Comunidad Inti Wara Yassi

Comunidad Inti Wara Yassi (CIWY) är en icke-statlig organisation som arbetar för miljöutbildning och vård av sjuka, misshandlats och övergivna djur. Baserade och drivs i Bolivia , är det landets största enda destination för beslagtagna vilda djur, men på grund av utrymmesbegränsningar de inte kan acceptera alla. Organisationen utför också aktivism miljö- och utbildningsroller, med fokus på djurens rättigheter och bevarande. Namnet består av ord från tre inhemska språk betyder sol, stjärna och månen i quechua , aymara och Chiriguano Guarani språk.

Organisationen stöds av internationella volontärer som stannar i minst två veckor. Volontärer ta hand om djuren, ren och bygga burar och laga mat.

Historia

År 1986 började Juan Carlos Antezana och Tania “Nena” Baltazar arbetar med fattiga ungdomar i en liten stadsdel i El Alto . De arbetade för att stödja behoven hos gruvarbetar barn som hade flyttat till området, vilket ger alternativ utbildning inklusive snickeri verkstäder, sömnad , trädgårdsodling i växthus och andra aktiviteter.

Som en del av utbildningen, var barnen taken on studiebesök till Yungas regionen La Paz. Under en sådan resa, barnen bevittnat effekten av människans påverkan på miljön och effekten som svedjebruk jordbruket på djurlivet. Detta påverkade djupt barnen, och de kom överens om att skapa en miljörörelse i syfte att visa allmänheten den negativa effekten av att förstöra regnskogen och andra aktiviteter som orsakar skada på naturen. Marscher hölls i La Paz, Oruro , Santa Cruz , Sucre och Cochabamba . Dessa ungdomar utgjorde en integrerad del i CIWY tidiga försök att öka medvetenheten om miljöförstöringen.

Under en annan utflykt, barnen bevittnade flagrant missbruk av vilda djur: de hittade en spindelapa i staden Rurrenabaque förvaras i en lokal bar. Antezana och Baltazar räddade, behandlas och släppte apa. Men återvände apan att Rurrenabaque och åter fångas. Antezana och Baltazar insåg ett naturreservat skulle vara nödvändigt för att skydda dessa djur. CIWY formellt organiserad i 1992. Organisationen arbetat med och vårdas räddade djur i en japansk trädgård i La Paz till 1996, då borgmästare i Villa Tunari beviljat villkorlig användning av Parque Machia för organisationens räddningsarbetet.

Djurliv centra

Parque Machia

Parque Machia ligger i Villa Tunari i Chapare , i departementet Cochabamba. 1996 kommunfullmäktige i Villa Tunari beviljade CIWY användning av parken mark under förutsättning att CIWY såg efter det, som det var under hot från avskogning och tjuvjakt. Centret är specialiserad på vård av spindelapor och kapuciner apor.

Centret leds av huvud veterinär Dr. Luis Morales och drivs av flera fast anställda. Deras arbete stöds av främst utländska volontärer som arbetar i minst två veckor. Volontärer hjälpa till att bygga och underhålla burar, laga mat, ge anrikningsprogram, ta djur för promenader i djungeln och skapa nya spår.

Djur som vårdas inkluderar pumor , ocelots , capuchin apor , spindelapor , en Andean björn , näsbjörnar , papegojor och tukaner .

Vägbyggen

Under 2009, kommunstyrelsen i Villa Tunari godkänt byggandet av en väg som skulle skära genom parken för att förbättra tillgången till samhällen. [2] Trots en internationell kampanj mot vägen, började byggas år 2010. Vägen har lossnat marken marken, vilket jordskred under de tunga regnperioden, inte bara göra vägen oframkomlig för större delen av året, men också bidra till ytterligare förluster av livsmiljö för CIWY ansträngningar. Under 2009 besökte Jane Goodall Villa Tunari att tala mot förstörelsen av vägen. [3] Under 2010 har fyra Pumas flyttats till Parque Jacj Cuisi till följd av markförlust på grund av vägens konstruktion.

Parque Ambue Ari

Parque Ambue Ari är en 800 hektar Wildlife Center ligger i departementet Santa Cruz mellan städerna Santa Cruz och Trinidad . Till skillnad från den mark som används i Parque Machia är Parque Ambue Ari mark som ägs av CIWY, köpt 2002 från en lokal kakao bonde. Centret öppnades för att arbeta mer självständigt och att inhysa ett ökande antal räddade djur. Orden ambue ari betyder “ny dag” i modersmål Guarayo .

Den naturliga livsmiljö inom Parque Ambue Ari är en idealisk plats att ta hand om jaguarer , pumor, ocelots, exotiska fåglar, tapirer , näsbjörnar och röda vrålapor , dock har lokala bönder inkräktade på mitten mark och jägare har hittats inom dess territorium.

Organisationen är ansvarig för de medicinska aspekterna av alla djur medan volontärer hjälpa till genom att rengöra burar, utfodring av djur, ger anrikning och bistå i konstruktion eller underhåll.

Parque Jacj Cuisi

Under de sista månaderna av 2008, var det land som Parque Jacj Cuisi baseras på förvärvas. Jacj Cuisi, som är den nyaste av CIWY djurliv centra, omfattar ett 300 hektar stort område beläget ca 35 km från byn San Buenaventura , mittemot staden Rurrenabaque, och i departementet La Paz. Läget är viktigt för utvecklingen av CIWY arbete, eftersom det är kopplat till Madidi National Park , en 1,8 miljoner hektar reserv och perfekt land för potentiella återinplanteringsprogram. “Jacj Cuisi” betyder “Land of Dreams” i modersmål Mosetan Tacana .

Jacj Cuisi är närvarande i de inledande faserna av konstruktion och bara bryr sig om fyra Pumas som har överförts från Parque Machia på grund av förlusten av livsmiljöer som orsakas av 2010 vägbyggen. Nuvarande prioriteringar omfattar slutföra stora veterinärklinik och en karantän.

Utbildning

CIWY begynnelse var att utbilda fattiga barn i El Alto. Genom åren som CIWY arbete började att omfatta djur vård och miljörörelse, vilken typ av utbildningen ändras för att fokusera på dessa frågor. Idag, CIWY besöker städer och byar i hela Bolivia, sätta på utbildningsprogram för ungdomar.

Internationella partnerskap 

CIWY idag har filialer i England , Schweiz och Israel , alla grundades och drivs av tidigare volontärer.

CIWY har stöd av Jane Goodall och Jane Goodall Institute . I oktober 2009 besökte Jane Goodall Parque Machia och Parque Ambue Ari. [4] CIWY stöds också av en röst, en fransk organisation djurens rättigheter; och The Monkey Sanctuary , en brittisk organisation som bryr sig om räddad apor. Under 2011 besökte Luis Morales och hjälpte The Monkey Sanctuary.

År 1998 var Baltazar erkänts av Women World Summit Foundation för sitt arbete med CIWY, tilldelas deras pris för kvinnors kreativitet i Rural Life. [5] Under 2010 var hon åter igen, den här gången med One Voice ( FR ) , en fransk organisation djurens rättigheter. Efter att ha deltagit med en röst i en tyst protest för djurens rättigheter under Eiffeltornet , One Voice erbjuds Baltazar en donation som ska användas för inköp av ett fordon. Under 2011 har de medel som används för att köpa CIWY första fordon.

 

About the author

Assistent

View all posts