Stoppa Huntingdon Animal Cruelty

Stoppa Huntingdon Animal Cruelty ( SHAC ) var en internationell djurrätts kampanj för att stänga Huntingdon Life Sciences (HLS), Europas största kontrakt djurtester laboratorium. SHAC avslutade sin kampanj i augusti 2014. HLS testar medicinska och icke-medicinska ämnen på cirka 75.000 djur varje år, från råttor till primater. [1] [2] [3] [4] Det har varit föremål för flera stora läckor eller hemliga utredningar av aktivister och journalister sedan 1989. [5]

SHAC startades i november 1999 av tre brittiska djurrättsaktivister – Greg Avery , Heather James , och Natasha Dellemagne – efter videofilmer skulle ha blivit skjuten i hemlighet inne HLS 1997 av PETA (PETA) visade HLS personal skakningar, stansning, och ropade på beaglar i sin vård. [6] Filmen sändes av Channel 4 i Storbritannien, var de anställda ogillas och åtalas och HLS tillstånd att utföra djurförsök återkallades i sex månader. PETA slutade sina protester mot företaget efter HLS hotade med rättsliga åtgärder, och SHAC tog över som en ledar motstånd . [7]

Kampanjen används taktik som sträcker sig från icke-våldsamma protester till den påstådda firebombing av hus som ägs av chefer i samband med HLS kunder och investerare. Den Southern Poverty Law Center (SPLC), som övervakar amerikanska inhemska extremism, har beskrivit SHAC: s modus operandi som “uppriktigt terroristiska taktik som liknar dem av anti-abort extremister”, och under 2005 en tjänsteman med FBI: s terroristbekämpning division avses SHAC: s aktiviteter i USA som inhemska terroristhot. [8] [9]

Under 2009 och 2010, 13 medlemmar av SHAC, inklusive Avery, James, och Dellemagne, fängslades för mellan 15 månader och elva år på avgifter av komplott till utpressning eller skada HLS och dess leverantörer. [10] [11]

Den 12 augusti 2014 SHAC officiellt meddelat det stänger sin kampanj. [12]

Bakgrund 

HLS testar rengöringsmedel, bekämpningsmedel, ogräsmedel, kosmetika, livsmedelstillsatser, kemikalier för användning inom industrin, och läkemedel för användning mot Alzheimers, Parkinsons, diabetes, multipel skleros och cancer. [1] Den använder cirka 75.000 djur varje år, inklusive råttor, kaniner, grisar, hundar och primater (silkesapor, makaker och vildfångade babianer). [13]

Företaget har varit föremål för flera hemliga utredningar sedan 1989. Sarah Kite i British Union för avskaffande av Vivisection (BUAV) säkrade ett jobb och filmade i HLS 1989. Zoe Broughton gjorde samma sak för Channel Four i 1996, som Michelle Rokke påstod sig ha gjort för PETA 1997. Lucy Johnston för The Daily Express fått tillgång i 2000. En dagbok av Kite, som arbetade under täckmantel där i åtta månader, hävdade att HLS arbetare rutinmässigt misshandlade djuren, ropade på dem, kasta dem i sina burar, och håna dem för att ha passar som svar på toxicitetstester. År 1997 Zoe Broughton kom ut med bilder som visar valpar drabbas och skakas. Ett år senare, Michelle Rokke påstås erhålls bilder av vivisektion av en apa i HLS i New Jersey, där en tekniker uttrycker oro över att djuret är otillräckligt nedsövd. [5] Mellan 2006 och 2008, en Animal Defenders International anställd filmade undercover i HLS efter att säkra en position i dess primat toxikologi enhet i Cambridgeshire. [14]

Enligt Mark Matfield av forsknings Defence Society , en pro-djurförsök lobbygrupp i Storbritannien, HLS förlorat en stor del av verksamheten efter dessa undersökningar, främst bland läkemedelsindustrin. “Det fanns en inrotad känsla bland forskare och affärsmän att detta företag hade överträtt i ett mycket seriöst sätt”, sade han. [15]

Struktur

SHAC Storbritannien

SHAC grundades i november 1999 av Greg Avery; hans andra hustru, Natasha Avery (född Dellemagne); och hans första fru, Heather Nicholson (född James). Avery och Nicholson hade varit inblandade i tidigare uppmärksammade kampanjer mot anläggningar i Storbritannien som föds upp djur för laboratorier. 1997, efter en tio månaders kampanj, orsakade de stängningen av Consort kennlar , som föds beaglar för djurförsök. Senare samma år började de Rädda Hill Grove katter mot Hill Grove gård i Oxfordshire, Förädlat katter för laboratorier. Gården stängd efter två år. [16]

SHAC har en decentraliserad strategi med någon officiell central ledning, vilket gör aktivister över hela Storbritannien och Nordamerika att agera självständigt, men The Guardian beskrev Avery 2008 som de facto ledare. [17]Efter Avery fängslades, en annan aktivist, Thomas Harris, sprang gruppen i Storbritannien tills han fängslades under 2010. [11] Innan sin övertygelse, Nicholson, Avery och Dellemagne skulle publicera rapporter om SHAC hemsida och per post och ge pressinformation och intervjuer; i april 2004 de rapporterades att leva tillsammans hyra fritt i en stuga som tillhandahålls av en supporter, Virginia Jane Steele. [18] SHAC får också inkomster från insamlings bås. Enligt The Times , kan ett stall i Londons Oxford Street generera £ 500 på en enda dag, och totalt ca £ 1 miljon i donationer hade höjts med 2008. [19]

Enligt åklagarna i en 2008 rättsfall, samordnat högt uppsatta medlemmar av SHAC kampanjen från en stuga i Little Moorcote, nära Hook , Hampshire. [20] De skulle träffas var tredje månad för att ta emot uppdateringar från kollegor i USA och Europa. [21] Enligt The Times , Gavin Medd-Hall, en före detta datatekniker, skulle leda forskning potentiella mål. Polisen fann kalkylblad vid stugan dokumentera placeringen av mål och detaljer om deras barn och säkerhetsarrangemang. [19] Sarah Whitehead, en erfaren förkämpe känd i gruppen som “Mumsy”, skulle leda yngre medlemmar och bära upp till fem attacker i en natt, enligt domaren. [11]

SHAC USA

SHAC USA grundades 2004 av Kevin Jonas, ibland stavade Kjonaas av media, en politisk vetenskap examen från University of Minnesota , efter att han hade arbetat i två år i Storbritannien med Greg Avery. Åklagare i USA sade att ett hus i Somerset, New Jersey – några miles från en HLS laboratorium – var högkvarter SHAC USA; Jonas bodde där med Lauren Gazzola, SHAC USA kampanj koordinator, och Jacob Conroy. [22] Enligt Jonas, den “SHAC kampanjen” kom att betyda varje åtgärd som syftar till att bidra till nedläggningen av HLS, vare sig juridisk eller inte, medan SHAC själv hänvisade endast till den inbyggda gruppen som sprang en nyhet och informationstjänst. Jonas skriver att dessa distinktioner gjordes i ett antal rättsprocesser. [16] Han berättade Southern Poverty Law Center i 2002: “. Det finns en mycket berömt citat av John F. Kennedy”. Om du gör fridsam rotation omöjlig, du gör våldsam rotation ofrånkomlig “” [23] Efter att han fängslades 2006 för anstiftan trakasserier mot HLS, Pamelyn Ferdin , en före detta barnskådespelare, blev president SHAC USA. [22]

Metoder

Sekundära och tertiära inriktning

SHAC: s modus operandi kallas sekundär och tertiär inriktning. Aktivister engagera sig i direkt handling -ranging från lagliga protester till hot, trakasserier och våldsamma attacker-inte bara mot HLS, dess anställda, och dess anställdas familjer, men även mot sekundära och tertiära mål som HLS affärspartners och deras affärspartners , försäkringsbolag, catering, städning, barn förskolor och kontor leverantörer. [24] En New York Yacht Club, till exempel, var täckt med röd färg på grund medlemmar i klubben arbetade för Carr Securities, som handlas i HLS aktier. [25] Kampanjen körde ned HLS vinst, undertryckte sin aktiekurs, och gjorde det svårt att hitta företag och finansiella partners. [26]

The Daily Mail citerar som exempel på SHAC aktivism skicka brev till grannarna på en man som gjorde affärer med HLS, varnar föräldrar att hålla sina barn borta från honom, Oriktigt påstå att han hade våldtagit brevskrivaren när hon var barn. En kvinna i 60-årsåldern, som arbetade för ett företag måltavla SHAC, hade alla fönster i hennes hus krossade under natten och fann en porträtt hänger utanför hennes hem, där det stod “RIP Mary, Animal Missbruka Bitch”. [27]

SHAC webbplats sade det publicerade namn och adresser endast så att folk kunde protestera inom lagens råmärken, [28] , men vittnesbörd om det brittiska underhuset 2003 ingick utdrag från ett dokument uppges ha kommit från SHAC, som rådde aktivister på taktik för protester utanför mål hem. Bland annat kasta våldtäkt larm i tak rännor på natten, kvittning fyrverkerier och beställa taxi och pizzor. [29]

År 2001 HLS vd i Storbritannien, Brian Cass , blev slagen utanför sitt hem av tre maskerade män – djurrättsaktivist David Blenkinsop dömdes till tre års fängelse för attacken – och HLS marknadschef Andrew Gay anfölls på hans dörr med en kemisk spraya i ögonen som lämnade honom tillfälligt blind. [30]

Aktieägare

År 2000 erhöll SHAC en lista över HLS aktieägare, inklusive namnen på vanligtvis anonyma nyttiga ägare – de som innehar aktier genom tredje part – och pensionsfonder i det brittiska Labourpartiet, Rover bilar och London Borough of Camden. Listan skickas till The Sunday Telegraph , som publicerades den 3 december 2000 och flera positiva ägare avyttrade sina aktier; Labour sålt sina 75.000 aktier i januari 2001. Två veckor efter Telegraph historien, var en ägarandel på 32 miljoner aktier placeras på Londonbörsen för ett öre vardera. [31]

Den 21 december 2000 HLS sjunkit från New York-börsen, eftersom dess börsvärde hade fallit under NYSE gränser och den 29 mars 2001, HLS förlorade båda sina marknadsgaranter och dess plats på London Stock Exchange. Kort efter detta, HLS flyttade sitt huvudkontor till USA, som innehåller som Life Sciences Research (LSR), och säkrade en $ 15m lån från investeringsbanken Stephens, Inc , dess största aktieägare. I september 2005, efter firebombing av bostäder en kanadensisk mäklar anställd och en brittisk läkemedels verkställande bad New York Stock Exchange LSR att fördröja att flytta noteringen från OTC Bulletin Board till huvud utbyte. [32] LSR har sedan överfört noteringen till NYSE Arca elektroniskt utbyte. HLS är inte längre ett publikt bolag efter att ha köpt av VD Andrew Baker. [33]

I juni 2005, Vancouver-baserade mäklar Canaccord Capital meddelade att det hade sjunkit en klient, Phytopharm PLC, som svar på maj 2005 Animal Liberation Front (ALF) firebombing av en bil som tillhör Canaccord verkställande Michael Kendall. ALF anges på sin webbplats som aktivister lagt en brandbomb under bilen, vilket var i Kendall garage hemma när det började brinna under natten. Kendall och hans familj gömde sig. Phytopharm riktades, som var de gör affärer med det, eftersom det hade affärsförbindelser med HLS. [34]

I maj 2006, sade en anonym grupp det skulle skriva till var och en av GlaxoSmithKlines 170.000 småsparare att varna dem att sälja sina aktier. Bokstäverna började anländer till investerarnas hemadresser den 7 maj 2006 bad att aktier säljas inom 14 dagar, och att gruppen ska informeras om försäljning genom e-post via en Hotmail-adress. [35] Antalet skrivelser var mindre än hävdade; BBC sade åtminstone 50 aktieägare fick varningen. [36] Skriva i The Sunday Telegraph följande vecka, den brittiska premiärministern Tony Blair uttryckte sitt stöd för djurförsök i ansiktet av en “skrämmande … skrämselkampanj.” [ Stämningen behövde ]

Knuten till ALF

SHAC webbplatsen finns ALF nyheter. Kevin Jonas – som tog hand om SHAC UK medan Averys och James fängslades för sex månader under 2002 – deklarerat sitt stöd för ALF, och Robin Webb , talesman för ALF i Storbritannien, deltog och åtgärdas SHAC konferenser i USA . [7]

En publicering på hemsidan Bite Back den 7 september 2005 hävdade ALF hade genomfört en attack på hemmet av Paul Blackburn, corporate controller GlaxoSmithKline (GSK), i Buckinghamshire , eftersom GSK är en kund hos HLS. Aktivisterna medgav att detonera en enhet som innehåller två liter bränsle och fyra pounds av sprängämnen på tröskeln till Blackburn hem. [37] Under 2006 ALF varnade för att det var inriktning HLS leverantörer, och samma år firebombed en bil som tillhör finansdirektören för Canaccord Capital, en mäklarfirma. Medlemmar av SHAC sade företaget hade agerat som mäklare för Phytopharm , som hade använt HLS för kontrakts testning. [38]

I december 2006 var Donald Currie fängslad i 12 år i samband med brand bomb brott mot HLS kunder; Polisen beskrev honom som en “aktiv bombplan för Animal Liberation Front .” [39]

En brittisk polisoperation fann att kärngrupp av SHAC aktivister skulle sammanställa privata krypterade rapporter med uppgifter om juridiska protester och en olaglig utpressning kampanj den tidigare tillskrivits SHAC, den senare hävdade ALF eller Djurrättsmilisen . [19] Under 2008 och 2010 när 13 SHAC medlemmar, inklusive Averys och Nicholson, dömdes för stämpling till utpressning, sade polisen deras handlingar var på uppdrag av ALF; högt uppsatta medlemmar av SHAC betraktades av polisen som nyckeltal inom ALF, enligt The Guardian . Medlemmarna hade skickat komprometterande e-post som beskriver deras deltagande i direkta åtgärder, inklusive ett e-postmeddelande till Bite Back 2007 ger information om en ALF attack föregående kväll. [40] SHAC talesmän har förnekat något samband mellan deras kampanj och ALF.

FBI kopplade SHAC med attacker anspråk av den militanta gruppen djurens rättigheter, Animal Liberation brigaden . De utfärdade en arresteringsorder för Daniel Andreas San Diego , som de beskrivs som “involverad i Stop Huntington Animal Cruelty kampanjen”, i samband med bombattacker mot två av HLS kunder i Kalifornien. [41] En avlyssnings Kevin Jonas telefon avslöjade San Diego hade kallat honom samma dag som en av bombningarna. [22] San Diego sattes till FBI Most Wanted terrorister listan 2009 och är fortfarande på fri fot. [42]

Övertygelser och lagstiftning

Flera företag som omfattas av SHAC i Storbritannien erhålls förelägganden. Dessa inkluderar HLS själv, Chiron Storbritannien, Phytopharm, Daiichi Storbritannien, Asahi Glass, Eisai, Yamanouchi Pharma, Sankyo Pharma, och BOC. De förelägganden tvingade SHAC att skriva ut föreläggande på deras hemsida, så att SHAC: s åtgärdsmålen var sida vid sida med en rättslig anmälan att det fanns en 50-yard zonen runt hemma hos anställda och verksamhetsställen. Protest utanför HLS själv fick ske en dag i veckan med en polisnärvaro. HLS försökte men misslyckades i juni 2004 för att få ett permanent förbud mot SHAC. SHAC argument mot att verkställa sådana förelägganden var att, trots att hundratals supportrar, en webbplats, postadress, telefonupplysning hotline, e-postlista, och bankkonto, existerar det inte som ett företag eller välgörande kroppen, och kan därför inte förhindra att supportrar från att vidta åtgärder mot HLS. [43]

SHAC kampanj meddelade införandet av avsnitten 145-149 i den brittiska Serious organiserad brottslighet och polislagen 2005 , som skapade nya brott som syftar till att skydda djurtestanläggningar, inklusive förbud mot förföljelse eller hot som syftar till att orsaka någon att avsluta eller inte ingå ett avtal med en sådan anläggning. [44] Den första personen som dömas enligt lagen var Joseph Harris, en doktor i molekylärbiologi , som attackerade egendom som ägs av företag som levererar material till HLS; han fick en tre års fängelse. [45] I februari 2007, ett antal SHAC supportrar har belastats med olagliga street insamling utan licens. [46] Enligt Metropolitan Police, två bås i London Oxford Street samlas över £ 80.000 per år. I mars 2007 genomfördes tre aktivister fängslade enligt lagen för att skrämma HLS leverantörer; en leverantör tappade sitt kontrakt med HLS efter invaderas av demonstranter bär skalle masker. [47]

2006: SHAC 7 (US)

I mars 2006, en federal jury i Trenton, New Jersey , fann sex medlemmar av SHAC skyldiga att använda deras hemsida för att hetsa angrepp på dem som gjorde affärer med HLS. [48]Ursprungligen var sju personer (SHAC 7) debiteras: Kevin Jonas (tidigare president i Stop Huntingdon Animal Cruelty USA), Lauren Gazzola, Jacob Conroy, Joshua Harper, Andrew Stepanian, Darius Fullmer, och John McGee. McGee senare sjönk från fallet. [22] De åtalades för konspiration att bryta mot lagen Animal Enterprise Protection , i den första tillämpningen av 1992 års lag. Jonas, Gazzola, Conroy, och Harper har belastats med konspiration för att trakassera med hjälp av en telekommunikationsanordning (skicka svarta fax ), medan Jonas, Gazzola, Conroy, och SHAC USA har belastats med stalking via internet. Försvaret av SHAC 7 vilade till stor del på 1969 fall Brandenburg v. Ohio , där Högsta domstolen i USA fastslog att den politiska tal är lagligt om det inte kan visas att en svarande har sagt vissa personer att begå specifika, nära förestående handlingar våld. [49] De dömdes den 3 mars 2006, fyra av dem till mellan tre och sex år, och beordrades att betala gemensam restitution på $ 1,000,001.00. [ Stämningen behövde ]

Under 2011 NPR rapporterade att Andrew Stepanian av SHAC 7 – sedan dess släppt-hade fängslats i den mycket restriktiva Communication Management Unit av den amerikanska federala fängelsesystemet. [50]

2007: Operation Achilles (UK)

Den 1 maj 2007 en serie räder-Operation Achilles-skedde mot SHAC i Europa, som omfattar 700 poliser i England, Amsterdam, och Belgien. [10] Trettiotvå personer greps, däribland Greg och Natasha Avery, och Heather Nicholson, som åtalades för utpressning, tillsammans med nio andra. [51] De Averys erkände sig skyldig i juli 2008, tillsammans med en co-anklagade Dan Amos. I oktober 2008 Trevor Holmes, Gerrah Selby, Daniel Wadham, Gavin Medd-Hall, och Heather Nicholson, som förnekade anklagelserna, skickades till domstol. [52] Åklagare berättade jurymedlemmar att ett möte 2007 mellan de tilltalade hade avlyssnad av polisen, och avslöjade att SHAC stöd olagliga handlingar som spårades till attacker på människor över hela Storbritannien. Åklagaren hävdade också att det fanns bevis för direkta e-postlänkar mellan SHAC, Animal Liberation Front, och Djurrättsmilisen. [53]Holmes frikändes men de andra fyra dömdes.

I januari 2009 var Nicholson dömdes till 11 års fängelse, Greg och Natasha till nio år, Medd-Hall till åtta år, Wadham till fem år, och Selby och Amos till fyra år. [54] Förelägganden kallade antisocialt beteende Order delgavs alla sju, begränsa deras kontakt med företag riktade i kampanjen. [55] Under 2009 The Sunday Times rapporterade att Adrian Radford, en före detta soldat och homoaktivist, hade blivit vän Natasha Avery och hade informerat polisen om aktiviteten hos ledande SHAC medlemmar mellan 2004 och 2007. [56] Der Spiegel skrev att till följd av polisinsatsen antalet attacker mot HLS och associerade företag minskade drastiskt, [10] , även om dagen efter domarna nya tjänster på SHAC: s hemsida visade att kampanjen skulle fortsätta. [57]

2008 och framåt

Under 2008 aktivister från olika grupper, däribland SHAC, riktade Highgate Rabbit Farm i Market Rasen , Lincolnshire, som sålde kaniner och illrar till HLS och andra laboratorier; den nära Highgate Farm kampanj ingår en ALF räd där 129 kaniner avlägsnades och £ 100.000 värde av egendom skadas. [58] Under 2009 en ny grupp, Militant krafter mot Huntingdon Life Sciences , uppstod i Tyskland och Schweiz, med inriktning på Bayer personal, Novartis regissör, VD för Pfizer, och Highgate gård, bland andra. [59]

Under 2010, fem medlemmar av SHAC erkände sig skyldig till åtal. Sarah Whitehead, Nicole Vosper och Thomas Harris erkänna sig skyldig till stämpling till utpressning; Jason Mullan och Nicola Tapping erkänna sig skyldig till brott mot avsnitt 145 i SOCPA . De var alla fängslades för mellan sex år och femton månader. Times rapporterade att deras verksamhet ingår “skicka hoax bomber till hem och kontor, vilket gör hot om våld, daubing kränkande klotter på egendom och skicka används tamponger i inlägget.” [11] Harris mening förlängdes efter att han, Maria Neal och Christopher Potter erkände också skyldig till ytterligare kostnader i samband med angrepp på grenar av Barclays , inklusive målning “ALF” på byggnaderna. Vid tidpunkten Barclays Asset Management var kopplat till HLS. [60]

Referenser

 1. ^ Hoppa upp till:a b “En kontroversiell laboratorium” , BBC News 18 januari 2001.
 2. Hoppa upp^ “Ny faktura slår ned på djur aktivist aktivitet”,Drug Forskare, den 17 november 2006.
 3. Hoppa upp^ *”Från push to shove”Southern Poverty Law Center, Fall 2002.
 4. Hoppa upp^ Townsend, Mark. “Exposed: hemligheter djurorgan labbet”,The Observerden 20 april 2003.
 5. ^ Hoppa upp till:a b “den första undersökningen” ; “Det är en hunds liv” (Zoe Broughton för Channel Four 1996); “HLS åkte igen” (Michelle Rokke för PETA 1997); och Johnstone, Lucy och Calvert, Jonathan. “Terrible förtvivlan djur skära upp i namn av forskning” (Lucy Johnston för The Daily Express 2000).
  • Se även Mann, Keith. From Dusk ’til Dawn: En insider syn på tillväxten av djurbefrielserörelsen . Valp kniptång Press, 2007, s. 198-199.
  • “Undercover videofilmer av HLS anställda tydligen dissekera en levande apa” , filmad på HLS Princeton Research Center, New Jersey, nås 20 juni 2009.
 6. Hoppa upp^ Alleyne, Richard. “Terror taktik som förde ett företag på knä”,The Daily Telegraph, 19 januari 2001.
  • Se även “Det är en hunds liv” , landsbygd Undercover , Channel Four Television, 1997.
 7. ^ Hoppa upp till:a b Doward, Jamie och Townsend, Mark. “Skönhet och bestar” , The Observer den 1 augusti 2004.
 8. Hoppa upp^ “Från push to shove”, Southern Poverty Law GroupIntelligence Report, Fall 2002
 9. Hoppa upp^ Lewis, John E.”Statement of John Lewis”, amerikanska senatens utskott för miljö och offentliga arbeten den 26 oktober 2005, åt 17 Januari 2011.
 10. ^ Hoppa upp till:a b c Evers, Marco. “Motstånd Animal Avengers”, del 1 , del 2 , Der Spiegel , den 19 november 2007.
 11. ^ Hoppa upp till:a b c d Weaver, Matthew. “Djurrättsaktivister fängslades för terrorisera leverantörer till Huntingdon Life Sciences” , The Guardian , 25 oktober 2010.
 12. Hoppa upp^ “SHAC ändar” . Shac.net . Hämtad tolv skrevs den augusti 2014 .
 13. Hoppa upp^ “Från push to shove”Southern Poverty Law GroupIntelligence Report, Fall 2002.
  • Townsend, Mark. “Exposed: hemligheter djurorgan labbet” , The Observer den 20 april 2003.
 14. Hoppa upp^ “Huntingdon Life Sciences Investigation”, Animal Defenders International den 15 juli 2009, åt 17 januari 2011.
  • “HLS infiltrerats av hemlig utredning” , indybay.org, nås 17 jan 2011.
  • Se även “Spara Primates” , Animal Defenders International, som visas i Europaparlamentet i februari 2009, med tillstånd av YouTube , nås 17 januari, 2011.
 15. Hoppa upp^ Rudacille, Deborah. Skalpellen och Butterfly: Konflikten mellan djurförsök och djurskydd. University of California Press, 2001, s. 286.
 16. ^ Hoppa upp till:a b Jonas, Kevin. “Tegel och bullhorns” i Best, Steven och Nocella, Anthony J. (red.) Terrorister eller frihetskämpar? , Lantern Books, 2004; se sid. 271 för juridiska skillnader.
 17. Hoppa upp^ “Kampanjer, protester och fängelse: hur aktivister bildade militant cell”,The Guardian, 24 december 2008.
 18. Hoppa upp^ Doward, Jamie. “Sex och våld anklagelser dela djurens rättigheter kampanj”,The Observerden 11 april 2004.
 19. ^ Hoppa upp till:a b c Yeoman, Fran. “The £ 1m hatkampanj betalas av high street samlingar” , The Times , 24 december 2008.
 20. Hoppa upp^ “djurrättsaktivister” “utpressning kampanj sträckte Europa och USA” “,The Timesden 7 oktober 2008.
 21. Hoppa upp^ “Polisen avlyssnade grupp djurrätts”, BBC News 7 oktober 2008.
 22. ^ Hoppa upp till:a b c d Cook, John. “Thugs för valpar” , Salon , 7 februari 2006.
 23. Hoppa upp^ “Från Push to Shove”, Södra Policy Law Center, Fall 2002.
 24. Hoppa upp^ “Barnomsorg grupp varnade för” helvete “”, BBC News den 29 september 2005.
  • Se även [ http://epw.senate.gov/hearing_statements.cfm?id=247787 amerikanska senatens utskott för miljö och offentliga arbeten.
 25. Hoppa upp^ Lewis, John E.”Statement of John Lewis”, amerikanska senatens utskott för miljö och offentliga arbeten den 26 oktober 2005, åt 17 Januari, 2011.
 26. Hoppa upp^ “Money talks”,The Guardian, 1 juni 2006.
  • “Lab firma dikade av fondmäklare” , BBC News, 28 mars 2001.
 27. Hoppa upp^ “Djuren i Hat”,The Daily Mailden 15 oktober 2003.
 28. Hoppa upp^ SHAC Disclaimer
 29. Hoppa upp^ House of Commons Hansard Debatterden 19 mars 2003.
 30. Hoppa upp^ “Från push to shove”, Southern Poverty Law GroupIntelligence Report, Fall 2002.
 31. Hoppa upp^ Huntingdon Life Sciences, finansiell rapport 2002.
 32. Hoppa upp^ “Huntingdon förseningar notering efter attacker”,The Guardian, den 8 september 2005.
 33. Hoppa upp^ “LSR går privat i Lion Holdings övertagande”,Outsourcing, pharma.com den 1 december 2009.
 34. Hoppa upp^ Vann Shirley och Zehr, Leonard. “När hot vända sig till brandbomber, skär Canaccord löst på klienten”,The Globe and Mail, 24 juni 2005.
 35. Hoppa upp^ “djurrättsaktivister berätta drog företagets småsparare att sälja upp annars”,The Guardianden 9 maj 2006.
 36. Hoppa upp^ Glaxo segrar föreläggande över hotden 9 maj 2006.
 37. Hoppa upp^ bombattack på Glaxo verkställande,The Timesden 28 september 2005
 38. Hoppa upp^ Laville, Sandra och Campbell, Duncan. “Extremister Djurrätts i mordbrand spree”,The Guardian, 25 juni 2006.
 39. Hoppa upp^ Addley, Ester. “Animal Liberation Front bombplan ansikten fängelse efter att ha erkänt mordbrand bud”,The Guardianden 18 augusti 2006.
  • “Villig att lemlästa i namn av djur” , BBC News , 7 december 2006.
 40. Hoppa upp^ Laville, Sandra. “Extremister Djurrätts fortfarande inriktning lab”,The Guardian, 24 december 2008.
  • Laville, Sandra. “Ur Hampshire stuga, djur extremister ritas våldskampanj” , The Guardian den 23 december 2008.
 41. Hoppa upp^ Doyle, Leonard. Djurrättsaktivist läggs till FBI: s mest eftertraktade terroristlista,The Telegraphden 24 april 2009.
 42. Hoppa upp^ “FBI mest önskade terrorister Lista: Daniel Andreas San Diego” . FBI. 2009/04/21 . Hämtas 2011-01-18 .
 43. Hoppa upp^ “Huntingdon berättade att bevisa grupp djurrätts existerar”,The Daily Telegraph, 24 juni 2004.
 44. Hoppa upp^ Tempest, Matthew. “Crackdown på extremister djurrätts”,The Guardianden 31 januari 2005.ref>
  • “Serious organiserad brottslighet och polisen Bill” , underhuset, 2005.
 45. Hoppa upp^ “Djurens rättigheter demonstrant är fängslade”, BBC News, 20 september 2006.
 46. Hoppa upp^ Smit, Martina. “21” olagligt “samlas in för djurens rättigheter terror”, thisislocallondon.co.uk den 22 februari 2007.
 47. Hoppa upp^ “Tre” våldsamma “aktivister fängslade”, BBC News den 6 mars 2007.
 48. Hoppa upp^ KOCIENIEWSKI, David. “Sex Djurens Rätt förespråkar är dömd för terrorism”,New York Timesden 3 mars 2006.
 49. Hoppa upp^ “USA: s Hot # 1”,Mother Jones, januari / februari 2006.
 50. Hoppa upp^ DATA & GRAFIK: befolkningen i Communications Management Units, Margot Williams och Alyson Hurt,NPR, 3 mars 2011; hämtas 4 mars, 2011.
 51. Hoppa upp^ “djurrättsaktivister som deltar i försök att stänga labbet bland 30 greps i räder”,The Guardian, 2 maj 2007.
 52. Hoppa upp^ “Aktivister i levande provtestning förnekar utpressning”,Financial Timesden 6 oktober 2008.
 53. Hoppa upp^ “Fem förnekar djurens rättigheter utpressning”, BBC News, 6 oktober 2008.
 54. Hoppa upp^ Yeoman, Fran. Fängelse för extremister djurens rättigheter som utkämpade sexåriga utpressning kampanj,The Timesden 21 januari 2009.
 55. Hoppa upp^ Bowcott, Owen. “Domstolen fängelser Huntingdon djurtestlabb utpressare”,The Guardianden 21 januari 2009.
 56. Hoppa upp^ Grimston, Jack”Animal terroristgrupp stoppades av uppgiftslämnare klädd som en beagle”,The Sunday Times, den 1 mars 2009.
 57. Hoppa upp^ “Animal aktivister fortfarande pågår kampanj av hot och skrämsel”,The Daily Telegraph, 24 december 2008.
 58. Hoppa upp^ djurrättsaktivister i domstol,Market Rasen, 24 oktober 2008.
  • Kanin gård raid anklagade “lätt” , är detta Lincolnshire , 1 maj 2009.
  • “Rabbit uppfödare” kände sjuka “på kampanjen” , Lincolnshire Echo den 30 april 2009.
 59. Hoppa upp^ “Vous avez deux choix Monsieur Vasella”, 20 minuter på nätet, Schweiz den 24 augusti 2009.
  • Rogers, David. “Militanta grupper djurrätts säger bakom Tyrol mordbrand” , österrikiska Times den 6 augusti 2009.
  • Boyle, Catherine. “Extremister attacker på Novartis chief intensifiera” , The Times den 7 augusti 2009.
 60. Hoppa upp^ Bloxham, Andy och Bingham, John. Extremister djurens rättigheter dömda för attacker mot Barclays på grund av länkar till testlaboratorium,The Daily Telegraph, 14 januari 2011.

About the author

Assistent

View all posts