Sea Shepherd Conservation Society

Den Sea Shepherd Conservation Society ( SSCS ) är en ideell , marin bevarande organisation baserad i Friday Harbor på San Juan Island, Washington , i Förenta staterna. [1]

Sea Shepherd använder direkta åtgärds taktik för att skydda marina livet . Organisationen grundades 1977 under namnet Earth Force samhälle Paul Watson , en tidigare medlem av Greenpeace , efter en tvist med denna organisation över vad Watson såg som sin brist på mer aggressiv intervention. [2] Gruppen har ett starkt fokus på PR för att sprida sitt budskap via media. Under 2008 Animal Planet började filma veckoserie Whale Wars bygger på gruppens möten med japanska valfångstflottan i Södra oceanen , en utveckling som förde gruppen mycket publicitet.

Sea Shepherd driver för närvarande nio fartyg (se: Neptunus Navy ). Verksamheten har inkluderat sänkningen och inaktivera valfångstfartyg i hamnen, ingripa i kanadensiska och namibiska säljakt, [3] lysande laserljus i ögonen på valfångare, [4] [5] kasta flaskor illaluktande smörsyra på fartyg till sjöss, [5] ombordstigning av valfångst fartyg till sjöss, och beslag och förstörelse av drivgarn till sjöss. Sea Shepherd hävdar att deras aggressiva handlingar är nödvändigt, eftersom det internationella samfundet har visat sig ovillig eller oförmögen att stoppa arter farliga valfångst och fiskemetoder. [6]

Sea Shepherd har fått stöd för sin taktik mot fiske, valfångst och säljakt från många kändisar, såsom musiker och TVpersonligheter. De taktik från Sea Shepherd har varit emot, även av dem som fördöma valfångst, som Greenpeace [7] och regeringarna i Australien och Nya Zeeland. [8] Den japanska regeringen har kallat dem eko-terrorister . [9] I mars 2014 Internationella domstolen fastslog japanska valfångstprogrammet i Södra oceanen var inte enligt, för vetenskapliga ändamål, och beordrade Japan att upphöra med sin verksamhet. [10]

Paul Watson och amerikanska medlemmar från Sea Shepherd för närvarande förbjuden enligt amerikanska domstolar från närmar sig eller trakassera japanska valfångare. [11]

Historia

Huvudartikel: Sea Shepherd Conservation Society operationer

Föregångaren organisation Sea Shepherd, “Earth Force Society”, bildades 1977, efter sin grundare, Paul Watson avhystes från styrelsen för Greenpeace för oenighet om hans direkta åtgärder aktivism som drabbade samman med sin pacifistiska karaktär. [12] Watson lämnade snart Greenpeace. Inledningsvis utan finansiering och med bara en liten grupp av supportrar, 1978 Watson övertygade Cleveland Amory , chef för fonden för djur att finansiera Watsons första fartyg, Sea Shepherd . [6]

Den första direkta åtgärder som vidtas av Sea Shepherd var mot kanadensiska säljakt i Gulf of St Lawrence i mars 1979. [13] [14] Också i 1979, gjorde gruppen rubriker när, för första gången, rammade de en pirat valfångst kärl, [15] den beryktade Sierra . [16] Sådana handlingar fortsatte med Sea Shepherd hävdar ansvar för skada eller sjunkande flera valfångst fartyg, genom sabotage eller ramma. Gruppen har försökt att ingripa mot ryska, spanska, norska, isländska, Makah, färöiska och japanska valfångare i flera kampanjer runt om i världen. [2] [6] Ställa ett mönster att gruppen skulle hålla upp under senare år, den grupp lyckades rusa en portugisisk valfångst fartyg , om den första Sea Shepherd var beslag, och förlorade. Watson säger han använde pengar som vunnits från att sälja berättelsen rättigheter för att finansiera sin nästa fartyg. [6]

Efter att ha tillbringat 1980 att genomföra en mängd kontroversiella och farliga stödåtgärder för olika marina bevarande syften, under 1990-talet gruppen har beskrivits som att ha genomfört en förändring i deras allmänna attityd. [6] Med tidigare argumenterat främst från en etisk synpunkt, från 1990-talet, Watson grupp nu också börjat tillskriva sig brottsbekämpande befogenheter, med hjälp av sin tolkning av sjö- och bevarande lag, att beskriva sig själva som en anti- tjuvjakt byrå. [6] [17] I vissa fall under 2000-talet samarbetade de med officiella statliga insatser mot havstjuvjakt, såsom i Costa Rica vatten, även om avtalen ofta inte länge innan konflikter följde . [18]

Men det finns en ökad samverkan med nationella regeringar för att hjälpa anti-tjuvjakt verksamhet i nationella territorialvatten och marina reservat, bland annat i 2016 med den italienska kustbevakningen på Sicilien (Operation Siracusa), mexikanska marinen (Operation Milagro) och kustbevaknings av Gabon och São Tomé och Príncipe (Operation Albacore) som ingår med Gabons militära flottor ombord.

Från och med september 2010 har Sea Shepherd Conservation Society placerat en besättning i Taiji, Japan för att övervaka och rapportera sina årliga delfin drivjakt. [ Stämningen behövde ]

Organisation

Sea Shepherd är en icke-statlig, ideell miljöorganisation. I USA har en 501 (c) (3) skattefria status. De flesta av organisationens intäkts 83,2 procent-spenderas på sina program, medan 16,7 procent av intäkterna går till administration och insamling . [19] Det stöds av privat- och företagskunder donationer, föreläsningar av Watson, annonsering på Internet, [6] och bidrag. Gruppen drivs av frivilliga och ett litet antal av betald personal. [6] Watson säger att han är fast besluten att hålla sin organisation liten, och tror inte att spendera pengar på fundraising eller rekrytering. [6]

Sea Shepherd styrs av en styrelse , inklusive Watson. Organisationen har flera skivor av konsulter, var och en att ta itu med ett område av expertis. Den vetenskapliga, tekniska och bevarande Advisory Board ingår Earth First! grundaren Dave Foreman och Horst Klienschmidt, en före detta vice ordförande i Internationella valfångstkommissionen (2006). Den juridiska och brottsbekämpning Advisory Board ingår Ian Campbell , tidigare australiska miljöminister och arvet (2004-07) som valfångst grupper hade anklagats för att ha olämpliga och nära band med organisationen. [20] [21] The Animal Welfare, Humane och djur rättigheter Advisory Board ingår filosof djurrätts Tom Regan . Delegationen Media och konst innehåller flera stora Hollywoodstjärnor. Det finns en Photo Advisory Board och styrelseledamot finans- och förvaltning rådgivande. [22]

Aktivism

Huvudartikel: Sea Shepherd Conservation Society operationer

Sea Shepherd bedriver konventionella protester och direkta åtgärder för att skydda den marina djurlivet. Sea Shepherd verksamhet har inkluderat förbud mot kommersiellt fiske , haj tjuvjakt och finning , säljakt , och valfångst . [2] [23] Gruppen har varit aktiv i att ingripa mot fiske och tjuvjakt i södra Stilla havet, Medelhavet och i vattnen runt Galapagosöarna .

Enligt sin verksamhetsidé, Sea Shepherd Conservation Society “använder innovativa direktverkande taktik för att undersöka, dokumentera och vidta åtgärder vid behov för att exponera och konfrontera olaglig verksamhet på öppet hav”. [24] Dessa åtgärder har inkluderat sänkningen och inaktivera kommersiell valfångst fartyg i hamn med hjälp av limpet gruvor att spränga hål i fartygsskrov, [25] ramma andra fartyg, kastar glasflaskor av smörsyra på däck av fartyg till sjöss, bordning av valfångst fartyg till havs, och beslag och förstörelse av drivgarn till sjöss. Från och med 2009 har Paul Watson sade att organisationen har sjunkit tio valfångst fartyg samtidigt förstör miljontals dollar i utrustning. [26] Deras praxis att angripa och sjunkande andra fartyg har lett till rapporter om skador på andra seglare samt Sea Shepherd besättningen, inklusive hjärnskakningar och komplikationer från kemiska attacker. [27] [28]

Watson anser att åtgärder från Sea Shepherd att vara mot kriminella verksamheten och har kallat gruppen en anti-tjuvjakt organisation. [17] Kritiker hävdar att Sea Shepherd åtgärder utgör brott mot internationell rätt, [29] , medan Watson har sagt att Sea Shepherd tror att deras handlingar utgör ett försök att genomdriva internationella konserveringslagar och internationell sjörätt enligt World Charter for Nature antogs av Förenta nationerna. [30] [31]Australien har förklarat Japans jakt i Södra ishavet att vara olagligt, och federal domstol domare Jim Allsop har sagt “det finns ingen praktisk mekanism genom vilken order av denna domstol kan verkställas”. [32] Bristen på officiella verkställighetsmekanismer i denna lag föranledde Society anta utan officiell sanktion, vad den ser som en brottsbekämpande uppdrag. En 2008 vetenskaplig uppsats av forskare vid Monash University i Melbourne , Victoria slutsatsen att gruppen “kan bäst kategoriseras som en vigilante grupp, eftersom de säger att de försöker genomdriva en rättslig status quo på grund av stater” och det internationella samfundets oförmåga eller ovilja att göra så”. [16]

Watson lämnade Greenpeace 1977 efter att ha utvisats från styrelsen på grund av hans konfronterande metoder. [33] Sedan dess Greenpeace har kritis Sea Shepherd för gruppens taktik, [34] särskilt när det gäller dess interaktion med valfångst fartyg till havs. Rival miljögrupp håller Sea Shepherd är en våldsam organisation vars taktik kan vara livsfarliga för fiskare och valfångare. [35] [36] Greenpeace har kallat Watson en våldsam extremist och kommer inte längre att kommentera sin verksamhet. [9] Greenpeace är också kritisk till gruppen på sin webbplats och tillstånd: “Genom att göra det lätt att måla anti-valfångst krafter som farliga, pirat terrorister kunde Sea Shepherd gräva de krafter inom Japan som faktiskt skulle kunna få valfångst till ett slut” . [7] Båda grupperna protesterar den japanska val jagar i Södra Oceanen, men Greenpeace har en policy att inte hjälpa Sea Shepherd att hitta valfångare. I hans 2009 bok, valfångst i Japan , säger Juni Morikawa att Sea Shepherds konfronterande taktik faktiskt har stärkt Japans beslut att fortsätta med sin valfångst program. Enligt Morikawa, har Sea Shepherd verksamhet mot Japans valfångst fartyg får den japanska regeringen att samla inhemskt stöd för programmet från japanska som var annars ambivalent om bruket av jakt och äta valar. [37]

Sea Shepherd har kritiserats och ibland fysiskt attackerad av människor i flera av de länder de protesterar mot. I mars 1995, en mobb av kanadensiska säljägare stormade hotellet där medlemmarna vistas. De flydde medan pöbeln sökte deras rum. [38] I november 1998, Makah grep en uppblåsbar båt som tillhör gruppen och kastade stenar på Sea Shepherd s Sirenian som svar på protesterna över deras val jakt. [39] År 2005, 11 Sea Shepherd besättningen var inblandade i ett bråk med tätningsmedel samtidigt på isen. De tätningsmedel var inte debiteras för något brott, men aktivisterna greps och senare dömdes för att närma sig för nära jakten. [40] [41] [42] Under 2008, fiskare i de franska öarna Saint Pierre och Miquelon klippa förtöjnings linjerna i Farley Mowat efter att ha hört Watson göra nedsättande kommentarer om död fyra säljägare. [43] I februari 2010 pro-valfångst demonstranter samlades utanför den australiska ambassaden i Tokyo för att protestera mot gruppen. En politisk aktivist sade att Sea Shepherd agerande var “absolut rasdiskriminering mot japaner”. [44] Som svar Sea Shepherd uppgav att de motsätter sig också valfångst på Färöarna, tätning i Kanada, etc. Som svar på händelserna i förlisningen av MY Ady Gil i januari 2010, Glenn Inwood , vars företag hanterar PR på uppdrag av japanska institutet för Cetacean Research , anklagade Sea Shepherd för att vara “fientliga miljö terrorister”. [5] I mars 2014 Internationella domstolen fastslog Japans valfångst programmet inte var för vetenskapliga ändamål. Domstolen beordrade att Japan “återkalla existerande tillstånd, tillstånd eller licens att döda, ta eller behandla valar” och avstå från att bevilja ytterligare tillstånd. ” [45]

PR

Sea Shepherd Conservation Society har fått uppmärksamhet från pressen och kallats “medievana”. [2] [46] Gruppen har arbetat med journalister och har gjort uttalanden genom pressmeddelanden att sprida sitt budskap under olika kampanjer. [47] [48]

Watson PR kunniga visas i ett avsnitt av Whale Wars när han skapar en internationell “mediestorm” [49] efter två besättningsmän hålls i förvar på en japanska valfångstfartyget. I sin bok, Jordstyrkans! Watson råder läsarna att göra upp fakta och siffror när de behöver, och att leverera dem till reportrar tryggt. [6] Han säger också att “sanningen är irrelevant” på grund av den typ av massmedier. [50] Som svar på kritiken att han manipulerar media, Watson har sagt: “Vad vi gör är att ge media med den typ av historier de kan inte motstå … och det är hur vi väcka uppmärksamhet på vad som händer med den valar, sälar, hajar och andra marina bevarande kampanjer vi deltar i. ” [9]

Sea Shepherd har även satellit upplänkar, webbkameror och internet blogga under sin verksamhet i Södra oceanen , och har uppmanat medierna att rida längs. [51] År 2006, representanter från sju nätverk och National Geographic Magazine, tillsammans med dokumentärfilmare, tillsammans gruppen. [2] I en tv-serie med titeln Whale Wars , Discovery Communications , Inc. dokumenterade Sea Shepherds 2008/09 Antarktis kampanj mot japanska valfångare, följer händelserna på Steve Irwin . [9] Programmet hade premiär den 7 november 2008 på Discoverys Animal Planet nätverk.

Sea Shepherd har fått ekonomiska bidrag från kändisar och affärsmän som entreprenör steve wynn , TV-personlighet Bob Barker , och Johannes Paulus DeJoria , liksom andra kändisar. [6] [6] [17] Martin Sheen , Daryl Hannah , och Richard Dean Anderson har gått med i gruppen under protester. Aktörer, däribland Edward Norton , Pierce Brosnan , Christian Bale , Clive Standen och Emily Deschanel har stött gruppen genom bidrag, [9] medan William Shatner har också nämnts som ett stöd för gruppen. [52] Skådespelerskan och modellen Pamela Anderson är en aktiv talesman för gruppen, har deltagit i flera kampanjer, tjänstgjorde på styrelsen och är en nära vän till grundare Paul Watson. År 2007, skådespelaren Heath Ledger havande och riktade en musikvideo av Modest Mouse låten ” kung Rat “, som syftar till att öka medvetenheten om whale jagar äger rum varje år utanför sitt hemland Australien. Även Ledger dog innan videon kunde slutföras, andra slutade det i hans ära och debuterade videon på nätet i augusti 2009. Intäkter från iTunes försäljningen av video i sin första månaden för övergång donerades till Sea Shepherd. [53] [54]

Från musikindustrin, Anthony Kiedis av Red Hot Chili Peppers , Leona Lewis , Rick Rubin , och grupperna Hawkwind , De röda målningar , Propagandhi , Gojira , Parkway Drive , Skall Heaven Burn , hålla fast vid ditt vapen , The Amity Affliction och arkitekter har finansiellt stöd Sea Shepherd. [17] Arkitekter sångaren Sam Carter är också en av Sea Shepherd brittiska ambassadörer. Giacomo “Josh” Giorgi, sångare nu nedlagda italienska hardcore punkband, To Kill är båtsmans kompis ombord MY Steve Irwin . [55] Under 2009 professionell surfare Kelly Slater anslöt en Quiksilver Australien / Sea Shepherd partnerskap med en insamlings klädkollektion, bland annat ombord shorts designade av Slater. [56] Under 2013 alt-metal bandet Klogr började stödja Sea Shepherd i Europa genom filmerna “Marsvin” (2013) och “nolltolerans” (2014), som presenterar bilder från Sea Shepherd dokumentärer filmade i Taiji och andra uppdrag.

Den Lush kosmetikaföretag sammanfogas med Sea Shepherd för att öka medvetenheten om bruket av hajfensfiske 2008. Lush producerade “Shark Fin Soap” (punning på ” hajfenssoppa ‘); alla försäljningslikviden riktades till Sea Shepherd. [57] För att starta tvål och informationskampanj en performancekonstnär upphängd själv, med hjälp av krokar i hennes kött, i en grönskande shopfront fönster i London. [58]

Statliga svar

I vittnesmål om “Hotet av Eco-terrorism ” ges till en amerikansk kongressunderkommitté 2002, Sea Shepherd var den första gruppen som nämns av en FBI tjänsteman för att ha attackerat kommersiella fisket genom att skära drivgarn. [59] En tidigare kanadensisk intelligens rapport om ” enda fråga terrorism ” uppgav att “Watson och hans anhängare har varit inblandade i ett antal militanta aktioner mot valfångst, fiske med drivgarn, säljakt och andra relaterade frågor” och nämner “aktiviteter mot avverkning verksamhet i Kanada “. [60] År 2007, Ian Campbell , sedan australiska miljöminister och en kraftfull kritiker av Japans valfångst, en gång motsatte Sea Shepherd taktik, säger att det verkligen sätta orsaken till bevarande bakåt. [8] På grund av de 2008 operationer mot kanadensiska säljägare, Danny Williams , Premiärminister av Newfoundland och Labrador som kallas Watson en terrorist och sade att Sea Shepherd var inte välkommen i provinsen. [61] Gruppen har anklagats av ekoterrorism av den japanska regeringen. [9]

Sea Shepherd har grundat många av sin verksamhet från Australien med utländska besättningsmedlemmar att kunna resa in och ut ur landet på turist visum . [62] Tasmanian gröna och den tidigare gröna senator Bob Brown , har godkänt och stött Society på olika sätt, bland annat opinionsbildning inom den australiska regeringen och offentligt erkännande av gruppen. [63]Men medborgare Party Senator Barnaby Joyce har motsatt sig att bevilja Sea Shepherd skattefri status som anger att “brottslingar inte ska få skattelättnader – om du bryter mot lagen, då donationer till organisationen bör inte vara avdragsgilla”. [64]

När Steve Irwin tillbaka till Hobart , Tasmanien i februari 2009, Australian federala polisen grep filmsekvenser och fartygets loggar, enligt uppgift föranletts av klagomål från Japan. [65] [66]Brown krävde att Australiens premiärminister, Kevin Rudd , beställa deras omedelbar återgång, men en talesman för inrikesministern sade att det var en federal polisärende. [67]

I oktober 2009 Den australiska immigrationsmyndigheten slagit fast att Watson och hans First Officer, Peter Hammarstedt, måste uppfylla nya krav god karaktär för att få affärsvisum, som kräver dem att ge polis referenser från regeringarna i USA, Kanada och Norge. Watson kritiserade vad han ansåg en inlaga till japansk påtryckningar från Rudd regeringen . [62] Den australiska regeringen svarade genom att förkasta idén att det var på något sätt fördröja Watson, och den 20 oktober, 2009 emitterade visum till Watson och Hammarstedt. [68]

Paul Watson sade att Discovery Channel den Dalai Lama skickade ett brev till stöd för Sea Shepherd volontärer tillsammans med en vred, scowling staty av gudomen Hayagriva , [9] som uttrycker medkänsla och beslutsamhet att övervinna hinder. Under 2010 under ett besök i Japan, sade Dalai Lama att medan han håller med målet att stoppa Japan från jakt valar, bör de sluta använda våldsamma metoder för att uppnå detta mål. [69]

Fartygen i flottan har flugit flaggor i olika länder och yttrandet från flera regeringar att fartygen bedriver olämpliga aktiviteter har flera gånger lett till registreringsfrågor för Sea Shepherd fartyg. [70] [71] Kanada, Belize, Storbritannien och Togo har upphävt registreringar av olika fartyg. [72] [73] [74] Både Steve Irwin och Bob Barker fartyg seglar nu enligt nederländsk flagg som leder till direkta klagomål från den japanska regeringen mot holländska ambassadörer. Nederländerna anses därför återkalla registreringarna för båda fartygen, men slutligen beslutat att inte göra det. [75]

Tjänstemän i Japan har diskuterat återkalla koncernens skattefria status med sina motsvarigheter i USA. [76] [77] [78]

I december 2011 Institutet för Cetacean Research (ICR) och Kyodo Senpaku Kaisha Ltd, de två japanska organisationer som är verksamma Japans valfångst program, stämde Sea Shepherd Conservation Society (SSCS) i US Federal District Court i Seattle . Dräkten begärde ett föreläggande för att stoppa Sea Shepherd verksamhet mot japanska valfångare. Dräkten lämnades in i Seattle, eftersom Sea Shepherd är baserat i delstaten Washington. [79]Den federala domstolen förnekade ICR preliminära föreläggande mot SSCS. [80] Den ICR och Kyodo Senpaku klagas och den 17 december 2012, den USA hovrätten för nionde Circuit utfärdat ett föreläggande mot Paul Watson, Sea Shepherd och någon part som agerar i samförstånd med dem från fysiskt attackera någon person eller kärl av ICR och kräver dem att stanna minst 500 km (457 m) från sina fartyg. [81] [82] Efter domstolsbeslut, Paul Watson avgick och Bob Brown efterträdde sin roll som ledare för SSCS. [83] [84] Sea Shepherd vädjade till den amerikanska högsta domstolen att föreläggandet skall upphävas, men överklagandet avslogs. [85] Den 26 februari 2013 hovrätten bibehöll föreläggande om att SSCS verksamhet var “själva förkroppsligandet av piratkopiering”. [86] [87] Det omvända ett tidigare beslut av Richard A. Jones , som togs bort som domaren för missbruk av diskretion. [88] [89]

2013, Julie Bishop , utrikesminister Australien, berättade för pressen klubb i Japan, “Vi vill inte, och kommer aldrig, överse vårdslös, farligt, olagligt beteende. Och där den förekommer på öppet hav, kommer vi utan förbehåll fördömer det . det faktum att Sea Shepherd besöker australiska hamnar eller en del av Sea Shepherd flottan skulle kunna registreras i Australien är inte ett tecken på något sätt av den australiensiska regeringens stöd för organisationen. och vi kommer att fortsätta att fullt ut uppfylla våra internationella rättsliga skyldigheter med När det gäller säkerhet till sjöss “. [90]

I mars 2012, reagerar på Paul Watson påstående att maltesiska politiker mutas av tonfisk industrin, premiärminister Malta Lawrence Gonzi meddelade att regeringen skulle inleda förtal talan mot Sea Shepherd grundare. [91]

I maj 2012 var Watson greps av tyska myndigheterna efter att han anlände till flygplatsen i Frankfurt baserat på en begäran från regeringen i Costa Rica. Avgiften härrörde från ett bråk i 2002 där Sea Shepherd har hävdat att det andra fartyget var hajfensfiske i Guatemala vatten. Medlemmar av de andra berörda fartyget sade att Sea Shepherd försökte döda dem. [92] Watson laddades med att överträda navigations regler. [93] Konflikten ägde rum under inspelningen för dokumentären Sharkwater . [94] Watson senare hoppade borgen och gömde sig i slutet av juli. [95] Watsons advokat har bekräftat att han har flytt landet. [96] Costa Ricas regering begärde internationella kriminalpolisorganisationen (Interpol) att utfärda ett rött meddelande (ett gripande begäran till medlemsländerna), som beviljades av Interpol. [97]

Fartyg

Sea Shepherd hänvisa till de fartyg som det har fungerat som Neptunus Navy . Föreningen driver fem fartyg, MY Steve Irwin , MY Bob Barker , MY Sam Simon , MV Brigitte Bardot och Ocean Warrior , [98] samt mindre fartyg som RHIBs . [99] [100]

Den Steve Irwin erhölls 2007 och ursprungligen kallades Robert Hunter . Det döptes till ära Crocodile Hunter stjärnan Steve Irwin . [101] Hans änka, Terri , gav sitt stöd till Sea Shepherd sade: “. Valar har alltid varit i Steve hjärta och 2006 han undersökte möjligheten att ansluta sig till Sea Shepherd på en del av sin resa för att försvara dessa vackra djur” [102] Det andra fartyget, 1200 ton Bob Barker , namngavs efter välkända tv-game show värd och djur aktivist Bob Barker , som gjort inköp i Ghana av den pensionerade norska valfångstfartyget möjligt med en donation av US $ 5 miljoner. [103] I februari 2010 Bob Barker kolliderade med den japanska valfångstfartyget Yushin Maru nr 3 , riva ett jack i skrovet av Bob Barker . [104]

Gruppen också tidigare drevs av Farley Mowat (beslag av den kanadensiska regeringen, med Sea Shepherd har tillkännagivit att de inte har någon avsikt att betala de rättsliga böter och berthage avgifter att återfå sin föråldrade fartyg) och Ady Gil , tidigare känt som Earthrace (sjunkit efter en kollision med MV Shonan Maru 2 valfångst säkerhets fartyg i början av 2010) [105] samt ett antal tidigare fartyg.

Sea Shepherd förvärvade Ocean 7 Adventurer för sin 2010/11 kampanj mot japanska valfångst i Antarktis. [106] I november 2010, borgmästare Brad Pettitt i Fremantle, Western Australia , döpt fartyget Gojira med Fremantle som sin hemmahamn, vilket gör detta den första Sea Shepherd fartyg som är registrerat i Australien, med en australisk besättning. Den Gojira döptes MV Brigitte Bardot maj 2011 efter klagomål från upphovsrättsintrång av Toho . [107]

För 2011-2012 Antarktis kampanj organisationen förvärvade obemannade flygplan för att hjälpa till i sin övervakning av valfångst fartyg. [108]

I juli 2012 Sam Simon , en medskapare av The Simpsons , enligt uppgift donerade pengar för att köpa den fjärde kärl, en före detta tysk isbrytare . [109] Den verkliga fartyget visade sig dock ut att vara en tidigare japansk väder undersökningsfartyg, som nu kallas MY Sam Simon .

Den 18 oktober 2014 Martin Sheen , skådespelaren, presenterade Sea Shepherd nyaste fartyg, R / V Martin Sheen , namnges i hans heder, [110] och kapten Oona Layolle Frankrike. Namnet på detta fartyg bär prefixet “R / V” eftersom det kommer att delta i direkta åtgärder som forskningsfartyg.

I januari 2015 två avvecklas, 30 knop, Island-klass kustbevakningskärare sågs flyga Sea Shepherd flaggan i Annapolis Yacht Basin. [111] I juni 2015 Sea Shepherd avslöjade på sin hemsida att de hade i själva verket köpte dessa fartyg. En heter MIN Farley Mowat , efter en tidigare fartyg som Sea Shepherd avgick i 2008, och den andra hette MIN Jules Verne , efter författaren till romanen 20.000 världsomsegling under havet , men döptes om Johannes Paulus DeJoria den 31 januari 2017. [112] [113]

Böcker skrivna av medlemmar 

 • David B. Morris, Earth Warrior: överbord med Paul Watson och Shepherd Conservation Society Sea (1995, Golden, CO: Fulcrum Publishing). ISBN 1-55591-203-6
 • Laura Dakin, Cookin upp en storm: Berättelser och recept från Sea Shepherd Anti-Whaling kampanjer (mars 16, 2015, Book Publishing Company). ISBN 978-1570673122
 • Raffaella Tolicetti, Tänk! Äta! Lagen !: A Sea Shepherd kock Vegan Cookbook (24 jul 2014, mikrokosmos Publishing). ISBN 9781621066668
 • Laurens de Groot, jakt jägare: i krig med valfångare (2 jan, 2014; Adlard Coles). ISBN 978-1472903648 .
 • Rik knappa, Eco-Warriors: Förstå radikala miljörörelsen, andra reviderade upplagan. (1990; Left Coast Press, 2005), Ch. 6. ISBN 978-1-59874-028-8
 • Paul Watson, Seal Wars: tjugofem år i frontlinjen med Harp Seals (2002; Firefly Books, 2003). ISBN 978-1-55297-751-4
 • Paul Watson, Ocean Warrior: min kamp för att avsluta olagliga Slakt på öppet hav (1994, Key Porter Books, 1996). ISBN 978-1-55013-599-2
 • Paul Watson, Jordstyrkans! En jord Warrior guide till strategi (1993; Los Angeles: Chaco Press). ISBN 0-9616019-5-7
 • Paul Watson, Sea Shepherd: min kamp för valar och sälar (1980; WW Norton & Company). ISBN 978-0393335804

Referenser 

 1. Hoppa upp^ Lynch, Jim (21 mars, 2004). “Friday Harbor, Washington., Framkallar Aktivist Dubbla Bilder från hjälte, Foe”. Oregonianen .
 2. ^ Hoppa upp till:a b c d e Heller, Peter (maj 2006). “The Whale Warriors: valfångst Antarktis Seas” . National Geographic Adventure . Hämtas februari 10, 2007 .
 3. Hoppa upp^ Vidal, John (den 30 juli 2011). ” ‘ Eco-pirat” Paul Watson är på väg att förlora sin båt ” . London: The Observer . Hämtas 1 december, 2011 .
 4. Hoppa upp^ “Street Fight på öppet hav” . New Yorker . 12 januari 2010 . Hämtad skrevs den oktober 19, 2010 .
 5. ^ Hoppa upp till:a b c “Hardline krigare i krig för att rädda whale” . New Zealand Herald . 11 jan 2010 . Hämtad december 21, 2013 .
 6. ^ Hoppa upp till:a b c d e f g h i j k l Khatchadourian, Raffi (November 5, 2007). “Neptune Navy” . New Yorker . Hämtad december 21, 2013 .
 7. ^ Hoppa upp till:a b “Paul Watson, Sea Shepherd och Greenpeace: några fakta” . Greenpeace . December 17, 2008. Arkiverat från original på September 1, 2010 . Hämtad december 21, 2013 .
 8. ^ Hoppa upp till:a b Parry, Lloyd (9 februari 2007). “Whalers stöd Antarktis räddning av miljöaktivister” . Times Online . London. Arkiveras från originalet på 29 jun 2011 . Hämtad juni 8, 2009 .
 9. ^ Hoppa upp till:a b c d e f g “Paul Watson: Sea Shepherd miljö krigare kämpar för att stoppa valfångst och säljakt” . London: Telegraph.co.uk. Den 17 april 2009 . Hämtad december 21, 2013 .
 10. Hoppa upp^ “Japan beordrade att omedelbart stoppa valfångst i Antarktis som Internationella domstolen regler programmet inte genomfördes för vetenskapliga ändamål” . Australien: ABC News. 31 mars, 2014.Arkiverat från originalet den 31 mars 2014.
 11. Hoppa upp^ http://www.afp.com/en/news/topstories/group-defiant-over-us-ban-tackling-japan-whalers
 12. Hoppa upp^ Vidal, John (2 januari 2006). “Greenpeace kämpar sjöslag med rivaliserande anti-valfångstfartyg” . London: The Guardian . Hämtad maj 1, 2010 .
 13. Hoppa upp^ “Miljö fängslade efter målning sälungar Red” . Ocala Star-Banner . 11 mars, 1979. s. 2A.
 14. Hoppa upp^ “Seal-hunt demonstranter fruktar mer problem” . Talesmannen-Review . 12 mars 1979. s. 3.
 15. Hoppa upp^ “Conservationist medger ramma ‘Whaler ‘ ” . The Age . Hämtad juli och med den 31, 2009 . [ Död länk ]
 16. ^ Hoppa upp till:a b Nagtzaam, Gerry; Lentini, Pete (januari 2008). “Vigilantes på öppet hav ?: The Sea Shepherds och politiskt våld” . Terrorism och politiskt våld . 20 (1): 110-133. doi : 10,1080 / 09546550701723658 . ISSN  0954-6553 .
 17. ^ Hoppa upp till:a b c d Le Montre, Darrah (9 juni 2009). “Whale Wars” Sea Shepherd Nets Anthony Kiedis och Rick Rubins Support ” . Hollywood Idag . Hämtad juli 30, 2009 .
 18. Hoppa upp^ Manami Okazaki (9 februari 2010). “Watson till valfångare: Vi kommer aldrig att ge upp” . The Japan Times . s. 12.
 19. Hoppa upp^ “Charity Navigator Betyg – Sea Shepherd Conservation Society” . Charity Navigator.org . Hämtad maj och med den 31, 2012 .
 20. Hoppa upp^ Perpitch, Nicolas (December 14, 2006). “Campbell förnekar ekoterrorism” . Perth nu . Hämtad december 21, 2013 .
 21. Hoppa upp^ “japanska valfångare attackera Campbell kopplingar” . The Sydney Morning Herald . Australian Associated Press. December 15, 2006 . Hämtad januari 10, 2010 .
 22. Hoppa upp^ “Vilka vi är” . Sea Shepherd Conservation Society. Arkiveras frånoriginalet på 30 Augusti 2009 . Hämtad skrevs den september 20, 2009 .
 23. Hoppa upp^ Larter, Paul (8 februari 2008). “Australien fördömer blodiga dödandet av valar och kalv av japanska flottan” . London: Times Newspapers Ltd . Hämtad januari 10, 2010 .
 24. Hoppa upp^ “Sea Shepherd – Vilka vi är” . Sea Shepherd Conservation Society. Arkiveras från originalet på 30 Augusti 2009 . Hämtad juli 29, 2009 .
 25. Hoppa upp^ “Paul Watson: Sea Shepherd miljö krigare kämpar för att stoppa valfångst och säljakt” . The Daily Telegraph . London. April 17, 2009.
 26. Hoppa upp^ Woodham, Kerre (10 jan 2010). “Lucky ocean krasch” . New Zealand Herald . Hämtas juni 5, 2010 .
 27. Hoppa upp^ “Valfångst syraangrepp terrordåd: Japan” . The Sydney Morning Herald . Reuters. 9 februari 2007 . Hämtas februari 11, 2007 .
 28. Hoppa upp^ Darby, Andrew (3 mars 2008). “Sea Shepherd aktivister angriper japanska Whaler” . The Sydney Morning Herald . Hämtad juni fyra, 2009 .
 29. Hoppa upp^ Biggs, Stuart (4 mars, 2008). “Japan Kallelse Australian, holländska ambassadörer Över valfångsten Clash” . Bloomberg News . Hämtad januari 10, 2010 .
 30. Hoppa upp^ Campbell, Duncan (3 juni, 2002). “Champion of hav ansikten mordförsök case” . The Guardian . London . Hämtad januari 10, 2010 .
 31. Hoppa upp^ Vidal, John (2 Januari, 2006). “Greenpeace kämpar sjöslag med rivaliserande anti-valfångstfartyg” . The Guardian . London . Hämtad juni 8, 2009 .
 32. Hoppa upp^ Young, Emma (15 januari 2008). “Australien regler japanska valfångst olaglig” . New Scientist . Hämtad juni 8, 2009 .
 33. Hoppa upp^ Summers, Chris (April 30, 2002). “Spotlight på Greenpeace rebell” . BBC News . Hämtad januari 10, 2010 .
 34. Hoppa upp^ Vidal, John (2 Januari, 2006). “Greenpeace kämpar sjöslag med rivaliserande anti-valfångstfartyg” . London: The Guardian . Hämtad januari 10, 2010 .
 35. Hoppa upp^ McKie, Robin (13 Januari 2008). “Gröna fartyg i deadly duell med valfångare” . London: The Guardian . Hämtad juni 11, 2009 .
 36. Hoppa upp^ Fraser, Doug (9 april 2008). “Cape man bekämpar valfångare” . Cape Cod Times . Hämtad juni 11, 2009 .
 37. Hoppa upp^ Kingston, Jeff “Whaling whoppers debunked” The Japan Times , April 25, 2010, s. 11.
 38. Hoppa upp^ Sheridan, Dick (17 mars 1995). “Seal Fiskare Attack Group” . New York: NY Daily News . Hämtad juni 27, 2009 .
 39. Hoppa upp^ “National News Briefs, Whale Hunt Demonstranter arresteras av polisen” . The New York Times . 2 november 1998. p. 19 . Hämtad juli tretton, 2009 .
 40. Hoppa upp^ “Seal försvarare attackerade” . New Zealand Herald . April 3, 2005 . Hämtas september 25, 2011 .
 41. Hoppa upp^ “Tätningsmedel handgemäng med demonstranterna:” Jag träffar en kille med min näve för att försvara mig själv: “Fartygets kapten”. Edmonton Journal . April 1, 2005.
 42. Hoppa upp^ “Anti-tätnings aktivist väljer att betala böter i stället för ansikte fängelse”. Canadian Press . April 3, 2006.
 43. Hoppa upp^ “St-Pierre fiskare jaga anti-tätnings skepp från hamnen” . CBC News. April 4, 2008 . Hämtad december 21, 2013 .
 44. Hoppa upp^ “japanska valfångstförespråkar samlar i Tokyo” . New Tang Dynasty Television. 23 Februari 2010 . Hämtat februari 24, 2010 .
 45. Hoppa upp^ “Domstolen konstaterar att Japans valfångst program i Antarktis (JARPA II) är inte i enlighet med tre bestämmelserna i tillägget till den internationella konventionen för reglering av valfångsten” (PDF) , Valfångst i Antarktis (Australien v. Japan: Nya Zeeland inspekterande) (PDF), Haag, Nederländerna: Internationella domstolen, 31 mars 2014
 46. Hoppa upp^ Preville, Philip (5 juni, 1997). “Live från fängelset” . Montreal Mirror . Hämtad skrevs den augusti 1, 2009 .
 47. Hoppa upp^ Lacitis, Erik (3 november, 1998). “Lead Stuntman i Anti-valfångst drama är en kryddat skådespelare” . Seattle Times . Hämtad skrevs den augusti 1, 2009 .
 48. Hoppa upp^ Stark, Geoff (14 januari 2006). “Sofistikerade media maskinen blåser valfångare ur vattnet” . The Age . Melbourne . Hämtad skrevs den augusti 1, 2009 .
 49. Hoppa upp^ “Internationella incidenter R Us” . Whale Wars . Säsong 1. Episode 3. 2008-11-14. Djur planet.
 50. Hoppa upp^ Paul Watson. 1993.Jordstyrkan! En jord Warrior guide till strategi. La Canada, Kalifornien: Chaco Press, s. 42.
 51. Hoppa upp^ Den australiskaAccessed 090810 [ död länk ]
 52. Hoppa upp^ Millar, Peter (10 januari, 2010). “Ady Gil nedskjutna av japanska valfångare” . The Sunday Times . London . Hämtad januari 10, 2010 .
 53. Hoppa upp^ “Modest Mouse” King Rat “Regi Heath Ledger & # 124” . Wearethemasses.com. Arkiveras från originalet på September 15, 2010 . Hämtad januari nio, 2010 .
 54. Hoppa upp^ “Heath Ledger grafiska animation” . Melbourne Åldern. Associated Press. 5 aug, 2009 . Hämtad januari 10, 2010 .
 55. Hoppa upp^ http://www.seashepherd.org/campaigns/operation-divine-wind/operation-divine-wind/steve-irwin-crew-23
 56. Hoppa upp^ Bassett, Deborah. “Kelly Slater slår sig ihop med Sea Shepherd” . Surfare magazine . Hämtad juni 8, 2009 .
 57. Hoppa upp^ “Artist att hängas på haj krokar” . BBC Nyheter. September 3, 2008 . Hämtad januari 10, 2010 .
 58. Hoppa upp^ “Shark demonstrant hooked” . Solen . London. September 3, 2008 . Hämtad januari 10, 2010 .
 59. Hoppa upp^ “Federal Bureau of Investigation – kongressförhör” . Federal Bureau of Investigation. 12 februari, 2002 . Hämtad december 21, 2013 .
 60. Hoppa upp^ “Kommentar nr 74: Single Issue Terrorism” . Kanadensisk säkerhetsunderrättelsetjänst. 25 april 2008. Arkiverat från original på December 27, 2009 . Hämtad januari nio, 2010 .
 61. Hoppa upp^ “Tätnings aktivister stoppade med påse toonies” . CTV . April 14, 2008 . Hämtad januari 10, 2010 .
 62. ^ Hoppa upp till:a b Darby, Andrew (10 maj 2009). “Whale aktivist träffar visum hinder” . The Age . Hobart . Hämtad januari 10, 2010 .
 63. Hoppa upp^ “gröna Välkommen Steve Irwin Safe tillbaka till Hobart” . De Tasmanian gröna. 21 Feb 2009 . Hämtad december 21, 2013 .
 64. Hoppa upp^ Taylor, Lenore (12 jan 2012). “Joyce hagel skattelättnad bar på välgörenhet” Crims ‘ ” . The Sydney Morning Herald . Hämtas maj 10, 2013 .
 65. Hoppa upp^ “Aust federal govt tar avstånd från raid” . Perth nu. 22 feb 2009 . Hämtad december 21, 2013 .
 66. Hoppa upp^ Thomas, Pete (5 oktober 2009). “Whale wars saga börjar med Sea Shepherd Paul Watson under utredning” . Los Angeles Times, utposter . Hämtad januari 10, 2010 .
 67. Hoppa upp^ “Aust federal govt tar avstånd från raid” . TV Nya Zeeland. Australian Associated Press. 22 feb 2009 . Hämtad januari 10, 2010 .
 68. Hoppa upp^ Clifford, Liam (19 oktober 2009). “Australian invandring förnekar försena Sea Shepherd visum – Invandring News” . Globala visum . Hämtad januari 10, 2010 .
 69. Hoppa upp^ “Dalai Lama kritiserar anti-valfångst demonstranter” . Google News . AFP . 18 juni 2010 . Hämtad juni 27, 2012 .
 70. Hoppa upp^ Sea Shepherd kom Med norsk flagg – Norsk Rikskringkasting AS , publicerad 8 januari 2010. (norska)
 71. Hoppa upp^ Stuart, Myiow (13 februari 2009). “Five Nations Confederacy flaggan stolt på jordens hav” . Mohawk traditionella rådet . Hämtad skrevs den september 21, 2009 .
 72. Hoppa upp^ “Fängslade antiwhaling aktivist i god hälsa: Okada” . Kyodo News International . 19 februari 2010 . Hämtat februari 22, 2010 .
 73. Hoppa upp^ Darby, Andrew (6 januari, 2007). “Piraten en hedersutmärkelse för valfångst motståndare” . The Sydney Morning Herald .
 74. Hoppa upp^ Storbritannien för att avregistrera anti-whaler efter Japan rör upp,Åldern, 30 Jan 2007
 75. Hoppa upp^ “Dutch räkningen skulle drabba Sea Shepherd” . The Japan Times . 6 februari, 2010 . Hämtad sex februari, 2010 .
 76. Hoppa upp^ Alabaster, Jay (3 januari 2011). “Wikileaks: Sea Shepherd, Anti-valfångst Group, skattefria status återkallnings diskuteras av USA, Japan tjänstemän” . Huffington Post . Hämtad januari tre, 2011 .
 77. Hoppa upp^ Maher, Sid (4 januari 2011). “Wikileaks kablar visar Japan, att USA: s tomt” sjunka aktivister ” . Den australiska . Hämtad januari tre, 2011 .
 78. Hoppa upp^ Koh, Yoree (3 jan 2011). “Wikileaks Japan: Whale Diplomacy” . Den Wallstreet Journal . Hämtad januari tre, 2011 .
 79. Hoppa upp^ “Sea Shepherd stämd i USA med valfångare” . Japan Times . Kyodo News . December 10, 2011. p. 2 . Hämtad december 12, 2011 .
 80. Hoppa upp^ Jones, Richard (16 februari, 2012). “Döm inte kommer att stoppa anti-valfångst aktivister” . UPI . Hämtas mars 27, 2012 .
 81. Hoppa upp^ Dwyer, Molly (17 december 2012). “Överklagande från United States District Court för det västra området av Washington Richard A. Jones, häradshövding, presiderande” (PDF) . United States hovrätten . Hämtad december arton, 2012 .
 82. Hoppa upp^ “Group utmana över US förbud mot att ta itu med Japan valfångare” . AFP . December 19, 2012 . Hämtat februari 27, 2013 .
 83. Hoppa upp^ Martinez, Michael (9 januari, 2013). ” ” Whale Wars “TV-stjärnan-aktivist avgår efter domstol föreläggande” . CNN . Hämtat februari 27, 2013 .
 84. Hoppa upp^ McCurry, Justin (1 februari 2013). “Australien beställer japanska valfångare att hålla sig borta” . London: The Guardian . Hämtat februari 27, 2013 .
 85. Hoppa upp^ “US Supreme Court avvisar Sea Shepherd bud” . Special Broadcasting Service . 15 februari 2013 . Hämtat februari 27, 2013 .
 86. Hoppa upp^ “Amerikansk domstol kedjor whale aktivister Sea Shepherd” pirater ” ” . BBC . 26 februari, 2013 . Hämtat februari 27, 2013 .
 87. Hoppa upp^ Yuhas, Alan (27 februari 2013). “Sea Shepherd bevarande grupp förklarade” pirater “i USA domstolsbeslut” . London: The Guardian . Hämtat februari 28, 2013 .
 88. Hoppa upp^ “Court Orders föreläggande mot” piratkopiering “av Anti-valfångst Group” . Metropolitan News-Enterprise . 27 februari 2013.
 89. Hoppa upp^ ” ” Vi är inte pirater, “anti-valfångst seglare Paul Watson berättar Seattle domstol” . Seattle Times . November 6, 2013.
 90. Hoppa upp^ https://www.theguardian.com/environment/2013/oct/18/greg-hunt-and-julie-bishop-at-odds-over-whaling-monitoring
 91. Hoppa upp^ Balzan, Jurgen (6 mars 2012). “Regeringen inleder förtal talan mot Sea Shepherd grundare” . Malta Idag . Hämtas mars 27, 2012 .
 92. Hoppa upp^ “Paul Watson Arrested: Sea Shepherd säger grundare greps i Tyskland”. Huffington Post . Associated Press. 14 maj, 2012 . Hämtad maj 29, 2012 .
 93. Hoppa upp^ Slivka, Kelly (16 maj 2012). “Tyskland fördröjer Aktivist” Whale Wars “kapten” . The New York Times . Hämtad maj 29, 2012 .
 94. Hoppa upp^ Associated Press (15 maj 2012). “Sea Shepherd tilltalar tyska Gov’t över gripande” . Charlotte Observer . Hämtad maj 15, 2012 .
 95. Hoppa upp^ Hopper, Tristin (25 juli 2012). “Canadian födda Sea Shepherd chef Paul Watson hoppar borgen i Tyskland för” okänd destination ” ” . Post- . Hämtad skrevs den augusti fyra, 2012 .
 96. Hoppa upp^ Wallasch, Oliver. “Brev från Paul Watson advokat” (PDF) . Hämtad skrevs den augusti 17, 2012 .
 97. Hoppa upp^ “Interpol frågor Watson Red Notice” . The Japan Times . Jiji Press . 10 Augusti 2012 . Hämtad skrevs den augusti 17, 2012 .
 98. Hoppa upp^ “Sea Shepherd blir snabbt anti-valfångstfartyg” . Japan Times . AFP. 3 oktober 2016 . Hämtas tre skrevs den oktober 2016 .
 99. Hoppa upp^ “Sea Shepherd ögon nytt fartyg” . Australian Broadcasting Corporation. April 8, 2009 . Hämtad januari 10, 2010 .
 100. Hoppa upp^ Darby, Andrew (26 juni, 2009). ” ” Spaceship “ökar anti-valfångst kraft” . The Sydney Morning Herald . Hämtad skrevs den september 29, 2009 .
 101. Hoppa upp^ Wotherspoon, Sarah (December 5, 2007). “Protest fartyg bytt namn till ära Croc Hunter Steve Irwin” . Herald solen . Hämtas juli 14, 2009 .
 102. Hoppa upp^ “Sea Shepherd fartyg uppkallat efter Steve Irwin” . Frakt Times . 6 december 2007. Arkiverat från original på 25 juni 2008 . Hämtad skrevs den september 21, 2009 .
 103. Hoppa upp^ “Rachel Maddow: Bob Barker på att rädda valarna” . Rachel Maddow Show . 2010/01/06. MSNBC.
 104. Hoppa upp^ våld trappas upp i Southern Ocean Valfångst SlagetEnvironment News Service
 105. Hoppa upp^ “The Crash som gjorde rubriker” . Whale Wars . Animal Planet . Hämtad skrevs den oktober 26, 2010 .
 106. Hoppa upp^ Darby, Andrew (November 18, 2010). “Ady Gil och valfångare både på fel för kollision: utredning” . The Sydney Morning Herald . Hämtad november arton, 2010 .
 107. Hoppa upp^ http://www.ecorazzi.com/2011/05/26/sea-shepherd-renames-vessel-after-actress-brigitte-bardot/
 108. Hoppa upp^ Reuters. “Drones utplacerade mot Japans valfångstflottan: utredning” .
 109. Hoppa upp^ Darby, Andrew (2 juli 2012). “Simpsons medskapare backar anti-valfångst bud” . Brisbane Times . Hämtad juli 9, 2012 .
 110. Hoppa upp^ “Martin Sheen presenterar Sea Shepherd nyaste fartyg, R / V Martin Sheen, namnges i hans heder” (Pressmeddelande) . Sea Shepherd. Oktober 18, 2014 . Hämtad januari syv, 2015 .
 111. Hoppa upp^ http://www.capitalgazette.com/news/ph-ac-cn-whaling-boats–0109-20150109,0,5731336.story
 112. Hoppa upp^ http://www.seashepherd.org/news-and-commentary/news/sea-shepherd-launches-its-newest-vessel-the-mv-john-paul-dejoria.html
 113. Hoppa upp^ http://www.marinelog.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=9254:two-former-uscg-island-class-cutters-bought-by-sea-shepherd&Itemid=230

About the author

Assistent

View all posts