SPEAK kampanj

SPEAK, Voice för djuren är en brittisk djurrätts kampanj grundades 2003 som syftar till att avsluta djurförsök i Storbritannien. Det har hittills kämpat mot två projekt. Den första var en föreslagen icke-mänskliga primater forskningsanläggning vid universitetet i Cambridge , som övergavs 2004, delvis på grund av protesterna. Dess nuvarande kampanj är inriktad på en ny djurförsök center vid universitetet i Oxford , den biomedicinska Sciences Building, som talar har motsatt sig sedan den första offentligt föreslog 2004. Centret öppnades officiellt den 11 november 2008 och har utformats för att inrymma en mängd olika djur, främst gnagare, fisk och illrar och kommer att omfatta icke-mänskliga primater. [1] [2]

Historia

Ytterligare information: Primate experiment vid Cambridge University

Kampanjen föddes ur Stop Primate Experiment på Cambridge (SPEAC), som 2004 stoppade byggandet vid universitetet i Cambridge i en ny primat forskningsanläggning. Hade det gått framåt, skulle anläggningen ha varit Europas största primat testcenter. Cambridge meddelade i januari 2004 att anläggningen inte skulle byggas som en följd av förseningar orsakade delvis av demonstranter djurrätts. [3]

Efter detta meddelande, koalitionen av aktivister som deltar i SPEAC lärt sig att universitetet i Oxford planerar att bygga en ny biomedicinsk forskning möjlighet att hysa försöksdjur. Som svar meddelade aktivisterna bildandet av “tala, Voice för djuren,” förklarade att deras aktion mot Oxford skulle vara det andra steget i deras ansträngningar att avsluta alla djurförsök i Storbritannien. Aktivisterna sade att samtalen mellan Oxford och Cambridge resulterade i Oxford överens för att genomföra några av hjärnan experiment som gick förlorade i Cambridge. [4]

Kampanjen

Aktivister

Talesman för SPEAK i Oxford är Mel Broughton , som har suttit i fängelse för innehav av antändningsanordningar med avsikt att bomba Huntingdon Life Sciences , Europas största kontrakt djurtestlaboratorium, i samband med Stop Huntingdon Animal Cruelty kampanjen. Andra aktivister som har namnet offentligt är Robin Webb , som driver Animal Liberation presstjänst , och Amanda King, som var inblandad i räddning Newchurch marsvin kampanj. [5]

Indragning av entreprenör

I juli 2004, universitetets huvudpart, Walter Lilly, ett dotterbolag till Montpellier -gruppen, drog sig ur efter dess aktieägare fick hotbrev. Oxford fortsatte projektet bland skärpt säkerheten med en ny icke namngiven entreprenör. [6]

Anklagelser om våld

Även talar bara påföljder lagliga vägar för protest, har kampanjen åtföljts av handlingar hot, uppvigling, och våld, brukar hävdas av Animal Liberation Front (ALF). [7] Robert Cogswell, en av grundarna av SPEAK, har sagt att kampanjen varken tolererar eller fördömer handlingarna av ALF. [8]

Incidenter har inkluderat en mordbrand attack på Hertford College sjöbod; en attack på Corpus Christi College sport paviljong (som uppenbarligen förväxlas med Christ Church egendom); skicka hotfulla brev till byggföretag i samband med bygget av vandalism av andra företag med anknytning till universitetet, och hot om våld mot Oxford University personal och studenter. [9]

I december 2007, TALA talesman Mel Broughton har belastats med konspiration för utpressning, två räknar av att besitta en explosiv substans, och två räknar med att ha en artikel med avsikt att skada, i samband med mordbrand försök till Oxfords drottning högskola och Templeton College . [10] Vid rättegången 2008 han har rensats av att besitta en explosiv substans med avsikt, men domstolen var oförmögen att nå ett beslut om de andra avgifter. År 2009 dömdes han för stämpling till mordbrand och dömdes till 10 år av Oxford Crown Court. [11] Efter Broughton övertygelse rapporterades det att polisen hade infiltrerat ALF. [12] Enligt The Times , de handlingar som erhållits av infiltratören visade “ALF ritade finansiering från – och ofta hade samma ledare som – till synes fredliga grupper som Shac . Och tala, en kropp djurrätts i Oxford under ledning av Broughton” [12]

TALA säga att under loppet av deras juridiska protester och demonstrationer har sina medlemmar drabbats av misshandel och hotelser från polisen i maskopi med universitetet. I september 2004 drabbades Mel Broughton mamma mindre skador under en protest på byggarbetsplatsen, när en oidentifierad substans kastades på henne, enligt uppgift en av de byggnadsarbetare. [13] Enligt Thames Valley Police , en 14 januari 2006 SPEAK protest resulterade i cirka 350 demonstranter riva staket och kastar missiler mot poliser. SPEAK, som svar, anklagade polisen av en “ihållande och brutal attack” mot demonstranter, däribland “kvinnor, barn, äldre och handikappade.” [14]

Förbudsföreläggande

I november 2004 erhöll universitetet ett föreläggande mot ett antal individer och grupper, inklusive Broughton och SPEAK, som begränsar dem från att komma inom 50 varv av byggarbetsplatsen och hemma hos dem i samband med konstruktion, och från att inneha protester större än 50 personer i Oxford utan polisstöd. [15] Den föreläggande följt monterings klagomål från studenter, forskare och anställda om timmar långa användning av sirener och megafoner genom att tala om en nästan daglig basis. År 2006, Oxford vädjade till High Court att utvidga föreläggande efter “tydliga hot” gjordes mot universitetet av ALF. Domstolen beordrade att föreläggandet utvidgas att utvidga säkerhetszonen, förbjuda användningen av megafoner och stärka skyddet för personer som levererar varor eller tjänster till universitetet. En begäran från Oxford att ytterligare begränsa antalet demonstranter till 12 nekades. [16]

I oktober 2006, efter anklagelser gjordes på SPEAK webbplats, vann Oxford University ytterligare föreläggande som förbjuder SPEAK från att publicera anklagelser om identiteten av entreprenörer. [17]

The Sunday Times rapporterade den 18 juni, 2006 att medlemmar av SPEAK har fått rättshjälp för att finansiera en utmaning för förbud för demonstranterna från att fotografera personal, studenter och entreprenörer på arbetsplatsen eller i deras hem, och att begränsningar i fråga om storlek och varaktighet demonstrationer. Tidningen har utsett Mel Broughton, Robin Webb , och Amanda kungen som tre av de aktivister som har fått finansiering. [5] Sedan den först fick rättshjälp, kungen var framgångsrik i att ha sitt namn bort från föreläggandet, men Webb var inte. Han hade hävdat att föreläggandet skulle bromsa sin yttrandefrihet som en journalist, och att han inte var medlem i någon grupp djurrätts. Enligt The Guardian , i sin dom domaren beskrev Webb som “propagandist” och en “central figur [i ALF]”. [18]

Advertising Standards Authority dom

En broschyr producerad av SPEAK ingår ett citat från Professor Sir Michael Rawlins , ordförande för det nationella institutet för klinisk Excellence (NICE). Citatet konstaterade att: “Regimen djurförsök … är fullständigt meningslöst.” NICE invände att uttalandet citerades ur sitt sammanhang och därför missvisande. I juni 2006, den brittiska Advertising Standards Authority (ASA) fastställde klagomål från NICE och slog fast att användningen av citatet var i strid med ASA riktlinjer. [19]

ASA noterade att Rawlins “citat hänvisade till användningen av djurförsök” långsiktiga carcinogenicitetsstudier med kända genotoxiska föreningar eller föreningar som produceras hyperplasi i toxicitetstester endast kroniska “och inte innebära att han var emot alla djurförsök. [19]

Pro-Test

I januari 2006, en så kallad studentgrupp Pro-Test bildades av Laurie Pycroft, då en 16-årig, i syfte att motverka SPEAK och försvara användningen av djur i biomedicinsk forskning. Båda grupperna kallas demonstrationer i Oxford den 25 februari 2006 vilket resulterade i cirka 700 Pro-Test supportrar motsätter med 200-300 från SPEAK. [20]

Anteckningar 

 1. Hoppa upp^ prov, Ian. Oxford University öppnar kontroversiell djur forskningslaboratorium,The Guardianden 11 november, 2008.
 2. Hoppa upp^ Biomedicinska Sciences Building, hämtas November 11, 2008.
 3. Hoppa upp^ Primate Research Facility på 307 Huntingdon Road: Observera, Cambridge University Reporter den 28 januari, 2004 hämtas 21 juli, 2006.
 4. Hoppa upp^ New Primate Laboratory, SPEAK, hämtas 21 juli 2006.
 5. ^ Hoppa upp till:a b Walsh, Gareth. “Militanta Djurrätts betalas rättshjälp” , The Sunday Times den 18 juni, 2006.
 6. Hoppa upp^ Biomedicinsk forskningsanläggning: News, University of Oxford den 19 juli, 2004 hämtas 23 Juli 2006.
 7. Hoppa upp^ Foster, Patrick och Woolcock, Nicola. Studenter slå tillbaka för djurförsök,The Timesden 1 februari 2006 hämtas 21 juli 2006.
 8. Hoppa upp^ Bans skulden för labb mordbrand,thisisoxfordshire.co.uk, September 29, 2005, hämtat 21 jul 2006.
 9. Hoppa upp^
  • Cornwell, Rachel. Båtklubbar räkna kostnaden , The Oxford Student den 5 oktober, 2005 hämtas 21 Juli 2006.
  • Mottagit anonyma aktivister i Storbritannien , Bite Back , 6 juli, 2005 hämtas 21 Juli 2006.
  • Mottagit anonyma aktivister i Storbritannien , Bite Back , September 25, 2005, hämtas 21 juli 2006.
  • Hot skickas till Oxford lab entreprenörer , Press Association, 11 oktober 2005, hämtas 21 Juli 2006.
  • Anonym kommuniké , Bite Back , 22 januari 2006, hämtas 21 Juli 2006.
  • Ungoed-Thomas, Jon och Fielding, Nick. ALF hotar alla krig mot Oxford elevernas , The Sunday Times den 29 januari 2006 hämtas 21 Juli 2006.
 10. Hoppa upp^
  • Doward, Jamie. Sex och våld anklagelser dela kampanj djurrätts , The Observer den 11 april, 2004 hämtas 19 augusti, 2006.
  • Davies, Catriona. Djurrättsaktivister planerar träningsläger för militanta , The Daily Telegraph den 29 juli, 2004 hämtas 21 Juli 2006.
  • Djurrättsaktivist ut i samband med angrepp på Oxford University , NETCU, December 14, 2007 hämtas 14 december 207.
 11. Hoppa upp^ BBC – Djurens Rätt brandbombplan fängelse
 12. ^ Hoppa upp till:a b Grimston, Jack Animal terroristgruppen stoppades av uppgiftslämnare klädd som en beagle , The Times den 1 mars 2009.
 13. Hoppa upp^
  • 70 år gammal aktivist brutalt överfallna , SPEAK, September 12, 2004, hämtas 23 juli, 2006.
  • Thames Valley Police Bully Boys – svänga in Action! , SPEAK, 20 juni, 2004, hämtas 23 Juli 2006.
  • Stora offentliga stöd på vecko demo, men småaktiga trakasserier från polis , SPEAK, 28m oktober 2004 hämtas 23 Juli 2006.
 14. Hoppa upp^ Forskare mars i favör av Animal Laboratory i Oxford, Bloomberg LP, 25 Feb 2006, hämtas 23 Juli 2006; Du har mull! , SPEAK, 15 januari 2006, hämtas 23 juli 2006.
 15. Hoppa upp^ Ansökan till High Court för en beställning, University of Oxford den 9 juli 2004; University vinner djurens rättigheter bud, BBC News 11 oktober, 2004.
 16. Hoppa upp^ “Tydliga hot” till nya Oxford lab, BBC News, 18 maj 2006; Oxford lab föreläggande skärpas, BBC News, 25 maj 2006.
 17. Hoppa upp^ Speak hindras från att namnge företag,Oxford Mail, oktober 19, 2006.
 18. Hoppa upp^ Oxford vinner domstolsbeslut över ALF,BBC News, 13 oktober 2006.
 19. ^ Hoppa upp till:a b “Non-sändning prövning , Advertising Standards Authority, 21 juni, 2006.
 20. Hoppa upp^ Marchers fler än rättsaktivister,The Scotsmanden 25 februari, 2006.

 

About the author

Assistent

View all posts