Silkesmaskar

Den silkes eller silkes  är ett original i Kina beheimateter fjäril från familjen av Real Spinner (silkesspinnare). Silkesmasken var från vilda silkes ( Bombyx Mandarina , domesticerade) [1] som ligger i norra Indien, norra Kina, Korea, Japan och Fjärran Östern regioner i Ryssland. De domesticerade silkesmaskarna är mer från Kina än från Japan eller Korea. Man använde tidigt på färdigheterna hos silkeskalvarnas larver , “silkesmaskar”, för att producera siden; Kinesiska silkesmaskar har odlats i 5000 år. På grund av spridningen av silkeproduktion (silkekonstruktion) har den spridits även utanför sitt ursprungliga livsmiljö, inklusive i södra Europa.

Silkespinnaren
Silkespinnaren är 32 till 38 millimeter bred, mjölvit eller pärlgrå, ljusgulbruna strimmor på vingarna och svarta kammade känslor (antenner).

Fjärrarnas parning tar sex till åtta timmar. Efter detta låg kvinnan omkring 400 ägg om några dagar och dör därefter. De initialt gula äggen blir snart mörkare och äntligen grå. De är då ovala, platta, 1 till 1,5 millimeter långa och skiffergrå, färgen är delvis blåaktig, violett eller grön. Obefruktade ägg förblir gula och torka ut. Från de befruktade äggna kläcker silkesmaskarna efter vintern.

Anatomisk modell av en silkespindel caterpillar, Zoological Collection Rostock
Andra typer av fjärilar används också som silkespinnare, som också används för silkesframställning. Inklusive om Samia Cynthia ( Samia cynthia ), som sträcker sig från bladen av gudarna trädet ( gudaträd ) matas.

Följande arter kallas silkesmaskar:

Silkspole ( Bombyx mori ) med larver, snoddar och ägg
Hyalophora cecropia
Kinesisk strutsspindel ( Antheraea pernyi )
Japansk havre spindel ( Antheraea yamamai )
Antheraea mylitta , A. roylei , A. proyeli , A. paphia [2] [3]
Antheraea Assama [4]
Guds trädspinner ( Samia cynthia )
Atlasspinner ( Attacus atlas )
Circula trifenestrata [4]
Gonometa postica , Gonometa rufobrunnea [5]
Anaphe panda (Syn.: Anaphe infracta ), Anaphe moloneyi (Syn.: Epanaphe moloneyi ) [4]
Silkesmaskar [ Edit | Redigera källa ]
Silkesmasken är larven av silkepinnen. Den larv är pearl gray efter den första ruggningen, ibland en tendens mot brun och delvis till guld. Vissa former är svartgrå eller sammetsmarta eller mörka streckade över hela kroppen. Det elfte segmentet av kroppen har en buk (spöke) på baksidan, och ett blåaktigt band löper från huvudet till denna ryggrad, vilket motsvarar ryggraden eller hjärtat. På baksidan av den tredje och åttonde ringen finns två halvmåneformade fläckar, som saknas i vissa raser .

Silkesmaskan skinnar fyra gånger och 30 till 35 dagar efter kläckning ur ägget är det spinnreif. De siden körtlar av vulsten gjorda av en slingrande rör, den bakre delen av de proteinerexisterande silkesubstans. Silkematerialet passerar genom tunna passager till huvudytan i huvudet och därifrån ut ur kroppen. Ämnet som kommer från svampnippeln blir omedelbart en tråd i luften. Eftersom larven gör riktade huvudrörelser när materialet dyker upp placerar det trådlindningar runt trådlindningen runt sig själv. Efter den initiala utstötningen av en oregelbunden, lös fibermassa, “Wattseide”, är den omsluten på kort tid av en tjock silkecob, kokonen. Denna kokong består av en enda tråd upp till 900 meter lång. Kokongen är långsträckt oval, med de inhemska raserna av halmgula, med de japanska raserna gröna, med vita vita spindlar vita. Åtta dagar efter Spinning verpuppt silkesmasken, efter ytterligare åtta dagar släpper fjärilen upp lösningen av kokonen genom en brunaktig vätska på ett ställe.

Sjukdomar
Silkesmask är ganska mottaglig för parasitiska sjukdomar (förmodligen en följd av lång domesticering ):

Fleckucht (Pébrinesjukdom, nosemos ), orsakad av mikrosporidia Nosema bombycis ;
Calcareous , orsakad av svampen Botrytis bassiana (eller Beauveria bassiana );
Gulsot (Polyederkrankheit, Lyme sjukdom), som orsakas av Borrelia Borre Lina bombycis ;
Sömnighet (flathet, [6] oförklarlig orsak ).
Dessutom är olika insekter (huvudsakligen skalbaggar och malar ) kända som silkesmaskade skadedjur .

Användning för silkeproduktion

Se grödodling och silke .

Råsilke
Mannen använder sig av silkesmaskers förmåga att producera silkesgarn. Runt garn för att vinna, som är dockor dödade cirka tio dagar efter det att kokong i kokande vatten eller het ånga. Spinngarnet är noggrant avlindat och noggrant rengjort innan vidare bearbetning i silkvävningen.

Producentländer
Larverna är för produktion av silke i Kina , Kambodja , Vietnam , Japan , Indien , Sydeuropa och sedan 1950-talet av japanska invandrare i Brasilien uppfödda. Idag, tack vare industriproduktion och utmärkta klimatförhållanden, är Brasilien ett viktigt producerande land för silke. Korsningar används för att få olika färger för silketrådarna, till exempel guldgul och andra nyanser. Caterpillarna matar uteslutande på bladen av mulberry träd , som odlades för sin uppfödning och också importeras till Europa .

 

silkesfjärilsägg

Silk-spider caterpillar, 7 dagar gammal

Silkespindlarna, 21 dagar gamla, på morbärblad

Silk-spindel-larv, 30 dagar gammal

Silkworm kokong

Silkcocons i eliminering, vid framställning av siden

Tomma kokonger från larvuppfödning

Utvecklingsstadiet av silkespinnarna

Kemisk strukturformel för sexuallockstoffet Bombykol

Mat använd

Silke spinner larver som mat från ett bevarat
I Asien Seidenspinner vara så ätbara insekter användes: Där det finns silke produktion, är larver av silkesmasken som ingår i kokongåteranvändas som livsmedel efter tillagning kokong.

Vetenskaplig betydelse
Silkespinnaren Bombyx mori var forskningsobjektet för biokemisten Adolf Butenandt . År 1959 upptäckte han sin sexuallock bombykol . Den genomet av silkes var 2004 sekvenserades . [7]

Det finns flera transgena uppfödda silkesmaskar för att förbättra antingen kvalitet silke att fluorescerande producera silke, även mänskligt kollagen för att vinna den. [8] [9] [10]

Annat
Från silke körteln hos larv som embryonala innehåller silke, är Silkwormgut ställdes. Detta har använts (igen) som en medicinsk sutur, som också används vid flugfiske . [11] [12] [13] [14]

Den brittiska elektropopgruppen The Human League tillägnade låten ” Being Boiled” till silkesmaskdockens dödskamp . Begreppet är översatt till tyska ungefär: “Lyssna på Buddhas röst, som säger: Sluta med rapsuppfödningen! Små människor (som betyder silke dockor) som din egen avkomma är levande kokta för någons strumpor “.

About the author

Webmaster

View all posts