sydöstra Animal Liberation League ( SEALL ) fanns i sydöstra England. Det är specialiserade på mass dagsljus räder av platser som djurforskningslaboratorier.

 • År 1983 fanns det en massinvasion av Wellcome laboratorier vid Dartford , Kent . Kontor bröts i och dokument bort, men eftersom företaget ville undvika ytterligare publicitet, ingen var laddad.
 • I augusti 1984 sextio SEALL aktivister genomförde en dagsljus raid på Buxton Brown Research Farm i Royal College of Surgeons (RCS), som ligger i byn Downe i London Borough of Bromley . De avslöjade detaljer av dentala och dietexperiment utförs på apor och andra djur. Den information som erhållits ledde till Royal College of Surgeons att åtalas av British Union för avskaffande av Vivisection för att orsaka onödigt lidande för en tio-årig makakapa kallas Mone. De dömdes till böter £ 250. För att få åtalet, aktivist Mike Huskisson var tvungen att erkänna att vara närvarande på dagen och bevittnar handlingar BING bort. Han dömdes till fängelse i arton månader. RCS övertygelse senare välte på en teknikalitet.
 • Shamrock Farm , som importerade primater för experiment var i fokus för en SEALL kampanj.
 • Den University of Surrey plundrades av SEALL, men den enda övertygelse var en kvinna som hade tagit ut en hund från laboratoriet.
 • I oktober 1984 SEALL genomfört tre samtidiga räder på djurlaboratorier i Hampshire . På grund av sina tidigare framgångar, hade polisen grupp under övervakning och var mer förberedd. Aktivister dök upp på APT Consultancy, Cottagepatch kennlar och Wickham Laboratories . Den uppnådde utbredd pressen och nitton personer greps och åtal, döpt till “Wickham 19”. Sju av dem har senare fängslats straff på upp till tre år. Detta orsakade SEALL att upplösa.

Referenser

 1. Hoppa upp^ Mann, Keith (2007)From Dusk ’til Dawn, London: PuppyPincherPress, s.74.
 2. Hoppa upp^ Henshaw, David (1989)Djur krigföring: The Story of Animal Liberation Front, London: Fontana.
 3. Hoppa upp^ Mann, Skymning, s. 74.
 4. Hoppa upp^ Mann, Skymning, s. 76.
 5. Hoppa upp^ Henshaw, David. Djur krigföring: Historien om djuret Liberation Front. Harpercollins, 1989, s. 78-88, citerad i Garner, Robert. Djur, politik och moral. Manchester University Press, 2004, s. 236; se även Garner, s. 199. Mer information finns i Vaughan, Claudette. “Mike Nunn Intervju: strategier och taktiker” [ permanent död länk ] ,förkämpe Online, hämtas den 7 mars 2008.

About the author

Assistent

View all posts